Görme Engelliler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİM Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.
GÖRME ENGELLİLER TEMEL KAVRAMLAR TANIMI VE SINIFLANDIRMA TANIMLAMA VE DEĞERLENDİRME YAYGINLIK NEDENLERİ BAŞLICA YETERSİZLİK.
TIBBİ TANILAMA EĞİTSEL TANILAMA
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
1.Hafta: Özel Gereksinimli Bireyler ve Özel Eğitim
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
ÖZBAKIM BECERİLERİNİN ÖĞRETİMİ
GÖRME ENGELLİLER 1.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
DÜNYADA ÖZÜRLÜLERİN DURUMU BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ İL EĞİTİMCİLERİ HÜMEYRA ERTOK NAGİHAN KARAL.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN VE İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖZEL EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERE BASİT DÜZEYDE ÖZ BAKIM VE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇOKLU.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
Patnos Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanlığı KAYNAŞTIRMA BEP.
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
ZiHiNSEL ENGELiLi ÇOCUKLARIN ÖZELLiKLERi
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
ÖZEL EĞİTİM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR (ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUKLARI) kaynak:Prof
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
«Okulöncesi ve İlköğretim Dönemi Öğrencilerinin Tanılanması Öncesinde Okulları Tarafından Yapılan Çalışmaların Değerlendirilmesi» Mustafa AYRAL, Şadan.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
İşitme engelliler.
BELEVİ İLKÖĞRETİM OKULU Özel Eğitime Gereksinim Duyan Çocuklara Yönelik Eğitim Programları Hazırlayan: Yalçın ÖNAL Türkçe Öğretmeni.
Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerin Öğretimi Görsel Destekler
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Özel eğitime ilişkin devlet ve akademisyenler tarafından yapılan çeşitli tanımlar mevcuttur. Özel eğitime ilişkin M.E.B. tarafından.
TANILAMA.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİNDE KULLANILAN MATERYALLER
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
GÖRME ENGELLİLER.
İşitme Engelli Çocuklar
12. Ders Bilişsel becerilere hazırlık öğretimi
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Özel Gereksinimli Çocuklar
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitim programında ders kitabının yeri. Planlı, programlı olmayan hiçbir öğrenme etkinliği eğitim programının kapsam alanına giremez. Planlı, programlı.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

Görme Engelliler

Görme yetersizliğinin yasal tanımı Gözlükle ve kontakt lenslerle mümkün olan bütün düzeltmeler yapıldıktan sonra, gören gözün olağan görme gücünün onda birine, yani 20/200’lük görme keskinliğine ya da daha azına sahip olan ya da görme açısı yirmi dereceyi aşmayan kişilere yasal yönden kör denilmektedir.

Eğitimde görme engelinin tanımı, görme ve öğrenme arasındaki ilişkiyi vurgulayarak yapılmaktadır. Eğitimciler görme engelini, gerekli tüm düzeltmelere rağmen çocuğun eğitimsel performansını etkileyen görmedeki kusurlar şeklinde tanımlamaktadır. Görme engelli olan çocuklar körlükten, az görmeye kadar giden çok geniş alanda görsel yetenekleri sergilemektedirler.

GÖRME ENGELİNİN NEDENLERİ Genetik olabilir. * Annenin hamileliği sırasında geçirdiği kızamıkçık gibi ateşli hastalıklar, aldığı bazı ilaçlar ya da röntgen ışınlarına maruz kalma görme engeline neden olabilmektedir. * Doğumun güç olması da bir başka nedendir. * Prematüre (erken) doğan bebeklere küvezde fazla oksijen verilmesi çocuğun kör olmasına neden olabilmektedir. * Doğum sonrasında çocuğun geçirdiği ateşli hastalıklar, kazalar, zehirlenmeler görme engelinin nedenlerindendir.

Sınıflandırma Görme engelli çocuklar yasal ve eğitsel tanımlamaya göre; körler, az görenler ve görme yetersizliği olanlar şeklinde gruplandırılmaktadır.

TANILAMA VE DEĞERLENDİRME

Görme bozukluğu tanısının konabilmesi için,Görme keskinliğinin,Görme fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Görme keskinliği genellikle Snellen Kartı kullanılmakla ölçülmektedir. Snellen Kartı 8 sıra E’ den oluşmuştur. Kart ya da ışıklı pano 20 ayak (6.04 m) uzağa yerleştirilerek test edilmektedir. Sekiz sıradan her biri 4, 5, 6, 9, 12, 15, 21 ve 30, 60 metre uzaklığı ifade etmektedir.

Çocuğun gösterdiği davranışlar Gözlerini sık sık ve aşırı şekilde oğuşturur. Başını sallar ya da öne doğru uzatır. Gözlerinden birini kapatır ya da eliyle kapatır. Okumada zorluk çeker, başarısız olur. Yakın çalışması gereken işlerden rahatsız olur. Gözlerini olduğundan daha fazla kırpıştırır. Kitap veya elinde yaptığı herhangi bir işi gözüne yakın tutar. Uzaktaki nesneleri açık bir şekilde tanımlayamaz. Gözlerini kısarak bakar, kaşlarını çatar. Yukarıda belirtilen özellikler çocukta görüldüğü takdirde mutlaka bir göz doktoruna başvurulmalıdır.

GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİ

Eğitimciler, okul ortamında görme engelli bireylerin oryante olmalarına, hareket özgürlüğü ve günlük yaşam becerilerini kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Çocukların tüm derslere katılabilmelerine yönelik programlar hazırlamak, çocuğun diğer gören yaşıtları ile ayrı sınıfa devam etmelerini sağlamak, eğitime erken yaşta başlamak çocuğun eğitimi için gereklidir. Eğitim yaşantısının çoğunluğunun görsel nitelikte olması, sorunu daha da arttırmaktadır. Bu nedenle eğitim ve program süreçlerinde uyarlamalara ihtiyaç bulunmaktadır.

EĞİTİM SÜREÇLERİNDE UYARLAMALAR Görme kalıntısından yararlanma Yazılı materyallerin okunması Kabartılmış altı nokta Braille

Dinleme Becerileri Görme engelli bireylerin işitme ile ilgili şu yeteneklere sahip olması gerekmektedir. Bunlar; seslerin farkına varabilme, sesleri tanıyabilme, seslerin geldiği yeri belirleme, sesi takip edebilmedir.

Program Uyarlamaları Görme engelli çocukların bağımsız hareket edebilmeleri için program uyarlamalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Program uyarlamasında oryante olma ve hareket özgürlüğü, günlük yaşam becerileri ve beden eğitimi konuları ele alınacaktır.

Oryantasyon ve Bağımsız Hareket Eğitimi Görme engeli olan bireyler, kendi başlarına evden çıkma konusunda genellikle çekingen davranırlar. Birilerinin gelip kendilerini yardım etmelerini beklerler. Ancak eğitimle görme engelli bireyler daha özgür hale getirilebilmekte ve başkalarına olan bağımlılıkları azaltılabilmektedir. Oryante olan ve hareket özgürlüğünü elde eden görme engellilerin ailelerine ve dostlarına olan bağımlılıkları azalmaktadır.

Günlük Yaşam Becerileri Yemek yeme, giyinme, banyo yapma, günlük ev işleri yapma, telefon etme, çay yapma gibi günlük yaşam becerileri görme engelli olan çocuklar ve yetişkinler için sorun olmaktadır. Bu becerilerin öğretiminde programlı öğretim etkili olmaktadır. Bu nedenle okul programlarında günlük yaşam becerilerinin kazandırılmasına imkan verecek düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir.