T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
Erzurum Kongresi Koray Özcan
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
GENELGELER VE KONGRELER
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Bölüm – 8. Bölüm - 8  Temel Kavramlar  Mustafa Kemal’in Samsuna Çıkışı Ve Milli Mücadele İçin İlk Adımlar  Havza.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
HAVZA GENELGESİ ( Mayıs 1919)
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
AMASYA GÖRÜŞMELERİ 22 Ekim 1919
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
Hazırlayanlar: Sibel Özhan Batuhan Boztepe Osman Avcı
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
GENELGE VE KONGRELER AMASYA GENELGESİ
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
ERZURUM KONGRESİ.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ SINIF:8.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MUSTAFA KEMAL PAŞA SAMSUN’DA…  Mustafa Kemal, IX. Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a gönderildi.  Padişah.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
ATATÜRK’ÜN İLETİŞİME VERDİĞİ ÖNEM
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Anadolu’dan Haber Var
Erzurum Kongresinin Sonuçları Milli Mücadele İçindeki Yeri ve Önemi Erzurum Kongresi memleketin bütününü ilgilendiren tarihi kararlarıyla bölgesel bir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN *BEYZA KILINÇ 12-C SBT 965.
Sunum transkripti:

T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ

Emrinizdeyim, komutanım SORU-1 Emrinizdeyim, komutanım Kazım Karabekir’in İstanbul Hükümetinin baskısı sonucunda askerlikten istifa etmesine rağmen Mustafa Kemal Paşa’ya hitabını okutunuz. Buna göre Kazım Karabekir’in aşağıdaki davranışlardan hangisini yapması beklenmez? A- İstanbul Hükümetinden bağımsız hareket etmesi B-Mustafa Kemal Paşa’yı Milli Mücadelenin önderi kabul etmesi C-Erzurum Kongresini düzenlemekten vazgeçmesi D- Milli Mücadeleye destek vermesi

SORU-2 Buna göre, I-İstanbul Hükümetinin otoritesi zayıflamıştır. İstanbul Hükümeti’nin başında bulunan Damat Ferit Paşa, Sivas Kongresi’nin top- lanmasını önlemek ve Mustafa Kemal ‘i Tutuklatmak için bölgedeki askeri ve mülki Amirlere vermiş emirler, ancak bu kararını uygulatamamıştır SORU-2 Buna göre, I-İstanbul Hükümetinin otoritesi zayıflamıştır. II-Damat Ferit ile İtilaf Devletleri arasında anlaşmazlıklar olmuştur. III- Mustafa Kemal’in liderliği kabullenmiştir. Yorumlardan hangileri yapılabilir? A- I ve II B- I ve III C- II ve III D- I- II ve III

Erzurum Kongresi bölgesel nitelikte bir kongre olduğu halde ulusal kararlar alınmıştır. Erzurum Kongresi’nin; Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz. Manda ve himaye kabul edilemez Mebuslar Meclisi’nin derhal toplanması ve hükümet işlerinin meclis denetimde yürütülmesi için çalışılmalıdır. Kararlardan hangisi ya da hangileri bu duruma kanıt olarak gösterilebilir? A- Yalnız I B- Yalnız II C- I ve III D- I – II ve III

Maddeleri ile İtilaf Devletleri; Mondros Ateşkes Antlaşması’nın; Osmanlı ordusu terhis edilecek, orduya ait silah ve cephaneler İtilaf Devletlerine bırakılacak. Osmanlı donanmasına ait gemiler İtilaf Devletlerine teslim edilecek. Maddeleri ile İtilaf Devletleri; Anadolu’yu işgallere açık hale getirmeyi Osmanlı Devleti’nin iç güvenliğini sağlamayı Osmanlı Devleti’ni savunmasız bırakmayı Gibi durumlardan hangilerine ulaşmayı amaçlamışlardır? A- Yalnız I B- I ve II C- I ve III D- I- II ve III

A- Osmanlı ailesinin hükümdarlığı son bulmuştur. Amasya Genelgesi Erzurum Kongresi Sivas Kongresi ? Yukarıdaki diyagramda Kurtuluş Savaşı döneminde meydana gelen bazı gelişmeler verilmiştir. Buna göre diyagramda « ?» yerine aşağıdaki yargılardan hangisi getirilmelidir? A- Osmanlı ailesinin hükümdarlığı son bulmuştur. B- İtilaf Devletleri ,işgal ettiği bölgelerden çekilmiştir. C- Kurtuluş Savaşı öncesinde Anadolu’da milli birlik sağlanmıştır. D- Savaş içinde yeni cepheler açılmıştır.

Aşağıdaki kutular içinde yazılan Amasya Genelgesi’nin maddelerinden hangisi» milli egemenlik» kavramı ile ilişkilendirilebilir? A Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. B İstanbul hükümeti üzerine aldığı görevi yerine getirememektedir. C Anadolu’nun her yönden güvenli bir yeri olan Sivas’ta milli bir kongre toplanmalıdır. D Milletin bağımsızlığı yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

Erzurum Kongresinde alınan kararlardan bazıları şunlardır? Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür bölünemez. Milli kuvvetleri etkin , milli iradeyi egemen kılmak esastır. Her türlü işgal ve mücadeleye karşı millet birleşerek karşı koyacaktır. Kararlardan hangisi ya da hangileri ile millet egemenliğine dayanan bir yönetim hedeflendiği savunulabilir? A – YALNIZ II B- YALNIZ III C- I ve II D- I ve III

Sivas Kongresi’nde Mustafa Kemal’in önerileri, alınan kararları halka duyurmak ve halkı bilinçlendirmek için İrade-i Milliye adıyla bir gazete çıkarılmasına karar verilmiştir. Bu durum Mustafa Kemal’in aşağıdakilerden hangisine önem verdiğini göstermektedir? A- Kamuoyu oluşturma B- Edebiyata C- Milli egemenliğe D- Haber alma özgürlüğüne

? Ulusal cemiyetler bir çatı altında toplanmıştır Manda ve himaye düşüncesi kesin olarak reddedilmiştir İrade-i Milliye adıyla bir gazete çıkarılması kararlaştırılmıştır Temsil Heyetine bir hükümet gibi çalışma yetkisi verilmiştir Kavram haritasında sonuçları verilen olay aşağıdakilerden hangisidir? A- Mısakımilli B- Amasya Genelgesi C- Sivas Kongresi D- Amasya Protokolü

? Amasya Genelgesi Erzurum kongresi Sivas Kongresi Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. Amasya Genelgesi ? Erzurum kongresi Milli Cemiyetler Anadolu ve Rumeli Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti adıyla birleştirilecek Sivas Kongresi Eşleştirme tablosunda « ? « nin yerine aşağıdakilerden hangisi yazılamaz? A- İrade-i Milliye gazetesi çıkarılacaktır. B- Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz C- Manda ve himaye kabul edilemez D- Kuvayımilliye’yi etkin ve milli iradeyi hakim kılmak esastır.

Selen Turna Gül Mustafa Kemal Paşa Erzurum Kongresi’nde oy çokluğu ile başkan seçilmiştir. Sivas Kongresi’nde İstanbul Hükümeti’nin kongre üyelerini etkileme çabalarına rağmen Mustafa Kemal Paşa başkan seçilmiştir. Selen ve Turna Gül’ün verdiği bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisi savunulabilir? A- Mustafa Kemal Paşa’nın padişah tarafından görevlendirildiği B- Sivas Kongresi’ne İstanbul Hükümetinin de delege gösterdiği C-Mustafa Kemal Paşa’nın askerlik görevinden istifa ettiği D-Türk halkının Mustafa Kemal Paşa’yı Milli Mücadelenin lideri olarak kabul ettiği

Mustafa Kemal, İstanbul’da bulunan bazı önemli kişilere gönderdiği mektuplarda, sadece mitinglerle amaca ulaşılmayacağını, kurtuluşun ulusun bağrından doğan güce dayanırsa sağlanabileceğini belirtmiştir. Bu bilgiler dikkate alındığında doğrudan aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? A- Düzenli ordu birliklerine ihtiyaç olduğunu B- Kurtuluşun ancak top yekün bir halk mücadelesi ile mümkün olduğunu C- Ekonomik sorunların mücadele gücünü azalttığını D- Mitinglerin devlet tarafından da desteklenmesi gerektiğine

Milli Mücadele dönemlerinde alınan bazı kararlar semboller ile verilmiştir x Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz y Hristiyan azınlıklara siyasal hakimiyet ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez z Manda ve himaye kabul edilemez Bu sembollerden hangileriyle verilen kararlar bağımsızlıktan taviz verilmeyeceğini göstermektedir A- X B- Y C- X – Y D- X- Y- Z

Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. AMASYA GENELGESİ Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Aşağıdakilerden hangisinin bu kararın uygulanmasına yönelik olarak gerçekleştirildiğini savunulamaz? A- Sevr Antlaşması’nın imzalanmasının B- Ankara’da TBMM’nin açılması C- Sivas’ta milletin temsilcilerinin katıldığı bir kongre düzenlenmesinin D- Milli cemiyetlerin birleştirilmesinin

Aşağıdaki diyagramda Mustafa Kemal Paşa’nın Kurtuluş Savaşı öncesinde milli birliği sağlamak için yaptığı çalışmalarla ilgili süreç verilmiştir. Havza Genelgesi ile işgalleri protesto mitinglerin teşvik edilmesi Amasya Genelgesi’nin yayınlanması Sivas Kongresinin toplanması ? Diyagramdaki süreci tamamlayan en uygun ifade aşağıdakilerden hangisi olur A- Osmanlı Mebuslar Meclisinin toplanması B- Balıkesir Kongresinin yapılması C- Alaşehir Kongresinin toplanması D- TBMM’nin açılması