METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Advertisements

Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
Emre Nakış A. Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı 2012
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
GEÇERLİLİK ve GÜVENİLİRLİK
KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARINDA KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
20. Sağlık insangücü planlaması
EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -6-
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler
Aile Hekimliğinde Koruyucu Hekimlik Uygulamaları
PSİKİYATRİDE ÖLÇEK KULLANIMI
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ISTC International Standarts for TB Care TB-UBS TB’da Uluslararası Bakım Standartları 1 Bütün TB hastaları ve TB’dan şüphelenilen hastalar için uygulanması.
Tanı testlerinin kullanımı ve değerlendirilmesi Prof.Dr. Refik Burgut Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 13 Mayıs 2011, Adana.
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
Servikal Kanserin Erken Tanısı
EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların dağılım ve nedenlerini inceleyen bilim dalıdır.
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ

YAŞLILARDA LABORATUVAR TESTLERİNİN YORUMLANMASI
AYRIŞMAMIŞ HASTAYA BİYOPSİKOSOSYAL ETNO-KÜLTÜREL VE SPİRİTÜEL YAKLAŞIM
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
BÖLÜM 7 Hepatobiliyer ve Pankreas Hastalıkları
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Madde (soru istatistikleri)
Kadın Hastalıkları ve Doğum AD VAN
Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
GRUP ADI LAST SEEN.
7. ADIM: ERKEN TANI VE TEDAVİ Öğr. Gör. Sami AKPİRİNÇ Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIKLI YAŞAMANIN ADIMLARI; DİN GÖREVLİSİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE HATA Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM.
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
Sağlık Gözetimi -Meslek Hastalıkları İşle İlgili Hastalıklar
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
Dizinlemede Tutarlılık ve Nitelik  Dizinlemede tutarlılık nedir?  Tutarlılığın ölçümü  Tutarlılığı etkileyen faktörler nelerdir? DERS İÇERİĞİ.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
DİSPANSERLER
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
EPİDEMİYOLOJİK VERİ KAYNAKLARI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
İstatistiksel Analizler
EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği
KANSERLİ HASTALARDA MUAYENE.
Deney hayvanlarının refahı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
En iyi tanı aracının ne olduğunu nasıl değerlendireceksiniz?
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
Verilerin Toplanması I
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Sunum transkripti:

METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR Öğr. Gör. Uzm.Berin BAYRAKLI BEÜ Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı

Dersin Hedefleri Metodolojik araştırmanın tanımını yapabilme, Geçerlilik kavramını tanımlayabilme, Güvenirlik kavramını tanımlayabilme, Bir testin duyarlılık (sensitivite) değerini hesaplayabilme,

Dersin Hedefleri Bir testin seçicilik (spesifisite) değerini hesaplayabilme, Bir testin pozitif prediktif değerini hesaplayabilme, Bir testin negatif prediktif değerini hesaplayabilme,

METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR   Hastalıkların Teşhisinde kullanılan   * Fizik Muayene * Laboratuvar Yöntemleri - Gözlem - Hematolojik - Palpasyon - Mikrobiyolojik - Perküsyon - Radyolojik - Oskültasyon - Nükleer teknikler   bu yöntemlerin tanı koymadaki - Geçerliliği ve - Gözlem / ölçüm hatalarının boyutunu belirlemeye yönelik araştırmalardır.

Bu grupta: *Validite: Tanı yönteminin ne kadar doğru tanı koyduğunu belirleme, *Güvenilirlik-Tutarlılık: Ölçüm yapan kişilerin birbiriyle olan tutarlılıkları araştırmaları yer alır.

Gözlemin / Ölçümün Niteliği   Yöntemin Validitesi Gözlemin / Ölçümün Tutarlılığı     Sensitivite Spesifite Gözlemciye Bağlı Biyolojik Varyasyon Varyasyon   Gözlemci-içi Gözlemciler arası

Validite (Geçerlilik): Gözlem veya ölçüm yapılırken kullanılacak test-yöntem kimin gerçekten hasta veya sağlam olduğunu saptayabilmelidir. Geçerliliğin iki bileşeni vardır:  Sensitivite (Duyarlılık)  Spesifite (Seçicilik)     Sensitivite (Duyarlılık, Hassasiyet): Validitesi belirlenecek olan ölçüm yönteminin gerçekten hasta olanlardan ne kadarını hasta olarak saptayabildiğini gösterir. Spesifisite (Seçicilik): Validitesi saptanacak olan yeni ölçüm yönteminin, sağlam olanlardan ne kadarını doğru (sağlam) olarak saptayabildiğini gösterir.

Bir testin-yöntemin duyarlılığı ve seçiciliği, geçerliliği daha önceden saptanmış ve yüksek olan başka teste-yönteme göre belirlenir. Bu yönteme referans (geçerli, altın) yöntem denir.

Geçerlilik Çalışması Sensitivite (Duyarlılık): a / a+c Referans Test Toplam Hasta Sağlam Yeni Test a Doğru pozitifler b Yanlış pozitifler a+b c Yanlış negatifler d Doğru negatifler c+d a+c (Toplam hasta) b+d (Toplam sağlam) a+b+c+d Sensitivite (Duyarlılık): a / a+c Spesifisite (Seçicilik): d / b+d

Örnek: Kadınlarda serviks kanseri taramalarında kullanılmak üzere kolay, pratik ve ekonomik bir yöntem olan smear tekniğinin validitesi, en doğru tanı metodu olan servikal biopsinin patolojik olarak değerlendirildiği bir metodolojik araştırma.

Referans Test (Biopsi) Geçerlilik Çalışması Referans Test (Biopsi) Toplam Kanser var Kanser yok Yeni Test (Smear) 96 Doğru pozitifler 250 Yanlış pozitifler 346 4 Yanlış negatifler Doğru negatifler 254 100 (Toplam hasta) 500 (Toplam sağlam) 600 Sensitivite (Duyarlılık): a / a+c x100 Spesifisite (Seçicilik): d / b+d x 100

Semar’ın sensitivitesi= 96 / 100 x 100 = %96 Smear’ın spesifisitesi = 250 / 100 x 100 = % 50 Yorum: Smear yöntemi servikal kanser vakalarının %96’nı saptayabilmekte ancak, kanser olmayan sağlam kadınların %50’sine de yanlış olarak kanser tanısı koymaktadır. Yani, sensitivitesi yüksek, seçiciliği düşüktür.

Duyarlılığın Yüksek Olması İstenen Durumlar: Toplumda taranan hastalık erken teşhis edildiğinde yeterli tedavisi varsa veya ilerlemesi durdurulabiliyor, komplikasyonları önlenebiliyorsa, Yanlış olarak hasta tanısı konulanlar (yanlış pozitifler) kesin tanıları için gerekli ileri tetkikleri sağlık kuruluşları için büyük bir yük değilse, kişilerin işlerini aksatmıyorsa ve tetkikler çok pahalı değilse,

Duyarlılığın Yüksek Olması İstenen Durumlar: Toplumda sık sık tarama yapma olanakları yoksa veya çok sınırlı ise tarama testinin seçicilik değerinden bağımsız olarak duyarlılık değerinin yüksek olması istenir.

Tarama testinin seçiciliğinin yüksek olması istenen durumlar: Taranan hastalığın tedavi olanakları sınırlı veya tedavisi yoksa, Şüpheli vakaların ileri tetkikleri için uygun yöntemler yok ve ayrıntılı tetkikleri sağlık kuruluşlarının zor durumda bırakacak ise, Hastalığın erken tanısı konulmasının tedavi ve prognoz üzerinde olumlu bir etkisi yoksa,

Tarama testinin seçiciliğinin yüksek olması istenen durumlar: Tanı ve tedavi izlemelerini yapacak yeterli sayıda/nitelikte personel ve kuruluşlar yoksa taramada kullanılan testin duyarlılığından bağımsız olmak üzere seçiciliğinin yüksek olması istenir. Yanlış tanı konması kişiyi sosyal yönden rahatsız edecekse,

Prediktif Değer

Sensitivite, spesifisite ve prevalans arasındaki ilişki: Prevalansın düşük olduğu durumlarda en seçici (spesifik) test dahi oldukça fazla sayıda yalancı pozitif verecektir, çünkü test çok geniş bir sağlam popülasyonuna uygulanmaktadır. Buna o testin prediktif değeri adı verilmiştir

Yeni Tanı Testinin Pozitif Prediktif Değeri = Doğru Pozitifler (Referans teste göre) x k Toplam Pozitifler (Yeni teste göre) Yeni Tanı Testinin Negatif Prediktif Değeri = Doğru Negatifler (Referans teste göre) x k Toplam Negatifler (Yeni teste göre)

Güvenilirlik-Tutarlılık

Güvenilirlik-Tutarlılık Bir araştırmada yapılan - Ölçümler, - Gözlemler, - Muayeneler; - Aynı kişilerde, - Aynı koşullarda, - Aynı gözlemcilerce tekrarlandığında aynı sonuçları elde etme boyutlarının saptanması.

Gözlemin / Ölçümün Niteliği   Yöntemin Validitesi Gözlemin / Ölçümün Tutarlılığı     Sensitivite Spesifite Gözlemciye Bağlı Biyolojik Varyasyon Varyasyon   Gözlemci-içi Gözlemciler arası

Testler aynı koşullarda fakat farklı gözlemciler tarafından yapıldığında benzer sonuçlar alınmasına "gözlemciler-arası (inter- observer) tutarlılık” ve test aynı kişiler üzerinde, aynı koşullarda, aynı gözlemciler tarafından ancak farklı zamanlarda uygulandığında benzer sonuçlar elde edilmesine "gözlemci-içi (intra-observer) tutarlılık" adı verilir.

Gözlemciler Arası Tutarlılık Hasta Sağlam Toplam a b a+b c d c+d a+c b+d a+b+c+d 2.Gözlemci Tutarlılık: a+d / a+b+c+d x 100 kappa değeri !

Yöntemin tekrar edilebilirliğini, dolayısıyla güvenirliğini etkileyen başlıca faktörler şunlardır:

1. Gözlemci hataları a) Gözlemci içi hata b) Gözlemciler arası hata

Metodolojik araştırmalar yardımıyla, gözlemci içi ve gözlemciler arası hatalar ölçülebilir. Gözlemci içi hataları ölçmek için, aynı gözlemcinin aynı ölçümü/gözlemi tekrar tekrar yapması sağlanır. Elde ettiği değerler birbirleriyle karşılaştırılarak tutarlılık ve tutarsızlık düzeyleri belirlenir. Gözlemciler arası hataları ölçmek için de, farklı gözlemcilerin aynı ölçümü/gözlemi birbirinden habersiz olarak yapmaları sağlanır. Elde edilen değerler karsılaştırılarak gözlemciler arası tutarlılık ve tutarsızlık düzeyleri belirlenir.

2. Araç-gereçle ilgili hatalar: Kullanılan araç-gerecin hassasiyet ve doğruluk derecesine bağlı olarak, ortaya çıkan hatalardır.

3. Gözlenen/Ölçülen olayın kendisinden kaynaklanan hatalar: Ölçülen/gözlenen değişkenler farklı koşullar altında farklı değerler alabilir. Bu durumda gözlemci hataları ve araç-gereç hataları en aza indirilse bile hatalı değerler ortaya çıkabilir.

Tutarlılık ölçüm biçimi Kappa istatistiği (Cohen’s kappa) %75: yüksek uyum %40-75: orta uyum %40: düşük uyum

Tutarlılık- Güvenilirliği Arttırmak İçin Kullanılan araç-gereçler bozuk olmamalıdır. Kullanılan muayene ve ölçme yöntemleri standart olmalı, yani aynı teknikler kullanılmalıdır. Kullanılacak araç-gereçlerin ön muayenesi yapılmalıdır. Gözlemcilerin çalışma öncesi eğitimi ve ön denemeleri yapılmalıdır. Gözlemcilerin uygulama sırasında denetimleri yapılmalıdır.

Örnek: Kardiyoloji bölümüne başvuran 150 hastanın EKG’lerinin değerlendirilmesinde burada çalışan kıdemli asistan düzeyindeki iki hekimin birbirleriyle ne kadar tutarlı, uyumlu, güvenilir değerlendirme yaptığı saptanmak isteniyor. Her hekim (gözlemci) her EKG’yi birbirinden habersiz olarak okuyor ve değerlendirmeleri kaydediyor. Çalışmayı planlayan kardiyolog EKG’de saptanabilecek patojileri beş gruba ayırıyor. 1. gözlemci ve 2. gözlemcinin her hastaya ilişkin değerlendirmeleri buna göre sınıflandırılıyor ve aşağıdaki sunulan değerler elde ediliyor.

Patoloji grupları 1.Gözlemci A1 A2 A3 A4 A5 Toplam 2.Gözlemci 20 3 4 - 30 5 1 36 2 25 35 40 10 14 28 34 33 42 13 150 1. ve 2. Gözlemci Arası Tutarlılık: A1+A2+A3+A4+A5 x 100 Toplam EKG 1. ve 2. Gözlemci Arası Tutarlılık: 20+30+25+35+10 x 100 = %80 150