1.OTLATMA KAPASİTESİ Otlatma kapasitesi, belirli genişlikteki bir merada, belirli uzunluktaki bir otlatma mevsiminde uzun yıllar bitki örtüsü, toprak ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kontrollü Otlatma Sistemleri
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
ORGANİK TARIM.
ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
KURAK VE YARI KURAK ALANLARDA MERA REHABİLİTASYONU Prof. Dr
HEYELAN: Toprak kayması
BİTKİ BİRLİĞİ(ASOSSİYASYON)
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Maddenin ölçülebilir özellikleri
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Erozyon Nedir. Erozyonun Zararları Nelerdir
DOĞAL AFETLER EROZYON.
EROZYON.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
Coğrafi Bölgeler.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
EROZYON SUNUSU.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
BİTKİ ÖRTÜSÜ KAPLAMA ÖLÇÜMLERİ
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
Yüzey Sulama Yöntemleri
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ
DOĞAL AFETLER EROZYON.
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
TÜRKİYE’DE TOPRAK EROZYONU VE KORUNMA YOLLARI
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
İŞLETME BAZLI ÇALIŞMA MODELİ UYGULAMASI. BUHARKENT ILÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
HAYVANCILIK.
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
KABA YEMLER.
Damızlıkların Bakımı.
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
Hakan Tankuş - Harran Üniversitesi - Şanlıurfa Koşullarında Ara Ürün Olarak Bazı Yem Bitkileri Farklı Hasat Zamanlarında Bitkisel Verim Sonuçları
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Buğdaygil Yem Bitkileri
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
BİTKİLERDE BÜYÜME.
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

1.OTLATMA KAPASİTESİ Otlatma kapasitesi, belirli genişlikteki bir merada, belirli uzunluktaki bir otlatma mevsiminde uzun yıllar bitki örtüsü, toprak ve diğer doğal kaynaklara devamlı bir zarar vermeden otlatılabilecek maksimum hayvan sayısı olarak tanımlanır.

Meranın ürettiği yem miktarı ile onun üzerinde otlayan hayvan sayısı arasında elverişli bir denge kurulduğu zaman, o meranın doğru bir şekilde otlatılması probleminin büyük ve en önemli bölümü çözümlenmiş olur. Bu şekilde yapılan otlatmadan bitkilerin zarar görmesi büyük ölçüde engellenebilir ve hayvanların da bol mera yemi yemesi sağlanabilir. Meraların otlatma kapasitelerine uygun sayıda hayvanla otlatılması meracıların karşılaştıkları en önemli problemlerden birisidir.

Dünyada ve ülkemizde çoğalan nüfusun besin maddeleri ihtiyacını karşılamak için, bir taraftan meralar sürülüp tarla arazisi haline getirilirken, diğer taraftan da evcil hayvanların sayısının hızla çoğaltılması, otlatma kapasitesi probleminin çözümlenmesini daha da güçleştirmektedir. Meraların otlatma kapasitelerinden fazla hayvanla otlatılması hem bugünkü verim düzeylerinin korunamamasına ve hem de bu alanlarda hayvansal ürün üretiminin azalmasına neden olmaktadır.

Otlatma yönetiminin en önemli kurallarından birisi olan otlatma kapasitesine uyulmaması , yani meraların ürettiği yem miktarı ile otlayan hayvan sayısı arasındaki dengenin bitkiler aleyhine bozulması, mera bozulmasının en önde gelen nedenlerinden birisidir.

Otlatma Kapasitesinin Tahmini Yöntemleri Meraların otlatma kapasitelerinin bulunması için birçok araştırma yapılmış ve değişik yöntemler geliştirilmiştir. Belli genişlikteki mera parsellerinde, değişik sayıda hayvan otlatılarak yapılan bu araştırmalarda meranın bir mevsimde ürettiği toplam yemin yarısını tüketen ve diğer yarısını mera üzerinde bırakan hayvan sayısı, o meranın otlatma kapasitesi olarak kabul edilir.

Biçme Yöntemi Bu yöntemin esası meranın ürettiği yem miktarının bulunmasına dayanmaktadır. İlkbaharda henüz otlatma başlamadan önce meranın rastgele seçilen birçok yerine büyük kafesler konur. Genellikle 80 cm yüksekliğinde ve içten içe 1 metrekare oluşturan bu kafesler içindeki bitkiler otlatmadan korunurlar. Kafes altındaki bitkiler vejetatif büyüme ve gelişmelerini tamamladıkları zaman kafesler kaldırılarak bitkiler toprak yüzeyinden biçilir ve kurumadan hemen tartılır.

Günlük Mera Yemi İhtiyacı Mera Genişliği(da) X Yararlanılabilir Yem (kg/da) Otlatma Kapasitesi = Bir Hayvanın Günlük Mera Yemi İhtiyacı X Otlatma Günü Sayısı