EGE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANSER VE BESLENME.
Advertisements

MÖNÜ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Son Zamanların tartışma konusu :
Erkan ULKER & Ahmet ARSLAN Selçuk Üniversitesi,
Tanecikler Ararsı Etkileşmeler Seher DEMİRAY 2013 Materyal Metot Yapılandırmacı tabanlı etkileşimli doğrudan öğretim(YÖTEDÖ) metodu, geleneksel öğretime.
YRD.DOÇ.DR.(YMM-BD-DU) E. YASEMİN YEGİNBOY
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ Kablosuz Veri Aktarımlı
4. GELENEKSEL BAHAR TOPLANTIMIZA HOŞGELDİNİZ AKDENİZ SAĞLIK İDARECİLERİ DERNEĞİ.
TÜKETİCİLERİN İNDİRİM MARKETİ TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNDEN AHP YÖNTEMİ İLE TESPİTİ Yrd. Doç. Dr. Mutlu Yüksel.
Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir?
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Dyt. Elvan ODABAŞI KANAR
ÖDEVİN KONU BAŞLIĞI Öğrenci ismi Danışman ismi Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Etiler, Ankara, TÜRKİYE Konu Başlığı ŞEKİL-1’DE MOLEKÜL FORMÜLÜ.
EŞİK SINIR DEĞERLER.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
Bu çalışmada Tekirdağ ili, Bıyıkali köyü ve civarında 2500 hektar alana sahip ve arazi örtüsü/arazi kullanım çeşitliliğinin fazla olduğu bir çalışma alanı.
Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ İÇİN KAPASİTE VE BÜTÜNLEŞİK ÜRETİM PLANLAMASI KARTAL EFE ERKEKLER ALİ ERGİN HALİL EMRE TOK GÜNEŞ ÇELEBİ CEM GÜLEÇ ŞİRKET DANIŞMANLARI:
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
LİPİTLER (YAĞLAR)
Ambalajların Üzerindeki İşaretlerin Anlamları
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
ATIK YAĞ YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün Mühendislik Fakültesi
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Habibe GÜLER1, Nazan ÜZÜM1, Kurtuluş OLGUN1
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
VİTAMİNİ KABUĞUNDA.
T.C. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Tanıtım Sunumu.
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Erodium malacoides (L. ) L'Herit. ve Erodium hoefftianum C. A
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü
SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN ANTİOKSİDANLAR Seval DERNEKBAŞI*, Ayşe PARLAK AKYÜZ, İsmihan KARAYÜCEL Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
Dondurarak Kurutulmuş Alabalık (Oncorhynchus mykiss) Kıymasının Besin Kompozisyonu ile Bazı Vitamin ve Mineral İçeriklerinin Araştırılması  Bengünur ÇORAPCI1,
FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI
Endüstri mühendisliği.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

EGE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü TÜRKİYE PİYASASI’NDA SATIŞA SUNULAN PATATES CİPSLERİNDE 3-MCPD ESTERLERİ VE GLİSİDİL ESTERLERİ MİKTARLARI Begüm ÖNAL1, Onur ÖZDİKİCİERLER2, Fahri YEMİŞÇİOĞLU3 1 Doktora Öğrencisi, University of Salerno, Endüstri Mühendisliği Departmanı, Kimya Mühendisliği Bölümü, Salerno, İtalya (e-posta begumm.onall@gmail.com) 2 Ar. Gör., Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir 3Yrd. Doç. Dr., Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir ÖZET   3-Kloropropan 1,2-diol (3-MCPD) maddesi gıda kaynaklı bulaşanlardandır. 3-MCPD, Avrupa Komisyonu’nun Gıda Bilimsel Komitesi tarafından genotoksik karsinojen olarak belirlenmiş ve İngiltere Gıda Danışma Komitesi tarafından gıda ve gıda maddelerinde minimum düzeylere indirilmesi önerilen proses tabanlı bulaşan olarak tanımlanmıştır. .Bu çalışmada, piyasadan elde edilen ve farklı markalardan alınan patates cipslerinin 3-MCPD esterleri ve glisidil esterlerinin miktarlarının belirlenmiyit. Patates cipslerinde bulunan 3-MCPD esterleri ve glisidil esterleri miktarları üzerine üretim yönteminin (markanın) ve kızartma amacıyla kullanılan yağ tipinin etkisi istatistiksel olarak incelenmiştir. Ayrıca ortalama vücut ağırlığına sahip bir bireyin, saptanan miktarlarda 3-MCPD esteri içeren patates cipsi tüketim sınırları ve tolere edilebilir günlük alım miktarları üzerinden hesaplanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, en yüksek 3-MCPD esterleri miktarı 2.97 mg/kg olarak B2 markasında (Örnekleme 1) bulunmuştur. Ayrıca en yüksek glisidil esterleri miktarı B2 markasında (Örnekleme 2) 6.01 mg/kg olarak tespit edilmiştir. SONUÇLAR ve DEĞERLENDİRME GİRİŞ 3-kloropropan 1, 2-diol (3-MCPD) maddesi gıda kaynaklı kontaminantlardandır. 3-MCPD, Avrupa Komisyonunun Gıda Bilimsel Komitesi tarafından genotoksik karsinojen olarak belirlenmiş ve İngiltere Gıda Danışma Komitesi tarafından gıda ve gıda maddelerinde minimum düzeylere indirilmesi önerilmekte olan proses tabanlı kontaminant olarak tanımlanmıştır (FSA, 2006). Bu alandaki çalışmalar 3-MCPD maddesinin asitle hidrolize edilmiş olan sebze proteinlerinin yanı sıra, et, süt, yağ ve birçok tahıl ürününe uygulanan işlemler sırasında oluşabildiğini, gıda matrisi içerisinde serbest halde bulunabildiği gibi yağ asitleri ile esterleşmiş olarak da bulunabileceğini ortaya koymuştur (Zelinkova ve ark. ,2006). 3-MCPD oluşumunda ana etken Clˉ iyonu, gliserol, gliserol esterleri, monogliserit, digliserit ve trigliseritlerin varlığıdır. Ayrıca uygulanan kızartma sıcaklığı ve süre de bu oluşumu etkileyen parametrelerdir. Genel adıyla ‘Snack food’ olarak bilinen patates cipsleri, krakerler, çerezler, patates kızartmaları; ülkemizde ve dünyada yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Patates cipsi, krakerlerin, patates kızartmalarının ve diğer hazır tüketim gıdaların üretimi sırasında uygulanan kızartma işleminin sıcaklığının, kızartma işleminde kullanılan yağın çeşidi ve ürünlerin içerisindeki tuz miktarının, “snack food” adı ile anılan hazır tüketim gıdalarındaki 3-MCPD oluşumunda etkili olan faktörler olduğu görülmektedir (Dingel ve Matlssek,2015; EFSA, 2013; Svejskovska ve ark., 2014). Bu nedenlerden dolayı patates cipsleri ve atıştırmalık çerezler riskli olan ürün grupları arasındadır. En yüksek 3-MCPD esterleri miktarı 2.97±0.02 mg/kg olarak B2 firmasında (Örneklem 1 için) bulunmuştur. Ayrıca en yüksek glisidil esterleri miktarı B2 firmasında (Örneklem 2 için) 6.01±0.05 mg/kg olarak tespit edilmiştir. A FİRMASI (Örnekleme-1) Örnek Kodu 3-MCPD (mg/kg) Glisidil Esteri (mg/kg) A1 TED 1.9 A2 1.73 A3 1.88 0.36 A4 0.51 2.56 A5 1.19 1.18 A6 4.18 A FİRMASI (Örnekleme-2) 3.42 0.49 0.47 3.03 2.47 0.80 4.31 2.75 1.63 Glisidil esterlerindeki bu farklılığın glisidil esterlerinin 3MCPD oluşumu sürecinde bir ara ürün olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. B FİRMASI (Örnekleme-1) Örnek Kodu 3-MCPD (mg/kg) Glisidil Esteri (mg/kg) B1 2.65 0.42 B2 2.97 TED B3 2.16 0.52 B FİRMASI (Örnekleme-2) 4.88 0.87 6.01 2.21 0.16 3-MCPD esterleri miktarlarındaki farklılığın ise; farklı tarihlerde ve seri numaraları ile üretilen patates cipslerinde kullanılan rafine yağın kızartma öncesi monogliserid, digliserid vb. öncü maddelerin miktarlarının farklı olabileceğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. C FİRMASI (Örnekleme-1) Örnek Kodu 3-MCPD (mg/kg) Glisidil Esteri (mg/kg) C1 0.99 5.37 C2 0.66 0.68 C FİRMASI (Örnekleme-2) 0.52 3.58 0.80 3.20 Materyal Çalışmada, piyasada bulunan farklı markalara ait patates cipsleri yerel marketlerden temin edilmiş ve materyal olarak kullanılmıştır. Bu amaçla, Türkiye’de satışa sunulan ve marketlerden temin edilen cips markalarını üreten firmalar A, B, C ve D olarak kategorize edilmiştir. Mart-Ağustos 2015 aylarında marketlerden tedarik edilen ve analizleri yapılan patates cipsi örnekleri “Örnekleme 1”; Mayıs-Haziran 2016 aylarında marketlerden tedarik edilen ve analizleri yapılan cips örnekleri “Örnekleme 2” olarak adlandırılmıştır. Palm yağı ve ayçiçeği yağının 3-MCPD esterleri üzerine etkisinin olduğu görülmüş ve istatistiksel açıdan anlamlı farklılık görülmüştür. (p<0.05). D FİRMASI (Örnekleme 1ve Örnekleme 2) Örnek Kodu 3-MCPD (mg/kg) Glisidil Esteri (mg/kg) D1 (Ornekleme-1) D1 (Ornekleme-2) 2.99 0.99 0.86 3.66 Metot Yağ Örneklerinin Hazırlanması Yerel marketlerden alınan farklı markalara ait patates cipslerinin yağları “soğuk ekstraksiyon yöntemi” kullanılarak elde edilmiştir. 3-MCPD Esterleri ve Glisidil Esterlerinin Miktarlarının Belirlenmesi Patates cipsi örneklerinin toplam 3-MCPD esterleri ve glisidil esterleri miktarı, DGFC VI 18(10) standart yöntemi kullanılarak GC-MS ile belirlenmiştir. Örnek Kodu (Örnekleme 1) 3-MCPD (mg/kg) Cips Paket Sayısı A1 TED - A2 A3 1.88 6 A4 0.51 12 A5 1.19 5 A6 B1 2.65 2 B2 2.97 B3 2.16 C1 0.99 7 C2 0.66 D1 2.99 Örnek Kodu(Örnekleme 2) 0.49 0.47 0.80 2.75 0.87 2.21 0.52 14 4 Referanslar DGF, 2009. German Standard Methods for the Analysis of Fats and other Lipids: C-III 18 (09), Ester-bound 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPDEsters) and glycidol (glycidyl esters): Determination in fats and oils by GC-MS, WVG. Dingel, A., Matlssek, R., 2015. Esters of 3monochloropropane-1,2-diol and glycidol: no formation by deep frying during large scale production of potato crisps. Eur. Food Res. Technol. 241(5): 719–723. EFSA (European Food Safety Authority), 2013. Analysis of occurrence of 3-monochloropropane1,2-diol (3-MCPD) in food in Europe in the years 2009-2011 and preliminary exposure assessment. EFSA Journal 11(9): 3381. FSA, 2006. Update on chemical contaminants legislation, UK Food Standards Agency, İngiltere. Svejkovska, B., Novotny, O., Divinova, M., Reblova, Z, 2004. Esters of 3-chloropropone- 1,2- diol in foodstuffs. Czech J. Food Sci. 22(5): 190-196. Zelinkova , Z., Novotny, O., Schvek, J., Velisek, J., Halova, J., Dolezal, M., 2006. Occurence of 3-CPD fatty acid esters in human breast milk. Food Additives and Contaminants 25(6):669-679. Çalışma kapsamında elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak, 70 kg vücut ağırlığındaki bir bireyin “2µg 3-MCPD/kg vücut ağırlığı” limitine ulaşması için tüketmesi gereken maksimum patates cipsi miktarı, paket adedi cinsinden hesaplanmıştır. İncelenen örnekler değerlendirildiğinde; günlük limit değerine ulaşmak için tüketilmesi gereken maksimum paket sayısı 14 (C1- Örnekleme 1); minimum paket sayısı da 2 (B1, B2, B3, D1 – Örnekleme 1; B3 - Örnekleme 2) olarak hesaplanmıştır.