VERTİGO TEDAVİSİ DR DAMLA AYDIN ALTAY.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
Advertisements

VERTİGO HASTASINA YAKLAŞIM ve BPPV’de MANEVRALAR
PERİFERİK NEDENLER I) VESTİBÜLER NEDENLER II)NON VESTİBÜLER NEDENLER.
MENİERE HASTALIĞI Prof.Dr.Mustafa Erkan.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
DOÇ. DR. AHMET AKÇAY ÇOCUK ALLERJİSİ UZMANI.  Egzersizle tetiklenen astım  Egzersizin tetiklediği bronkokonstruksiyon (Egzersizin tetiklediği astım)
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
VERTİGO Dr. Serkan DİLMEN Dr. Y. Ayhan ACAR Dr. Deniz ARSLAN
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
HASTA VE YARALI TAŞIMA Her kazanın kendine özgü koşulları vardır. Ancak yaralının kaza ortamından çıkartılmasında genel kurallarda vardır ve bunların bilinmesi.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
MENİSKUS YIRTIKLARI.
Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
BAYILMA’DA HAYAT KURTARIR!.
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
Öğretimin Uyarlanması
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Hava Yolu Tıkanıklığı Sağlık Sunumları:
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?
Süt Sağma Teknikleri.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
PERİMENOPOZAL YILLAR VE KONTRASEPSİYON
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
KANAMALAR.
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Bilinç Bozuklukları Hastaneciyiz.blogspot.com BİYEM Bilinç.
Cerrahi El Yıkama.
TANIMLAMA ve SINIFLANDIRMA
SİNİR GERME TESTLERİ.
KAS KISALIK TESTLERİ Lumbal ekstansörler, hamstringler ve gastro-soleus normal.
Türkiye Futbol Federasyonu
İŞİTME VE DENGE FİZYOLOJİSİ
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
Ramsey Hunt Sendromlu İki Hastada Ağrı Tedavisi Yaklaşımı ve Sphenopalatin Ganglıon Bloğu Deneyimimiz Hatice GÜMÜŞ, Birzat Emre GÖLBOYU, Fahrettin KIRÇİÇEK,
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

VERTİGO TEDAVİSİ DR DAMLA AYDIN ALTAY

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO Provakasyon Testleri Dix-hallpike testi Yana yatırma testi Yuvarlama (Roll) testi Dix-hallpike ve yana yatırma testi ile posterior kanal ile anterior(superior) kanal patolojileri tesbit edilebilir. Yuvarlama testi ile lateral (horizontal) kanal patolojileri tespit edilebilir.

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO Dix-hallpike testi; Hasta muayene masasına oturtulur, başı 45 derece çevrilir hasta masadan başı sarkacak şekilde yatırılır. Nistagmus varsa sona erene kadar beklenir hasta tekrar oturtulur, nistagmusun yönüne bakılır. Aynı işlem diğer yöne doğru baş çevrilerek tekrarlanır. https://www.youtube.com/watch?v=8fwSaOGBBEo Test öncesi hastalar ne hissedecekleri konusunda bilgilendirilmeli ve her ne olursa olsun gözlerini açık tutmaları istenmelidir. P-BPPV’de görülen nistagmus, baş, patolojinin olduğu tarafa doğru sarkık pozisyona getirildiği zaman ortaya çıkar. Nistagmus; - 10-15 sn süren bir latent süreden sonra ortaya çıkar, - kısa sürelidir, -yönü aşağıya doğrudur, -hasta oturur pozisyona geldiğinde yön değiştirir, -provakatif hareketin tekrarlanması ile şiddeti azalır ve hatta görülmeyebilir.

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO Yana yatırma testi; Sağ ve sol olmak üzere iki tetikleyici hareketi içerir. Hasta masaya ayakları yere sarkacak şekilde oturtulur, başı sağa yatışta sola, sola yatışta sağa 45 derece çevrilerek hızla yana yatırılır, nistagmus gözlenir, hasta yavaşça oturtulur ve test diğer yöne tekrarlanır. BPPV hastasında nistagmusun hızlı faz yönüne bakılarak hastalıktan hangi tarafın etkilendiği tesbit edilebilir. Örneğin; Sağa doğru yapılan testte, hasta tam karşıya bakarken; nistagmus yukarı sağa ise sağ posterior, yukarı sola ise sol posterior kanal BPPV Nistagmus aşağı sağa ise sağ anterior,aşağı sola ise sol anterior kanal BPPV dir.

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO Yuvarlama (Roll) testi Hasta sırtüstü baş 30 derece yukarıda olacak şekilde yatırılır, baş ve gövde hızla 90 derece sağa çevrilir 40 sn beklenir nistagmus olursa 1 dk beklenir hasta orta hatta yavaşça getirilerek test diğer yöne tekrarlanır. Horizontal kanal BPPV tanısı için kullanılır. Horizontal kanal BPPV si olan hastada her iki yönde de baş dönmesi ve nistagmus olur. Nistagmus; latent süresi daha kısa, nistagmus daha uzun sürer yorulma belirgin değildir, vertigo horizontal karakterlidir

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO-XII Tedavi Fizyopatolojinin aydınlatılması ve semisirküler kanalların ayrı ayrı tutulabildiğinin gösterilmesi sonrasında oldukça etkin tedavi edici manevralar ortaya konmuştur. Kanalit repozisyon (epley) manevrası Serbestleştirme (semont) manevrası

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO Epley Manevrası Dix-hallpike testinde tespit edilen yön sağda ise baş, orta hattan 45 derece sağa çevrilir ve masadan 20-30 derece sarkacak şekilde 3 dk beklenir, ardından 1 dk da baş orta hatta getirilir ve ekstansiyonu düzeltilir.Daha sonra 1 dk da baş-vücut sola yavaşça sola döner gövde yan yatar pozisyonda iken yüz 45 derece yüzükoyun durumdadır. 3 dk beklenir ve yavaşça oturtulur. https://www.youtube.com/watch?v=9SLm76jQg3g

EPLEY MANEVRASI  

SUPERIOR or ANTERIOR kanal BPPV tedavi manevrası https://www.youtube.com/watch?v=qw1QciZWfP0

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO Semont Manevrası Etkilenen kanala göre yapılır. Sağ posterior kanal için; hasta masada otururken baş 45 derece sola çevrilir ve hızla sağ kol üzerine yatırılır 1 dk beklenir sonra baş pozisyonu değiştirilmeden sola yatırılır 1dk beklenir ve hasta oturtulur. Sağ anterior kanalda ise baş sağa çevrilerek uygulanır. https://www.youtube.com/watch?v=HAHfd8A2CSQ

BENİGN PAROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO Diğer Tedavi Metodları BPPV de vestibulosupresan medikasyon altta yatan patolojiyi kontrol edemeyeceği için tedavi seçeneği olarak kullanılmaz. Bununla birlikte semptomları geçici olarak süprese edeceğinden; -Kısa süreli, -Rehabilitasyon sırasında ya da -Repozisyon manevraları sırasında semptomları yatıştırmada kullanılır.

MENİERE HASTALIĞI Etyoloji    Genetik faktörler (Ailesel yatkınlık %14-20)    Anatomik faktörler    Travma (Fiziksel ve akustik)    Viral enfeksiyonlar (HSV 1, VP1)   Allerji    Otoimmunite   Psikosomatik ve kişilik özellikleri

MENİERE HASTALIĞI Klinik - Tipik bulguları episodik rotatuar vertigo atağı (% 96) tinnitus (% 91) aynı tarafta işitme kaybı (% 87)’dır kulakta dolgunluk hissi - Atak süreleri değişken olup genelde 1-3 saat süren ataklar olur. - %10 hastada ataklar 30 dakikadan kısa sürer. - Atağın başlangıcı semptomların en şiddetli olduğu dönemdir. - Baş hareketleri semptomları kötüleştirir. - Vertigo ile birlikte bulantı ve kusma görülebilir. - Atak esnasında hastanın bilinci ve oryantasyonu bozulmaz.

MENİERE HASTALIĞI Tanı İşitsel incelemeler;- odyometri Vestibüler incelemeler; Radyolojik incelemeler;

MENİERE HASTALIĞI Tedavi 1-Medikal tedavi 2-Basınç tedavi 3-Perfüzyon tedavi 4-Cerrahi tedavi

MENİERE HASTALIĞI MEDİKAL TEDAVİ Tuz kısıtlaması Kullanılan ilaçlar; Diüretikler Benzodiazepinler Antiemetik ajanlar Vazodilatatörler Kalsiyum antagonistleri Aminoglikozitler(gentamisin) Kortikosteroidler

VESTİBÜLER NÖRİTİS Labirenter kaynaklı bir patoloji olup ani başlayan ve giderek azalarak devam eden vertigo ve buna eşlik eden vejetetaif semptomlarla karakterizedir. Koklear semptomların eşlik etmemesi tipiktir. Ensık 30-50 yaşları arasında görülür. Hastalık öncesinde viral enfeksiyon öyküsü vardır.

VESTİBÜLER NÖRİTİS Tanı Önceden vertigo atağının olmaması Geçirilmiş viral üst solunum yolları enfeksiyonu İşitmenin normal olması Nistagmusun olması Odyometri ve kalorik test

VESTİBÜLER NÖRİTİS-III Tedavi Baş dönmesi, bulantı ve kusma şiddetli ise hastaneye yatırılmalıdır. Antivertigo tedavi; dimenhidrinat, diazepam

Vertigonun süresine göre kısaca özetlersek --Bir kac saniye ya da dakika : BPPV --Bir kac dakika ya da saat : meniere Yineleyen vestibulopati --Gunler : vestibuler nöronit --Degisken ise ic kulak fistülü,travması

Vestibüler sistem supresyonu için bazı ilaçlar kullanılabilir Anti histaminikler meclizine, dimenhydrinate, diphenhydramine Benzodiazepinler — diazepam, lorazepam, clonazepam, alprazolam Antiemetikler — prochlorperazine, promethazine, metoclopramide, domperidone, ondansetron

 Dimenhidrinat 50mg 4*1

Difenhidramin HCl (antihistaminik) benison ampul 25-50 mg 6*1 10-50 mg ım Gebelik kategorisi B. Anne sütüne geçer.

Metoklopramid HCl 5-10 mg 6 saatte bir 10-20 mg ım Gebelik kategorisi: B  Süte geçer

Ondansetron 8mg 2*1 4mg ıv veye ım hamilelik sırasında, özellikle hamileliğin ilk üç ayında, hastaya sağlayacağı terapötik yararlar fetüse olabilecek muhtemel risklerini dengelemedikçe kullanılmamalıdır. hayvanlarda süt ile atıldığını göstermiştir. ondansetron alan annelerin bebeklerini emzirmemeleri tavsiye edilir.

Diazepam 5-10mg 2*1

Antihistaminik ilaçlardan meclizine Postadoxine gebe hastalarda tercih edilebilir Benzoiazepinler sedasyon için ve antihistaminiklerin etkili olmadığı durumlarda kullanılabilir prochlorperazine, promethazine (Jenerik Compazine ) daha fazla sedasyon yapar daha ciddi bulantısı olan hastalarda kullanılır

1. Ekstrapiramidal sendromlar Ekstrapramidal semptomlar fenotiazide ve metoclopramid (METPAMİD)de domperidona(DELOX) göre sık görülür (domperidon kan beyin bariyerini geçemeyen periferal dopaminerjik antogonisttir ) 1. Ekstrapiramidal sendromlar • Akut distoni • Parkinsonizm • Akatizi 2. Geç dönemde ortaya çıkanlar • Geç diskinezi • Geç akatizi