Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Advertisements

Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
SERVİKS KANSERİ. HPV Günümüzde human papilloma virusunun (HPV), servikal kanserin gelişiminde en önemli etiyolojik ajan olduğu üzerinde durulmaktadır.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
YENİ EĞİTİM MODELİ HÜSRAN MI YOKSA BAŞARILI MI?. 1. SUNUŞ DES HAKKINDA BİLGİLER 3. 1 “ YENİ EĞİTİM MODELİ HÜSRAN MI YOKSA BAŞARILI MI? ” ADLI ALAN.
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
VERİLERİN ANALİZİ Öğr. Gör. Funda Veren.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
İzmir İli Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sahada Crush(Ezilme)Sendromunun.
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Cinsiyet kimliğine göre cevaplama eğilimi var mıdır?
Final Raporunda olması gerekenler
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
Parametrik Olmayan (Non-parametrik) Testler
Eğitim Bilimleri Fakültesi
KANSER.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
TEOG SINAVI.
ÇOCUK İSTİSMARI İLE MÜCADELEDE BİRİNCİ BASAMAK YAKLAŞIMI
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Öğr. Gör. İbrahim Alper GEDİK
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sema DİBEKCİ, Fatma ARIKAN
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Diğer Teknikler I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Diğer Teknikler II Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geliştirme Genel Müdürlüğü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ (İME)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Ölçme Sonuçları Üzerinde Test ve Madde İstatistiklerini Hesaplama
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dönem 2 Biyoistatistik Uygulama
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
Nitel Araştırmalar.
49.LİSELER ARASI ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI-İZMİR BÖLGE FİNALLERİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu Ayşegül Tansu Gök, Ceyda Gökçen, Eda Günay Danışman Doç.Dr.Aysun Karabulut Kadın Hastalıkları ve Doğum AD.

Sunum Planı Amaç Gereç ve Yöntem Bulgular Sonuç

Amaç Tıp Fakültesi Dönem-I ve Dönem-V öğrencilerinin bilgi düzeylerini karşılaştırarak, Çekirdek Tıp eğitimi ile HPV konusundaki farkındalık düzeylerinin nasıl etkilendiğini ve yetersiz olan noktalar var ise bunları belirlemeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem Çalışma evreni; 2014-2015 öğrenim yılıdaki Dönem I ve DönemV öğrencileri oluşturdu. Hedef kitlenin %80’nine ulaşılması planlandı. Dönem I ……….n=134 öğrenci Dönem V ……..n=105 öğrenci Demografik veriler ve HPV hakkındaki farkındalıkları sorgulamak amacıyla yapılandırılmış anket formları uygulandı.

Gereç ve Yöntem Çalışma için katılımcılara bir ön bilgilendirme sonrası, sorgu formu uygulanarak demografik özellikler, riskli HPV türleri, HPV aşısı, HPV’nin neden olduğu jinekolojik problemler servikal kanserlerden korunma yöntemleri hakkındaki bilgi düzeyleri değerlendirildi. Katılımcıların soruları daha objektif cevaplandırabilmeleri adına, anket formlarında kimlik bilgileri sorgulanmadı.

Bulgular Dönem I öğrencilerin %80 (167»»134) Dönem V öğrencilerin %87.5 (120»»105) Yaş ortalaması 21.94±2.23 yıl idi. Çalışma grupları arasında cinsiyet dağılımı açısından fark saptanmadı

Bulgular Cinsel tecrübe: Dönem V öğrencilerinin %23.3’ü Dönem I öğrencilerinin ise %12.2’si Cinsel tecrübe: Cinsel tecrübesi olan katılımcılarda korunma yöntemi açısından fark yoktu. Kondom RIA OKS

Bulgular Dönem I (n=134) Dönem V (n=105) Sadece %17.9 HPV-servikal kanserler %78 HPV- servikal kanserler %38.1 HPV-genital siğil

%79 tanımlarken Dönem V öğrencilerinin Serviks kanserinde en yüksek riskli HPV türlerini tanımlama Dönem V öğrencilerinin %79 tanımlarken Dönem I öğrencilerinde Doğru cevap verilmedi

HPV aşısı kime yapılır (%)   HPV aşısı kime yapılır (%) Kadın 4 (3.0) 35 (33.3) 0.014* Erkek 0 (0.0) 1 (1.0) Kadın ve Erkek 35 (26.1) 67 (64.0) Bilmiyorum 96 (71.6) 2 (2.0) HPV aşı formlarının bilinmesi durumu (%) Evet 1 (0.7) 43 (41.0) <0.001* Hayır 133 (99.3) 62 (59.0) HPV aşısı uygun yaş aralığının bilinmesi durumu (%) 0 (0) 33 (31.4) 134 (100) 72 (68.6) Dönem I Dönem V P *İstatistiksel olarak anlamlı, Ki-kare testi, Mann Whitney-u testi

Aşının kaç doz yapıldığının bilinmesi durumu (%)   Evet 2 (1.5) 25 (23.8) <0.001* Hayır 132 (98.5) 80 (76.2) Aşının koruma durumu (%) 32 (23.9) 59 (56.7) Hayır /bilmiyorum 102 (76.1) 45 (43.3) Yakınlarında aşı yaptıranların olması durumu (%) 2(1.5) 11 (10.5) 0.006* 94 (89.5) Aşı tavsiye etme durumu (%) 25 (18.7) 81 (77.1) 109 (81.3) 24 (22.5) Dönem I Dönem V P *İstatistiksel olarak anlamlı, Ki-kare testi, Mann Whitney-u testi

Bu grupta hiç bir katılımcı aşıyı korunma yöntemi olarak belirtmemişti HPV’den korunma yöntemi sorgulandığında; Dönem V %43.3’ü aşı %40.9’u kondom %14.2’si tek eşlilik %7.6’si düzenli PAP test cevabını vermişti. Dönem I %6.7’si tek eşlilik %0.7’si soruyu PAP-test Bu grupta hiç bir katılımcı aşıyı korunma yöntemi olarak belirtmemişti Sahaya çıkacak, Formal eğitim almış grup Formal eğitim almamış grup, Halk

Sonuç Tıp fakültesi öğrencilerinin aldıkları temel tıp eğitimi ile HPV hakkındaki bilgi düzeyleri artmaktadır. Ancak HPV’den korunma yöntemleri ve aşı hakkında yeterli bilgiye sahip değillerdir.

Dinlediğiniz içinTeşekkürler.. Çalışma grubumuz..