ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE KURUM ve AİLENİN ÖNEMİ
Advertisements

ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
Şİddet Muhammet GÜLER.
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
Öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler
SINIF YÖNETİMİNİ ETKİLEYEN ETKENLER.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
Kanser Hastalarında Enfeksiyon Kontrolü
KEMOTERAPİ VE RADYOTERAPİ ALAN KANSER HASTALARINDA
Zihin Beden Tıbbı Uzm.Dr.Sedat Yıldız Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
20. Sağlık insangücü planlaması
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Çocukta Hastalık Algısı
ÇEVRİMİÇİ VE ÇEVRİMDIŞI İLETİŞİM VE SONUÇLARI.  Teknolojik imkânlar ve bu bağlamda internet imkânları sayesinde sosyal, psikolojik ve nörogelişimsel.
MASKEL İ “10”LAR MASKEL İ “10”LAR. PROJEMİZ ILGIN İ BRAH İ M SEV İ LAY KEREM DEFNE DO Ğ UKAN BÜ Ş RA YUNUS EMRE DUHAN İ SMET İ LAYDA AL İ.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE
Kanserli hasta ve iletişim becerileri
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
EVDE HASTA BAKIMI.
Düşünceler, inançlar. Placebo etki Kusturucu ilaç gebelik bulantı kusmasını önlemiş.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKELERİ
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
BÖLÜM 1 Hemşirelik Süreci, Fiziksel Tanılama, Sık Kullanılan Laboratuvar ve Tanı Testleri
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
ZEYNEP YILMAZ PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Doğrudan Gözetimli Tedavi
1. HAFTA: Özel Gereksinimli Bireyler
Bölüm 7 Yeme Bozuklukları
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
DİĞER TUTUMLAR.
 AYLIK DÖNEMDE ÇOCUKLARIMIZIN;  ÖZBAKIM BECERİLERİ  KÜÇÜK VE BÜYÜK KAS GELİŞİMİ  İFADE EDİCİ DİL BECERİLERİ  SOSYAL VE PSİKOLOJİK GELİŞİMİ.
ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 2. Bölüm 25 Nisan 2013.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
KRONİK HASTALIKLI ÇOCUK VE AİLESİNE YAKLAŞIM
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
Hastaneye Yatmanın Çocuk ve Aile Üzerine Etkileri Yrd. Doç. Dr
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
TERMİNAL DÖNEM Terminal evredeki hasta, yaşamının son günlerini yaşayan, ölmek üzere olan hasta anlamına gelir. Çok az insan ani bir ölüm yaşarken, çoğunluğu.
Dr. Aysel BADIR ERİŞKİN SAĞLIĞI II
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE
ÜLKEMİZDE PALYATİF BAKIM HEMŞİRE DENEYİMİ
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
Öğrencinin Adı-Soyadı: Nazan BEKTAŞ Merve TAŞ Tarih:
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
TAKIM SARGINLIĞI.
Sunum transkripti:

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE PALYATİF BAKIM Günümüzde kanser tanısı almış çocukların yaklaşık %75'i iyileşmekte, %25'inde ise hastalığın tekrarlaması ve tedaviye yanıt vermemesi sonucu terminal dönem ve ölüm yaşanmaktadır Terminal dönemdeki çocuk medikal-küratif tedavilerin sonuç vermediği ancak palyatif olarak tedavisi mümkün olan hasta grubudur.

PALYATİF BAKIM UYGULAMALARI ŞUNLARI İÇERMEKTEDİR: • Ağrı ve diğer rahatsız edici semptomların giderilmesini sağlar. • Yaşamı onaylar ve ölümü normal bir süreç olarak kabul eder. • Ölümü hızlandırma ya da geciktirme niyeti yoktur. • Hasta bakımının psikolojik ve inanç yönlerini bütünleştirir.. • Yaşam kalitesini artırır ve hastalığın seyrini olumlu olarak etkileyebilir. • Hastalığın seyrinde yaşamı uzatmaya yönelik kemoterapi ya da radyoterapi gibi diğer tedavilerle bağlantı içinde erken uygulanabilirdir.

Çocuklarda palyatif bakım erişkin palyatif bakımından farklıdır Çocuklarda palyatif bakım erişkin palyatif bakımından farklıdır. Her iki grupta da palyatif bakımın hedefleri aynı olmasına rağmen tedavi ve bakım değişkenlik gösterir. Çocukların, okullarını, okul arkadaşlarını ve diğer sosyal çevrelerini de içeren özel palyatif bakım gereksinimleri vardır. Ayrıca çocuğun fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişimi sürdüğünden, tedaviye nasıl yanıt vereceğini tahmin etmek çoğunlukla güçtür. Çocukların içinde bulundukları gelişim dönemleri hastalık ve ölümü algılayışını da etkilemektedir.

AĞRI Kanser hastalarında yaşam kalitesini negatif etkileyen semptomların başında ağrı gelmektedir. Küçük çocuklardaki ağrıların %67-80’i girişimlere ve tedaviye bağlı, %20 -33’ü kansere bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır.

HEMŞİRELİK GİRİŞİMİ Ağrının şekli, yayılımı, ne zaman başladığı, uyaran faktörler değerlendirilir. Ağrının değerlendirilmesinde hemşire ile çocuğun iletişimi önemlidir. Konuşabilen/dil gelişimini tamamlamış çocuklarda her zaman çocuğun ifadesi esastır. Bu nedenle ağrı kontrolü şansının olduğunu çocuğa anlatmak için çocukla oturup konuşmak, dinlemek, zaman ayırmak önemlidir.

ÖLÜM ANKSİYETESİ Çocuğun yaşı, eğitim düzeyi, kültürel deneyimi, dini inançları, aile üyeleri ve arkadaşları arasında yaşadığı ölüm deneyimleri, onun ölüme ilişkin düşüncelerini önemli ölçüde etkiler.  Çocuklarda ölüm algısı 3 yaş civarında başlar.  Bir yaş altı çocuklarda zaman algısı olmadığı için ölüm, terk edilme/yalnız bırakılma ile eş anlamlıdır. 1-3 yaş dönemindeki çocuklar ölümü uykuya dalış olarak algılarlar. Onlar için ölümün anlamı, sadece çevresindeki insanları etkilemesidir.

3-6 yaş okul öncesi dönemdeki çocuklar ölümün geçici ve geri dönüşlü olduğuna inanırlar, ölümün hareketsiz olduğunu kavrarlar. 6-12 yaş okul dönemimdeki çocuklar ölüm sürecini daha gerçekçi şekilde algılarlar, ölüm olayının geri dönüşsüz ve sürekli bir olay olduğunu anlarlar. 13-18 yaş adölesan döneminde gerçekler daha çok bilinir.

HEMŞİRELİK GİRİŞİMİ • Ölümle ilgili düşüncelerini paylaşması için çocuğa fırsat verilir. • Ölüme ilişkin önyargılar ve yanlış anlamalar düzeltilir. • Ebeveynlerin yanında olması sağlanır. • Çocuğun sorunları (bulantı-kusma, ağrı) etkin bir şekilde giderilir. • Yaş ve gelişim düzeyine uygun düşünsel aktivitelere teşvik edilir (örn: dua etme, meditasyon, günlük yazma).

SPİRİTÜEL DİSTRESS / MANEVİ SIKINTI Kanser gibi kronik, progresif, kriz yaratan, yaşamı tehdit eden hastalıklar bireyde ve aile üyelerinde var oluş, anlam, amaç ve kader hakkında sorular uyandırmakta, manevi sıkıntılar yaşatmaktadır. Bu durum ise hastalığa uyumu zorlaştırmakta, tedaviyi güçleştirmekte, hasta ve ailesinin yardım alma gereksinimini arttırmaktadır. Yapılan bazı çalışmaların sonucuna göre hasta bireylerin hastalıklarının şiddeti arttıkça ve hastalık süresi uzadıkça manevi gereksinimlerinin de arttığı yönündedir. .