Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
Advertisements

OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
NÜFUS Nüfus nedir? Nüfus bir ülke için neden önemlidir?
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Türkiye’de Aile Değerleri Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. Şifa Üniversitesi SEM - Aile Danışmanlığı Sertifika Programı / 771.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
A DRESE D AYALı N ÜFUS K AYıT S ISTEMI S ONUÇLARı, 2015.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Eğitimden veriler.... Düzey Toplam Kadın Erkek Fark İlköğretim
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
ÖZEL EĞİTİMDE YÖNETSEL DÜZENLEMELER
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
Kamu Okulları ve Özel Okullar:
Ders Kitaplarında Cinsiyetçilik....
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Küresel okur-yazarlık oranı yetişkin
COĞRAFİ KONUM.
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Orta öğretimdeki ders ve bölüm seçmeler aracılığıyla kızların dil ve sosyal, erkeklerin fen ve teknik bilimlerde yoğunlaşması, kadınların yüksek eğitimde.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin, kadın erkek kimliklerinin kuruluşunda ciddi bir etmen de okuldaki iş bölümü ve hiyerarşidir. Kadın öğretim.
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
Düzgün iş.
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
. DERS.
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
TOPLUMSAL CİNSİYET PROBLEMLERİ VE HUKUK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
AİLE VE TOPLUMSAL CİNSİYET
Sunum transkripti:

Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar. Sınıf içinde görünmez olmak suretiyle alacakları riskler azalır. Ancak bu durumda da özgüvenlerinin gelişimi engellenir (Tan ve ark., 2011). İlişkileriyle ileriye dönük beklentileri olumsuz etkilenir.

Türkiye'nin Pekin taahhütleri arasında yer alan, 2000 yılına kadar kadın okur yazarlığını %100'e ulaştırma hedefi hala gerçekleştirilememiştir. 2000 yılında yetişkin erkek nüfus için %94,5 ve kadınlar için %78,3 olan okur yazarlık oranları TÜİK'in son hesaplamalarıyla 2006'da erkeklerde %96, ve kadınlarda %80,4'te kalmıştır.

Türkiye'nin durumu, kadın okur yazarlık oranının dünya ortalamasını ve gelişmekte olan ülkeler, Güney Asya, Arap ülkeleri ve sahra Güney Afrika ortalamalarını geçmiş olmasıyla olumlu olarak değerlendirilebilecektir. Türkiye'deki kadın okur yazarlığı oranları İran (%70), Irak (%64), Suriye (%74) gibi komşu İslam ülkelerindeki ortalamaların da üzerindedir. Buna karşılık Türkiye, Yunanistan (%94), Bulgaristan (%98), Azerbaycan (%98) gibi sınır komşularından çok geridedir. Üstelik, kadınlarla erkekler arasındaki fark, belirgin bir biçimde sürmektedir. AB ülkelerinden yalnızca dördünde okumaz yazmazlık sorunu bulunduğu ve Türkiye'deki okumaz yazmazların sayısının bunların hepsinin toplamından fazla olduğu bildirilmektedir

2015’de AB ülkelerinde 1 milyon dolayında okumaz yazmaz nüfus olacağı beklenirken bu sayının Türkiye’de çoğunluğu kadın olmak üzere 4.9 milyona varacağı öngörülmüştür. BM tahminleri de 2015 de Türkiye’deki yetişkin okur yazarlık oranlarının erkekler için % 97’ye ulaşırken kadınlar kadınlar için % 86 da kalacağını göstermektedir.

Okullulaşma: Öncelikle Kız Çocuklarının ve Kadınların Sorunu UNESCO'nun son küresel izleme raporuna göre okul öncesinde okullulaşma oranı dünya genelinde 203 ülke için, ortalama %33 (E: %34, K: %33) ve gelişmiş ülkeler için %73 (E: %74, K: %73) olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplamalarda, çeşitli ülkelerin bildirdikleri veriler 3-5 ya da 4-6 yaş gruplarını kapsamak açısından farklılaşmakta, ancak kız çocukları bu düzeyde bile erkeklere kıyasla geriden gelmektedir. Türkiye'de hesaplamalar 4-6 yaş grubunu kapsamakta ve çeşitli kurumların aynı ölçüt üzerinden veri sunma konusunda tutarlı olmadıkları görülmektedir.

Nitekim, MEB'in faaliyet raporunda, 2006–2007 eğitim-öğretim yılında 48-72 ay (4-6 yaş) çağ nüfusunun %25'inin okullulaştığı belirtilmiştir. 2008 Yılı Hükümet Programı'nda ise okullulaşma oranı, aynı dönemde 4–5 yaş çağ nüfusuna göre bildirilmekte ve %24 olarak hesaplanmaktadır. Gerek çağ nüfuslarıyla ilgili tahminlerde gerekse kayıtlı çocuk sayılarının oranlandığı yaş gruplarındaki farklılaşmaların önemli bir sonucu, sistem dışında kalan kız ve erkek çocuk sayılarıyla ilgili sağlıklı verilere ulaşılmasının engellenmesidir.

Kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan kadınların %31'i herhangi bir eğitim düzeyini tamamlamamış iken bu oran, kentlerde yaşayan kadınlar arasında %18'e inmektedir.

KAYNAKLAR “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi” Editörler: Ebru Hanbay Çakır (Proje Toplumsal Cinsiyet Kilit Uzmanı) Işın Gürel (Proje İletişim Kilit Uzmanı) - Nur Otaran (Proje Uzmanı) Agacinski, S. (1998), Cinsiyetler Siyaseti, Ankara, Dost Kitapevi Ercan, C. A. (2014), Cinsiyetin Toplumsal Roldeki Yeri, Konya, Çizgi Kitapevi Yayınları Savran, G. A. Demiryontan N. T. (ed) (2012), Kadının görünmeyen emeği, İstanbul, Yordam Kitap (2. Basım)