MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Advertisements

COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI
İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda “yük taşıyan elemanlar” (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
RADAR VE ARPA AYGITLARI PERFORMANS STANDARTLARI
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
ARDA KIRTASİYE. İ nsano ğ lunun ilk hesap makinesi abaküsdür ve abaküse benzeyen ilk araçlar bundan 3,000 sene önce kullanılmı ş tır. Otomatik hareketlerden.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
ATLETİZM.
Ultrasonik sensörler
Pazarlama İlkeleri.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Analog Haberleşme.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
COĞRAFİ KONUM.
Kuvvet Antrenmanları Genel Prensipler
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
BMET 262 Filtre Devreleri.
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Öğretimin Uyarlanması
BARALAR.
OTO PİLOT 2 Decca 750.
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
YAKIT SEPERATÖRLERİ Prof.Dr.Adnan Parlak.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
Kırınım, Girişim ve Müzik
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Temel Bilgisayar Bilgileri
MİKRODENETLEYİCİ KONTROLLÜ KOŞU BANDI
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
KALİBRASYON Tüm analitik metotlar kantitatif analiz amacıyla kullanıldıklarında kalibrasyona gereksinim vardır. Kalibrasyon, bir enstrüman çıkışında.
Anklaşman sistemlerinin iyileştirilmesi
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Üç-fazlı transformatorlar
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
SABİT DİSKLER.
İçerik Analizi Sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı anlam ve/veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAMERA.
Eşleştirme Programı World Wide Mating Service (WMS)
FOTOSENTEZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
Boğaziçi Üniversitesi Network Araştırma Laboratuvarı (NETLAB)
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
SES KOMUT TANIMA İLE GEZGİN ARAÇ KONTROLÜ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS

Bir MF/HF alıcı-verici telsiz telefon genellikle SSB (Tek Yan Band) telsiz olarak adlandırılır. Gönderme ve alma yapan bir sistem olduğundan alıcı-verici (Tx/Rx) olarak kullanılır ve operatöre ses bilgisini alma ve gönderme imkanı tanır.

MF/HF RT telsizlerinin en büyük dezavantajlarından biri, telsizin özel bir telsize adreslenemiyor olmasıdır. MF/HF RT telsiz üzerinden yapılan yayın uygun mesafe dahilindeki bütün MF/HF RT telsizler tarafından alınabilir. Bu yüzden, MF/HF RT telsizler MF/HF DSC (Sayısal Seçmeli Çağrı) kontrolörler ile entegre edilirler. Bu şekilde telefon ile telsiz arası bir karışım olarak fonksiyon gösterirler. DSC özelliği, bir DSC kontrolör veya modem vasıtasıyla MF/HF DSC frekansları üzerinden basit bir sayısal kodun gönderilmesi ve bu yayının başka bir MF/HF telsizi otomatik olarak ikazlaması prensibine göre çalışır.

MF/HF telsizi oluşturan ana elemanlar: * Kulaklık veya hoparlörlü bir alıcı (Rx); * Mikrofonlu bir verici (Tx)– Genel olarak mikrofon ve kulaklık tek bir el seti (handset) üzerinde birleştirilmiştir; * Bir adet MF/HF DSC kontrolör; * Bir adet telsiz teleks sistemi(opsiyonel); * Hem simpleks, hem de dubleks çalışma yapabilen bir anten; * Güç kaynağı - Genellikle 12 V veya 24 V'luk bir batarya.

Orta Frekanslar tehlike ve emniyet durumları için tahsis edilmiştir. Orta Frekanslar (MF-Medium Frequencies) 1605 kHz-3800 kHz arası frekanslarda deniz haberleşmeleri için tahsis edilmiş olup ''t''band olarak adlandırılır. BAND DSC FREKANSI TELSİZ TELEFON FREKANSI HF 2 MHz 2187,5 kHz 2182,0 kHz Orta Frekanslar tehlike ve emniyet durumları için tahsis edilmiştir.

TELSİZ TELEON FREKANSI Yüksek Frekanslar (HF-High Frequencies) 4000 kHz-27500 kHz arası frekanslarda deniz haberleşmeleri için tahsis edilmiş olup ''u'' band olarak adlandırılır. 4, 6, 8, 12, 16, 18/19, 22, 25/26 MHz.'lik alt bantlara bölünmüştür. Sadece ilk beş band tehlike ve emniyet haberleşmeleri için kullanılır. BAND DSC FREKANSI TELSİZ TELEON FREKANSI HF 4 MHz 4207,5 kHz 4125,0 kHz 6215,0 kHz HF 6 MHz 6312,0 kHz 8291,0 kHz HF 8 MHz 8414,5 kHz HF 12 MHz 12577,0 kHz 12290,0 kHz HF 16 MHz 16804,5 kHz 16420,0 kHz Yüksek Frekanslar tehlike ve emniyet amacıyla kullanım için tahsis edilmiştir.

MF/HF Telsizin Kurulumu MF/HF telsizin kurulumunda dikkat edilecek hususlar: *Açık havada ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır, *Böylece makine sesi, titreşimi veya diğer arka fon gürültüleri operatörün duyma imkanını etkilemeyecektir, *Telsizin kontrol bilgilerinin kolaylıkla okunabileceği uygun bir pozisyonda monte edilmelidir, *Pusuladan (manyetik veya elektronik) 1 mt (3 ft. 3 in) uzaklıkta bulunmalıdır.

MF/HF Anten Kurulumu Mesafeyi etkileyen ana faktör gece/gündüz ortamı olduğundan MF/HF antenin mümkün olan en iyi telsiz menzilini sağlayabilmesi için teknenin en üst noktasına monte edilmesine gerek yoktur. Gece ortamında haberleşme için 4 ve 6 MHz. bandları kullanılır. Gündüz ise 12 ve 16 MHz. bandları kullanılmaktadır.

Seyrüsefer Sistemlerine Bağlanması MF/HF telsizin GPS veya harita plotlayıcı gibi harici bir seyrüsefer sistemine bağlanması şiddetle tavsiye edilir. Bu sayede MF/HF telsiz mevki ve zaman bilgisi alabilecektir. MF/HF telsizin bir GPS e irtibatı olmazsa, alıcı-verici düzenli aralıklarla kayıp mevki alarmı verecektir. Bu özellik acil durumlarda çok önemli olup detaylı bilgi gelecek bölümlerde verilecektir. NOT: Seyrüsefer, bir gemi ya da bir uçağı pozisyon, yön, zaman ve mesafe çözümleri ile bir yerden ötekine götürme işlemidir.

SOLAS Sözleşmesi Gerekleri Deniz Sahası A1 dışında seyir yapan SOLAS Sözleşmesine tabi gemiler, DSC çağrılarına uygun gönderme yapabilen MF/HF telsiz bulundurmak zorundadır. Bir MF/HF telsiz, gemi Deniz Sahası A2 nin içindeyken devamlılığını korumalı ve 2187,5 kHz (MF) de otomatik izleme yapabilmelidir.

Eğer gemi Deniz Sahası A3 veya A4 de ise 8414 Eğer gemi Deniz Sahası A3 veya A4 de ise 8414.5 kHz frekansı otomatik olarak sürekli takip edilmeli, ayrıca sinyal yayılma durumuna göre gece 4 veya 6 MHz. gündüz ise 16 MHz. HF frekansları izlenmelidir. Genellikle MF/HF kontrolörler HF bandından beş ve MF bandından bir olmak üzere bütün DSC frekanslarını izleyebilecek kapasiteye sahiptir. Ayrıca, Telsiz operatörlerinin günlük telsiz çağrılarını kaydettiği bir telsiz-telefon jurnali tutma zorunluluğu vardır.