HAZIRLAYANLAR MEHTAP ELTUN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
Advertisements

Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
TÜRKİYE’DE BİR İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’NDE (YBÜ) AKUT RESPİRATUAR DİSTRES SENDROMU (ARDS) İLE İZLENEN HASTALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ VE BU HASTALARDA.
DİYARE (İSHAL).
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
B İmmün Sistem Dr. Alisan Yıldıran.
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
İNHALE NİTRİK OKSİT TEDAVİSİ
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Metabolik Asidoz.
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
VOLÜM SİKLUSLU VENTİLASYON VE ARDS’DE MEKANİK VENTİLASYON
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
Toplum kökenli pnömoni
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
HASTANE KAYNAKLI PNÖMONİLER - 1
NIMV etkinliğinin değerlendirilmesi ve sonlandırılması
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
SİSTEMİK HASTALIKLARDA AKCİĞERLER
MEKANİK VENTİLASYON KOMPLİKASYONLARI
Sepsis Tanı ve Tedavisi
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
Peptik hastalık, Helicobacter pylori ve karın ağrısı
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
Vena Cava Süperior Sendromu
Nöromuskuler Epilepsi Apne Antiepileptik Mediastinal LAP
Ayla Yavuz Karamanoğlu
İLACA BAĞLI AKCİĞER HASTALIKLARI
AKCİĞERLERİN PRİMER GÖREVİ GAZ ALIŞVERİŞİNİ SAĞLAMAKTIR.
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
ROTA VİRÜS.
Hyalin Mebran Hastalığı
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
ARDS (Yetişkin solunum sıkıntısı sendromu)
AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ DR. ÖZGÜL KESKİN
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
Yeni Doğan Enfeksiyonları
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
ASİT – BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ ARŞ. GÖR. IŞIN ALKAN
SOLUNUMUN DENETLENMESİ
Dr. Tugay MERT AÜTF Acil Tıp AD Şubat 2016
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
PERNİSİYOZ ANEMİ Vücudun yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmamasından dolayı yeterli miktarda sağlıklı alyuvarın yapılamadığı bir durumdur.  intrensek.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
ÖDEMLİ HASTAYA YAKLAŞIM
SOLUNUM SIKINTISI İLE GELEN ÇOCUK HASTAYA YAKLAŞIM
BRONŞEKTAZİ.
SOLUNUM ACİLLERİ DR.RAŞİT CEVİZCİ. Sağlık ve Hastalıkla İlgili Temel Kavramlar.
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYANLAR MEHTAP ELTUN

MEVCUT HASTALIKLAR KRONİK GRONÜLAMATOZ AKUT DİSTRES SENDROMU (ARDS)

KRONİK GRANÜLOMATÖZ HASTALIK Kronik granülomatöz hastalık (KGH), süperoksit oluşumunu sağlayan nikotinamid adenin dinükleotid fosfat (NADPH) oksidaz enzim defekti sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. NADPH oksidaz superoksit ve hidrojen perksit radikallerinin oluşumunu sağlayan bir koenzimdir.Stafilak gibi katalaz pozitif bakteriler ve mantarların yol açtığı hayatı tehdit eden enfeksiyonlar görülür.

Hekzosmonofosfat şantı oksijen tüketimi ve glikoz NORMAL LÖKOSİT Fagositoz Hekzosmonofosfat şantı oksijen tüketimi ve glikoz metobolizmasında artış NAD VE NADPH koenzimlerinin katılımı Hidrojen perositve oksidaz süperoksit üretimi Bakteri duvaının halojenizasyonu Baktermi ölümü

Vakaların % 65'inde mutasyon görülmekte olup geçiş X'e bağlıdır Vakaların % 65'inde mutasyon görülmekte olup geçiş X'e bağlıdır. Diğerlerinde ise kalıtım otozomal resesiftir. Sıklığı 1: 200.000 canlı doğumdur. Tanı genellikle erken çocukluk döneminde konulmaktadır. Akciğer, cilt, lenf nodları ve karaciğer en sık tutulan enfeksiyon bölgeleridir

Karaciğer ve akciğer tutulumu görülebilir. Mide çıkış ve üriner kanal obstrüksiyonu görülebilir. Sedimentasyon enfeksiyonların seyri ve tekrarında faydalı bir laboratuvar parametresidir. Tanı süperoksit üretiminin değerlendirilmesine dayanmaktadır. Nitroblue tetrazolium (NBT) testi ve dihidrorodamin akım sitometrisi testi tanıda kullanılan testler arasındadır

TEDAVİ Tedavide trimetoprim-sülfametaksazol, itrakanazol proflaksisi ve interferon gama verilmektedir. Seçilen vakalarda kemik iliği nakli önerilir

BUNLAR SİZE NE İFADE EDİYOR yaş akciğer sendromu şok akçiğeri pompa akçiğeri Danang(Vietnam) akçiğeri

BU TANIMLARIN HEPSİ AYNI HASTALIĞI İFADE ETMEKTEDİR. ARDS (AKUT RESPRATUAR DİSTRES SENDROMU)

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU Akut solunum sıkıntısı sendromu ilk kez 1967 yılında tanımlanmış ve bu zamana kadar tanımında bir çok değişimler olmuş bir akçiğer hastalığır.

İNSİDANS ARSD’nin insidansı net olarak bilinmemektedir.Mortalitesi yüksek olup %20’ den %83’e kadar değişmektedir.Çocuk yaş gruplarında daha az insidans bildirilmektedir ve yoğun bakıma yatış oranı %1-5 arasında değişmekle birlikte erişkinlerde çok daha fazla görülmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİ ARSD primer olarak akciğer kaynaklı olabileceği gibi sepsis,travma veya pankreatit gibi nedenlere sekonder olarak karşımıza çıkabilir.

tutulumlarında daha sık görüldüğü ortaya çıkmış ve erken dönemde Multiorgan tutulumlarında daha sık görüldüğü ortaya çıkmış ve erken dönemde akciğer, kardiyovasküler sistem tutulumu olurken geç dönemde ise sindirim sistemi,böbrekler ve koagülasyon sistem tutulumları olmaktadır.

Primer ARDS Sekonder ARDS Aspirasyon Ağır göğüs travması Ağır pnömoni Toksik şok Suda boğulma Emboli Asfiksi Sekonder ARDS Sepsis Anafilaksik şok Masif kan transfizyonu, Reperfüzyon hasarı Akut pankreatit Travma a) Kırıklar b) Yanıklar c) Kafa travmaları d) Multiple uzun kemik kırıkları e) Metabolik hastalıklar

PATOGENEZ VE PATOLOJİ ARDS’ de orataya çıkan klinik tablonun nedeni akiğerlerde kontrolsüz artmış olan enflamatuar yanıta bağlı yaygın alveol hasarıdır. Akciğerde biriken lökositler harekete geçerek reaktif oksijen ürünleri salgılayarak alveol epitelyumuna zarar veririler.Sonuç olarak alveol ödemine karşı koruyucu bariyer ortadan kalkmış olur.

Protein vasküler alandan insterstisyuma sızar ve geri emilimi sağlayan osmotik gradiyen kaybolur.Sızan sıvı lenfoidlerin kapasitesini aşar ve alveol boşlukları proteinden zengin bir sıvı ile dolar.Bu sıvı sürfaktan salgılanımını bozar ve sonuçta akciğerler kollobe olur.

Bunun ardından hipoksemi, hiperkapni, insterstisyel ve alveolar ödem, atalektazi gelişir.Bu hastalarda sıklıkla hava yolu direnci artmıştır.

KLİNİK VE LABARATUVAR BULGULARI KLİNİK BULGULAR Solunum sıkıntısı Kuru öksürük Santral siyonöz Normal oksültasyon belirtileri Taşipne Ateş Yaygın raller Değişik bilinç durumlar (ajitasyon,koma vs) Normal akçiğer grafisi Dispne İnstertisyel ödem

LABARATUVAR BULGULARI Hipoksemi (PaO2/FiO2 <200) Hiperkapni Solunum alkalozu

TEDAVİ VENTİLATÖR TEDAVİSİ ARDS’de tedavide amaç genel olarak ventilatör tedavisi ve farmakoloji tedavi olarak sınıflandırılır. VENTİLATÖR TEDAVİSİ ARDS’de ventilatör yöntemleri kullanılır.Amaç hastalarda solunum işinin ve solunum kaslarının oksijen tüketiminin azaltılması,yeterli ve istenilen konsantirasyonda oksijen verilebilmesi,kalbe venöz dönüşün azaltılarak akciğer ödeminin azaltılması,atelaktiz akçiğer alanlarının açılması ,havalanması ve ekspiryumda alveollerin kapanmasının önlenmesini sağlamaktır.

DESTEK TEDAVİLER HEMODİNAMİK DESTEK TEDAVİSİ Öncelikli olarak damar içi hamin belirlenmesi amaçtır.Santral venöz basıncın 6-12 mmhg arasında tutulması esaatır.Bunun için sıvı kısıtlaması veya sıvı destek tedavisine gidilebilir.

BESLENME ARDS’li hastalarda genellikle bir kontreendüksüyon yoksa enteral yolun tercih edilmesi aksi takdirde parenteral nütrisyon(TPN) verilmesi önerilmektedir.Yüksek enerjili diyetin karbondioksit üretimini arttırarak solunum yetersizliğini kötüleştirebilir. Bu nedenle ARDS’li hastalarda düşük karbonhidrat ve yüksek lipid içerikli paranteral nütrisyon içeriği ile beslenme tercih edilir.

FARMOKOLOJİK TEDAVİ STEROİD Kortikostreoidlerin ARDS’de etkililiğine dair net veriler olmamakla birlikte düşük doz kullanımı tartışmalı bir uygulamadır. SÜRFAKTAN Sürfaktan tedavisi ile yüzey gerilimi azalır ve alveollerin kapanması önelenir. İNHALE NİTRİK OKSİT Nitrik oksit pulmoner ödemi azaltıcı etki gösterir.