GÖLLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE GÖLLER VE OLUŞUMLAR
Advertisements

GÖLLER VE OLUŞUMLARI A)YERLİ KAYA GÖLLERİ
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ
Doğu Anadolu Bölgesi.
KONYA COĞRAFYASI.
Lake Superior (yukarı Göl)
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
SU KAYNAKLARI.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
DIŞ KUVVETLER AKARSULAR
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıt üzerine çizilmesine harita denir.
3.BÖLÜM DOĞAL SİSTEMLER Hazırlayan : Hakan ULUTAŞ.
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Kızılırmak Nehri Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. Uzunluğu km’dir. Deniz taşımacılığı.
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
Türkiye’deki Akarsular ve Göller
AŞINDIRMA VE BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.
Dogal ANITLAR.
TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ
Doğal unsur Niagara Şelalesi.
Türkiye’nin doğal güzellikleri
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
İTALYA.
İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içinden alan güçlerdir.iç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.iç güçlerin oluşturduğu hareketlerin.
TÜRKİYE.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
GÖLLER VE BARAJ GÖLLERINDE SU BÜTÇESININ BELIRLENMESI SU YÖNETIMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU KALITESI YÖNETIMI İHTISAS HEYETI TOPLANTISI 15 MART 2016 Dr. N. NUR.
MARMARA BÖLGESİ.
 Okyanus kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir 1. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su seviyesi.
KONU: GÖLLER VE OLUŞUMLARINA GÖRE ÇEŞİTLERİ
Ege Bölgesini Tanıyalım
 FURKAN ERKAN /H COĞRAFYA PERFORMANS.  Su, yeryüzünde canlı hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Geçmişte büyük medeniyetlerin Fırat, Dicle,
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
GÖLLER VE AKARSULAR.
GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
DÜNYAMIZI TANIYALIM. Kıta nedir? Çevresi Okyanuslarla Çevrili Büyük Kara Kütlelerine Kıta Denir. KITALAR ASYAAFRİKAAVRUPA KUZEY AMERİKA GÜNEY AMERİKA.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
KPSSOKULU.NET 101 SORUDA COĞRAFYA.
GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN OVALARI.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM ÜNİTESİ
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
HAZIRLAYAN: Hakan ULUTAŞ
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ Doğu Anadolu bölgesi Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

GÖLLER

Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir. Göllerin Özelliğinde (acı, tuzlu, tatlı olmasında) Etkili Faktörler: 1. Gölün büyüklüğü ve derinliği:Büyüklük ve derinlik arttıkça tuzluluk azalır. 2. Gölün gideğeninin olup olmaması: Göl sularını bir gideğen ile boşaltabiliyorsa suları tatlı olur. 3. İklim: Nemli iklim bölgelerinde göllerin tuzluluğu daha azdır. Genelde tatlı suludurlar. 4. Göl çanağını oluşturan kayaların özelliği

GÖL OLUŞUMLARI TEKTONİK GÖLLER KARSTİK GÖLLER VOLKANİK GÖLLER BUZUL GÖLLERİ DOĞAL SET GÖLLERİ  Heyelan Set Gölü: Tortum, Sera, Abant Alüvyon Set Gölü: Marmara, Köyceğiz, Mogan  Kıyı Set (Lagün): B. Ve K. Çekmece, Terkos Volkanik Set: Van ,Erçek, Nazik, Balık, Çıldır.  Buzul (Moren set) Set  YAPAY SET GÖLLERİ: Baraj gölleri

OLUŞUMLARINA GÖRE GÖLLER 1. Tektonik Göller: Yer kabuğu hareketleri ile oluşan çukurlukları dolduran sulardır. En fazla Doğu Afrika’da görülür. Yurdumuzda ise Tuz G., Manyas (Kuş g.), Ulubat, İznik, Sapanca, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Hazar, Ilgın gölü gibi.

TEKTONİK GÖL

2. Karstik Göller: Karstik bölgelerdeki çukurlukları dolduran durgun sulardır. Ör: Salda, Suğla, Kestel, Avlan, Kovada gölleri gibi.

Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa’da görülür. 3. Buzul Gölleri: Yurdumuza bazı yüksek dağların üst kısmında görülür (Cilo, Ağrı, Tendürek, Erciyes, Bolkar dağları gibi). Dünya üzerinde en fazla Kuzeybatı Avrupa’da görülür. Ayrıca Kanada’nın güneyi ile A.B.D’nin kuzeyindeki göller buna örnektir.

4. Volkanik Göller: Yurdumuzda Nemrut, Meke Tuzlası (Konya –Karapınar), Gölcük (Isparta), Acıgöl (Konya) gölleri buna örnektir.

VOLKANİK GÖLLER

5. Doğal Set Gölleri • Heyelan Set Gölü: Tortum, Sera, Abant, Yedi Göller. Alüvyon Set Gölü: Marmara, Bafa(Çamiçi), Köyceğiz, Eymir, Mogan Kıyı Set (Lagün): B. Ve K. Çekmece Terkos (Durusu) ,Akyatan, Balıklı, Simenlik Volkanik Set: Van ,Erçek, Nazik, Balık, Çıldır. Buzul (Moren set) Set : En fazla K.Batı Avrupa’da görülür.

HEYELAN SET GÖLÜ

ALUVYON SET GÖLÜ

KIYI SET GÖLLERİ (LAGUN)

VOLKANİK SET GÖLLERİ

BUZUL SET GÖLÜ

Baraj gölleri buna örnektir. 6. Yapay Set : Baraj gölleri buna örnektir. Yurdumuz akarsuları üzerinde baraj kurmaya en elverişli bölgemiz D.Anadolu, En elverişsiz bölge Marmara Bölgesi’dir. Hidro elektrik potansiyeli en fazla olan bölgemiz D.Anadolu Bölgesidir

BARAJ GÖLLERİ

BİR SORU SORALIM DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖLÜNÜN ADI NEDİR?

Dünyanın en büyük gölü: Hazar Denizi Alanı: 371.000 km2 – dünyanın en büyük gölü Hacmi: 78.200 km3 – dünyada 1. sırada En derin yeri: 1.025 metre (dünyanın en derin 3. gölü) Ortalama derinliği: 211 metre En uzun yeri: 1.030 km (dünyada 1.) En geniş yeri: 435 km Toplam kıyı uzunluğu: ~7.000 km Kıyı ülkeleri: Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan

ZANNETME Kİ BU O BU HAZAR GÖLÜ, ELAZIĞ DA

DİĞER GÖLLERİ DE TANIYALIM

Superior Gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü Yüzölçümü 82.414 km2, Hacmi 12.100 km3 Kuzey Amerika kıtası – Kanada, ABD dünyanın 2. ve Kuzey Amerika’nın en büyük gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü

Victoria Gölü Afrika’nın en büyük gölü Yüzölçümü 69.485 km2 – Hacmi 2.750 km3 Afrika kıtası – Uganda, Kenya, Tanzanya dünyanın 3. ve Afrika’nın en büyük gölü

Michigan Gölü bir ülke sınırları içinde bulunan en büyük göl Yüzölçümü 58.000 km2,  Hacmi 4.900 km3 Kuzey Amerika kıtası – ABD dünyanın 5. ve Kuzey Amerika’nın 3. büyük gölü bir ülke sınırları içinde bulunan en büyük göl

Baykal Gölü dünyanın en derin gölü Yüzölçümü 31.500 km2, Hacmi 23.615 km3 Asya kıtası –Kazakistan dünyanın 7. ve Asya’nın 2. büyük gölü dünyanın en derin gölü (1642m) tamamı Rusya içinde olan en büyük göl

Malavi Gölü dünyada en fazla balık çeşidi olan göl Yüzölçümü 30.044 km2, Hacmi 8.400 km3 Afrika – Tanzanya, Mozambik, Malavi dünyanın 9. ve Afrika’nın 3. büyük gölü en fazla balık türünün yaşadığı göl

Ladoga Gölü Avrupa’nın en büyük gölü Ladoga Gölü, Rusya Yüzölçümü 18.130 km2, Hacmi 908 km3 Avrupa kıtası – Rusya dünyanın 15. ve Avrupa’nın en büyük gölü

Vostok Gölü Dünyanın en büyük buzulaltı gölü Vostok Gölü – Antarktika’nın en büyük gölü Yüzölçümü 15.690 km2, Hacmi 5.400 km3

Toba Gölü dünyanın en büyük volkanik gölü Yüzölçümü 1.130 km2, Hacmi 240 km3 Asya kıtası – Endonezya

Como Gölü- İTALYA dünyada en çok turist çeken muhteşem göllerinden

Dove Gölü-Avustralya (tazmanya) Tazmanya canavarının evi diye de tabir edilir

YÜZME BİLMEYENLERİN BİLE BATMADIĞI BİR GÖL VAR BİLEN VAR MI?

LUT GÖLÜ Derinliği çok fazla olmasa da (yaklaşık 376 m) göl seviyesi deniz seviyesinden 350 metre aşağıdadır. Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.

BU GÖLÜN ADI NEDİR?

SALDA GÖLÜ- BURDUR

AKARSU Belli bir yatak içinde akan sulara akarsu denir. Akarsular denizlere veya göllere akarlar. Fırat ve Dicle Nehirleri, Yeşilırmak, Kızılırmak başlıca akarsularımızdır.

Küçükten Büyüğe Dere Çay Irmak Nehir

DERE “boyları kısa suları az olan akarsular” “akarsuların en küçüğü”

ÇAY “Dereden büyük ırmaktan küçük olan akarsu” “Derelerin birleşmesi ile oluşan yatağında her zaman su bulunan, yatağı derelere göre biraz daha geniş ve uzun olan devamlı akışlı akarsular”

NEHİR-IRMAK Nehir, ırmağın Arapça karşılığı olup, aynı anlamı ifade eden bir sözcüktür.

IRMAK Irmak kavramını, “yatak boyu uzun, meyli menbalarda fazla ovada az olan, tabanı zaman zaman değişiklik gösteren, bir veya daha fazla dereyi kol olarak alan ortalama debisi 2,0 < Q≤ 50,0 m3 /sn olan akarsular” olarak tanımlamıştır.

NEHİR “yatak boyu çok uzun, meyli menbada çok ovalarda normal aşağı havzada ise az olan, bir veya daha fazla ırmağı kol olarak alan, yatağında bol miktarda alüvyon malzeme bulunan, geniş kurp ve menderesler çizen, ortalama debisi 50,0 < Q< 1000 m3 /sn olan akarsular” olarak yapmıştır.

Nehir Uzunluk (km) Nil Nehri 6.650 Amazon Nehri 6.400 Yangtze Nehri SIRA Nehir Uzunluk (km) 1 Nil Nehri 6.650 2 Amazon Nehri 6.400 3 Yangtze Nehri 6.300 4 Mississippi Nehri 6.275

ŞELÂLE (Çavlan) Akarsu yatağının, dike yakın bir biçimde âniden düştüğü, suların yüksekten dökülerek aktığı kısmı.

Jog Şelalesi Hindistan’ın en yüksek şelalelerinden biri  Sharavathi Nehri 'nin 253 m yükseklikten aşağı dökülmesi sonucu oluşmaktadır

Detian Şelalesi Çin ve Vietnam sınırında yer alan şelale dünyanın en büyük sınır şelalelerinden dördüncüsüdür. İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle turizme çok yakın gelecekte açılabilmiştir.

Angel Şelalesi Toplam yüksekliği 978 metredir ve 807 metre boyunca serbest bir şekilde aşağı doğru düşmektedir. Venezuela’nın balta girmemiş ormanlarından birinde bulunduğu için Canaima Ulusal Parkı’na sadece havadan ulaşmak mümkündür.

Niagara Şelalesi Muhtemelen dünyanın en ünlü su parkı olan Niagara Şelalesi Ontario ve New York şehirleri arasında yer alır. Her yıl 14 milyon ziyaretçi Yükseklik 51m

Victoria Şelalesi Victoria Şelalesi, Zimbabwe ve Zambiya sınırında yer alır. Genellikle dünyanın en büyük şelalesi olarak bilinir ancak bu bilgi yanlıştır. 1.7 km genişliğe ve 108 metre yüksekliğe sahiptir.

Bizde de var

3-4 metreden dökülür

ÇAĞLAYAN Şelaleden daha küçük çapta olan şelâleye “çağlayan” denir.