SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ I.TBMM DÖNEMİ
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
GENELGELER VE KONGRELER
TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI İLK MECLİS( ) ELVAN METİN : PELİN SEÇGİN : GAMZE ÜLKER :
Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
1924 ANAYASASI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
HAZIRLAYAN:HEYBET KAPALIGÖZ
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
SALTANATIN KALDIRILMASI
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
ATATÜRKÇÜLÜK.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
Çalışma soruları 8. video
MEŞRUTİYET DÖNEMİ Meşrutiyetin ilan edilmesinde;
YEMİN İLE ÇİZİLEN ULUSAL SINIRLAR MİSAK-I MİLLİ
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Çalışma soruları 9. hafta
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ.
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
KURTULUŞ SAVAŞI.
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
10 Ağustos 1920  10 AĞUSTOS 1920  I. Dünya SavaşıI. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
1 TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN TBMM'nin Açılışı ve Çalışmaları Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İ stanbul'un i ş gali ile çalı ş amaz duruma dü ş mesi.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MUSTAFA KEMAL PAŞA SAMSUN’DA…  Mustafa Kemal, IX. Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a gönderildi.  Padişah.
5.ÜNİTE: ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRK İLKELERİ KAZANIM TESTİ
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
ADI : Ali Can SOYADI : ATAM SINIFI : 11\G OKULU : İMKB ANADOLU LİSESİ.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK  Mustafa Kemal Atatürk, 1881’de Selanik’te dünyaya geldi. Annesinin adı  Zübeyde Hanım, babasının adı ise  Ali Rıza Efendi’dir. İlkokulu,
Atatürk’ün Hayatı ∞  Rahmetle Anıyoruz..
Sunum transkripti:

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR SALTANAT’IN KALDIRILMASI 23 Nisan 1920'de Ankara'da TBMM Hükümeti kurulmuş olma-sına rağmen,İstanbul'da,Padişah henüz varlığını devam ettiri-yordu. Esasen Mudanya Mütarekesi imzalanıncaya kadar, devletin re-jimi hakkında herhangi bir karar alınmamıştı.Vatan Toprağı iş-gal altında iken TBMM Hükümeti, böyle bir meseleyi ortaya atmak istemiyordu. Mudanya Mütarekesinden sonra,rejim meselesi büyük bir teh-dit olan Saltanat’ın Kaldırılması için gerekli girişimlere girile-bilirdi.Bunun için de bir bahane lazımdı.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR SALTANAT’IN KALDIRILMASI Böyle bir fırsatı Osmanlı Hükümeti yarattı.İtilaf Devletleri, Lozan'da toplanacak barış konferansına hem TBMM Hükümeti ni,hem de Osmanlı Hükümeti’ni davet ettiler. Osmanlı Sadrazamı Tevfik Paşa,Mustafa Kemal'e çektiği telg-rafta;Lozan’da yapılacak konferans hakkında anlaşmak üzere İstanbul'a yetkili bir görevlinin gelmesini veyahut kendilerin-den birinin Ankara'ya gitmesini öneriyordu. Mustafa Kemal, Sadrazama red cevabı verdi.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR SALTANAT’IN KALDIRILMASI Çünkü,Türk Milleti uğradığı büyük felaketle yalnız başına mü-cadele etmişti.Düşmanla işbirliği yaparak Milli Mücadele’ye karşı cephe almış olan Padişah ve İstanbul Hükümeti’nin çok zararı olmuştu. O halde ortadan kaldırılması kaçınılmaz bir zaruret haline gelmişti.Esasen,20 Ocak 1921'de kabul edilen İlk Anayasa’daki "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" hükmü,Saltanat Yöne- timi ile bağdaşmıyordu.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR SALTANAT’IN KALDIRILMASI Saltanatın Kaldırılması için aralarında Mustafa Kemal de bulunan seksen imzalı bir tasarı,TBMM’ye verildi. Meclis'te bu hususta fikir ayrılığı vardı.Zira,o gün kü meclisin bir takım milletvekilleri,her ne pahasına olursa olsun bizim için tarihi kıymeti olan saltanatın devamını istiyorlardı.Milletvekil-lerin bir kısmı da,Saltanat’ın,özellik itibariyle,gelecekte kurulması düşünülen Cumhuriyet Yönetimi ile bağdaşmayaca-ğını düşünerek,Saltanat’ın artık kaldırılmasından yanaydılar.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR SALTANAT’IN KALDIRILMASI Saltanat’ın Kaldırılması ile ilgili tasarı,TBMM’deki Adalet Komisyonu Üyeleri’nden meydana gelen karma bir komisyona verildi.Bu komisyonun Başkanlığı’na Hoca Müfit Efendi seçildi. Komisyondaki hocalar Halifeliğin,Saltanat’tan ayrılamayacağı fikrini savunmağa başladılar.Görüşmelerin fazla uzayacağını anlayan Mustafa Kemal söz alarak,Saltanatın Kaldırılması gereğini belirten bir konuşma yaptı. Bu konuşmadan sonra komisyonun Halifeliğin,Saltanattan ayrılması için hazırladığı kanun tasarısı,01 Kasım 1922’de TBMM’de kabul edildi.

SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR SALTANAT’IN KALDIRILMASI Saltanat ile birlikte Halifeliğin birlikte kaldırılmamasının nede-ni,o günkü ortamın buna müsait olmaması idi. Bu nedenle,bu Saltanat’ın Kaldırılması Olayı ile ilgili toplum-da fazla tepki çekmemek için,Osmanlı Soyu’ndan gelen Abdül Mecit Efendi,TBMM’nin Kararı ile,Halife olarak göreve gerildi.