BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZGÜ HAZIRLAMA.
Advertisements

MADDENİN HALLERİ.
NONWOVEN NEDİR? NASIL ÜRETİLİR? NERELERDE KULLANILIR?
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
S CAMI (STRENGHT GLASS)
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
FOTOVOLTAİK HÜCRE YAPISI VE ELEKTRİK ÜRETİMİ
Maddenin tanecikli yapısı
TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ TEKSTİL EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
YRD.DOÇ.DR. MÜGE YÜKSELOĞLU
Büyük ve Küçük Örneklemlerden Kestirme
SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
TEMEL KAVRAMLAR.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
BASİT MAKİNELER “HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN MAKİNELER”
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
ALET-EŞYA-MALZEME-CİSİM
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
Maddenin yapısı ve özellikleri
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
TEKNİK RESİM.
Ölçme Bilgisi Ölçü Birimleri, Ölçek
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Bulut çeşıtlerı.
Düğüm çeşitleri.
Doğal lİfler Esra ÇINAR.
PUMPKIN.
PATLAMA MUKAVEMETİ TESTİ
SÜPREM ÖRGÜ Ç..LBLBÇ HİLAL BAHAR
ANA ÖRGÜLER.
(TEKSTİL TEKNOLOJİSİ)
ARMÜRLÜ DOKUMA KUMAġ DESĠNATÖRÜ
Temel Örme Kumaşlar.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
Halı ile ilgili genel kavramlar
DNA VE GENETİK KOD.
Örme Mamul Ön Terbiyesi- Tüp Kesme
HAZIRLAYAN BURCU TÜLÜCÜ
HAZIRLAYAN: Fen Bil. Öğrt. Mervenur HOŞGÖR
BOYANACAK MATERYALİ KONTROL ETME
HAZIRLAYAN: Tuğba Düzal
Çözgü Çözme.
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
VATKA Elbise, ceket, palto gibi giysilerin omuz kısmını desteklemek, istenen biçimi,formu vermek amacıyla kullanılır. Giysiye dikilerek monte edilir. Pamuklu,
TELA ve ÇEŞİTLERİ.
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
SUNİ (REJENERE) LİFLER
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Kumaş Nedir?.
BİTKİSEL LİFLER (Kenevir, Jüt, Rami)
(TEKSTİL TEKNOLOJİSİ)
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Uygulamalarımız.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖRME TEKNOLOJİSİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEFE MEKANİZMASI HAZIRLAYAN : FULYA DEMİRKOL
Sunum transkripti:

BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER Esra ÇINAR

DERSİN AMACI Bezayağı örgü ve bezayağı örgüden türetilmiş örgülerin çizilmesiyle ilgili temel bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.

HEDEFLER Bezayağı örgünün tahar, armür planını anlayabilme (bilişsel ) Bezayağı örgüden türetilmiş örgülerin tahar, armür planlarını kavrayabilme (bilişsel) Bezayağı örgü ve bezayağı örgüden türetilmiş örgülerin çözgü ve atkı kesitlerini tekniğe uygun olarak inceleme (bilişsel ,duyuşsal) Bezayağı örgü ve bezyağı örgüden türetilmiş örgüleri tahar, armür planlarını çıkartıp çözgü ve atkı kesitlerini tekniği ile desen kağıdına uygulayabilme (bilişsel , uygulamalı çalışmalar)

BezayağI örgü Çözgü ve atkı ipliklerinin sağlam, dayanıklı, aynı zamanda en basit şekilde birleştirilmesinden meydana gelen bir örgü çeşididir. İlk atkı ipliği atılırken bütün tek sayılı çözgü iplikleri yukarıda, çift sayılı çözgü iplikleri ise aşağıda konumlandırılır. İkinci atkı ipliğinde ise bu durumun tersi uygulanır. Bu şekilde takip eden atkı ipliklerinde aynı hareket tekrarlanarak kumaş oluşumu sağlanmış olur. Bezayağı örgünün en küçük raporu 2 çözgü 2 atkı ipliğinden oluşur. Bu sebeple diğer örgülere göre kayma sabitliği ve dayanıklılığı fazladır.

BezayağI örgünün çİZİMİ

Tahar ve Armür PlanlarInIn Çİzİmİ Bezayağı örgüsünün oluşumu için iki adet çerçeveye ihtiyaç olmasına rağmen çerçeve üzerine binen yükün azaltılması düşünülerek dört çerçeveye göre taharlanır.

çerçeve çerçeve çözgü Tahar raporu atkı Armür raporu atkı çözgü Örgü raporu

Çözgü ve AtkI Kesİtİnİn Çİzİmİ

Bağlantı noktalarının çokluğu, dokusunun çok sıkı olmasını ve çok mukavemetli kumaşlar elde etme olanağı sağlar. Bu üstün niteliğinden dolayı pamuk, yün, ipek gibi doğal elyaflar yanında, yapay ve sentetik elyaflardan ve bunların karışımlarından üretilen kumaşlarda büyük bir yoğunlukla kullanılmaktadır. Bu örgüde bağlantı noktalarının çokluğu anılan bu avantajın yanında kumaşların oldukça sert ve diri tuşeli olmaları ve mat görünmeleri gibi önemli sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Bezayağı örgüsünde ipliklerin bağlantıları tıpkı hasıra benzer.

BezayağI Örgüsünün Özellİklerİ Çözgü ipliği yükselme ve alçalmaları aynıdır. Kumaşın görünümü her iki yüzde de aynıdır. Çözgü ve atkı sıklıkları eşit ise taneli bir yapıya sahip olur. Çözgü atkı iplik yoğunluklarının farklı olduğu durumlarda enine ya da boyuna uzunlamasına bir yapı oluşur.

Bezayağı örgüsü oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. elbiselik kumaşlarda yağmurluklarda yatak takımlarında masa örtülüklerde el bezlerinde astarlık kumaş

BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER Rips Örgüler Rips örgüsü bezayağı örgüsünden türetilmiş olan, bağlantı noktalarının çözgü ya da atkı yönünde uzatılmasıyla elde edilen örgülerdir. Boyuna ya da enine çizgi görünümlü bir yapıya sahiptir. Rips örgülü kumaşların her iki yüzü de aynı görünüme sahip olup ağır ve dayanıklı bir yapıları vardır.

Kullanım alanları: Gömleklik Kravatlık Elbiselik Döşemelik kumaş

İki çeşit rips örgü vardır: Atkı rips örgüsü Düzenli atkı ripsi Düzensiz atkı ripsi Çözgü rips örgüsü Düzenli çözgü ripsi Düzensiz çözgü ripsi

AtkI Rİps Örgüsünün Çİzİmİ Bezayağı örgüsünün bağlantı noktasının, atkı ipliği istikametinde 2 veya daha fazla çözgü ipliği kadar uzatılmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu sebeple kumaşta boyuna yollar oluşturan bir yapısı vardır. Elde edilen bu yapı nedeniyle atkı rips örgüleri boyuna rips örgüleri olarak da adlandırılır.

Rapor alanı belirlenirken atkı ipliği daima iki olarak kabul edilir Rapor alanı belirlenirken atkı ipliği daima iki olarak kabul edilir. Çözgü ipliği ise rapor oluşumunda yer alan sayılar toplamı olarak belirlenir. Düzenli ve düzensiz olmak üzere iki şekilde uygulanabilen atkı rips örgülerinde, en küçük düzensiz rips örgü raporu R 1/2 veya R 2/1 şeklinde gösterilir. En küçük düzenli rips örgü raporu ise R 2/2 şeklinde gösterilir.

Tahar ve Armür PlanlarInIn Çİzİmİ Örgü raporu

Çözgü ve AtkI Kesİtlerİnİn Çİzİmİ

Çözgü Rİps Örgüsünün Çİzİmİ Bezayağı örgüsünün bağlantı noktasının, çözgü ipliği istikametinde 2 veya daha fazla atkı ipliği kadar uzatılmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu durum aynı ağızlık içine birden fazla atkı ipliği atılması anlamına gelmektedir. Bu sebeple kumaşta enine yollar oluşturan bir yapısı vardır. Rapor alanı belirlenmesinde çözgü ipliği daima iki olarak kabul edilirken atkı ipliği verilen rapor büyüklüğüne bağlıdır.

Tahar, ArmüR, ÇÖZGÜ VE ATKI KESİTLERİ

Panama Örgüsü Panama örgüsü bezayağı örgüsünün bağlantı noktalarının atkı ve çözgü yönünde 2 ya da daha fazla sayıda artırılmasıyla elde edilen örgülerdir. Bezayağı örgülerine göre daha gevşek bir yapıya sahip olan panama örgüleri bu özelliği sayesinde gözenekli bir yapıya sahiptir. Panama örgüleri ile dokunan kumaşların dayanıklılığı bezayağı örgülerine göre daha düşüktür. Yan yana birden fazla ipliğin bir arada bulunması nedeniyle iplik kaymaları oluşabilmektedir. Bu sebeple büyük raporlu örgüler tercih edilmez.

Kullanım alanları: Elbiselik Ceketlik Paltoluk kumaşlar

En küçük raporu P 2/2’dir.

Tahar, armür ve çözgü atkI KESİTLERİ

TEŞEKKÜRLER…