İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SOLUNUM.
Advertisements

Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Kondisyon sporcunun performans durumunun göstergelerinden birisidir. Diğer bir deyişle; organizmanın ve kasların enerji oluşum sürecinin etkileşimi altında.
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
ANTRENMAN BİLİMİ VE TARİHİ GELİŞİMİ.
SÜRAT Tanım: Sporda insanın kendisini en yüksek hızla ( en kısa sürede ) bir yerden, başka bir yere hareket ettirebilme yeteneğidir. Vücudu veya vücudun.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Metabolizma.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ANTRENMAN SIRASINDA VE SONRASINDA TOPARLANMA ENERJİ İHTİYACI DOÇ.DR.BAHTİYAR ÖZÇALDIRAN EGE ÜNİVERSİTESİ-BESYO HAREKET VE ANTRENMAN BİLİMLERİ A.b.D BAŞKANI.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
SOLUNUM NEDİR.
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
CANLILIK ve ENERJİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
SPORCU BESLENMESİ.
Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
SPORCU BESLENMESİ.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
HALİM GÜNEŞ.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
FİZYOLOJİ nedir? * Fizyoloji, canlıların canlı olma özelliğini sürdürebilmede rol oynayan yaşamsal işlevlerin neler olduğunu ve nasıl işlediğini.
1. sağlık ve sağlığın girdileri
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
ŞEKER HASTALIĞI.
SOLUNUM.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
SÜRAT.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
FOTOSENTEZ.
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beslenme İlkeleri.
Sunum transkripti:

İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori) ENERJİ İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)

Kalori: 1 gr ağırlığındaki suyu 1 C ısıtmak için gerekli ısı miktarıdır. Kilojoul: Uygulama noktasını kendi yönünde 1 m iteleyen bir Newtonluk bir kuvvetin yaptığı iştir.

Hücre Solunumu Oksijenli bir ortamda besinlerin CO2 ve H2O moleküllerine parçalanarak kimyasal enerjinin açığa çıkması olayıdır.

Temel besin gruplarının kkal ve kjoul olarak içerdiği enerji miktarı RQ Her g Her L”02” Karbonhidratlar 1.0 4.1/17 5.05/21.23 Yağlar 0.7 9.3/38 4.65/46 Proteinler 0.8 4.1/17 4.48/18.74

Sporcuların enerji gereksinimi * Antrenman, dış koşullar, spor biçimi - Ant. Kapsamı - Ant. Yoğunluğu - Ant. Tipi Yiyeceklerin Termik Etkisi Meslek etkinlikleri Yaş, Cinsiyet, ağırlık, kas kitlesi, Hastalık, sakatlık İklim koşulları

Bazal (Temel)metabolizma Dinlenik bir halde yatan bir insanın son besin alımından 12 saat sonra 20 C sabit sıcaklıktaki çevre koşullarındaki enerji tüketimi anlaşılır. Bazal metabolizmanın %60 ısı üretimine, %40 kalp ve dolaşım işlemine, solunum, böbrek ve beyin’in çalışmasına ayrılır.

Bazal metabolizmanın büyüklüğü: Yaş Cinsiyet Vücut yüzeyi Hormon etmenleri Hamilelik, stress, rejim ve uzun süreli antrenmanlardan sonra artar

Organizmanın Enerjiyi Serbest bırakması Yüklenmenin şiddet ve yoğunluğuna Beslenme durumuna (Açlık, Glikojen yedekleri Kişinin kondüsyon seviyesi

Enerjinin serbest bırakılmasının üç yolu vardır ATP-PC (Fosfojen sistem) Anaerobik alaktasid,lactasid enerji Aerobik enerji 1 mol glikoza 36-38 mol ATP elde edilir. Anaerobik glikolizde 2 mol ATP elde edilir.

Branşlarla ilgili örnekler Halter--- 2 sn kadar ATP 50-75 m sürat koşusu---6-8 sn KP Güreş--- 3 tur, 3 dk alaktasid, laktasid anaerobik 100 m ----9-11sn alaktasid anaerobik 400 m koşu---40-50 sn alaktasid, laktasid anaerob 2 dk fazla süren etkinlikler---aerobik