ÜLKEMİZ VE DÜNYA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
AKARSULARDA AŞINDIRMA
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Coğrafya Performans Ödevi
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ARNAVUTLUK.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
:42 Haritada taralı olarak verilen alanların hangilerinin sık nüfuslu hangilerinin seyrek nüfuslu olduğunu nedenleri ile birlikte söyleyiniz.
5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE ÜRETTİKLERİMİZ.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜRKİYE’DE NÜFUS DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ YERYÜZÜNDE BAŞLICA İKLİM TİPLERİ ve.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
COĞRAFİ KONUM.
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
DOĞAL AFETLER.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
HALİM GÜNEŞ.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
TÜRKİYEDE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
ÇEVRE SORUNLARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Sunum transkripti:

ÜLKEMİZ VE DÜNYA

KAZANIMLAR 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımda bulunur.

Kıtaların Buluşma Noktası; Türkiye… Türkiye’nin özel konumu çeşitli yönleriyle incelendiğinde, dünya üzerinde çok önemli bir yere sahip olduğu görülür.

Türkiye'nin Dünya Üzerindeki Yeri… Türkiye Asya,Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerde bulunur. Bunun sonucunda; Üç kıta arasında köprü durumundadır. İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi iki önemli ticaret yoluna geçitlik yapmıştır.

2. Doğal güzellikleri bakımından zengindir. 3. Dünyada en fazla petrol çıkarılan Irak, İran, Azerbaycan gibi ülkelere komşudur. 4. Üç tarafı denizlerle çevrilidir ve yeryüzü şekilleri çeşitlidir.Bunun sonucunda; Üç farklı iklim tipi görülür. Yetiştirilen tarım ürünü çeşidi fazladır. Turizm faaliyetleri yaygındır.

5. Ortalama yükseltisi fazla olan bir ülkedir. 6. Yükseltisi batıdan doğuya doğru artmaktadır. 7. Türkiye özel konumu nedeniyle bir çok uluslar arası kuruluşa üyedir. 8.En uzun kara sınırı Suriye, en kısa kara sınırı Azerbaycan iledir.

9. Türkiye Avrupa’da Yunanistan ve Bulgaristan, Asya’da Ermenistan, Azerbaycan,İran,Irak ve Suriye ile komşudur. 10.Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazlarına sahiptir. İşte bu nedenlerden dolayı ; Türkiye’nin stratejik önemi artmıştır. Boğazlardan geçiş ücreti alınarak gelir elde edilmektedir.

DÜNYAMIZI TANIYORUZ Nüfus; sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısıdır. Ekonomik faaliyetler; yeryüzünde yaşayan insanların temel ihtiyacını gidermek ve geçimlerini sağlamak için yaptıkları çalışmalardır.

ekonomik faaliyetlerin dağılışını etkileyen bir çok faktör vardır. Dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetler dengeli bir şekilde dağılmamıştır. Yeryüzünde nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin dağılışını etkileyen bir çok faktör vardır.

Yeryüzünde nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin dağılışını etkileyen faktörler Doğal faktörler Beşeri faktörler Sanayileşme İklim özellikleri Yer şekilleri Tarım Yer altı kaynakları Teknoloji Su kaynakları Ulaşım Bitki örtüsü Turizm ve ticaret Kara ve denizlerin dağılışı

Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerler insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve ekonomik faaliyetlerde bulunabilmeleri için uygun değildir. Bu sebeple insanlar yaşam yerleri olarak daha ılıman iklimleri tercih ederler.Örneğin orta kuşak daha ılıman iklim şartlarından dolayı daha fazla nüfuslanmıştır. Eskiden beri insanlar yerleşmek için hep düz alanları seçmişlerdir. Bu nedenle nüfus düz, ovalık alanlarda fazla iken engebeli alanlarda azdır.

Dünyada sık nüfuslu alanların genel özellikleri İklim şartlarının uygun olduğu alanlardır. Arazisi düz ve verimli alanlardır. Endüstrinin geliştiği alanlardır. Ulaşımın kolay olduğu alanlardır. Yer altı ve yer üstü kaynakları bol olan alanlardır. Tarım, hayvancılık, ticaret, turizm etkinliklerinin yoğunlaştığı alanlardır.

Dünyada seyrek nüfuslu alanların genel özellikleri Arazinin yüksek, engebeli, eğimli olduğu alanlar ile toprağın verimsiz olduğu alanlardır. Ulaşımın zor yapıldığı yerlerdir. İklimin sert, yağışın az kuraklığın fazla olduğu yerlerdir Sanayi, ticaret, turizm ve bayındırlık çalışmalarının gelişmediği alanlardır.

Dünyada nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu yerler Batı Avrupa ülkeleri (Fransa,İngiltere,Hollanda,Belçika,Lüksemburg) Orta Avrupa ülkeleri(Almanya, İsviçre, Macaristan,Avusturya,Çek cumhuriyeti,Slovakya) Güneydoğu Asya ülkeleri(Malezya, Endonezya) Afrika’da Nil Vadisi Kuzey Amerika’nın kuzeydoğu kıyıları.

Dünyada nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin seyrek olduğu yerler Kuzey-Güney kutbu ve çevreleri Dönenceler çevresindeki çöl alanları Bataklık alanlar Ekvatoral bölgedeki Amazon ve Kongo havzaları gibi sık ormanlık alanlardır.