ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE HAZIRLAYAN Zir. Müh. Mehmet AKBABA
VERİM 900- 1100 bitki / da 2 – 5 baş / bitki
VERİM Enginar çok yıllık bir bitkidir, 3 – 4 yıldan sonra ekonomik verim düşer…
TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER 1- BAYRAMPAŞA 2- SAKIZ 3- KLON 6 4- KLON 8
TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER 5- TUDELA 6- BRİDİSİ 7- OPAL 8- JADE
BAYRAMPAŞA 1- Konserve ve yaş tüketime uygun 2- 250 – 300 g / baş 3- İri ve etli tablalıdır
SAKIZ 1-Taze tüketime uygundur 2- 150 – 200 g / baş 3- Tablalar için geç hasat edilebilir
KLON 6 1- Ege Üni. tarafından geliştirilmiştir 2- Bayrampaşa ile sakız arasındadır 3- Küçük tablaya sahiptir 4- Konserve için uygundur 5- Keskin aromalıdır
KLON 8 1- Ege Üni.tarafından üretilmiştir 2- Bayrampaşa ile sakız arasındadır 3- Orta iriliktedir 4- Kısa saplıdır 5- Konserve ve taze tüketime uygun
TUDELA 1- İthal çeşittir 2- Küçük yapılıdır 3- Erkencidir 4- 20 – 30 baş / bitki 5- Konservelik bir çeşittir
BRİDİSİ 1- İthal çeşittir 2- Küçük yapılıdır 3- Erkencidir 4- 20 – 30 baş / bitki 5- Konservelik bir çeşittir
OPAL 1- İthal bir çeşittir 2- Erkencidir 3- Başlar orta iriliktedir 4- Tohumla üretilmektedir
JADE 1- İthal bir çeşittir 2- Başlar orta iriliktedir 3- 1,5 m’ ye kadar boylanabilir 4- Tohumla üretilmektedir.
İKLİM İSTEKLERİ Erkenci çeşitler için 200 – 300 saat Geçci çeşitler için 400 – 500 saat Soğuklama ihtiyacı vardır
İKLİM İSTEKLERİ Gündüz 20 – 24 ºC Gece 10 – 13 ºC Optimum 7 – 29 ºC Sıcaklık 7 ºC altında olduğu taktirde baş oluşma döneminde risk oluşturur.
TOPRAK İSTEKLERİ Seçici bir bitki değildir; Organik maddelerce zengin İyi drene olan toprakları sever Ph 6 – 6,5 arası idealdir
HASTALIKLARI 1- Verticillium solgunluğu 2- Rhizoctania çürüklüğü 3- Bakteriyel solgunluk 4- Bakteriyel yumuşak çürüklük 5- Külleme
ZARARLILARI 1- Yaprak biti 2- Yeşil kurt 3- Yaprak galari sineği
ÜRETİM ZORLUKLARI 1- Yabancı ot mücadelesi için, 2- Kültürel işlemler için, 3- Hasat işlemleri için, Sürekli ve fazla sayıda personel gerekmektedir.
ÜRÜNÜN TÜKETİM / DEĞERLENDİRME ŞEKLİ 1- Yaş yaprak damarları 2- Taze meyveler 3- Taze tabla 4- Tabla konserve 5- Baş konserve 6- Kurutulmuş yaprak
ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRME ŞEKLİ
ÜRÜNÜN TÜKETİM / DEĞERLENDİRME ŞEKLİ
ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRME ŞEKLİ
TÜKETİM FİYATLARI 2007 yılı pazar fiyatı 2,5 ytl / adet ( baş ) 3,0 ytl / adet ( tabla )
TOHUM / FİDE FİYATLARI FİRMA ADI TOHUM FİDE A FİRMASI 380 € / 1000 adet B FİRMASI 150 YTL / 1000 adet 0,25 YTL / adet
KAYNAKLAR T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Çiftçi Broşürü www.ziraatci.com www.ciftligim.com Not: Firma isimleri reklama girmemesi için verilmemiştir. Fiyatlar 2007 yılı fiyatlarıdır.
TEŞEKKÜRLER