Tıbbi bitkilerin genel özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ligustrum vulgare.
Advertisements

Zantedeschia aethiopica
Asparagus plumosus.
Crocosmia lucifer.
ANTHEMIS.
Bilimsel Sınıflandırma
FUCHSİA HYBRİDA (küpe çiçeği)
Caesalpinia gilliessii
BİTKİLER.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ITRÎ VE TIBBİ BİTKİLER İLE BOYA BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ 1.
BAHÇE BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
BURÇAK (Vicia ervilia (L) Willd.)
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Nepeta.
Tarla Bitkileri Yetiştirme
Phormium tenax.
Albizia julibrissin.
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
Çevremizdeki Canlılar
KEREVİZ.
Rhoeo spathacea.
Campanula alliariifolia
FATSİA FATSİA JAPONİCA.
Bilimsel Sınıflandırma
Bitkisel Drog ne demektir?
Mammillaria elongata.
Cıstus spp..
Baklazınnı.
Maranta leuconeura.
Alyssum Maritimum.
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
HOSTA.
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
Taxus Porsuk Yrd. Doç. Dr. Taki Demir.
ANA SORU: Bir bitki köklerden yapraklara suyu taşırken enerji harcamak zorunda mıdır?
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
Chaenomeles sp. Chaenomeles japonica Chaenomeles speciosa Chaenomeles lagenaria.
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
Althea rosa ( Gül Hatmi) FAMİLYA: Malvaceae CİNS: Alcea TÜR: Althea officinalis Althea hibiscus Althea hibiscus Althea rosa Althea rosa Althea purple.
Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına ………………. Denilir Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına.
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER -II kısım -II kısım.
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Drog nedir? Eczacılık Bilimlerinin içinde geçen droglar, genel anlamda tedavi amacıyla kullanılan her türlü doğal ve sentetik maddeyi ifade eder. Başka.
Tıbbi Bitkileri Tarihi
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HASAT SONRASI İŞLEMLER VE DEPOLAMA
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
CANLILAR HAYVANLAR türüdür türüdür BİTKİLER e ayrılır e ayrılır
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Haşhaş.
İKLİM FAKTÖRLERİ Fesleğen Ocimum basilicum Kültür
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
CANLILAR YAĞMUR CANLI VE BİTKİLER  İnsan doğada tek başına değildir. Çevremize baktığımızda bizimle birlikte iç içe yaşayan başka insanlar görürüz.
LATİNCE ADI:Abies concolor TÜRKÇE ADI:Gümişi göknar
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
BAHARAT BİTKİLER Prof. Dr. Mustafa YILDIZ.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
TATLI PATATES.
Calluna.
YER ELMASI.
SERADA SAKSI ÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Işığın Çimlenme Üzerine Etkisi
Sunum transkripti:

Tıbbi bitkilerin genel özellikleri 1. Ekim alanları son derece sınırlıdır. 2. Tıbbi bitkilerde üstün kalite mutlak gerekli bir husustur.  3. Çeşitli familyalarda yer alan bu bitkilerin a) Tanınmaları güçtür.   b) Bunların iklim ve toprak istekleri birbirlerinden farklıdır. c) Bunların yetiştirme teknikleri farklıdır. d) Yetiştiricilikte fazla el emeği isterler e) Hastalık ve zararlıyla mücadelesi zordur. 4. Bitkilerin etki mekanizmaları birbirinden farklıdır. 5. Tıbbi bitkilerin bazıları zehirlidir. https://www.foodelphi.com/genel-tibbi-bitkiler-prof-dr-necmi-isler/

TIBBİ BİTKİLERİN SINIFLANDIRILMASI 1. Alfabetik Sınıflandırma: Alfabetik sınıflandırma tıbbi bitkilerin latince veya herhangi bir dildeki isimlerine göre yapılan sınıflandırma olup genellikle ansiklopedi ve tanıtıcı kitaplarda kullanılır. 2. Morfolojik Sınıflandırma: Morfolojik sınıflandırma tıbbi bitkilerin kullanılan kısımlarına göre yapılan sınıflandırma şeklidir. Bu sınıflandırma tıbbi bitkilerin ticaretinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda yetiştiricilik açısından da önemli bir sınıflandırmadır. Morfolojik sınıflandırma ya göre; Herba (ot): toprak üstü kısımları sınıflandırmada kullanılan bitkiler. hindiba, adaçayı, demirdikeni, Folia: (yaprak): yaprakları kullanılan bitkiler. Nane, adaçayı, melisa oğulotu Flores (çiçek): çiçekleri kullanılan bitkiler. Hatmi, papatya, lavanta. Fructus (meyve): Kuşburnu, kimyon, anason, kişniş Semen (tohum): Keten, çemen Radix (kök): Meyan kökü, kedi otu, ayrık Rhizom (rizom): Meyan kökü, ayrık Yumru (tuber): Salep Bulb (soğan): Sarımsak 3. Botanik (taksonomik) Sınıflandırma: Bitkilerin takım, familya, cins ve türlerine göre yapıla bir sınıflandırma olup bitkilerin tanınması açısından önemli bir sınıflandırma şeklidir. Farmakopik botanikte bu sınıflandırma kullanılır.

4. Kimyasal Sınıflandırma: Bitkilerin bünyesinde bulunan etkili maddelerin yapılarına göre olan sınıflandırma şekli olup bu sınıflandırma şekli daha çok farmakognozide kullanılır. 5. Farmakolojik sınıflandırma: Bitkilerin bünyesinde bulunan maddelerin etki mekanizmalarına göre yapılan sınıflandırma şeklidir. 6. Farmakimyasal sınıflandırma: İki sınıflandırma şeklinin birleştirilmiş hali olup bu sınıflandırmada droglar farmakolojik etkilerine göre ana gruba kimyasal etkilerine göre de alt gruba ayrılır. Bu sınıflandırmalar dışında yetiştiricilik yönünden, iklim isteklerine göre tropik, subtropik ve mutedil iklimlerde yetişen bitkiler şeklinde ayrıca faydalanma yönlerine göre ve çoğaltma şekillerine göre de bitkiler sınıflandırma yapılır. https://www.foodelphi.com/genel-tibbi-bitkiler-prof-dr-necmi-isler/