Türkçenin Gelişim Aşamaları Dillerin Sınıflandırılması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜNYA DİLLERİ.
Advertisements

Türkçe,Yabancı Dillerin Boyunduruğundan Kurtarılmalıdır.
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
Türk Dili I Hafta 2 1 TÜRK DİLİ I Okutman Vedat BALKAN Hafta 2.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Ne kadar bilirsen bil ; anlatabildiklerin, karşındakinin anlayabileceği kadardır.... MEVLANA.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
2016 -LYS ABDULKADİR SAYIN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ABDULKADİR SAYIN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
Gitmek İ stedi ğ im BirÜlke FRANSA. KENDİMİ TANITIYORUM KENDİMİ TANITIYORUM Adı:İncilay Soyadı:Baş Sınıfı:4/c No:1121 Okul:Tezer Taşkıran İ.Ö.O. Ders:Bilişim.
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni MezopotamyaNil Vadisiİndus Nehrinin kıyılarıÇin, ilk şehirlerin kurulduğu yerlerdir.
KEMENÇE. KEMENÇE NEDİR ? Kemençe, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adıdır.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
TED Üniversitesi Alt Başlık Tarih:.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
Metinlerin Sınıflandırması
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Karşılaştırmalı Eğitim
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Yazı Sistemleri.
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İLETİŞİM.
Gazetecilik Etiği ve Toplumsal Sorumluluk
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tezin Olası Bölümleri.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DESTAN 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
İÇİNDEKİLER 1. Dillerin Doğuşu 2. Dillerin Sınıflandırılması
ÜNİTE 5 TÜRK DİLİNİN BUGÜNKÜ DURUMU VE YAYILMA ALANLARI
DÜNYA DİLLERİ VE DİL GRUPLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Türkçenin Gelişim Aşamaları Dillerin Sınıflandırılması

Türkiye Türkçesinin Gelişim Aşamaları Türkiye Türkçesinin tarihsel gelişimi kuramsal olarak üç evrede inceleniyor: Eski Anadolu Türkçesi (Eski Türkiye Türkçesi) 13. yüzyılda Anadolu beylikleri tarafından konuşuluyordu. 2. Osmanlıca (15-19. yüzyıllar) Osmanlılar Anadolu beyliklerini kendilerine bağlayıp egemenlik alanını genişlettikten sonra İstanbul, yeni devletin başkenti, kültür ve sanat merkezi olarak öne çıkmaya başladı. Çevirilerin ve aruz ölçüsünün etkisiyle aydın ve sanatçıların dili değişmeye başladı. Türkçe, Arapça ve Farsçadan oluşan Osmanlıca, bu dönemin egemen dilidir.

Türkiye Türkçesinin Gelişim Aşamaları 3. Çağdaş Türkiye Türkçesi (20-21. yüzyıllar) 1908’de ilan edilen II. Meşrutiyet’ten sonra, Selanik’te Genç Kalemler dergisi etrafında toplanan bazı aydınlar, ulusal edebiyatın ancak halk diliyle yaratılabileceği düşüncesinden yola çıktılar. Yeni Lisan adını alan bu akım temelde Türkçenin Arapça ve Farsça ögelerden arındırılmasını amaçlıyordu.

Çağdaş Türkiye Türkçesi Önce dilde başlayan ulusallaşma hareketi, Ziya Gökalp’in Türkçülüğün Esasları (1918) kitabında siyasal bir içerik kazanmıştır. Bu akımın önemli sonuçlarından biri de İstanbul ağzının ortak konuşma ve yazı dili olarak benimsenmesi olmuştur. TRT Türk’te yayımlanmış «Genç Kalemler ve Yeni Lisan» ve «Türkiye Türkçesi» belgesellerine bakalım.

Çağdaş Türkiye Türkçesi Cumhuriyet’in kurulmasından sonra 1 Kasım 1928 tarihinde Yazı Devrimi yapılmıştır. Arap harfleri bırakılıp Latin harfleri kullanılmaya başlanmıştır. 1932’de kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti, 1938’de Türk Dil Kurumu adını alır, 1983’te devlet kuruluşu hâline getirilir.

Çağdaş Türkiye Türkçesi 1930’lardaki Öz Türkçecilik akımını, Atatürk’ün öncülüğünde girişilen dil devriminin doğal bir soncu olarak görebiliriz. Zaman içinde kimi aşırılıklardan ve tutarsızlıklardan sıyrıldıktan sonra, Türkçenin bilim ve kültür dili olarak gelişmesine katkıda bulunmuş bir akımdır. Buna en iyi örneklerden biri de Atatürk tarafından yazılmış geometri kitabıdır. https://tr.wikipedia.org/wiki/Geometri_(kitap)

DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI Bugün yeryüzünde kaç dil konuşulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Farklı araştırmacılar 3000 ila 7000 dilin konuşulmakta olduğunu söylüyorlar. Dünyada en çok konuşulan 5 ana dili, dünya nüfusunun yarısını içermektedir: Çince İngilizce Hintçe-Urduca, İspanyolca, Rusça Türkçe, Arapça, Portekizce, Fransızca, Bengalce Malayca-Endonezya dili, Japonca, Almanca

Dillerin Sınıflandırılması Bir dilin yok olma tehdidi altında olmaması için en az 100 bin kişinin o dili konuşması gerek. Ayrıca, «tarih boyunca konuşulan binlerce dil arasından topu topu 106 tanesi edebiyat üretebilecek derecede yazıya bağlanabilmiş, büyük bir kısmı ise hiç yazılamamıştır. Bugün konuşulan dillerden yalnızca 78 tanesinin edebiyatı bulunmaktadır» (Walter Ong, Sözlü ve Yazılı Kültür)

Dillerin Sınıflandırılması Dünyada konuşulan diller genellikle iki açıdan sınıflandırılmaktadır: 1. Kaynak ya da köken bakımından dünya dilleri 2. Yapı bakımından dünya dilleri

Kaynak ve köken bakımından dünya dilleri Hint-Avrupa Dilleri Üzerinde en çok araştırma yapılmış dil ailesidir. Avrupa kolu: Latince, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, İngilizce, Almanca, İsveççe, Danca, Rusça, Lehçe, Çekçe, Slovakça, Bulgarca Hint-İran kolu: Hintçe, Urduca, Pencapça, Keşmirce, Çingene dilleri, Farsça, Kürtçe, Tacikçe. (Farsça ile İngilizce arasındaki benzerlikler?) Öbür diller: Arnavutça, Yunanca

Kaynak ve köken bakımından dünya dilleri 2. Kafkas Dilleri Gürcüce, Lazca, Abhazca, Adigece/Çerkesçe, Çeçence, Lezgice 3. Ural Dilleri Fin dalı: Fince, Estonca, Laponca Ugor dalı: Macarca, Samoyedce, Vogulca

Kaynak ve köken bakımından dünya dilleri 4. Altay Dilleri Türkçe (Türkiye Türkçesi, Azerice, Özbekçe, Kazakça, Yeni Uygurca, Tatarca, Türkmence, Kırgızca) Moğolca Tunguzca 5. Japonca 6. Korece

Kaynak ve köken bakımından dünya dilleri 7. Çin-Tibet Dilleri Çin dilleri: Çince Tibet-Birman dilleri: Tibetçe, Birmanca 8. Malaya-Polinezya Dilleri Malayca, Madagaskarca, Cavaca, Tahitice, Hawaice 9. Eskimo-Aleut Dilleri Eskimoca

Kaynak ve köken bakımından dünya dilleri 10. Amerika Yerli Dilleri Aztek-Tano dilleri, Mayaca, Keçuva-Aymara dilleri 11. Hami-Sami Dilleri (Afrika-Asya Dilleri) Sami dilleri: Arapça, İbranca, Maltaca, Aramca, Süryanca Hami dilleri: Berberi dilleri Mısır dilleri: Eski, orta, geç Mısırca Kuşi dilleri: Somalice

Kaynak ve köken bakımından dünya dilleri 12. Afrika Dilleri Çad dilleri, Sudan dilleri, Svahilice, Kongoca, Ruandaca 13. Eski Anadolu Dilleri Hititçe, Lidyaca, Likyaca, Frigyaca, Hattice, Urartuca, Karyaca 14. Baskça http://trend.mynet.com/eski-uygarliklarin-dilleri-seslendirildi-iciniz-bir- tuhaf-olacak-1037807

Kaynakça Çotuksöken, Yusuf. Uygulamalı Türk Dili. İstanbul: 2008.