YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
Advertisements

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (Yatırımlarda Devlet Yardımları)
Türkiye´de Yatirimlara Saglanan Tesvikler
Yatırım Danışmanlığı, Projelendirme
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
YATIRIM TESVİK BÖLGELERİ
Orhan ARSLAN Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
ESMA YILDIZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ- 3.SINIF STAJ BİRİMİ :MALİ İŞLER ODTÜ.
YEN İ TEŞV İ K S İ STEM İ 2012 Edanur AKSOY ’e kadar ’ten sonra ’e kadar 2 yıl ’ten sonra TL cinsi – kredi.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
Yenİ teşvİk sİstemİ ‘’Yatırımlarda Devlet Yardımları ‘’ Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ve uygulanmasına ilişkin tebliğ yayımlanarak yürürlüğe.
Yeni Teşvik Sistemi A-Bölgesel Teşvik Sistemi
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 6 Temmuz 2012 Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Yenİ teşvİk sİstemİ ‘’Yatırımlarda Devlet Yardımları ‘’ Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ve uygulanmasına ilişkin tebliğ yayımlanarak yürürlüğe.
MUĞLA YATIRIM DESTEK OFİSİ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
* Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Strateji Müdürlüğünce Hazırlanmıştır.
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI TEŞVİK VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü İSTANBUL 30 EKİM 2014.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI KARARINA GÖRE TURİZM TEŞVİKLERİ
Genç ve çalışmaya elverişli nüfusu, Nitelikli işgücü ve düşük işgücü maliyetleri, Lojistik altyapısı, Sektörün temel hammaddesi pamuk üretimi açısından.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında (İEP) çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecektir.
2012 YILI YATIRIM TEŞVİK DESTEKLERİ. YENİ YATIRIM TEŞVİK DESTEKLERİ Genel Teşvik Destekleri Bölgesel Teşvik Destekleri Büyük Ölçekli Yatırım Teşvikleri.
1. 3 Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MUHASEBE BORÇLAR ERKAN TOKATLI
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü.
KAMU MALİYESİ.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI VE YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ MEVZUATLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER.
TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YMM Bülent FIÇICI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürüğü 22/2/2017 İŞKUR «ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK» İSTİHDAM DESTEKLERİ.
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI Van Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI ARDAHAN Bilgilendirme Toplantısı
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI Iğdır Bilgilendirme Toplantısı
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
ÇORUM YATIRIM TEŞVİK SUNUMU
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
Vergi Avantajları SGK Teşvikleri Diğer Teşvikler
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Sunum transkripti:

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

SEGE 2011 Düzey-3, 6 Bölge YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BÖLGESEL HARİTA

6. BÖLGE TEŞVİK DESTEKLERİ 6.BÖLGE DESTEKLERİ GENEL TEŞVİK BÖLGESEL TEŞVİK BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR KDV İSTİSNASI ü GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ VERGİ İNDİRİMİ YATIRIMA KATKI ORANI (%) OSB DIŞI X 50 60 OSB İÇİ 55 65 SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ 10 YIL 12YIL 12 YIL SİGORTA PRİMİ İŞÇİ HİSSESİ DESTEĞİ GELİR VERGİSİ STOPAJ DESTEĞİ YATIRIM YERİ TAHSİSİ FAİZ DESTEĞİ TL 7 PUAN 5 PUAN DÖVİZ 2 PUAN KDV İADESİ* * Sabit yatırım tutarı 500 milyon TL üzerindeki stratejik yatırımlara sağlanır.

KARŞILAŞTIRMALI BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI TABLOSU

6. BÖLGE BÖLGESEL TEŞVİK DESTEKLERİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi ile kararda belirlenmiş teşvik edilmeyen yatırımlar, enerji üretimine yönelik yatırımlar ve kamu kuruluşları tarafından yapılacak hizmet ve altyapı yatırımları hariç olmak üzere, sabit yatırım tutarı kdv hariç 500.000 TL ve üzerindeki tüm yatırımlar bölgesel teşvik sistemi kapsamında desteklenecektir.

TEŞVİK DESTEK UNSURLARI AÇIKLAMALAR: KDV DESTEĞİ: Teşvik Belgesi kapsamında yurtiçinden temin edilecek makine ve teçhizat için KDV ödenmemesidir. GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ: Teşvik Belgesi kapsamında yurtdışından temin edilecek makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmemesidir. VERGİ İNDİRİMİ: Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulanmasıdır. SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. GELİR VERGİSİ STOPAJ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan istihdam için belirlenen gelir vergisi stopajının terkin edilmesidir. Sadece 6.Bölgede uygulanır. SİGORTA PRİMİ İŞÇİ HİSSESİ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında yatırımla sağlanan istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. FAİZ DESTEĞİ: Teşvik belgesi kapsamında kullanılan en az 1 yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteği olup, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan kredinin ilk beş yıl ödenecek faizinin veya kar payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. YATIRIM YERİ TAHSİSİ: Teşvik Belgesi kapsamında düzenlenmiş yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilmesidir. KATMA DEĞER VERGİSİ İADESİ: Sabit yatırım tutarı 500 milyon TL ve üzerinde olan Stratejik Yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen bina-inşaat harcamaları için tahsis edilen KDV’nin iade edilmesidir.

6. BÖLGE BÖLGESEL TEŞVİK DESTEKLERİ A- 6. Bölgede yatırım yapan bir yatırımcı Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında aşağıdaki destek unsurlarından yararlanacaktır: 1- Makine ve teçhizat alımında KDV ve Gümrük Vergisi muafiyeti 2- OSB içinde sabit yatırım tutarının %55’i, OSB dışında %50’si oranında gelir/kurumlar vergisi muafiyeti 3- OSB içinde 12 yıl, OSB dışında 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği 4- 10 yıl boyunca sigorta primi işçi hissesi desteği 5- 10 yıl boyunca gelir vergisi stopaj desteği 6- Yatırım yeri tahsisi 7- TL bazında 7 puan, döviz bazında 2 puan faiz desteği B- Yeni teşvik sisteminde Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında 6. Bölgeye has destekler; - Sigorta primi işveren hissesi desteğinde sınır değer uygulaması bulunmaması ve zaman esaslı destek uygulanması - Sigorta primi işçi hissesi desteği - Gelir vergisi stopaj desteği - Sektör ayrımı olmaksınız 500.000 TL sabit yatırım tutarının yeterli görülmesi (diğer bölgelerde sektör sınırlamaları bulunmakta ve sabit yatırım tutarları daha yüksek olmakta)

Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımlar SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ Yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteğinin tutarı, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlar ile büyük ölçekli yatırımlarda sabit yatırım tutarının aşağıda belirtilen oranlarını geçemez.   Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımlar Bölgeler Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin Sabit Yatırım Tutarına Oranı  (%) Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinin Sabit Yatırım Tutarına Oranı (%) 1 10 3 2 15 5 20 8 4 25 35 11   ÖNEMLİ NOT: Teşvik sisteminde yapılan son yasal düzenleme ile sigorta primi işveren hissesi desteği 6.Bölge dışındaki bölgelerde yukarıdaki tablodaki değerler oranında sabit yatırım tutarı ile sınırlandırılmışken, 6.Bölgeye bir sınırlama getirilmemiştir. Bir başka deyişle 6.Bölgede sigorta primi işveren hissesi desteği OSB içinde 12 yıl, OSB dışında 10 yıl boyunca herhangi bir sınır olmaksızın zaman esaslı uygulanacaktır.

VERGİ İNDİRİMİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA: 6. Bölgede OSB’de yatırım yapan bir yatırımcı, gelir vergisi kapsamında yararlanacağı destek miktarı toplam sabit yatırım tutarının %55’ine ulaşıncaya kadar, gelir/kurumlar vergisinden muaf olacaktır. Yatırımcılar yatırıma katkı tutarının %80’inini kısmen veya tamamen, yatırım dönemi boyunca tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar üzerinden, ödenecek gelir/kurumlar vergisinden indirebileceklerdir. İşletme döneminde uygulanacak vergi indirimi ise münhasıran teşvik belgesine konu yatırımdan elde edilen kazanca uygulanacaktır. Örnek: 2.Bölgede yer alan bir yatırımcı 6.Bölge’de bir OSB’de sektör ayrımı olmaksızın 10 milyon TL tutarında bir yatırım yaptığında, yatırıma katkı tutarı 5,5 milyon TL olacaktır. Firma bu katkı tutarının %80’inine denk gelen 4.400.000 TL’yi yatırım döneminde 2.Bölgede elde ettiği kazançlar üzerinden ödeyeceği vergiden düşebilecek, geri kalan 1.100.000 TL’yi 6. Bölgedeki işletme döneminde faydalanabilecektir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KAPSAMINDA ÖRNEK BİR YATIRIM PROJESİ Bir yatırımcı Van OSB’de Tekstil Sanayisine yönelik aşağıdaki yatırımı planlamış olsun; Toplam sabit yatırım tutarı:2.000.000 TL Makine-teçhizat tutarı:1.000.000 TL (tamamen yerli) Arsa bedeli:200.000 TL Diğer yatırım tutarı:800.000 TL İstihdam:300 kişi Öz kaynak miktarı:1.000.000 TL Banka kredisi:1.000.000 TL (yıllık %10 faiz oranı ve 5 yıl) Not:Hesaplamalarda 2013 işçi ücretleri dikkate alınmıştır.

TÜM BÖLGELER KARŞILAŞTIRMALI SONUÇ ÖRNEK UYGULAMALA TÜM BÖLGELER KARŞILAŞTIRMALI SONUÇ BÖLGELER 1. 2. 3. 4. 5. 6. BÖLGE DESTEK UNSURLARI (İSTANBUL) (KONYA) (MANİSA) (AMASYA) (ERZURUM) (VAN) KDV İstisnası 180.000 Gümrük Vergisi Muaf. - Vergi İndirimi 400.000 500.000 600.000 800.000 1.000.000 1.100.000 Sigorta Pr.İşv.His.Desteği 200.000 300.000 700.000 9.046.080 Sigorta Pr.İşçi Hissesi 5.148.360 Faiz Desteği 150.000 250.000 350.000 Yatırım Yeri 198.000 Gelir Vergisi Stopajı 4.688.640 TOPLAM TEŞVİK 978.000 1.178.000 1.528.000 1.878.000 2.328.000 20.711.080 DESTEK / YATIRIM ORANI (%) 48,90 58,90 76,40 93,90 116,40 1035,55