Rapidly Progressing Rash in an Adult

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI.
Advertisements

Enfeksiyonun Taşınması
BATI NİL VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
ŞARBON HASTALIĞI.
Zararlı Mikroplar Bulaşıcı Mikroplar Cevaplar Bulaşıcı Mikroplar
Bağışıklığı Baskılanmış
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
SU ÇİÇEĞİ (Varicella) Su çiçeği daha çok çocukluk çağlarında görülen ateş, veziküler bir döküntü ile karakterize, çok bulaşıcı fakat hafif seyirli bir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
Stj.Dr.Duygu Oğuz Dönem IV
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
SUBKÜTAN MİKOZLAR Prof.Dr.Zeynep SÜMER.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Genital Yol Enfeksiyonları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DİRENÇLİ YÜZ DÖKÜNTÜSÜ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HERPES VİRUS ENFEKSİYONLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
SİFİLİZ.
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
TRAHOM. ETKEN Chlamyidia trachomatis konjonktivayı, korneayı ve gözkapaklarını saran, genellikle süreğen bir çeşit göz hastalığıdır konjonktivayıkorneayı.
DERİ VE MUKOZA YOLUYLA BULAŞAN HASTALIKLAR
5. HASTALIK.
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Sağlık Slaytları İndir
İNFLAMATUAR KAS HASTALIKLARI
Vaka sunumu disfaji ARAŞ.GÖR.DR.M.NURDAN ÖZKAYA
Dr Burcu AYKANAT KTU Aile Hekimliği A.D.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1. Bölüm 25 Nisan 2013.
Tarsal Tünel Sendromu Dönem II Entegre Oturum 2016.
ROMATOLOJİ OLGU SUNUMU
Herpes labialis (Uçuk)
Enfeksiyon Süreci Enfeksiyon Hastalıklarının Aşamaları Bulaşıcı Hastalık Etkenlerinin Genel Özellikleri Çocukların Enfeksiyon Hastalıklarına Yatkın Olma.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
Viral Ansefalitler.
Kızamıkçık (Rubella).
Yeni Doğan Enfeksiyonları
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Su çiçeği (Varicella, chickenpox)
KIZAMIKÇIK RAHŞAN KOLUTEK.
Enfeksiyon Hastalıkları
ÇOCUKLUK ÇAĞI DÖKÜNTÜLÜ HASTALIKLARI
Öğr. Gör. Uzm. Funda Veren Zonguldak Sağlık Yüksekokulu
VAKA SUNUMU ARŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ-KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI
AKUT BAŞLAYAN POLİARTRALJİ VE DERİ DÖKÜNTÜSÜ
Akciğer Kitlesini Taklit Eden Yellow Nail Sendromu Olgusu
Skin Plaques in a Woman with Renal Disease
DERİ ve DERİ EKLERİ.
VAKA SUNUMU Araş. Gör. Dr. Selman DEMİRCİ
Araş. Gör. Dr. Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği Abd
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Ersan GÜRSOY KTÜ Tıp Fakültesi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Zika Virüs Enfeksiyonu
Persistent Skin Furuncle
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Sunum transkripti:

Rapidly Progressing Rash in an Adult Karadeniz Teknik Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr Burcu AYKANAT 16.05.2017

Anamnez Önemli bir tıbbi öyküsü olmayan 40 yaşındaki bir kadın, kaşıntısız döküntü ile başvurdu. Döküntü üç gün içinde hızla gelişmiş ve giderek kötüleşmiş. Döküntünün başlamasından üç gün önce ateşi 39.4 ° C, boğaz ağrısı ve baş ağrısı varmış. Diphhenhydramine (Benadryl) rahatlama sağlamamış.

Anamnez Belirtilerinin gelişmesinden on gün önce, hastanın sekiz yaşındaKİ kızının ateşi, ishali ve ayaklarında benzer bir döküntü varmış. Hasta yeni ilaçlar, gıdalar ya da sabunlara maruz kalmamış ve yakın bir zamanda seyahat etmemiş.

Fizik Muayene Fizik muayenede hastanın vücut sıcaklığı 38.3 ° C idi. Avuç içleri ve tabanları da dahil olmak üzere distal üst ve alt ekstremitelerinde diffüz eritematöz papüloveziküler bir döküntü vardı. Yüzünde, ağırlıklı olarak dudaklarının çevresinde benzer bir döküntü vardı ve yumuşak damağında izole bir makül vardı. Gövdesinde döküntü yoktu.

Hastanın öyküsü ve fizik muayene bulgularına dayanarak, aşağıdakilerden hangisi en olası tanıdır? A. Yaygın Herpes simpleks virüsü enfeksiyonu B. El-ayak ağız hastalığı. C. Sekonder sifiliz. D. Varicella (su çiçeği).

CEVAP:B

TARTIŞMA El ayak ağız hastalığı, perilezyonel eritem ve eritemli papüloveziküler lezyon kümeleri ile karakterize bir klinik sendromdur. Lezyonlar vücudun her yerinde görülür ancak özellikle, eller, ayaklar, dizler, perioral alanlar, oral mukoza ve kalça / genital bölgede yaygın olarak bulunur. Coxsackie-virüsü A16 ve enterovirüs A71 en yaygın nedenlerdir. Coxsackievirus A6 suşu, dünya çapındaki salgınlarla ilişkili olup, daha ağır hastalığa neden olur.

TARTIŞMA El-ayak-ve-ağız hastalığı genelde bir virüs bulaşmış bir hastanın üst solunum yolundan veya gastrointestinal sisteminden virüs döküntüsünün oral yoldan alınmasından sonra meydana gelir. Kuluçka süresi ortalama 3-10 gün arasındadır. El-ayak-ve-ağız hastalığı en sık 10 yaş ve daha küçük çocuklarda görülürken, yetişkinlerde de yaygınlaşmaktadır. Hastalar, döküntü gelişmeden önce ateş ve konstitüsyonel semptomlar bildirir.

TARTIŞMA Tanı, geçmişe ve karakteristik kızarıklığa dayanan klinik tablodur. Hafif ve kendi kendine sınırlandırılmış semptomlar genellikle 7 ila 10 gün içinde çözülür. Tedavi destekleyici olup, sıvıları, antipiretik maddeleri ve analjezikleri içerir. Topikal lidokain ve ağız gargaraları, ağız yoluyla ülser varsa ağrı giderme için kullanılabilir. Komplikasyonlar nadirdir ancak el veya ayak tırnak kaybı, menenjit, ensefalit, miyokardit ve diğer nörolojik sekelleri içerebilir.

TARTIŞMA Yaygın herpes simpleks virüsü enfeksiyonu, lokal herpes enfeksiyonu olan bireylerde görülebilir veya bağışıklık sistemi baskılanmış ve gebe olan hastalarda görülür. Monomorfik veziküller veya ülserleşmiş hemorajik lezyonlarla karakterizedir. Bu döküntü vücudun hemen her yerinde görülebilmesine rağmen, avuç içi ve tabanı genellikle korunmuştur.

TARTIŞMA Sekonder sifiliz, tedavi edilmemiş primer enfeksiyon ile oluşur. Hastalarda, gövdede ve ekstremitelerde, avuç içi ve ayak tabanı da dahil olmak üzere, kaşıntısız, papüler, papül, pembe veya mor döküntü görülür. Mukozal bölgelerde gri plaklar ve ülser oluşabilir. Yorgunluk, ateş, lenfadenopati ve gastrointestinal ve nörolojik anormallikler gibi sistemik semptomlar sıklıkla görülür. Bazı hastalar asemptomatiktir.

TARTIŞMA Suçiçeği çocuklarda daha sık görülür. Konstitüsyonel semptomlar olur ve yüz veya saçlı deride başlayan döküntülere neden olur, daha sonra döküntüler ekstremitelere yayılır. Döküntü, sıvı dolu veziküller oluşturan kaşıntılı ve ağrılı maküller olarak başlar ("Gül yaprakları üzerinde çiy damlası"). Vezikül sıklıkla nazofarenkste görülür ancak aynı zamanda rektum, konjunktiva ve vajinada da bulunabilir. Avuç içi ve ayak tabanı sıklıkla korunmuştur.

Durum Özellik Etkilenen Bölge Disseminated herpes simplex virus enfeksiyonu Monomorfik veziküller veya ülserleşmiş hemorajik lezyonlar Neredeyse tüm vücuda yayılmıştır El ayak ağız hastalığı Perilezyonel eritem ile eritemli papüloveziküler lezyon kümeleri Eller, ayaklar, dizler, perioral bölge, oral mukoza ve kalça / genital bölgeler Sekonder sifiliz Nonpruritik, papüler, pembe ve mor, kabuklu döküntü Avuç içi ve tabanlar dahil gövde ve ekstremiteler; Mukozal alanlarda gri plaklar ve ülser oluşabilir Suçiçeği Prüritik ve birden fazla evrede, kaşıntılı ve ağrılı lezyonlar Avuç içi ve ayak tabanı korunmuştur.

Kaynak http://www.aafp.org/afp/2015/0915/p525.html