BİTKİLERDE TAŞIMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Biyoloji Öğretmeni Gökhan KARATAŞ
Advertisements

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
BİTKİLERDE MADDE TAŞINMASI
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Bitkilerde Taşıma Sistemi
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
SIVILARIN YÜZEY GERİLİMİ
ZEHRA YAŞAR
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
ZEHRA YAŞAR FBÖ 3.SINIF 2.ŞUBE
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ.
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Bu su damlası nasıl duruyor böyle sizce?
BİTKİLER.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Canlılarda madde ve enerji
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Toprak suyu.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK. YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ Sulama suyu borularla araziye iletilir ve borular üzerindeki yağmurlama başlıklarından.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
Bitkisel Dokular Yüksek yapılı bitkilerin kök,gövde,yaprak ve çiçek gibi organları dokulardan oluşur.
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ 10-14/03/2014
Bitki Besin Elementleri
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk
YAŞAR ACAR FEN LİSESİ BİTKİLERDE TAŞIMA.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
Gazlar. Gazların kinetik teorisi. İdeal gaz kanunu.
ADHEZYON VE KOHEZYON KUVVETLER
YAĞMURUN OLUŞUMU.
Adezyon ve Kohezyon Kuvvetleri
BİTKİSEL HORMONLAR.
Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
ADEZYON KOHEZYON VE KILCALLIK
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
FOTOSENTEZ.
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Ekofizyoloji Ecophysiology.
FOTOSENTEZİN IŞIĞA BAĞIMLI REAKSİYONLARI
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞLERİ
BİTKİLERİN YAPISI A . Tohumlu Bitkilerin Temel Kısımları
MADDE DÖNGÜLERİ.
CO2 ve Işık H2O ve Mineraller. CO2 ve Işık H2O ve Mineraller.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
DOKULAR.
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
TOPRAK SUYU Bitki gelişimi için gerekli olan besin maddelerinin açığa çıkmasını sağlar Besin elementlerini bitki köküne taşıyan araçtır. Bitki hücrelerinin.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
BİTKİLERDE SU KAYBI (TRANSPİRASYON)
MADDE DÖNGÜLERİ.
2/50 HAREKET KAS HAREKETİ AMİPSİ HAREKET KAMÇI VE SİL YARDIMI İLE HAREKET.
Sunum transkripti:

BİTKİLERDE TAŞIMA

Bitkilerde Taşıma Hava sıcaklığının çok olduğu yaz aylarında ağaç gölgeleri ya da ağaçlık alanlar neden daha serindir? Sıcaklığın fazla olduğu zamanlarda ağaçlık alanların daha serin olmasının sebebi; ağaç dallarının güneşi kesmesi ve yapraklarda yapılan terleme ile su açığa çıkmasıdır.

A.Su ve Minerallerin Taşınması Su ve mineraller kökteki emici tüyler yardımıyla alınır. Emici tüyler yüzey alanını arttırır. Su; osmoz ile alınır. Mineraller kök emici tüylerde yoğunluğu fazla olduğu için aktif taşıma ile alınır. Gerekli olan enerji kök emici tüylerin mitokondrilerinden karşılanır. Kök emici tüylerle alınan su ve mineraller yapraklara ksilem ile taşınır.

A.Su ve Minerallerin Taşınması 6) Ksilemde taşıma tek yönlüdür. 7) Bitkiler suyun büyük bir kısmını stomalardan terleme yoluyla kaybeder. 8) Yaprak yüzeyi geniş olan bitkilerde terleme dolayısıylada su ihtiyacı fazladır. 9) Su ve minerallerin taşınmasında kök basıncı, kılcallık, terleme-çekim teorisi ve kohezyon gibi faktörler etkilidir.

1.Kök Basıncı Kök emici tüylerde bulunan su derişimi miktarı, kökün bulunduğu ortamın derişiminden düşüktür.Bu derişim farkından doğan osmotik basınç kök basıncını oluşturur. Toprakta su miktarının ve nemin fazla olduğu,terlemenin düşük olduğu zamanlarda, yapraklardaki hidatotlardan su damlaları olarak dışarı atılır.Bu olaya damlama (gutasyon) denir.

2.Kılcallık Ksilemin çapının daraldıkça suyun daha yükseğe çıkmasıdır. Ancak kılcallık diğer faktörlere göre daha az etkilidir. Dalından koparılmış çiçekler,suda bir süre daha kılcallık etkisiyle yaşayabilmektedir.

3.Terleme-Çekim Teorisi ve Kohezyon

3.Terleme-Çekim Teorisi ve Kohezyon Uzun gövdeli ağaçlarda suyun yükseklere taşınmasında geçerliliği en çok kabul edilen kuramdır.Bu kurama göre; Fotosentez ve terleme sırasında tüketilen su yaprak hücrelerinin ozmotik basıncını arttırır. Bu artış üst kısımlarda bir çekme(emme) kuvvetine neden olur. Bu çekme kuvvetiyle hidrojen bağlarıyla birbirine bağlı su molekülleri (kohezyon) kopmayan bir sütun şeklinde ilerler. Kaybolan suyun yerine de emici tüylerle su emilir.

3.Terleme-Çekim Teorisi ve Kohezyon

B. Organik Maddelerin Taşınması Organik ürünler floemle taşınır. Floem ksileme göre daha yavaştır. İletim çift yönlüdür.Glikoz. Amino asit gibi organik moleküller köke, kökte sentezlenen aminoasitve azotlu organik ürünler yapraklara taşınır.

B. Organik Maddelerin Taşınması Floemde taşınım basınç-akış teorisi ile açıklanır. Organik maddelerin oluşturulduğu yer kaynak (yaprak), kullanıldığı ya da depo edildiği yer havuz (kök, meyve) olarak adlandırılır. Fotosentez ürünlerinin kaynak hücreden kalburulu borulara geçişi floemin yüklenmesi, kalburlu borulardan havuz hücrelerine geçişi floemin boşaltılması olarak adlandırılır.

B. Organik Maddelerin Taşınması

B. Organik Maddelerin Taşınması Basınç –akış teorisine göre; 1) Üretilen glikoz kaynak hücrelerinden floeme geçer. 2) Floemde glikoz derişimi artarken, su derişimi azalır. 3) Bu durumda floem çevre dokulardan ve ksilemden su alır.Böylece basıncı artar ve bu basınçla floem özsuyu aşağı doğru akar.

B. Organik Maddelerin Taşınması 4) Glikoz, floemden havuz hücresine aktif taşıma ile geçer. 5) Floemde glikoz derişimi azalır, su derişimi artar. 6) Ozmozla floemde bulunan su tekrar ksileme verilerek yukarı doğru akar. 7) Alınan glikoz, kök ya da meyve hücrelerinin lökoplastında nişastaya çevrilir.