CAMLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
POLİMERLER, CAMLAR VE SERAMİKLER.
M. acer.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ÇİMENTO ve -Çimento Türleri-
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Elementler ve Sembolleri
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
BÖLÜM-2 YAYGIN MALZEMELER.
Bileşikler ve Formülleri
Maddenin Tanecikli Yapısı
IŞIK Işığın Soğurulması Mustafa ÇELİK.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
Maddenin tanecikli yapısı
İNORGANİK KAPLAMALAR.
YAYGIN MALZEMELER -Kireç, harç, beton -Cam, seramik, porselen -Boyalar
SÖNMEMİŞ VE SÖNMÜŞ KİREÇ CAM VE BİLEŞENLERİ PORSELEN VE SERAMİK
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması
HAZIRLAYAN: TUBA DALĞA
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
ONİKİNCİ HAFTA Yarı metaller; bor, silisyum,
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
Maddenin Tanecikli Yapısı
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
M ADDEYİ TANIYALIM.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
SERAMİK MALZEMELER Prof. Dr. Şenol YILMAZ Prof. Dr. H. Özkan TOPLAN Doç. Dr. A. Şükran DEMİRKIRAN.
KİREÇ Bağlayıcı maddelerden en eski bilinen malzeme kireçtir.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
ALKALİ AGREGA REAKSİYONUNUN BETON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
ewa
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
Biyoseramik Kaplamalar ve Uygulamaları
AD:HURİYE SOYAD:AKIŞ NO: KONU:HAYATIMIZDAKİ KİMYA
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
AZS, Cam Fırını Refrakterleri
Madde Ve Enerji
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
Polimer kavramının açıklanması Polimerlerin özellikleri Polimerlerin sınıflandırılması Polimerlerin sentezi Günümüzde kullandığımız önemli polimer çeşitleri.
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Yapı Malzemeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DOKU.
Polimer kavramının açıklanması Polimerlerin özellikleri Polimerlerin sınıflandırılması Polimerlerin sentezi Günümüzde kullandığımız önemli polimer çeşitleri.
Polimer kavramının açıklanması Polimerlerin özellikleri Polimerlerin sınıflandırılması Polimerlerin sentezi Günümüzde kullandığımız önemli polimer çeşitleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PERİYODİK SİSTEM -ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI-ASİTLER VE BAZLAR KİMYASAL TEPKİMELER -TÜRKİYE'DE KİMYA ENDÜSTRİSİ KAZANIM TARAMA TESTLERİ FEN KURDU ÖĞRETMEN.
Sunum transkripti:

CAMLAR

HEDEFLER Cam kavramının açıklanması, yapısı ve türleri Camın fiziksel ve kimyasal özellikleri Camın üretiminde uygulanan yöntemler Seramik kavramının açıklanması Seramik malzemelerinin sınıflandırılması Görsel Sanatlar ve Kimya ile olan ilişkisi

CAM aşırı soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle,diğer bazı metal oksitlerin çözülmesinden oluşan bir sıvıdır. Camlar erimiş haldeki amorf yapısını koruyarak katılaşan inorganik cisimler olarak tanımlanabilir.

Cam sıvı mıdır, yoksa katı mıdır?

CAMIN GENEL ÖZELLİKLERİ Büyük bir çeşitlilik gösteren cam ürünlerinin hemen hemen bütün sanayi alanlarında ev ve sanat faaliyetlerinde yeri vardır. Mekanik ve kimyasal dayanıklılık,su geçirmezlik, estetik ve optik işlevleri vardır. Optik camın ayrıcalıklı kullanım alanıdır.Saydamlığı sayesinde iç ve dış kısımları arasındaki görsel teması sağlar.

CAMIN YAPISI Camın yapısındaki temel bileşen kısaca silis olarak adlandırılan, kimyasal formülü SiO2 olan silisyum dioksittir. Silis dayanıklılığı yüksek olan bir maddedir. Ayrıca asitlerden de etkilenmez.

Cama ayrıca alkali ve toprak alkali oksitler ve az bir oranda da renk verici oksitler ilave edilir. Soda veya potasyum,kireç ve renk verici veya ağartıcı maddelerden oluşan karışımın uygun koşullarda eritilerek cam kumu elde edilir.

Bu camın ışığı geçirme özelliği yüksek,işlenme sıcaklığı düşüktür. CAM TÜRLERİ SODA-KİREÇ CAMI: Evlerin pencerelerin de, çay bardaklarında ve daha birçok amaçla kullandığımız cam türü soda- kireç camıdır. Bu camın ışığı geçirme özelliği yüksek,işlenme sıcaklığı düşüktür.

Soda yerine kurşun oksit kullanılarak üretilen cama,kurşun camı denir. KURŞUN CAMI: Kurşun cam yapısının daha yumuşak olması nedeniyle işlenebilir özelliktedir. Soda yerine kurşun oksit kullanılarak üretilen cama,kurşun camı denir.

BOROSİLİKAT CAMI: Işık geçirgenliği yüksek olan borosilikat camları mercek ve prizma camlarının üretiminde kullanılmaktadır. Borosilikat camı suya, asitlere,tuz çözeltilerine,organik maddelere ve halojenlere(klor ve brom)yüksek düzeyde dayanıklılık gösterir.

CAMIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ: Fiziksel bakımdan bir katıdır. Belirli bir erime noktası yoktur. KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkali ve toprak alkali bileşiklerinin erime ve bozunmasından oluşan uçucu olmayan inorganik oksitler, kum ve diğer cam yapıcı maddelerden oluşmuştur.

CAM ÜRETİMİNDE UYGULANAN İŞLEMLER: 1)BİÇİMLENDİRME a)Üfleme(Şişirme) Yöntemi b)Dökme-Silindirleme Yöntemi c)Çekme Yöntemi d)Yüzdürme Yöntemi e)Lif Haline Getirme Yöntemi f)Köpük Haline Getirme Yöntemi 2)İŞLEME a)Temperleme b)Rodajlama c)Lamine d)Renklendirme e)Asit ve Kumlama f)Bombeli Temper

SERAMİK NEDİR

Seramik; bir veya birden fazla metalin, metal olmayan element ile birleşmesi sonucu oluşan inorganik bileşiktir

Üretimi Genellikle kayaların dış etkiler altında parçalanması ile oluşan kil, kaolin ve benzeri maddelerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile meydana gelirler.

KİLİN ÖZELLİKLERİ Plastisite: Ezilmiş kile uygun miktarda su karıştırıldığı zaman işlenebilme ve şekillendirme özelliği kolaylaşır. Suyun dışında hiçbir madde kile plastisite özelliği kazandırmaz. Kohezyon: Bu özellik kil hamuruna kuruduğu zaman kendine verilen şekli muhafaza etme özelliği kazandırır. Renk: Killer metal oksitlerle karışık bir şekilde bulunduklarından doğal olarak renklenmiş durumdadırlar. Kil, içinde bulunan maddelere göre farklı renkler almaktadır. Rötre: Kil su ile yoğurulup şekillendikten sonra kurumaya terk edilirse şekillendirme sırasında verilmiş olan ölçüleri küçülür. Bu olaya kilin rötre yapması denir.

Yarı boşluklu seramik malzemeler Boşluksuz seramik malzemeler Seramik Malzemenin Sınıflandırılması Boşluklu Seramik Malzemeler Yarı boşluklu seramik malzemeler Boşluksuz seramik malzemeler

 İleri teknoloji seramikler  SERAMİKLERİN GRUPLANDIRILMASI  Geleneksel seramikler  İleri teknoloji seramikler

SERAMIK SIRLARI  Sırlama temel maddesi olarak genellikle metal oksitler kullanılır.  Sırlı pişirim, seramik ürünlerin sırlandıktan sonra fırında, belirli bir program içerisine ısıtılması ve soğutulması işlemidir.

GÖRSEL SANATLAR KİMYA İLİŞKİSİ

Sanat, bilim ve teknolojinin var olan kültürel bir noktada birleşmesi  ve bilginin bu çeşitli alanlarının birbirlerini etkilemesi ve bu anlamda yapılan  denemeler sanatçılar ve bilim adamları için bir ilham kaynağını oluşturur. Kimya alanı bilgilerini derinleştirmede sanatçının tekniğinden faydalanır ve her iki alanda ortak olan noktalardan biri ilham kaynağı olarak doğadaki maddeler ve doğadan yola çıkılarak ulaşılan gerçeklerdir.

Sanat ve kimya arasındaki ilişki farklı çıkarlar için de olsa  ilk çağlardaki insanların tanınmasından tutarak her iki alanı da kapsayan dokusal yapıya, boya ve pigmentlerin özelliklerine, ateşin ve suyun kullanımı ve  dönüşümüne kadar dayandırılabilir.

Kimya dünyası için önemli bir buluş olan Periyodik tablonun bulunuşu buna en güzel örneklerden birisidir.  Leonardo da Vinci’nin kan dolaşımı

Bilimde de yeni modeller ve teorileri yaratmak için sanatta olduğu gibi hayal gücü ve yaratıcılığa ihtiyaç vardır Kimya çalışmalarında ilerlemeler sanat dünyasına yeni teknikler ve malzemeleri getirmiştir.

TEŞEKKÜRLER İzel İNCE - 2014201098 Gİzem ÖCAL - 2014201089 Derya ÇAĞLAR - 2014201086 Derya BüŞra ATILGAN - 2014201007