KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
Advertisements

Sorular ve Cevaplar.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
İşin adı: İ.Ü. Mühendislik Fakültesi Genel Onarım İşi (2. Etap) İşin yüklenicisi: Merit İnş. ve Tic. Ltd. Şti. İşin başlama tarihi: Sözleşme.
KnowTech3D 3 Nisan 2014.
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Teftiş Kurulu Başkanlığı TUZLA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK ESASLI PROGRAMLI TEFTİŞ.
EV KAZALARI.
KAZA/OLAY/MESLEK HASTALIĞI
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
Saygıdeğer Öğretmenim ve Sevgili Arkadaşlar
EĞİTİM FAKÜLTESİ. ULUSLAR ARASI AKREDİTASYON HAZIRLIKLARI Prof. Dr. Firdevs KARAHAN Dekan V.
NÜKLEER ENERJİ.
ASİTLER VE BAZLAR MADDELERİ NASIL ETKİLER?
TRAFİK DERSİ TRAFİK DERSİ.
Copyright Institute Bruno Schmaeling Consulting Group, Germany 2000/2013 Institute Bruno Schmaeling Consulting Group Wissenschaftliche Leitung Prof. Dr.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ LABORATUAR DÜZENLENMESİ 2 (KİMYA LABORATUARLARI)İŞİ.
HAS 5030 İş ve Sağlık İlişkisi
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
ÇEVREYİ KORUMADA YEŞİL KİMYA EĞİTİMİ
Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar.
GENEL KİMYA I Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
LABORATUARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR GENEL KİMYA LABORATUARI.
Türk Yükseköğretiminde Bologna Süreci Uygulamaları ve Geleceğe Bakış Prof. Dr. Nejat Erk EYLÜL 2015 ANKARA.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
FIZ 101EL PHYSICS LABORATORY (MECHANICS)
EŞİK SINIR DEĞERLER.
İş Güvenliği ve İşgören Sağlığı
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARINI ÖNLEME TEDBİRLERİ
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
Ecem DEMİREL KIZILASLAN* ve Doç. Dr. Ferhat KARACA,
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇORUM 2017
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine İş Kazası Nedeniyle Başvuran Kazazedelerin Sosyodemografik Özellikleri, İş Kazası Nedenleri, Oluşum.

KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr
BİY 104 MİKROTEKNİK Doç. Dr. H. Nurhan BÜYÜKKARTAL
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü BSÖ 103 BASKETBOL (2 2) Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü BSÖ 103 BASKETBOL (2 2) Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma
BEDEN EĞİTİMİ VE SPORUN TEMELLERİ
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
TRAFİK DERSİ TRAFİK DERSİ.
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü
YEŞİL KİMYA ECZ 297- Laboratuvar Güvenliği 13. Hafta
Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Ticaret Üniversitesi
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
Kimya Mühendisliği Mesleği ve İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
METAN GAZI. İÇİNDEKİLER 1-Metan gazı nedir ? 2-Metan gazı nasıl oluşur ? 3-Metan gazının tehlikeleri. 4-Metan gazının patlama tehlikesi varmı ? Nasıl.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE KİMYASAL ATIK YÖNETİMİ Prof. Dr
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PERİYODİK SİSTEM -ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI-ASİTLER VE BAZLAR KİMYASAL TEPKİMELER -TÜRKİYE'DE KİMYA ENDÜSTRİSİ KAZANIM TARAMA TESTLERİ FEN KURDU ÖĞRETMEN.
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
10.SINIF 1.ÜNİTE KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE KİMYASAL TEPKİMELER.
ELİF BÖCEK 7/B 1536 FEN DENEYLERİNDE LABORATUVAR GÜVENLERİ SEMBOLLERİ.
Sunum transkripti:

KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr. Muammer CANEL Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya ABD

Kimya Bölümü öğrencilerine 1 Kimya Bölümü öğrencilerine 1. Sınıfta haftada 2 saat olarak verilen KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Dersi Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr. Muammer Canel, Prof. Dr. Esin Canel, Gazi Kitabevi Tic. Ltd. Şti-Ankara, Eylül 2016 kitabından bire bir anlatılmaktadır.   Diğer kaynaklar ise şunlardır: Safety Manual, The University of Manchester Institute of science and Technology, P.O.Box 88 Manchester, 1973 Chemical laboratory Safety and Security, natiaoanal Research Council of the National academies, 2010 Safety in Academic Chemistry Laboratories American Chemical society, 1985  

1 Hafta Laboratuvar kazalarına örnekler Kazalarda ilk yardım

GÜVENLİ ÇALIŞMANIN ÖNEMİ Bir kimyacı öğrenimi ve meslek yaşamı sırasında çalıştığı veya ürettiği maddelerin tehlike ve hakkında oldukça ayrıntılı bilgi ve deneyimler kazanır. Güvenli çalışmak işinin gereğidir ve en az yeni teknik ve bilgileri öğrenmek kadar önemlidir.

Kimyasal maddelerle tehlikesiz ve güvenli çalışmak. Bir kimyacının eğitimi sırasında aşağıdaki konulara önem verilmelidir : Kimyasal maddelerle tehlikesiz ve güvenli çalışmak. Kendini ve arkadaşlarını tehlikeden korumak. Çevre kirliliğine karşı hassas olmak. Kimyasal maddelerin muhtemel tehlikelerini tanımak ve uyarılar yardımıyla bu tehlikelerden korunmak

Laboratuvar ve üretim yerlerinde meydana gelen kazaların çok düşük bir bölümünün teknik hatalardan, % 85 inin ise insan hatalarından kaynaklandığı istatistiksel olarak saptanmıştır. Burada çalışılan madde hakkında bilgi eksikliği veya gerekli dikkatin gösterilmemesi önemli bir rol oynamaktadır. Güvenli çalışmanın en büyük düşmanı bazı yanlış alışkanlıklardır. Başlangıçta dikkatli çalışan kişiler deneyimleri arttıkça zamanla güvenlik kurallarına daha az uyma eğilimi gösterebilirler.

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırmada laboratuvarlarda meydana gelen kaza sayısının kimya endüstrisindeki kaza sayısından 10-50 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Yine bu araştırmada son on yıl içinde bazıları ölümle sonuçlanan 120 üniversite-kolej laboratuvarında kazalar meydana gelmiştir. Örnek olarak 2010 yılında Teksas Teknik Üniversitesinde laboratuvarda çalışan bir öğrenci izin verilen değerin 100 katı olan 10 g patlayıcı ile çalışırken patlama meydana gelmiş ve öğrenci üç parmağını kaybetmiş ve vücudunda ağır yanıklar oluşmuştur.

2008 yılında UCLA Üniversitesinde kimyasal madde yangınında bir öğrenci hayatını kaybetmiştir. 2010 yılında Missouri Üniversitesinde hidrojen gazının neden olduğu patlamada dört öğrenci yaralanmıştır. 2011 yılında Maryland Üniversitesinde asit sıçramasında iki öğrencide ağır yanıklar oluşmuştur

Laboratuvarda olan bazı kazalar örnek olarak aşağıda verilmiştir: Tüplerle yapılan bazı deneyler bile tehlikeli olabilir. Maddelerin özellikleri iyi bilinmelidir. Atık maddelere de dikkat edilmelidir. Her yerde tutuşturucu bir kaynağın bulunabileceği unutulmamalıdır