Muhasebe Bilimine Giriş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İNŞAAT MUHASEBESİ Yrd.Doç.Dr. A. Erkan KARAMAN.
Advertisements

Adım Adım Kurumsallaşma
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
TEMEL MUHASEBE BİLGİLERİ
HESAP KAVRAMI, HESAP PLANI VE KAYIT ARAÇLARI
GENEL MUHASEBE I İşletmenin Dili: MUHASEBE
MUHASEBEDE HESAPLARIN OLUŞUMU Yrd. Doç. Dr. Niyazi KURNAZ
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
1 TEMEL KAVRAMLAR
Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
DEFTER VE BELGELER A) Defter Tutma Sorumluluğu B) Defterlerin Tasdiki C) Defterlerin Kayıt Düzeni, Saklanması ve İbrazı.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
YÜKSEK ENFLASYONLU EKONOMİLERDE FİNANSAL RAPORLAMA
İşletmelerde Muhasebe Faaliyetleri 8
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
TİCARİ DEFTERLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
Muhasebede Kullanılan
Muhasebe Sürecinin İşleyişi
GENEL MUHASEBE Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
HESAP KAVRAMI İşleyİŞ ve kurallar A. Vecdi CAN.
1.DERS MUHASEBEDE DÖNEMSONU İŞLEMLERİNİ GEREKTİREN NEDENLER, ENVANTER VE DEĞERLEME KURALLARI.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
TEMEL KAVRAMLAR Ticari İşletme Esnaf Serbest Meslek Erbabı Tacir
E-DEFTER UYGULAMASI Muhittin DOĞRUYOL Yeminli Mali Müşavir.
Muhasebenin Temel Varsayımları Muhasebenin Temel Kavramları ve TDHP
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
MUHASEBEDE KULLANILAN BELGELER VE DEFTERLER
Sigorta Denetleme Kurulu
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 3.hafta
Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGAJİK FORMASYON PROGRAMI Öğrenci Numarası: Mehmet Kürşat SOĞANCIOĞLU.
GENEL MUHASEBE Öğr.Gör. Musa KARABACAK.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
FİNANS VE MUHASEBE H04.
MUHASEBEYE GİRİŞ.
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1.
MUHASEBE KAYIT BELGELERİ VE DEFTERLERİ
MUHASEBE VE FİNANSMAN SEVİNÇ KESKİN
GİRİŞ Ana Başlıklar: İşletmenin tanımı-işletme türleri-varlık ve kaynakları Muhasebenin tanımı- önemi ve işlevi Muhasebenin temel kavramları Muhasebede.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT
Feride Erdoğan
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
12. MUHASEBE FONKSİYONU.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
HESAP KavramI.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Muhasebede Kullanılan Belgeler ve Defterler
İşletme, Genel Kavramlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
MUHASEBE SÜRECİ.
Sunum transkripti:

Muhasebe Bilimine Giriş Muhasebe: Mali nitelikli işlemleri ve olayları para ile ifade edilmiş şekilde kaydetme, sınıflandırma, özetleyerek rapor etme ve sonuçları yorumlama bilim ve sanatıdır.

Tacir Kimdir? ▪ Gerçek kişi tacir: İnsanın kendisidir. ▪ Tüzel kişi tacir: Belli bir amacın gerçekleşmesi için oluşturulan, kanunla kişilik kazanmış olan topluluklardır.

Muhasebenin Fonksiyonları ▪ Kaydetme Fonksiyonu:  Mali İşlemleri belgelere dayanarak muhasebe sistemine göre muhasebe defterlerine kayıt yapılması aşamasıdır . Tek taraflı kayıt ve Çift taraflı kayıt. Çift taraflı kayıt sisteminde muhasebe kayıtları  yevmiye defterine  kayıt yapılır.

Muhasebenin Fonksiyonları ▪ Sınıflandırma Fonksiyonu:  Kaydedilen bilgiler belirli zaman aralıklarında derlenip niteliklerine göre gruplara ayrılır. Sınıflandırma işlemleri muhasebe sistemi muhasebe defterlerinden  Büyük defterlere  (defteri kebir) yapılmaktadır.

Muhasebenin Fonksiyonları ▪ Özetleme Fonksiyonu:  İşlemler Dönem sonlarında toplanarak daha kolay sonuçlar çıkarabilmek ve yapılan kayıtların kontrolünü sağlamaya denir. Muhasebe sisteminde özetleme fonksiyonu muhasebe tablolarından  mizan  kullanılarak yapılır.

Muhasebenin Fonksiyonları ▪ Raporlama Fonksiyonu: En son olarak raporlama fonksiyonunda kaydedilen, sınıflandırılan ve özetlenen işlemler mali tablolar aracılığı ile sonuç aşamasına gelir. Bu sonuç aşaması da raporlamadır.

Muhasebenin Temel Kavramları ▪ Sosyal Sorumluluk Kavramı: Sorumluluk görevlerini yerine bilincidir. ▪ Kişilik Kavramı: Kişilik kavramı işletme sahibinden, ortaklardan ve işletme ile ilgisi olan tüm kişi ve kuruluşlardan ayrı bir kişiliği sahiptir.

Muhasebenin Temel Kavramları ▪ İşletmenin Sürekliliği Kavramı: Sözleşmede aksi bir madde yoksa işletmenin sonsuz bir süre için kurulduğu ve ömrünün belli bir süreye bağlı olmadığı kabul edilir. ▪ Dönemsellik Kavramı: İşletmenin sınırsız olarak kabul edilen ömrü belli dönemlere ayrılır ve her dönemin faaliyetleri birbirinden bağımsız olarak sürdürülür. Muhasebede bu dönem genellikle 1 yıldır.

Muhasebenin Temel Kavramları ▪ Parayla Ölçme Kavramı: Muhasebenin konusu para ile ifade edilen değerlerdir. Olayların kaydedilebilmesi için ortak bir ölçü (ulusal para değeri) kullanılır. ▪ Maliyet Esası Kavramı: Bir varlığı edinirken katlanılan parasal fedakârlıktır.  ▪ Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı:  Muhasebede yapılan tüm işlemlerin belgelendirilmesi ve kayıtların belgeye dayanması gerekir. Örneğin; fatura, çek,senet vb.

Muhasebenin Temel Kavramları ▪ Tutarlılık Kavramı: Muhasebede seçilen politika ve izlenen yöntemler her dönemde aynı şekilde uygulanmalıdır. ▪ Tam Açıklama Kavramı:Bilgi vermektir. İşletmenin bilgilerine ihtiyaç duyan ve öğrenmek isteyen ilgi gruplarına yardımcı olacak ölçüde yeterli ve anlaşılır olmalıdır. ▪ İhtiyatlılık Kavramı: İşletmenin karşılaşabileceği riskler göz önüne alınarak temkinli davranılmalıdır.

Muhasebenin Temel Kavramları ▪ Önemlilik Kavramı:İşletme bilgilerinin muhasebeleştirilmesinde önemli hesap tutarları sayısal sonuç çok küçük olsa bile gösterilmelidir. Bir bilgi verilmediğinde tablo doğru yorumlanamıyorsa o bilgi önemlidir. ▪ Özün Önceliği Kavramı: Muhasebe kayıtları yapılırken şekilden çok finansal özellikleri ve işletme için ifade ettiği önem göz önüne alınmalıdır. Genelde şekil ve öz paraleldir.Arada fark olursa öz ön plandadır.

Birinci Sınıf Tacirlerin Tutacakları Defterler ; Yevmiye defteri Defter-i kebir Envanter defteri

İkinci Sınıf Tacirlerin Tutacakları Defterler ; Serbest Meslek Kazanç Defteri: Serbest meslek sahiplerinin kazançlarının basit usul yöntemine göre kaydedildiği defterdir.

Defter Saklama Süreleri Defter tutmak zorunda olanlar, tutmuş oldukları defterlerle bu defterlere kayıtta esas alınan tüm belgeleri ilgili bulundukları yılı izleyen takvim yılından başlamak üzere 5 yıl süre ile saklamak zorundadırlar. (VUK m. 253) TTK’nın 68. maddesinde ise ticari defter ve belgeleri saklama süresi, son işlem tarihinden itibaren 10 yıl olarak belirlenmiştir.

VUK’ a Göre Onaylatılacak Defterler: Yevmiye defteri Envanter ve bilanço defteri İşletme hesabı defteri Serbest meslek kazanç defteri Çiftçi İşletme Defteri İmalat ve üretim defteri Yabancı nakliyat kurumlarının hâsılat defteri

TTK’ ya Göre Onaylatılacak Defterler: Yevmiye defteri Envanter ve bilanço defteri İşletme hesabı defteri Defter-i kebir Karar defteri

Ticari Belgelerin Çeşitleri Ticari İlişkileri Belgelendirmekte Kullanılan Belgeler: Sözleşmeler, Taahhütnameler, Ticari mektuplar, Virman talimatları, İş emirleri, Noter senetleri, Bono, poliçe, çek ve benzeri her türlü belgeler

Ticari İşlemleri Belgelendirmekte Kullanılan Belgeler: Fatura Perakende satış belgeleri Müstahsil makbuzu Serbest meslek makbuzu Sevk irsaliyesi Gider pusulası Ücret bordrosu Taşıma irsaliyesi Yolcu listeleri

Defterlerin Tutuş Nizamları Türkçe Tutma ve Türk Parası Kullanma Zorunluluğu (VUK m.215); Vergi usul kanununa göre tutulacak defterler ve kayıtların Türkçe tutulması zorunludur. Defterlerin Mürekkeple Yazılacağı (VUK m.216); Defterler mürekkepli kalem ile daktilo veya bilgisayarla düzenlenir.

Defterlerin Tutuş Nizamları Yanlış Kayıtların Düzeltilmesi (VUK m.217) Rakamlar, yazılar yanlış yazıldığı taktirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde tek çizgi ile çizilmek, üst veya yan tarafına ya da ilgili bulunduğu hesabına doğrusu yazılmak suretiyle yapılır.

Defterlerin Tutuş Nizamları Boş Satır Bırakılmayacağı, Sayfaların Yok Edilemeyeceği(VUK m.218) ;Boş kalan satırlar (kayıt bulunmayanlar) mürekkepli kalemle tek çizgi ile çizilmek suretiyle sonradan kayıt yapma imkânını ortadan kaldırmak üzere doldurulmuş sayılır.

Kaynakça: www.muhasebedersleri.com www.ataturkmem.meb.k12.tr

Hazırlayan : Meryem KUBAT Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Çayeli Eğitim Fakültesi 2016-2017 Pedagojik Formasyon (160456078)