Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
SIFATLAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
Z A M İ R L E R.
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZAMİR (ADIL).

KELİME TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT.
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
SIFAT ( ÖN AD ).
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFATLAR.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sunum transkripti:

Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.

ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz” (A. Haşim) Tanım: İsimlerin yerine kullanılan, söz söyleyen ile söylenen kişilerin yerlerini tutan sözcüklere zamir denir.

Sözcük Durumundaki Ek Durumundaki Zamirler Zamirler ZAMİR ÇEŞİTLERİ Sözcük Durumundaki Ek Durumundaki Zamirler Zamirler Kişi zamirleri İlgi zamiri İşaret zamirleri İyelik zamiri Belgisiz zamirler Soru zamirleri

Sözcük durumundaki zamirler 1.Kişi Zamirleri: (Ben, sen, o, biz, siz, onlar, kendi) Cümlede kişi isimlerinin yerine kullanılan zamirlere kişi kişi zamiri denir. Kişi zamirleri, durum ve hal eklerini alarak çekimlenirler. Bizi, bize, bizde, bizden gibi

‘O’ Kişi Zamiri 1.Bir kişinin yerine geçerse kişi zamiridir. Örnek: O, bize geldi. O, gitti. 2.Bir varlığın yerine geçerse işaret zamiri olur. Örnek: O, satılıktır. O, yerinden kalkmaz. 3.Bir ismi gösterirse işaret sıfatıdır. Örnek: O dolabı kaldırın. O çocuk kırdı. Kendi sözcüğü bir kişi zamiridir. Şahıslara göre çekimlenebilir. Kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendiler O, kendini kurtarmaya çalışıyor. Bunu kendisine de söyledim.

İşaret zamirleri ile işaret sıfatları arasındaki farklar: 2. İşaret Zamirleri: (Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar) Tanım: Varlıkları, genellikle isimlerini söylemeden belirten sözcüklere işaret zamiri denir. Şunu, Ayşe’ye ver. İşaret zamirleri ile işaret sıfatları arasındaki farklar: 1.Sıfatlardan sonra mutlaka isim gelir. Oysa zamirler doğrudan isimlerin yerine geçer. Örnek: Bu eve gideceğiz. Bu kırdı. O resim daha güzel.

2. İşaret zamirlerinin çoğulu vardır. Örnek: Bunların rengi hoşuma gitmedi. 3. İşaret zamirleri durum, tamlama eki alabilirler; İşaret sıfatı ek almaz. Örnek: Bunun ödevi eksik. Oranın yolu çok bozuk. Not: Öteki, beriki, şöyle, böyle, şura, bura, gibi sözcüklere tarz anlamlı işaret zamirleri denir. Örnek: Böylesini hiç görmedim. Şuradan gideceksin. Orayı satmak istiyorum.

3.Belgisiz zamirler: (kimi, kimisi, biri, birisi, bazısı, herkes, birçoğu, başkası, filan, şey) Örnek: Kapıyı birisi çalıyor. Ağaçların birkaçı kurudu. İnsanların birçoğu iş bulamıyor. Bazıları tiyatroya, bazıları da sinemaya gittiler. Tanım: Yerlerini tuttukları isimleri belirgin değil de şöyle böyle belirten zamirlere belgisiz zamir denir.

4. Soru zamirleri: (Ne. Hangi. Hangisi. Kaça. Kaçıncı. Kaçta. Kaçı 4. Soru zamirleri: (Ne? Hangi? Hangisi? Kaça? Kaçıncı? Kaçta? Kaçı? Ne kadar? Nerede? ) Örnek: Bu sermayenin ne kadarı senin? Bu evi kaça aldın? Hangisi seni dövdü? Fidanların kaçı kurudu? Hangilerini istiyorsun? Tanım: Varlıkların adlarını soru yoluyla belirten sözcüklere soru zamiri denir.

1.İlgi zamiri (-ki) Örnek: Benim ödevim bitti, arkadaşımınki henüz bitmedi. Ali’nin kalemi kırıldı, benimki kayboldu. Tanım: Tamlamalarda isimlerin yerlerini tutan 1”ki” ye ilgi zamiri denir. Örnek: Ali’ninki -----------> Ali’nin kitabı Sizinki -----------> Sizin kaleminiz

Dikkat. -ki üç görevde bulunur: 1 Dikkat ! -ki üç görevde bulunur: 1.İsimlerin yerine geçince ilgi zamiri olur. Örnek: Sizinki daha güzel bir plandı. 2.İsimleri niteleyen sıfat türetir. Örnek: Ağaçtaki kuş Evdeki dolap 3.Bağlaç görevinde bulunur. Örnek: Beni hiç aramadı ki...