İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori) ENERJİ İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
Kalori: 1 gr ağırlığındaki suyu 1 C ısıtmak için gerekli ısı miktarıdır. Kilojoul: Uygulama noktasını kendi yönünde 1 m iteleyen bir Newtonluk bir kuvvetin yaptığı iştir.
Hücre Solunumu Oksijenli bir ortamda besinlerin CO2 ve H2O moleküllerine parçalanarak kimyasal enerjinin açığa çıkması olayıdır.
Temel besin gruplarının kkal ve kjoul olarak içerdiği enerji miktarı RQ Her g Her L”02” Karbonhidratlar 1.0 4.1/17 5.05/21.23 Yağlar 0.7 9.3/38 4.65/46 Proteinler 0.8 4.1/17 4.48/18.74
Sporcuların enerji gereksinimi * Antrenman, dış koşullar, spor biçimi - Ant. Kapsamı - Ant. Yoğunluğu - Ant. Tipi Yiyeceklerin Termik Etkisi Meslek etkinlikleri Yaş, Cinsiyet, ağırlık, kas kitlesi, Hastalık, sakatlık İklim koşulları
Bazal (Temel)metabolizma Dinlenik bir halde yatan bir insanın son besin alımından 12 saat sonra 20 C sabit sıcaklıktaki çevre koşullarındaki enerji tüketimi anlaşılır. Bazal metabolizmanın %60 ısı üretimine, %40 kalp ve dolaşım işlemine, solunum, böbrek ve beyin’in çalışmasına ayrılır.
Bazal metabolizmanın büyüklüğü: Yaş Cinsiyet Vücut yüzeyi Hormon etmenleri Hamilelik, stress, rejim ve uzun süreli antrenmanlardan sonra artar
Organizmanın Enerjiyi Serbest bırakması Yüklenmenin şiddet ve yoğunluğuna Beslenme durumuna (Açlık, Glikojen yedekleri Kişinin kondüsyon seviyesi
Enerjinin serbest bırakılmasının üç yolu vardır ATP-PC (Fosfojen sistem) Anaerobik alaktasid,lactasid enerji Aerobik enerji 1 mol glikoza 36-38 mol ATP elde edilir. Anaerobik glikolizde 2 mol ATP elde edilir.
Branşlarla ilgili örnekler Halter--- 2 sn kadar ATP 50-75 m sürat koşusu---6-8 sn KP Güreş--- 3 tur, 3 dk alaktasid, laktasid anaerobik 100 m ----9-11sn alaktasid anaerobik 400 m koşu---40-50 sn alaktasid, laktasid anaerob 2 dk fazla süren etkinlikler---aerobik