MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
Advertisements

Restoran ve Lokantalarda Hijyen
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
Gıdalarımızı saklama kuralları
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
Satın alma ve stok yönetimi
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
KAPASİTE SEÇİMİ VE PLANLAMASI
HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
LABORATUVARDA ANALİZE HAZIRLAMA HATALARI
Olay Ağacı Analizi (ETA)
5-S YÖNETİMİ.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
SEKRETERLİK HİZMETLERİ-I İŞ PLANI
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
TURİZMDE EĞİTİM SORUNLARI
Girişimcilik.
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
OTELLERDE MUHASEBE Şenol YAZICI.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
TBS’de yönetİm.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Hakkari Üniversitesi Öğrenci Memnuniyet Anketi Sonuçları (2017 Mart)
STANDART TARİFELER.
SICAK MUTFAK Mutfak denince ilk akla gelen yer burasıdır. Yemek salonu ile aynı katta, yan yana olup diğer mutfak kısımları tarafından çevrilidir. Sıcak.
(YEMEK LİSTELERİ OLUŞTURMA)
Gıda kalite sağlama sistemleri
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ISO HACCP ve ISO22000.
KAT HİZMETLERİNİN TANIMI ve ÖNEMİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
SATINALMA YÖNETİMİ ve TEKNİKLERİ Eğitimi
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
TERMODİNAMİK ISITMA SİSTEMLERİ’NDE YALIN ÜRETİM VE 5S UYGULAMASI EĞİTİMİ H.Oğuzhan Çakal Funda Deniz.
ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı, Ürün ve Panel Kontrolleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ

Son yıllarda beslenmede hijyene gösterilen duyarlılık sonucu üretimin esas yeri olan mutfağa verilen önemi artırmıştır. Mutfak; hangi tür işletme olursa olsun (turizm işletmeleri, kamu kuruluşları, ticari işletmeler vb.) müşterilerin veya personelin tüketmesi için yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ortamdır.

Bu alanda uyulması gereken hiçbir ideal mutfak tipi yoktur Bu alanda uyulması gereken hiçbir ideal mutfak tipi yoktur. Her kuruluşun kendine özgü olanakları vardır. Burada önemli olan uyulması gereken temel kuralları dikkate alarak mevcut veya yapılması planlanan mutfağın en iyi şekilde gerçekleşmesidir.

HATALI YAPILAN MUTFAK Çok sık personel değişimine neden olur. Yüksek personel gideri gerektirir. Üretim kalitesini düşürür. Müşteri kaybına sebep olur.

mimar, işletmeci, mutfak şefi ve müteahhidin ortaklaşa çalışmasıdır. Bu işin etkin çözümü; mimar, işletmeci, mutfak şefi ve müteahhidin ortaklaşa çalışmasıdır.

Kaçınılması gereken başlıca hatalar; Mutfağın yapılacak işe göre küçük olması Özel çalışma kısımlarının olmaması ( pastane, soğuk mutfak,sebze hazırlık yeri, kasaphane vb.) Kısımlar arasında bölme bulunmaması Koridorların dar olması

Özel çalışma alanlarının düzensiz olması ve istenilen şekilde olmaması Yemek salonunun uzak veya başka katta olması Mutfağın havalandırma sisteminin yetersiz olması Araç-gereçlerin yanlış yere monte edilmesi ve sayılarının yetersiz olması

Buzdolabı, soğuk oda ve derin dondurucuların yetersiz olması Ocak, kuzine ile çalışma tezgahlarının yüksekliğinin ve aralarındaki mesafenin kurallara uygun olmaması Gereken yerlerde ve yeterli sayıda sıcak ve soğuk su evyesinin olmaması

El değmeden çalışan el yıkama lavabosunun bulunmaması Belirli alanlarda pis su giderlerinin bulunmaması Özel çöp muhafaza odasının bulunmaması Işıklandırmanın yanlış ve yetersiz olması

Mutfak tabanının uygun malzeme ile döşenmemiş olması Personel için tuvalet, duş ve vestiyer olmaması İş güvenliğini sağlamak için emniyet tertibatının olmaması veya eksik olması.

PLANLAMA İLKELERİ fonksiyonellik sağlık hijyen güvenlik kalite

PLANLAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Nasıl bir kuruluş Günde kaç kişi yemek yiyecek Nasıl bir müşteri kitlesi

Ekipmanlar ve araç-gereç Menü/Servis sistemi Çevre

Personel özellikleri Sermaye Rekabet koşulları

Satın alma ve yiyeceklerin saklanması Resmi makamların istediği özel koşullar Genel Yerleşim

Genel olarak mutfak ve kısımlarının kuzeye yerleştirilmesi gerekir Genel olarak mutfak ve kısımlarının kuzeye yerleştirilmesi gerekir. Çünkü yapının kuzey tarafı daha serin olur. Buda yiyeceklerin daha uzun süre saklanmasında etkili olur. Yemek salonunun güneye gelmesi sağlanır. Çünkü gün ışığı insan psikolojisini olumlu yönde etkiler  Genel Yerleşim Yönü

 Gerekli Mutfak Alanı Çalışma alanlarını (soğuk mutfak, sebze hazırlık yeri, pastane, kasaphane, vb), stok yerlerini yeterli şekilde geniş tutmak gerekir.

Kurallı İlerleme Prensibi   Kurallı İlerleme Prensibi Mutfaktaki işlerin mantıklı ve bir iş sırasını takip ederek yürümesi prensibidir (erzakları teslim alma, depolama, hazırlama, pişirme, dağıtım)

Bir otelin yerleşimi

Kurallı ilerleme prensibi şeması

İş Merkezlerinin Düzenlenmesi Mutfak planlamasında dikkat edilecek önemli bir özelikte fonksiyonellik ve ergonomiyi göz önünde bulundurmaktır. Dolayısıyla farklı iş merkezleri ve alt bölümler arasındaki iletişimi artırmak için (mutfak içersindeki tüm ekipmanların birbirine yakın yerleştirilmesi olanaksız olduğundan) öncelikle hareket hatları düzenlenmeli, akış diyagramları hazırlanmalıdır.

İş Merkezli İlişki Grafiği

Kuru depo ile et hazırlama bölümünün birbirinden uzak olması gerekirken ( uzaklık 0 yani önemsiz), et hazırlama alanı ile fırın birbirine yakın olmalıdır (uzaklık 4 yani önemli). Mutfak Akış Diyagramı ise çalışma merkezleri arasındaki trafiği yani iş yoğunluğunu gösterir. Ör: Et hazırlama ile fırın en yoğun (4 çizgi)

MUTFAK İŞ AKIŞ DİYAGRAMI KURU DEPO SEBZE HAZIRLAMA SOĞUK DEPO OCAK IZGARALAR ET HAZIRLAMA DERİN DONDURUCU FIRIN BULAŞIK YIKAMA SERVİS ALANI

Materyal ve Çalışanların Hareketliliği Hareket alanının belirlenmesi planlama için önemlidir Bir çalışanın oturması, kalkması, yiyecek hazırlama sırasında yaptığı fiziksel hareketler, ekipmanların ve malzemelerin bir yerden bir yere taşınması için belirli alana (koridora) gereksinim duyulur. Çalışma alanı ve koridorun düzenlenmesi birbiri ile çelişmemeli, ana koridor çalışma koridorundan ayrı tutulmalıdır.

Faaliyetlerde etkinliği sağlamak için “Doğrusal İş Akışı”nın bilinmesi gereklidir. Doğrusal iş akış prensibi, işin mantıklı planlanmasına ve etkin yönetime yardımcı olur, malzemeler, pişmiş yiyecekler ayrı ayrı tutulduğundan çakışma olasılığı azalır.

MUTFAK İŞ AKIŞ DİYAGRAMI İlk hazırlık alanı Hazırlığın sonlandığı alan Pişirme alanı Son hazırlık salatalar ve soğuk yiyecekler Bulaşık yıkama alanı Servis alanı

Doğrusal Pratik Mutfak Yerleşimi