Düğüm çeşitleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZGÜ HAZIRLAMA.
Advertisements

T-MATIC SÜRDÜRÜLEBİLİR HİJYEN HİÇ BU KADAR KOLAY OLMAMIŞTI…
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖĞELER
Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
İlk Türk Devletlerinde Sanat
Besin maddelerinin oksijenli ve oksijensiz
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
Dünya dinleri.
14317 Mini Cin Teşhir Kutu Açılımı
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
YAZILIM.
LİTVANYA SEMİNERİ / Katılımcılar: Kerim Saraçoğlu, Nihal Tomar, Fatma Yılmaz.
RÜZGAR ENERJİSİ.
YAZILIM.
NESLİ TÜKENEN HAYVANLAR
YAZILIM.
Cıstus spp..
TÜRK KAVRAMI VE KÖKENİ.
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
KEMAN.
Arkadaşlar Çin gibi ülkelerin gelenekleri farklıdır.
SÖZCÜKTE YAPI.
ANADOLU KAPLANLARI. Anadolu Kaplanları 1980'li yıllardan günümüze Türkiye ekonomisindeki ve sanayi üretimindeki payları dikkat çekici ölçüde ve hızda.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
SOĞUK SAVAŞ.
Floyd Algoritması Floyd Algoritması Dijkstra algoritmasının daha genel halidir. Çünkü şebekedeki herhangi iki düğüm arasındaki en kısa yolu belirler. Algoritma,
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
E ğ itim-Ö ğ retim Yılı II. Dönemi Müzik Dersi Performans Görevi Konu : Telli-Yaylı Türk Halk Çalgıları Hazırlayanlar : 9-L 2. Grup Lihan İlhan.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
DÜNYA PETROL REZERVLERİ
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
ANA ÖRGÜLER.
(TEKSTİL TEKNOLOJİSİ)
BEZAYAĞI ÖRGÜSÜ VE BEZAYAĞI ÖRGÜSÜNDEN TÜRETİLMİŞ ÖRGÜLER
Halı ile ilgili genel kavramlar
Dünya dinleri.
BOYANACAK MATERYALİ KONTROL ETME
Fİ AYAKABI MODEL SUNUMU
Çözgü Çözme.
YAZILIM.
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
  Pano montajı yapılırken; elektrik panosuna yerleştirilecek malzemelerin yerleri önceden hazırlanır. Pano malzemelerine montajı yapılacak parçalar.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
TÜRK BEŞLERİ.
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
 Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli,
Dokumacılık, İ şleme, Örme ve Basma İ şleri. HALK SANATLARı İ nsano ğ lunun varoldu ğ u tarihten günümüze kadar uygarlık el sanatlarıyla içiçe yaşamıştır,
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
Mahmud Sami DÖVEN Burak KAYMAK Mehmet Tevfik BAYER
Düğümler.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kaz Irkları Toulouse, Emden, Afrika, Pilgrim ve Çin kazları ticari yetiştiriciliği en çok yapılan ırklardandır. Kaz ırkları; ağır, orta ağır ve hafif.
Calluna.
B A R U U T L L Başlıyor... Sunu Deponuz:
Düğümler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
TEFE MEKANİZMASI HAZIRLAYAN : FULYA DEMİRKOL
Dünyanın En GüzeL YerLeri. Çin Seddi ÇİN SEDDİ  Dünyanın en Büyük Yapısıdır.  M. Ö. 221 ile M. S. 608 yılları arasında yapılmıştır.  Seddin yıkılmış.
ORTA ASYA HUN DEVLETI om/watch?v=UEvOO...
Sunum transkripti:

Düğüm çeşitleri

Genel olarak el halısında iki tip düğüm tekniği kullanılmaktadır: Türk düğümü (Gördes düğümü, simetrik düğüm) ve İran düğümü (Sine düğümü, asimetrik düğüm). Türkiye'de (Isparta'nın tüm dokumaları ve Sivas ve Hereke bölgelerinin bazı dokumaları hariç), Kafkasya'da, Batı ve Kuzeybatı İran'da dokunan halılarda Türk düğümü kullanılmıştır. İran düğümü ise Orta ve Doğu İran'da, Hindistan, Orta Asya ve Çin'de dokunan halılarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Türk düğüm tekniğinde ilme iki çözgü telinin de etrafına dolanarak çözgü tellerinin arasından çıkarılma yöntemiyle bağlanır ve kesilir. Böylelikle düğüm iki çözgü telini de sarmış olur. İran düğüm tekniğinde ise ilme, sadece bir çözgü telinin etrafından dolanır, ilmenin diğer ucu serbest kalır.

Bu iki farklı düğüm tekniği karşılaştırıldığında: 1- Türk düğümü ile dokunmuş bir halının tüyleri halı eskidikçe aşınmaya ve dökülmeye başlasa bile düğümün lupu kalır, halının atkı ve çözgüsü görünmeye başlamaz. Dolayısıyla halı desen güzelliğini ve rengini uzun yıllar muhafaza eder. Ancak İran düğümü ile dokunmuş bir halının tüyleri aşınmaya ve dökülmeye başladığında asimetrik bağlanma nedeniyle düğümde lup olmadığı için halının çözgü ipleri görünmeye başlar. Bir süre sonra muhtemelen halının kalan düğümü de tutunamayacak, dökülecek ve aşınmış bölgedeki renk ve desen tamamen yok olacaktır. 2- Türk düğümleri bir ucundan çekilse dahi sökülmez, çıkmaz; tam aksine daha da sıkılaşır. Ancak, İran düğümlerinin bir ucundan çekildiği takdirde çözülerek çıkma olasılığı vardır.  3- Türk düğümünün atılması İran düğümünün atılmasından daha zordur ve daha fazla zaman alır. Bu nedenle aynı düğüm sıklığındaki iki halıdan Türk düğümlü olanı daha makbuldür ve tercih edilir. Türk düğümünün bu kalıcılık özelliği nedeniyle çok fazla sayıda değerli, eski Türk halıları güzelliklerinden bir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bugün ülkemize fazla sayıda ithal edilen Nepal ve bazı Çin halılarında düğüm kullanılmamaktadır. Onun yerine Nepal'de sarma tekniği, Çin'de ise sıkıştırma tekniği uygulanmaktadır. İlmeler çekildiği takdirde çözgüden çıkar, dolayısıyla halıdan ayrılır. Bu teknikte üretilen halılarda işçilik çok kolay ve zahmetsiz, dokuma süresi çok kısadır.