Mesleki Rehberlik - I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
Advertisements

II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
SUPER’ İN MESLEKİ GELİŞİM KURAMI
Danışma Kuramları I & II
Hedef Belirleme ve Hedeflerlerin Eyleme Dönüştürülmesi
Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
Mesleki Rehberlik.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
Yeni Programın Öğrenme Yaklaşımı
5. BÖLÜM GELİŞİMSEL YAKLAŞIMLAR
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
1.Bölüm Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığına Giriş
Tarihsel gelişim içerisinde değerlendirdiğimizde okullarda öğrencilere sunulan rehberlik hizmetleri
Eğitim ve Eğitim Psikolojisi
21.Yüzyılda Kariyer Danışmanlığında Paradigma Değişimi
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
REHBERLİK DERSİ III.
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
MESLEK SEÇİMİ.
Mesleki danışmanlık Dr. Diğdem M. SİYEZ.
Meslek Giysi mi Aksesuar mı? Şenel KARAMAN Psikolog
MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİ
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
MESLEK NEDİR ? Meslek ,bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı,kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere.
Çağdaş Mesleki Rehberlik ve
ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI
MESLEK LİSELERİ Ç ARESİZLİK SONUCU VARILAN BİR DURAK DEĞİL, YAŞAMA A Ç ILAN BİR PENCEREDİR`
Mesleğime doğru yolculuk
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?
Temel Kavramlar ve İlkeler
1 2 Meslek Seçimi 3 Meslek Seçmek, Hayat Biçimini Seçmektir. Yalnız Okul İçin Değil, Hayat İçin Öğreniyoruz. Yalnızca Meslek İçin Değil, Hayatımız İçin.
HAYAT BOYU REHBERLİK VE DANIŞMANLIK SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Karlıova YBO Rehberlik Servisi
Mesleki Rehberlik.
Bireysel ve Örgütsel Perspektiften Kariyer Devreleri
Kariyer Yönetimi Araçları
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
GİRİŞ.
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
MESLEKİ REHBERLİK ÇIKI Ş. Aşağıdakilerden hangisi mesleki rehberlik hizmetlerinin kapsamında değildir? A.Meslek alanlarını tanıma B.Bireyi tanıma C.Sağlıklı.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
KARİYER GELİŞTİRME.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Mesleki Rehberlik Kuramları
HOŞ GELDİNİZ MEHMET ATA KURT.
REHBERLİK SERVİSİ.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ KAL PDR SERVİSİ
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
YAYGIN EĞİTİM.
FATİH ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
1.Bölüm Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığına Giriş
NİZİPANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
REHBERLİĞİN GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
REHBERLİK DERSİ III.
OKUL TEMELLİ ÖNLEYİCİ REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Sunum transkripti:

Mesleki Rehberlik - I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik

İnsan Yaşamında Çalışmanın Anlam ve Önemi Eğitim bireyi şu üç yönüyle yetiştirmeyi hedefler: Birey olarak insan Sosyal bir varlık olarak insan Meslek elemanı olarak insan Freud’a göre, “iş, bireyin gerçekle bağlantısı”dır. Çünkü yaptığımız iş, yaşamdaki diğer rollerimizi ve yaşam içindeki tüm konumumuzu etkiler. Yaptığımız iş, düşüncelerimize ve yaşamımıza belli bir biçim verir. Bireyin sosyal statüsünü belirleyen en önemli kriter işidir. Freud bunu şöyle dile getirir: “Sağlıklı insan sevebilen ve çalışabilen kişidir.”

Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kavramsal Değişim Bu hizmetlere ilişkin ilk yayınlanan kaynakta (1909) Frank Parsons “Mesleki Rehberlik” kavramını kullanmış ve bu hizmetleri “gençlere kendi kapasitelerine uygun meslek seçmeleri için yapılan yardımlar” olarak tanımlamıştı. Zaman içinde; mesleki rehberlik kavramı “bireyin mesleki seçim yapma ve mesleki kararlar vermesine yardım” tanımı; kariyer danışmanlığı ile “yaşam boyu kariyer gelişimine yardım süreci” olarak değişmiştir.

Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı Hizmetleri Anlayışındaki Değişme

Mesleki Rehberlikten Kariyer Danışmanlığına Tarihsel Bir Yolculuk (1) ABD’de Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı Hizmetlerinin Gelişimi: Başlangıç ve Köşe Taşları 1905-1909 Frank Parsons’un çalışmaları: Meslek Bürosu “Meslek Seçimi (Choosing a Vocation)” kitabı 1913 Ulusal Mesleki Rehberlik Derneği 1940’lara dek rehberlik hizmetleri: Yöneltme ve uyum odaklı çalışmalar. 1942 Carl Rogers “Danışma ve Psikoterapi” kitabı, “Danışandan Hız Alan Yaklaşım” 1951 Ginzberg ve arkadaşlarının “Gelişimsel Yaklaşımı” 1956 Roe’nun “Meslekler Psikolojisi” kitabı

Mesleki Rehberlikten Kariyer Danışmanlığına Tarihsel Bir Yolculuk (2) 1957 D. Super “Kariyer Psikolojisi” kitabı 1966 J. Holland ,“Mesleki Seçimin Psikolojisi” 1970’lerde N. Gysbers , “Kapsamlı Kariyer Gelişim Modeli” 1980’lerde “Çok Kültürlü Yaklaşımlar” 1986 Bandura “Sosyal Öğrenme Kuramı” 2000’lerde “Post-Modern Yaklaşımlar”

Mesleki Rehberlikten Kariyer Danışmanlığına Tarihsel Bir Yolculuk (3) Tarihsel ve Güncel Olarak Türkiye’de Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı Hizmetleri Başlangıç Dönemi : Öncü Adımlar (1953-1975) Arayış Dönemi : Kararsız Adımlar (1976-1994) Gelişme Dönemi : Sistematik Adımlar (1995-2010)

Mesleki Rehberlik: İlgili Kavramlar (1) Meslek (Occupation): Bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, diğer insanlara yararlı bir hizmet ya da ürün sağlamaya yönelik olan, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı etkinlikler bütünüdür.

Mesleki Rehberlik: İlgili Kavramlar (2) Aşağıdakilerden hangileri bir “meslek elemanı” olarak kabul edilir? Neden? Tartışınız. Doktor Yankesici Öğretmen Aşçı Ev hanımı

Mesleki Rehberlik: İlgili Kavramlar (3) İş (Job): Belli bir meslek alanında sürdürülen benzer etkinlikler grubudur. Özel bir çalışma alanındaki görevleri tanımlar. İş, mesleki bilgi ve becerilerin uygulamaya konmasıdır. Mesleği icra ederken yapılan görev ve aktivitelerdir.

Temel Kavramlar (4) Kariyer (Career): Kariyer kavramı; bir ömür boyu yaşanan olaylar dizisi, bireyin meslek ve diğer yaşam rollerinin birbirini etkilemesi ve izlemesi sonucu oluşan genel örüntü ve gelişim çizgisinde, özellikle iş ve mesleğe ilişkin rollerinde ilerleme, duraklama ve gerilemeleri de içeren bir süreçtir.

Mesleki Gelişim Süreci “Mesleki Gelişim Süreci” beş evreden oluşur. Bu evreler birbirlerini izleyen gelişim aşamalarıdır. Her gelişim evresi kendinden sonra gelen aşamaları etkiler. Bu evreler şu şekilde sıralanır (Isaacson 1986). Uyanış ve farkında olma (Awareness): 5-12 yaş arası, ilkokul dönemini kapsar. Meslekleri keşfetme ve araştırma (Exploration): 12-15 yaş arası, ortaokul (temel eğitimin ikinci kısmı) dönemini kapsar. Karar verme (Decision Making): 15-18 yaş arası, lise dönemini kapsar. Hazırlık (Preparation): 18-23 yaş arası, yükseköğrenim dönemini kapsar. İşe yerleşme (Employment): 23 yaş ve sonrası, iş yaşamına atılma dönemini kapsar.

Meslek Rehberliğin Aşamaları Öğrenciyi Tanıma Mesleklerin İncelenmesi İlişki Kurma ve Karar Verme Fiziksel Özellikler Kişisel Özellikler Akademik Yetenekler Özel Yetenekler İlgiler Değerler Okul İçi ve Dışı Faaliyetler Ailesel Durum Kendini tanıyan ve meslekler hakkında detaylı bilgi alan öğrencinin kendi ilgi, yetenek ve başarısına uygun bir mesleğe karar vermesi sürecidir. Burada önemli olan kişinin özellikleri ile mesleğin gerektirdiği niteliklerin örtüşmesidir. Mesleğin gerektirdiği eğitim düzeyi Yapılan işin özellikleri Çalışma ortamı ve koşulları Meslekte çalışanlarda aranan nitelikler Mesleğe hazırlanma ve giriş koşulları Meslekte ilerleme ve kazanç durumu