Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Advertisements

B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ.
MUDANYA MÜTAREKESİ (11 Ekim 1922)
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
KEMAL ATATÜRK ( ) Milli mücadelenin önderi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin yaratıcısı, askeri ve siyasi.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
ZARARLI CEMİYETLER 1-AZINLIK CEMİYETLERİ
Tahtaya yazdığım gelişmeler I. Dünya Savaşı’nın çıkmasında hangi alandaki nedenlerin etkili olduğunu göstermez? Fransız İhtilali’nin getirdiği anlayışlar.
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla.
Mustafa Kemal,Kurtuluş Savaşı ile yurdumuzu düşmanlardan kurtardı.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
Kazanım 6. Atatürk’ün iletişime verdiği öneme kanıtlar gösterir.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / Batı Cephesi’nde Savaş
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
2. KONU Sevr’den Lozan’a.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
15 TEMMUZ DEMOKRASİ ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA PROGRAMI
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
YA İSTİKLAL,YA ÖLÜM! KONU KAZANIM TESTİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER SORU SUNU
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
Bandırma Vapuru.
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Soyadı Kanunu’nun Kabulü
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
DÜZENLİ ORDU KURULUYOR
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
5.SINIF MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
KURTULUŞ SAVAŞI
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
YEŞİLAY.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM ÜNİTE III - Doğu Cephesi - Güney Cephesi
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
Bu bir gizli eğitimdir…
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ARİF ÖZBEYLİ TARİH ÖĞRETMENİ www.tariheglencesi.com Youtube kanalı: tariheglencesi

6.Konu: Türk Milletini İmha Planı: Sevr Antlaşması İtilaf Devletleri, Paris Barış Konferansı’nda Birinci Dünya Savaşı’nın yenilen devletleriyle barış antlaşmaları imzaladıkları halde Osmanlı Devleti ile yapacakları antlaşmayı daha sonrayı bırakmışlardı. İtilaf Devletleri, Paris Barış Konferansı’nda yarım bıraktıkları işi tamamlamak üzere önce Londra’da, 1920 yılı Nisan ayı ortalarında da San Remo’da bir araya geldiler.

San Remo Konferansı

San Remo Konferansı’na katılan İngiliz, Fransız ve İtalyan temsilciler burada Osmanlı Devleti’ne imzalatacakları antlaşma taslağına son şeklini verdiler. 11 Mayıs 1920’de de aldıkları kararları Paris’te bulunan Osmanlı heyetine bildirerek antlaşmanın bir ay içinde imzalanmasını istediler. Bir yandan da Osmanlı yönetimini bu antlaşmayı kabul etmeye zorlamak için Anadolu ve Trakya’daki Yunan birliklerini harekete geçirdiler.

Bunun üzerine hükûmet, devletin ileri gelenlerine antlaşmanın imzalanması yönünde görüş bildirdi. Öneri, Saltanat Şûrasında da görüşüldü ve Topçu Feriki (Korgenerali) Rıza Paşa dışındaki tüm üyeler tarafından kabul edildi. Bu kararın ardından antlaşma metni, Fransa’ya giden bir Osmanlı heyeti tarafından 10 Ağustos 1920’de Paris yakınlarındaki Sevr kasabasında imzalandı. 433 maddesi bulunan Sevr Antlaşması’nın bazı maddeleri şunlardır:

1) Osmanlı Devleti’nin elinde İstanbul ve çevresi ile Anadolu’da küçük bir toprak parçası kalacaktır. Ancak Osmanlı Devleti antlaşmaya uymazsa İstanbul da Türklerin elinden alınacaktır. 2) Boğazlar savaş zamanında bile bütün devletlerin gemilerine açık tutulacak, Boğazlar bölgesi kendine ait bayrağı ve bütçesi olan bir komisyon tarafından yönetilecektir. 3) Osmanlı Devleti’nde zorunlu askerlik kaldırılacak, toplam asker sayısı 50.700’ü geçmeyecektir. Bu ordunun tank, top, ağır makineli tüfek ve uçak gibi silahları olmayacaktır. 4. Çeşitli nedenlerle ülkeden ayrılan Hristiyan azınlıklar geri dönebilecek ve bunların zararları Osmanlı Devleti tarafından karşılanacaktır. 5. Kapitülasyonlar İtilaf Devletlerinin yararlanacağı şekilde genişletilerek yeniden yürürlüğe konulacaktır. 6) Mondros Ateşkes Antlaşması’nın İtilaf Devletlerine istedikleri yerleri işgal etme ve haberleşmeyi denetleme imkânları veren maddeleri yürürlükte kalmaya devam edecektir.

Mustafa Kemal, Sevr Antlaşması’nı büyük bir tepkiyle karşıladı Mustafa Kemal, Sevr Antlaşması’nı büyük bir tepkiyle karşıladı. O, bu antlaşma hakkındaki düşüncelerini soran bir gazeteciye şu cevabı vermiştir: “Sevr Antlaşması Türk milleti için öylesine uğursuz bir idam kararnamesidir ki onun bir dost ağzından çıkmamasını dileriz. Bu konuşmamız sırasında bile Sevr Antlaşması’nı ağzıma almak istemem. Sevr Antlaşması’nı kafasından çıkarmayan milletlerle güven temeline dayanan ilişkilere girişemeyiz. Bize göre böyle bir antlaşma yoktur”

Mustafa Kemal gibi Büyük Millet Meclisi de Sevr Antlaşması’na şiddetle karşı çıktı. Meclisimiz 19 Ağustos 1920 tarihli toplantısında aldığı kararla bu antlaşmayı imzalayanları ve onaylayanları vatan haini ilan etti. Sevr Antlaşması’ndan sonra Türk milleti yabancıların vatanına ve bağımsızlığına yönelik niyetlerini açıkça görmeye başladı. Buna karşı öfkesini de topyekûn bir mücadeleye girişerek gösterdi.

“Türkler padişahın buyruklarına uymaktan vazgeçtiler “Türkler padişahın buyruklarına uymaktan vazgeçtiler. Mustafa Kemal’e her yandan yardım yağmaya başladı. Anadolu, duygusal olduğu kadar içten, gerçek bir halk ayaklanmasına tanık oldu. Her yaştan binlerce kadın ve erkek, Meclis Hükûmetinin emrine girmek için Ankara’ya geldi. Erkekler kurulmakta olan orduya katılıyor, köylü kadınlar cephane taşıyor, hâli vakti yerinde aile kızları yaralılara bakıyor ya da askere elbise dikiyordu. İstanbul Meclisinin tutuklanmaktan kurtulan milletvekilleri, her rütbeden subaylar, memurlar, öğrenciler, mühendis ve doktorlar İngiliz hatlarını gizlice aşarak Ankara’ya geliyor; zengin-fakir herkes vatan hizmetine koşuyordu.” Benoit Mechin, Mustafa Kemal, s. 196.

18 ARALIK 2016

CEVAP: B

27 KASIM 2014

CEVAP: C

26 KASIM 2015

CEVAP: C

24 KASIM 2016

CEVAP: C

13 ARALIK 2015

CEVAP: D

24 KASIM 2016

CEVAP: A

15 MAYIS 2016

CEVAP: D

KPSS’YE HAZIRLIK DAHA KOLAY Online Kitapçılarda…