EGZERSİZ VE SPOR PSİKOLOJİSİ 2. KONU: KİŞİLİK ve SPOR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
Advertisements

TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
Puanlama Yönergeleri (Rubrikler)
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
PSİKOLOJİK TEST KULLANIMI VE ETİK
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
REHBERLİK.
Personel seçme sürecinin özellikleri
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME
BEDEN EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİNE DAYALI(EŞLİ) ÖĞRENME YÖNTEMİ
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
18 - DUYUŞSAL DAVRANIŞLARIN ÖLÇÜLMESİ
Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Okul Psikolojik Danışmanı Gökan ARSLAN.
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Mesleki Rehberlik.
İNCİRLİOVA SPOR LİSESİ EĞİTİMDE KOÇLUK SİSTEMİ SUNUSU
STRUKTURCULAR Psikolojinin bir bilim olarak ortaya çıkışına eşlik eden ve doğa bilimlerinden esinlenen bir yaklaşımdır. 1879’da Alman psikolog WILHELM.
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
Egzersiz ve Spor Psikolojisi
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
ARCS Modeli.
DİĞER TUTUMLAR.
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
Okullarda Rehberlik Hizmetleri
Gruptaki bireylerin motİvasyonu ve grubu harekete geçirmek
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
Reaksiyon Zamanı.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Dr. Mustafa Ayral: Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol Bozkurt : Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Vural Çakır : Altındağ İlçe Milli Eğitim.
Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
Liderlik.
ÜSTÜN ZEKALI VE DAHİ ÇOCUKLAR
MASA TENİSİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARISINDA AİLE VE PEKİŞTİREÇ
Psyc 351T Ölçme Teknikleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 10
PSİKOLOJİK TESTLER.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sınav Kaygısı.
FONKSİYONCULAR.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 11
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Spor Psikolojisi Sporda Performans Yükseltme.
Spor Psikolojisi Psikolojik Beceri Antrenmanı.
Öğretim Tasarımı Analiz.
TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması)
Sporda Performans Prof Dr Süheyla Ünal.
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE TESTLER
Psikolojik yapılar ve özellikler
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TUTUMLAR: SOSYAL DÜNYAYI DEĞERLENDİRMEK
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
Spor Psikolojisi Sporda Performans Yükseltme.
EMPATİK İLETİŞİM.
Sunum transkripti:

EGZERSİZ VE SPOR PSİKOLOJİSİ 2. KONU: KİŞİLİK ve SPOR Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı

Kişilik ve spor Neden bazı sporcular antrenman için heyecanlanırken, bazıları nasıl antrenmandan kaytaracağını düşünür? Bazı sporcular çok çabalarken bazıları hiç çabalamaz.. Bu sorular sporcunun kişiliği ile ilgili olabilir mi? Bu alanda bir çok çalışma yapılmıştır.

Kişilik nedir BENZERSİZLİK Kişilik, kısaca, İnsanı öteki bireylerden ayıran, onu, kendisine has yapan özelliklerin tümü, olarak tanımlanabilir.

Kişiiğin yapısının şematik gösterimi Farklı rollere bürünerek sergilenen davranışlar. Role bağlı davranış Tipik tepkiler Psikolojik çekirdek Genel olarak verdiğimiz tepkiler, olağan davranışlarımız. Değer ve tutumlar, temel değerler, ilgilerdir. Kişiliğin en durağan ve en geç öğrenilebilecek bölümüdür

Kişiliğin Yapısını Anlamak Kişiliğin yapısını anlamak bireydeki en iç katman olan «psikolojik çekirdek» hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Böylece onun için en uygun olanı belirleyebiliriz. Role bağlı davranış Tipik tepkiler Psikolojik çekirdek

Beş Bakış Açısından Kişilik Psikodinamik yaklaşım (sosyal çevreyi önemsememiştir, bilinç dışı kavramı, ID-EGO-SUPEREGO. Kişilik özellikleri yaklaşımı – kişilik sabittir, (bazı kişilik özellikleri performansı yordamıştır). Durum yaklaşımı (davranışları çevre belirler, örneğin utangaç birisi bazı durumlarda girişkendir). Etkileşimsel yaklaşımı: Davranış = Çevre + kişilik özellikleri Fenomonolojik yaklaşım: Davranış = Çevre + kişilik özellikleri (bireyin kendini ve içinde bulunduğu ortamı anlaması ve yorumlaması)

Psikodinamik yaklaşım

Kişiliğin ölçülmesi Durumluk ve sürekli ölçümler vardır (duruma özgü ölçümler hem kişilik hem de durumu dikkate alırlar – etkileşimsel yaklaşım). Spora özgü ölçümler (Duygu durumları profili, dikkat ve kişiler arası biçim vb.).

BEŞ FAKTÖRLÜ KİŞİLİK MODELİ

YARIŞMA ÖNCESİNDE VE SIRASINDA DALGALANMA OLUR… (KAYGI, UMUT, GÜVEN VB).

Psikolojik ölçümleri kullanmak Ölçmenin ilkeleri ve ölçme hataları hakkında bilgi sahibi olmak. Sınırlılıklarınızı bilin (beden eğt. Öğrencilerine klinik bir test uygulamak gibi). Psikolojik testleri takıma sporcu seçiminde kullanmayın. Açıklama ve geri bildirim sağlayın. Gizliliği garanti edin Bireye özgü bir yaklaşım benimseyin (kendisiyle kıyaslayın). Özel kişilik öğelerini anlamak ve değerlendirmek (yansıtma testleri kullanılabilir, genel ölçekler yerine spora özgü ölçekler kullanılmalı).

KİŞİİK ARAŞTIRMALARI Kişilik ve sporsal başarı arasında ilişki VARDIR ve YOKTUR diyen araştırmacılar… Tam olarak bu ilişki kanıtlanamasa da bir ilişki vardır ama mükemmel değildir. Örneğin: bazı olimpik uzun mesafe koşucularının içe dönük yapıda olması, bu özelliğin başarıya götüreceği anlamına gelmez.

Sporcu ve sporcu olmayanlarda kişilik Schur ve ark (1977) sporcu ve sporcu olmayan üniversite öğrencileri arasında kişilik özellikleri bakımından fark bulmamıştır. Takım ve bireysel sporcuları arasında fark bulunmuştur. Bireysel sporcular yüksek nesnellik, bağımlılık, daha düşük kaygı ve soyut akıl ürütme göstermiştir. Takım sporcular ise daha dışa dönük bulundu. SPORA KATILIM MI KİŞİLİĞİ ETKİLER YOKSA FARKLI KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNDEKİ BİREYLERMİ BELLİ BRANŞLARA YÖNELİRLER.

OLUMLU ZİHİNSEL SAĞLIK VE BUZDAĞI PROFİLİ

Performans yordamaları Psikolojik testlerin performansı açıklaması beklenemez (önceden yapılan bir çalışmada 16 finalist adayından 10’u tahmin edilebilmiştir). Buz dağı profili başarılı sporcuyu başarılıdan ayırt etmekte fakat performansı açıklamada etkisiz kalmaktadır. Takım seçmede kullanılmaz (sosyal istenirlik – social desirability)

Duygudurum profili nerelerde kullanılabilir Sporcunun zihin yapısını izlemek Duyguları zaman içinde daha olumlu hale getirmek Problemleri erkenden belirlemek Sürantrenmanı gözlemlemek Sporcunun uyum sürecini izlemek Sporcuyu sürantrenman sırasındaki rehabilitasyonu süresince izlemek Sakatlanmaya verilen duygusal tepkileri izlemek

En genel anlamda başarılı sporcuların özelliklerini bilmek, bu psikolojik özellikleri artırmak için koçlar ve spor psikologları ile uygulamalar yapılabilir.

Egzersiz ve kişilik Egzersiz ve a tipi kişilik Egzersiz ve benlik

Bilişsel stratejiler ve başarının sınanması Mahoney ve Avener (1977) takıma giren ABD’li cimnastikçilerin kaygıyla daha iyi başettikleri, içsel imgeleme ve olumlu kendi kendine konuştukları görüldü. Smith ve ark (1995) yüksek düzey başarı sergileyen sporcular liderlik yapabilme, zorluklarla başa çıkma, konsantrasyon puanları daha yüksek çıkmıştır.

Kişiliği anlamada kendi rolümüz Hem kişilik hem durumsal faktörleri göz önüne al. Bilinçli bir ölçek test uygulayıcısı ol. İyi iletişim kur. İyi bir gözlemci ol. Zihinsel stratejiler hakkında bilgili olun.