ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Zinde İSG Etiği DRUZ.
ARAŞTIRMA KONUSU VE SORUNUN SEÇİMİ
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ANALİZ YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
SOSYAL BİLİMLERDE PROJE HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Kaynak Gösterme Teknikleri
BİRİNCİ BÖLÜM: TEZE BAŞLARKEN
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE YAYIN DESTEK BİRİMİ.
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Prof. Dr. İsmail Üstel.
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları: Proje ile ilgili bölümler: İlgili bölümlerin akademik kurul kararları varmı?
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları: Proje ile ilgili bölümler: İlgili bölümlerin akademik kurul kararları varmı?
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE YAYIN DESTEK BİRİMİ.
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Ozan ÖZGÜVEN & Esra KELLECİ
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
Bilim Adamının Özellikleri:
AKADEMİK ÇALIŞMALARDA YAZIM TEKNİKLERİ
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
UZEM TANITIM.
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
Probleme Dayalı Öğrenme
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
MAKALE YAZIM AŞAMALARI
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ DERSİ 4. Hafta
Nicel araştırma sürecinin aşamaları
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları:
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırma Sürecinin Aşamaları
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar

Araştırma Makalesi Giriş Bölümünün Yazımı Dr. Sedat ZİYADE A.D.E.M
Bölüm 9. Pazar ve Pazarlama Araştırmaları
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
NITEL ARAŞTIRMALARDA PLANLAMA
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Toplumsal Araştırma.
Kaynak Gösterme Teknikleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Anket ve Likert Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI PROJE, POSTER VE SUNUM HAZIRLAMA.
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ Prof Dr. Fevzi YILMAZ Arş. Gör. Ömer Faruk GÖKSU Ekim 2016 Ana Ref.: D.V.C.Tavaşoğlu ve ark., «Essential of Research Paper Writing», İTÜ Vakfı, 2015

Araştırma Makalesinin Tanımı Araştırma; belirli bir konuda kapsamlı bir çalışma yapılarak bulguların toplanması ve toplanan bulguların incelenmesidir. Bulgular yorumlanarak sonuç çıkartılması da kapsanır. Bunun amacı, incelenen konunun anlaşılmasını ve bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Araştırma bir soruya cevap ararken; başka soruların ve yeni araştırma konularının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Araştırmanın Amacı Araştırma yapmanın birçok sebebi olabilir. Akademik ortam için, bazı derslerde dönem ödevleri ve ya projelerin yapılması gerekmektedir. Çoğu lisans programlarını bitirmek için, tez çalışması yapılmalıdır. Ayrıca tez çalışmasını makale olarak yazmak doktora programları için gereklidir. Araştırma makaleleri genelde, bilimsel dergilerde yayımlanmak için yazılır.

Araştırmanın Türleri Bilgi toplamak, planlama ve araştırma projesine başlama aşamasında çok önemli bir yere sahiptir. Araştırma, verilerin toplanma metoduna bağlı olarak iki ana türe ayrılabilir: birincil ve ikincil araştırma. Daha önce yayımlanmayan bir çalışma için yeni dataların toplanması, birincil araştırmadır. Birincil araştırma yapılmasının amacı, daha önce ele alınmayan bir soruna çözüm bulunması veya önceden tamamlanmamış bir çalışmanın tamamlanmasıdır. Proje çalışmasının geliştirilmesi, verilerin toplanması ve çalışmanın özgünleştirilmesi için, birincil araştırma yapılması önemlidir.

Araştırmanın Türleri İkincil araştırma, önceden yapılmış ve yayımlanmış çalışmaların incelenerek verilerin toplanmasıdır. Dergiler için hazırlanan makalelere, genellikle yapılan ikincil araştırmanın sonuçlarının sunumu ile başlanır. Makalenin ikinci aşamasında, yapılan birincil araştırmanın analizi ve sonuçları verilir. Bu sunumda, literatür taraması yapılarak elde edilen verilerin değerlendirilip yorumlanarak yeni bir ikincil araştırmanın nasıl yapılacağına değinilecektir.

Kritik Düşünme Kritik düşünme, bulgulara ve bu bulguların anlaşılmasına dayalı olarak yeni fikirlerin ortaya çıkarılmasını kapsamaktadır. Kritik düşünme, yeni fikirlere açık olmayı, gözlem yapmayı, analiz etmeyi ve yargılamayı gerektirir. Kritik düşünme bilimin önemli bir parçasıdır. Önceden yapılmış çalışmalar ve elde edilmiş verilerin araştırılması bilim adamları, mühendisler ve araştırmacılar için yeterli değildir. Yeni bulgular ışığında fikirlerini değiştirebilmeli, sürekli merak içinde olmalıdır. İsteklilik ve hayal gücü ile birlikte yeni teoriler ve metodolojilerin bulunması bilim için önemlidir.

Kritik Düşünme Sadece soru sorulması yeterli değildir. Sorulara cevap bulunması için, hayal gücü kullanılarak test edilmesi mümkün olan mantıklı hipotezlerin sunulması gerekmektedir.

Araştırmada Etik Araştırılma yapılırken uyulması gereken kurallar ve prensipler bulunmaktadır: Dürüstlük Kesinlik Objektiflik Bilgi Sağlayana Saygı Fikri mülkiyetin korunması İnsan ve hayvan haklarının korunması Ayrımcılık yapmama

Araştırmada Etik Dürüstlük: Makalede yayımlanan bilgilerin doğruluğu kesin olmalıdır. yanlış ve ya çarpıtılmış bilgi içermemelidir. Kesinlik: Yayımlanan bilgilerde hata olmamalıdır. Tespit edilen yanlış veriler düzeltilmelidir. Objektiflik: Veriler analiz edilirken, öznel fikirlerden kaçınılmalı, sadece bilimsel sonuçlara dayalı objektif yorumlar yapılmalıdır. Bilgi Sağlayana Saygı: Alıntı yapılan çalışmalar mutlaka referans verilerek yayımlanmalıdır. Başka birine ait fikirler özgün bir fikir gibi çalışmada sunulmamalıdır.

Araştırmada Etik Fikri mülkiyet haklarının korunması: Çalışmada, başkasına ait bir yayından bölüm, fikir, materyal kullanılacak ise, mutlaka alıntı yapılan çalışma sahibinden izin alınmalıdır. İnsan haklarının korunması: Nitel veya nicel çalışmalarda, çalışmaya insan katılımı gerekli olabilir. Bu tarz çalışmalarda, temel insan haklarına saygı duyulmalı ve korunmalıdır. Çalışmaya katılan insanların çalışmaya gönüllü olması gerekmektedir. Gönüllülerin çalışma boyunca zarar görmemesi gerekir. Riskler en aza indirilmeli, gönüllülerin kişisel bilgileri gizli tutulmalıdır. Hayvan haklarının korunması: çalışma süresince, hayvan kullanımı gerekebilmektedir. Böyle durumlarda, araştırmacılar hayvanların sorumluluklarını almalı, hayvanların test boyunca güvende olduklarını garanti etmelidir. Ayrımcılık: Yapılan çalışmada insanların ırkına, cinsiyetine, yaşına, fiziksel engeline, sosyal statüsüne, eğitim seviyesine ve etnik yapısına göre ayrımcılıklardan kaçınılmalıdır.

Araştırmada Etik

Araştırma Makalesi Yazım Formatı Araştırma makalesi, belirli bir formata uygun olarak yazılmaktadır. Farklı kurumlar farklı formatlar kullanabilmektedir. Genel olarak kullanılan formatlar: APA, MLA, Chicago, Columbia ve IEEE. Bu yazıda APA formatı anlatılacaktır.

APA Formatı Yazım Kuralları