İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA HAKLARI Temel Kavramlar ve Temel Yanılgılar Uzm. Dr. Gülsüm GÜRSOY İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü.
Advertisements

KİŞİSEL VERİLERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER HATİCE SARITAŞ HUKUK MÜŞAVİRİ
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
NENEHATUN KADIN DOĞUM HASTANESİ.
İNSAN HAKLARI.
HASTA HAKLARI.
İNSAN HAKLARI
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
EN TEMEL HASTA HAKKI “hekim seçme hakkı”
HASTA HAKLARI MUSTAFA ÇALIŞKAN.
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
HASTA HAKLARI.
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
Hasta Hakları.
HASTA HAKLARI GELİŞİMİ VE TEMEL İLKELERİ
HASTA HAKLARI GELİŞİMİ VE TEMEL İLKELERİ
4. HASTA HAKLARI.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
HASTA HAKLARI GELİŞİMİ VE TEMEL İLKELERİ
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
DEMOKSASİNİN SERÜVENİ
Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi
HASTA HAKLARI ;.
Sağlık Slaytları
Eğitim ve Hukuk.
İNSAN HAKLARI KAVRAMI VE İNSAN HAKLARI HUKUKU
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
SAĞLIK İŞLETMELERİNDE HASTA HAKLARI
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
~HASTA HAKLARI~.
HASTA HAKLARI Yrd. Doç. Dr. AYŞE KUZU Hasta Hakları.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Etik Kavram ve İlkeler Prof. Dr. Ayten DEMİR
Değerler ve Değerlendirme
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
HASTA HAKLARI.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
ÖĞRENME KAZANIMI Hasta Hakları Yönetmeliğine uygun olarak hasta haklarını koruyabileceksiniz. mustafa gedikli.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
KOCATÜRK KOLEJİ KEMALPAŞA KAMPÜSÜ. İNSAN HAKLARI Sude Berf DEĞER Arda DUMAN Cemal Enes ÖZALP Medet KARABULAK Erdem KARAHAN.
İNSAN HAKLARI KONU VI HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN GELİŞİM SÜRECİ-
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HASTA HAKLARI H GAMZE DEMİRTEPE EĞİTİM HEMŞİRESİ.
TIBBi LABORATUVAR TEKNiKLERi PROGRAMI
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR A.Ü. Sağ. Bil. Fak. Hemşirelik Böl.

İnsan Hakları Tarihsel gelişim süreci; İnsan haklarının doğuşu Sağlık hakkı Hasta hakları 2

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİNDE BİRİNCİ AŞAMA M.Ö. 600’de en parlak dönemini yaşayan eski yunan uygarlığı Ortaçağ 1215 Magna Carta Fermanın İngiltere’de yayımlanması, 16 yy. başlarında derebeylerinekarşı başlayan ayaklanmalar… 13-18 yy arasında 100 bin insanın katliamıyla sonuçlanan cadı/büyücü avı Derebeylik düzeninin çökmesi Rönesans ve Reform 15-17 yy. insan gücüne dayalı fabrikalar kuruldu ve endüstrileşme hızlandı Yeniçağda Amerika kıtasının keşfi, matbaanın doğuşu “İnsan Hakları Bildirgesi” yayımlandı. 3

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİNDE BİRİNCİ AŞAMA 18 yy. aydınlanma çağı ve burjuvazinin Doğuşu Böylece Ortaçağda başlayan okullaşma, Avrupa’daki insan haklarının gelişiminden etkilenen Amerika’da “Virginia Haklar Bildirgesi-1776” yayımlandı. 7

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİNDE İKİNCİ AŞAMA Sanayi devrimi sonrası kötü yaşam ve çalışma koşulları 1834 İngilterede çocuk işçiliğin artması I. ve II. Dünya savaşları 11

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİNDE İKİNCİ AŞAMA Temel insan hakları en somut anlatımını Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1948 New York’ta onayladığı “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”nde buldu. 12

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİNDE ÜÇÜNCÜ AŞAMA Hiroşima ve Çernobil Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Üçüncü Temel Belge: Helsinki Sonuç Bildirgesi; Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı-1975- Helsinki. 14

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİNDE ÜÇÜNCÜ AŞAMA Endüstrileşme ve sanayi devrimi… Aristotoles ve Batlamyus öğretilerinin yıkılması, Matbaanın doğuşu Bilimin altın çağı

HASTA HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Doç. Dr. Ayten DEMİR A.Ü. Sağ. Bil. Fak. Hemşirelik Böl. aytendemir@ankara.edu.tr

HAK KAVRAMI Hak; “Adalet” Adaletin; «hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç”

İNSAN HAKKI İnsan hakkı insanın doğuştan getirdiği, sadece insan olduğu için sahip olması gereken ve sonrasında yurttaşı olduğu devlet tarafından korunup geliştirilmesi gereken yetki, menfaat ve olanaklar…

HASTA HAKKI Hasta hakkı; Temel insan haklarından biri olan yaşam hakkına dayalı olan sağlık hakkı; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların iyileştirilmesi bağlamında, sağlık hizmetinden yararlanması gereken kişilerin, T.C. Anayasası, uluslararası antlaşmalar, kanunlar, yönetmelikler ve etik ilkeler bağlamında, yasal olarak teminat altına alınan hak ve menfaatlerdir.

Temel Belge “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi”-1948

Lizbon Bildirgesi Bilgilendirilme, Hekim seçme Tedaviyi ret etme, Hasta mahremiyetini korunma, Onurlu şekilde ölme, Ruhsal yönden teselli edilme.

Bali Bildirgesi Bali bildirgesi tüm dünyayı kapsayan hasta hakları hedeflerini direktif eder...

Bali Bildirgesi Kaliteli tıbbi bakım hakkı, Bilinci kapalı hastalarla ve yasal ehliyeti olmayan hastalarla ilgili hekimin sorumlulukları, Hastalara yasaların izin verdiği ölçüde ve tıbbi etik kuralları doğrultusunda yapılabilecek müdahalelere yer verilmektedir.

DSÖ’ye üye Avrupa devletlerinde Hasta haklarını geliştirmeyi amaçlar. Amsterdam Bildirgesi (Avrupa Hasta Haklarının Geliştirilmesi Bildirgesi) DSÖ’ye üye Avrupa devletlerinde Hasta haklarını geliştirmeyi amaçlar.

Amsterdam Bildirgesi (Avrupa Hasta Haklarının Geliştirilmesi Amsterdam Bildirgesinde yer alan ana kavramlar; Sağlık hizmetlerinde insan hakları ve değerleri Hastaların bilgilendirilmesi Bilgilendirilmiş onam Özel hayat ve mahremiyet Hastaların bakım ve tedavi sürecine aktif katılımının sağlanması Şikayette bulunma hakkı

İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi (Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Korunması Sözleşmesi) Tıp ve biyoloji alanındaki yeniliklere karşı insan haklarını korumaktır.

İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi Bu sözleşme, biyoloji ve tıp alanında meydana gelen yenilikler ve etik kaygılar göz önünde bulundurularak ortaya çıkarılan ve hukuki yönden bağlayıcılk sağlayacak bir sözleşmedir.

Hasta Hakları Avrupa Statüsü Hasta hakları konusunda sağlık sistemleri arasında uyumun sağlanması, Herkesin haksızlığa maruz kalmadan, sağlık hizmeti alması amaçlanmaktadır.

Hasta Hakları Avrupa Statüsü Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin ulusal sağlık sistemleri arasında ortaya çıkan farklılıkları engellemeye çalışmakta ve hasta haklarına ilişkin düzenlemelerin çeşitliliğini ortaya koymaktadır.

Hasta Hakları Avrupa Statüsü Rıza (onay) hakkı. Özgür seçim hakkı. Özel ve gizlilik hakkı. Hastaların vaktine saygı.

Hasta Hakları Avrupa Statüsü Kalite standartları hakkı. Güvenlik hakkı. Yenilik hakkı. Gereksiz ağrı/acı ve sıkıntıdan sakınma hakkı.

Hasta Hakları Avrupa Statüsü Kişisel tedavi hakkı. Şikayet hakkı. Tazminat hakkı.

Hasta Hakları Avrupa Statüsü Genel ilgi faaliyetlerinde bulunma hakkı. Savunma faaliyetlerinde bulunma hakkı. Sağlık alanında politika oluşmasına katılım hakkı.

TEŞEKKÜRLER