Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
MENOPOZ VE BESLENME.
Beslenme ve Performansa Etkisi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
ENERJİ METABOLİZMASI.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
BESLENMENİN ÖNEMİ
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
ISI ve SICAKLIK.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SPORCU BESLENMESİ.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
PROTEİNLER 2.
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
Menü Planlama.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
MADDE VE ISI.
Sunum transkripti:

Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite

GÜNEŞ H20 CO2

Esas kaynak: Güneş enerjisi SERBEST ENERJİ (Kullanılan enerji) POTANSİYEL ENERJİ (Depolanan enerji)

1 kkal=4.184 kj 1 kj= 0.239 kkal ENERJİNİN BİRİMLERİ Kilokalori (kkal) Kilojoul (kj) 1 kkal=4.184 kj 1 kj= 0.239 kkal

BESİNLERİN ENERJİ DEĞERİNİN SAPTANMASI Kalorimetre ile ölçüm, Proksimet analizler, Besin enerjisinin hesaplaması, Besin bileşim cetveli…

1. BOMBA KALORİMETRE Dr. ATWATER 1900’lü yıllarda USA’da geliştirmiş, 1947’de “Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü Uzmanlar Kurulunda” kabul edilmiştir.

Besinlerin yanma sonucunda verdiği enerjiyi ölçmede kullanılır. Besinden yaklaşık 1 g örnek alınır. Bomba kalorimetre, yüksek basınçlı oksijen ile doldurulur. Örnek kıvılcım oluşturan elektrik akımı ile yakılır. Yanan besin ısı oluşturur, ısı etrafı su ile çevrili olan termometrenin derecesini artırır. Bomba kalorimetre ile besinlerin brüt enerjisi ölçülür.

Gerçekte insan vücudunda enerji kullanımı, bomba kalorimetreden daha azdır. Nedenleri: Vücutta proteinin metabolizması sonucunda oluşan üre, amonyak ve az miktarda nitrojen bileşikleri böbreklerden idrarın bileşiminde atılır. Oysa bomba kalorimetrede bunlar yanar. Brüt ve net enerji arasındaki farklılık, sindirim ve emilimden kaynaklanmaktadır.

Eleştiriler: Diyette sindirilemeyen karbonhidrat miktarı arttıkça, metabolize enerji azalır.

Besin ögelerinin sindirimi tek başına ele alınmıştır, oysa sindirimde besin ögeleri birbirini etkiler. Sindirimde bireysel ayrıcalıklar söz konusudur. Yiyeceklere uygulanan pişirme yöntemleri sindirilebilirliği etkiler.

Posa; protein ve yağların sindirimini azaltarak dışkı ile enerji kaybını artırır. Emilim bozukluğunda da enerji kaybı artar.

Proteinlerin NH2 grubundan dolayı oluşan 1 Proteinlerin NH2 grubundan dolayı oluşan 1.25 kkal/g kayıp, yalnız azot dengesi sağlayabilen yetişkinler için doğrudur. Büyüme döneminde azot birikimi olduğundan idrarla atım azalır.

Diyetteki protein, yağ, karbonhidrat oranları büyüme için gerekli metabolize enerjiyi etkiler. Diyet proteini arttıkça daha çok enerji ısı olarak kaybolur. Proteini yetersiz yemekle dışkı ile yağ atımı artarak enerji kaybı oluşur.

BESİNLERİN ENERJİ DEĞERİNİN SAPTANMASI Kalorimetre ile ölçüm, Proksimet analizler, Besin enerjisinin hesaplaması, Besin bileşim cetveli…

Protein Kjeldahl Yöntemi Yağ Soxhelet Yöntemi 2. PROKSİMET ANALİZLER Protein Kjeldahl Yöntemi Yağ Soxhelet Yöntemi Kül (mineral maddeler veya organik öğeler) Besin 6000C’ ye kadar tamamen yakıldıktan sonra kalan kısımdır.

Nem Kurutma ile ulaştığı sabit ağırlıktan ilk ağırlık çıkartılır. Karbonhidrat % Nem + % Kül + % Protein + %Yağ=X CHO= 100-X

BESİNLERİN ENERJİ DEĞERİNİN SAPTANMASI Kalorimetre ile ölçüm, Proksimet analizler, Besin enerjisinin hesaplaması, Besin bileşim cetveli…

3. HESAPLAMA Örnek: Orta büyüklükte yumurta Protein % 13 x 50 g = 6.5 g x 4 kkal/g = 26 kkal Yağ % 12 x 50 g = 6 g x 9 kkal/g = 54 CHO % 1 x 50 g = 0.5 g x 4 kkal/g = 2 Toplam 82 kkal

Besinlerin Enerji Yoğunluğu Besin Adı kkal/100 g Saf yağlar 900 Yağ, şeker, un karışımı yiyecekler ~700-800 Yağlı tohumlar 600 Saf karbonhidratlar ~400 Peynirler (özellikle kaşar peynir) 350-400 Tahıllar-kuru baklagiller 350 Etler 250-300 Yumru sebze ve meyveler 80-90 Diğer taze sebzeler > 80

Besinlerin enerji yoğunluğu bileşimlerindeki yağ ve su içeriğine bağlıdır. Kurutulmuş besinlerin enerji içeriği yüksektir.

İNSANLARDA ENERJİ ALIMININ HESAPLANMASI Dublike besin örneği Tartı yöntemi

3. 24 saatlik geriye dönüşlü diyet hikayesi 4. Besin tüketim sıklığı