ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FASULYE.
Advertisements

Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
YEM BİTKİLERİ HASTALIKLARI VE MÜCADELESİ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
Pazarlama Çevresi.
OKUL SANAY İ İ ŞB İ RL İĞİ T.C. MALATYA VAL İ L İĞİ MALATYA İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
ÜLKEMİZDE ELMA YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
COĞRAFİ KONUM.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
ÜLKEMİZDE BADEM YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
TERE Lepidium sativum L.
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
AÇIK TARLA ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
BÖLÜM 5: PAZAR ÇEŞİTLERİ VE FİYAT OLUŞUMU
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
PATATES.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
‘‘KARİYERİNDE BAŞARI SENİN ELİNDE’’
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE HAZIRLAYAN Zir. Müh. Mehmet AKBABA

VERİM 900- 1100 bitki / da 2 – 5 baş / bitki

VERİM Enginar çok yıllık bir bitkidir, 3 – 4 yıldan sonra ekonomik verim düşer…

TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER 1- BAYRAMPAŞA 2- SAKIZ 3- KLON 6 4- KLON 8

TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER 5- TUDELA 6- BRİDİSİ 7- OPAL 8- JADE

BAYRAMPAŞA 1- Konserve ve yaş tüketime uygun 2- 250 – 300 g / baş 3- İri ve etli tablalıdır

SAKIZ 1-Taze tüketime uygundur 2- 150 – 200 g / baş 3- Tablalar için geç hasat edilebilir

KLON 6 1- Ege Üni. tarafından geliştirilmiştir 2- Bayrampaşa ile sakız arasındadır 3- Küçük tablaya sahiptir 4- Konserve için uygundur 5- Keskin aromalıdır

KLON 8 1- Ege Üni.tarafından üretilmiştir 2- Bayrampaşa ile sakız arasındadır 3- Orta iriliktedir 4- Kısa saplıdır 5- Konserve ve taze tüketime uygun

TUDELA 1- İthal çeşittir 2- Küçük yapılıdır 3- Erkencidir 4- 20 – 30 baş / bitki 5- Konservelik bir çeşittir

BRİDİSİ 1- İthal çeşittir 2- Küçük yapılıdır 3- Erkencidir 4- 20 – 30 baş / bitki 5- Konservelik bir çeşittir

OPAL 1- İthal bir çeşittir 2- Erkencidir 3- Başlar orta iriliktedir 4- Tohumla üretilmektedir

JADE 1- İthal bir çeşittir 2- Başlar orta iriliktedir 3- 1,5 m’ ye kadar boylanabilir 4- Tohumla üretilmektedir.

İKLİM İSTEKLERİ Erkenci çeşitler için 200 – 300 saat Geçci çeşitler için 400 – 500 saat Soğuklama ihtiyacı vardır

İKLİM İSTEKLERİ Gündüz 20 – 24 ºC Gece 10 – 13 ºC Optimum 7 – 29 ºC Sıcaklık 7 ºC altında olduğu taktirde baş oluşma döneminde risk oluşturur.

TOPRAK İSTEKLERİ Seçici bir bitki değildir; Organik maddelerce zengin İyi drene olan toprakları sever Ph 6 – 6,5 arası idealdir

HASTALIKLARI 1- Verticillium solgunluğu 2- Rhizoctania çürüklüğü 3- Bakteriyel solgunluk 4- Bakteriyel yumuşak çürüklük 5- Külleme

ZARARLILARI 1- Yaprak biti 2- Yeşil kurt 3- Yaprak galari sineği

ÜRETİM ZORLUKLARI 1- Yabancı ot mücadelesi için, 2- Kültürel işlemler için, 3- Hasat işlemleri için, Sürekli ve fazla sayıda personel gerekmektedir.

ÜRÜNÜN TÜKETİM / DEĞERLENDİRME ŞEKLİ 1- Yaş yaprak damarları 2- Taze meyveler 3- Taze tabla 4- Tabla konserve 5- Baş konserve 6- Kurutulmuş yaprak

ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRME ŞEKLİ

ÜRÜNÜN TÜKETİM / DEĞERLENDİRME ŞEKLİ

ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRME ŞEKLİ

TÜKETİM FİYATLARI 2007 yılı pazar fiyatı 2,5 ytl / adet ( baş ) 3,0 ytl / adet ( tabla )

TOHUM / FİDE FİYATLARI FİRMA ADI TOHUM FİDE A FİRMASI 380 € / 1000 adet B FİRMASI 150 YTL / 1000 adet 0,25 YTL / adet

KAYNAKLAR T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Çiftçi Broşürü www.ziraatci.com www.ciftligim.com Not: Firma isimleri reklama girmemesi için verilmemiştir. Fiyatlar 2007 yılı fiyatlarıdır.

TEŞEKKÜRLER