Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PHILIP BAYARD CROSBY O Martin Corporation’da Pershing füze projesini yürüttü. ABD’nin Florida eyaletinde Kalite Koleji (Quality College) adıyla bir okul.
Advertisements

İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Proje Entegrasyon Yönetimi
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Pazarlama İlkeleri.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İŞLETME YÖNETİMİ II Öğr. Gör. Dr. O. İnanç GÜNEY Ç.Ü. Adana MYO.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Uluslararası Pazarlama Araştırması
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Kişisel-Sosyal Rehberlik
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
Bütünleştirme uygulamaları
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
ÖRGÜTSEL DEĞİŞMEYİ YÖNLENDİREN İÇ GÜÇLER
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
PAZARLAMADA FİYATLAMA
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
İK MAKALESİ.
İŞ YÖNETİM STRATEJİLERİ
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
PROGRAM DEĞERLENDİRME
KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sanal ve Şebeke Örgütleri
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim TEKNOLOJİK DEĞİŞİM Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim

Teknolojik değişim: Bir teknoloji yapısının teknik performansını artırmayı ya da Tümüyle yeni bir teknolojiyi geliştirmeye yönelik teknolojik yeniliği ifade eder.

Üretim teknolojisi Örgütlerin en kolay algıladıkları ve uyguladıkları değişim türüdür. Üretimin verimliliğini sağlamak için mevcut teknoloji geliştirilir ya da teknolojik yenilikler izlenir.

Bilişim teknolojisi Örgütlerin içsel ve dışsal uyumunu sağlamak için ihtiyaç duydukları bilginin toplanması, sınıflandırılması, kaydedilmesi, yorumlanması ve iletilmesini sağlar.

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER ÜRETİM TEKNOLOJİSİNİ DE ETKİLER. Bilgisayar destekli tasarım ve üretim sistemlerinin gelişmesi bilişim teknolojindeki gelişmelerin üretim teknolojisini de etkilediğinin bir göstergesidir.

Örgütsel açıdan teknoloji; Yapılan işleri İşleri yapan kişilerin niteliklerini Örgütsel ilişkileri Bu ilişkilerin yönetimini etkiler

Günümüzde; Örgütlerin teknolojik açıdan değişmesini tanımlayan en önemli strateji esnek otomasyondur.

Mekanik otomasyon tümüyle mekanik teknolojiye dayalıdır; daha az sayıda ve vasıfsız insan gücü kullanımını gerektirir.

Esnek otomasyon Bilişim teknolojisine dayalıdır. Sık sık değişen müşteri gereksinmelerine göre ayarlanabilir. Masa üstü bilgisayarlarından otomatik envanter ve müşteri desteğine, bilgisayar destekli üretimden elektronik posta ve video konferansa kadar olan gelişmeleri kapsar.

Teknolojik değişimin örgüt yapısına etkisi Bilişim teknolojisi süreçlerin etkenliğini artırır. Bilginin ve gücün kaynağını değiştirir. Yönetsel kararlar için veri altyapısı sağlar. Geri beslemenin dönüş zamanını azaltarak iş süreçlerinin ve iletişimin zaman boyutlarını değiştirir.

Teknolojik değişim yaklaşımları Teknik yerleştirme Sistem yaklaşımı Fark analizi

Tartışma Manuel teknolojilerden, mekanik teknolojilere Mekanik teknolojilerden mekanik otomasyona Mekanik otomasyondan esnek otomasyona geçiş aşamalarında örgütlerin değişimi

Yeniden yapılanma(restructuring) Yeniden örgütleme(reorganization) YAPISAL DEĞİŞİM Yeniden yapılanma(restructuring) Yeniden örgütleme(reorganization)

Yapısal değişimin nedenleri Rekabet baskısı Hızla büyüyen pazarlar ve işletmenin dış pazarlara açılması Birleşme, ortak yatırım vb. stratejiler Teknolojik gelişmeler

Bürokratikleşme Rekabetin etkisiyle yeni bölüm ya da birimlerin açılması Her birimde mevcut işlere yeni işlerin eklenmesi sonucu oluşturulan yeni kademeler Yeni işleri ve durumları standartlaştırma ihtiyacıyla belirlenen kurallar, ilkeler ve yöntemler Kontrol ihtiyacının artması Merkezi yönetim

Bürokratik örgütlerde başarısızlık nedenleri Bireylerin insiyatiflerinin sınırlandırılması davranışlarının katılaşmasına neden olur. Statü sembolleri ve kurallara bağımlılık işgörenlerin başka seçenekler aramasını engeller. Bürokrasinin kuralları dışında ya da kuralların karşılayamayacağı durumlarda esneklik gösterilememektedir.

Yapısal Değişim Yaklaşımları Geleneksel örgüt dizaynı(işlerin tanımlanması, sorumlulukların tanımlanması, yeni bölüm kurma, raporlama sistemleri) Merkezleşmeme(yetki devri) Yeniden merkezleştirme İş akışının ve süreçlerin değiştirilmesi

Örgüt yapısının yeniden tasarımına ilişkin yöntemler İşin yeniden tasarımı (işbölümü, iş genişletme, iş zenginleştirme ve takım oluşturma) Örgütün yeniden tasarımı(özerk alan tasarımı, yeniden keşfetme tasarımı, yeni biçim tasarımı)

Tartışma Strateji değişimi örgüt yapısındaki değişimi nasıl etkiler? Teknolojik değişim örgüt yapısındaki değişimi nasıl etkiler? Son yıllarda örgüt yapısındaki değişim eğilimleri

Örgütler yaratıcı girişim yönünde ya da kontrol yönünde değişirler. Örgüt yapısı Yaratıcı girişim Dengeli dinamik örgüt Hiperaktif örgüt Katı örgüt Kontrol