Dr. Burcu AYKANAT KTÜ Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Avrupa Birliği Yaşamboyu Öğrenme Proğramı Grundtvig Learning Partnership Project.
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
NÜFUS Nüfus nedir? Nüfus bir ülke için neden önemlidir?
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
©McGraw-Hill Education, 2014
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1 “Öğrenci Merkezli Öğretim” Öğretmen Adayları Bakış Açısı ile Ne İfade Ediyor? Dr.Dürdane JACOBS Dr. Fahriye HAYIRSEVER.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Yrd. Doç. Dr. Burcu Ilgaz Yıldırım Arş. Gör. Dr. Özlem Sökmen Gürçam
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
Sağlık Çalışanları Arasında Grip Aşısı Yaptırmayı Etkileyen Faktörler: Çok Merkezli Kesitsel Bir Çalışma Dr. Nahide Gökçe ÇAKIR
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
İK MAKALESİ.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Küreselleşme tartışmaları
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
Bir etnobotanik çalışma, çalışmayı yapacak olan her farklı disiplin için (antropoloji, arkeoloji, ekoloji, farmasötik botanik, farmakognozi, halk bilimi,
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Tezin Olası Bölümleri.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Cemalettin Işık, Tuğrul Kar
KİŞİSEL REHBERLİK.
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
İKNA EDİCİ İLETİŞİM.
Nitel Araştırmalar.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

Dr. Burcu AYKANAT KTÜ Aile Hekimliği Anabilim Dalı 13.12.2016 Diyetle Sodyum Alımı: Shandong Eyaletinde Bilgi, Tutum ve Uygulamalar, Çin, 2011 Dr. Burcu AYKANAT KTÜ Aile Hekimliği Anabilim Dalı 13.12.2016

Giriş Çin diyetinde sodyum yüksektir. Ulusal Çin Besin Araştırmaları (1982, 1992 ve 2002) ve Çin Davranışsal Risk Faktörü Gözlemlemesi, Çin Beslenme Topluluğunun (2007) önerdiği tuz (sodyum klorür) alımını (6 gram), Çinlilerin yaklaşık % 80'inin aştığını bildirmiştir . 2010 yılında, Çin vatandaşlarının tahmini ortalama tuz alımı, kentsel alanlarda 9.1 gram /gün, kırsal alanlarda ise 11.5 gram/gündü.

Giriş Genel olarak, sodyum alımıyla yüksek tansiyon seviyeleri arasında nedensel bir bağ kurulmuştur. 1959'dan 2002'ye kadar, Çin'de hipertansiyon prevalansı % 5,1'den % 18‘e üç kattan fazla artmıştır. Ve daha da kötüsü, 2002'de bu hipertansif bireylerin sadece % 6'sında kan basıncı kontrol altında kalmıştır.

Giriş Kanıtlar diyetteki sodyumdaki azalmaların kardiyovasküler olayları ve tıbbi maliyetleri büyük ölçüde azaltabileceğini ve bir halk sağlığı önceliği olması gerektiğini ileri sürmektedir. Japonya, Birleşik Krallık, Finlandiya, Portekiz ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere birçok ülke, işlenmiş ve hazır gıdalardaki sodyum içeriğini düzenlemek için, bu gıdaların etiketlenmesi, halkın eğitimi ve gıda endüstrisi ile işbirliği yaparak toplumun tuz tüketimini azaltmaya çalışmaktadır. Çin'de, batı ülkelerinin aksine, sodyumun büyük bir çoğunluğu, işlenmiş gıdalar yerine ev yemeklerinden kaynaklanmaktadır.

Giriş Çin'deki hipertansiyonu önlemek ve kontrol altına almak için ev yemeklerindeki sodyumu azaltmaya odaklanılmalıdır. Shandong Eyaleti, Çin'in en kalabalık illerinden biridir. Çin'deki diyette sodyumun azaltılması için 2011'de Çin Sağlık Bakanlığı, Shandong eyaletini, sodyum azaltma için ulusal bir pilot alan olarak seçti ve Shandong Tuz ve Hipertansiyona Yönelik Eylem (SMASH) Projesi oluşturuldu. Bu çalışma, erişkin Shandong nüfusu (18-69 yaş) arasında sodyum ve hipertansiyon ile ilgili mevcut bilgileri, tutumları ve uygulamaları araştırmak ve etkili sodyum azaltma girişimlerini bildirmek için temel bir araştırma niteliğindedir.

Yöntem Haziran-Temmuz 2011 arasında, Shandong eyaletinde kesitsel bir araştırma yapılmıştır. Toplam 15.600 katılımcı örneklenmiştir. Yüz yüze görüşme yöntemiyle kapalı uçlu sorular sorulmuştur.

Yöntem Sorular, demografik bilgiler (cinsiyet, yaş, etnik köken, eğitim, meslek, sağlık sigortası bilgisi), sağlık durumu (hipertansiyon, diyabet), yaşam tarzı (sigara içimi, alkol kullanımı, fiziksel aktivite ve diyet) ve sodyum ve hipertansiyonla ilgili bilgi, tutum ve uygulamalar (sodyum ve hipertansiyon arasındaki ilişki, hipertansiyonun sonuçları, tuz tüketiminin algısı, tuz tüketimi, tuz tüketimini azaltma niyeti ve sodyum tüketimini azaltmaya yönelik uygulamalar) dan oluşuyordu.

Yöntem Bu çalışmaya 15.600 denekten, eksiksiz veri içeren 15.350 denek dahil edildi (yanıt oranı% 98.4). Anket Shandong Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Etik Kurulu'ndan etik onay aldı ve katılımcılar bu araştırmaya katılmak için yazılı bilgilendirilmiş onay verdi. Katılımcıların, sistolik kan basıncı 140 mmHg ve / veya diyastolik kan basıncı 90 mmHg olduğunda hipertansif olarak tanımlandılar.

Bulgular 15.350 kişi % 50 erkek, % 50 kadın % 31 kent, % 69 kırsal alan

Bulgular Eğitim seviyeleri ve gelir düzeyleri kırsal alanlarda, kentsel alanlardan daha düşük oranlarda bildirilmiştir. Sodyum ve hipertansiyon hakkında bilgi oranları genel olarak kent sakinleri arasında kırsal alanlardakilere göre daha iyiydi (Tablo 2). Nüfusun yaklaşık yarısı, sodyumun hipertansiyon ile ilişkisinin farkındaydı. Bununla birlikte, katılımcıların üçte birinden daha azı Çin Beslenme Kılavuzunun önerisini (günlük olarak 6 gramın altında olan tuz alımı) biliyordu.

Bulgular

Bulgular Çoğu katılımcı (% 80) düşük sodyum diyetlerini tercih ettiğini belirtti (Tablo 2). Erkeklerle karşılaştırıldığında, kadınların düşük sodyum diyetlerine daha çok destek verdikleri bildirildi (Tablo 2). Sodyum alımını azaltma amaçlı eylemler konusunda çoğu yemek pişirirken (kentsel:% 96,2 , kırsal:% 95,7) ve turşu- salamura yaparken (kentsel:% 54, kırsal:% 45) daha az tuz kullandığını bildirdi, çoğu kişi yemeklere daha sonra tuz ekliyor, sofra tuzu kullanıyordu (kent:% 28, kırsal:% 20) (Tablo 3). Özellikle kentsel alanlardaki kişilerin % 20’si, yemek tadını geliştirmek için tuz kullanmazken yeşil soğan veya sarımsak kullandıklarını bildirmişlerdir.

Bulgular

Bulgular Eğitimsiz olanlara kıyasla, daha yüksek eğitim düzeyine sahip olanlar ve daha yüksek gelirli kişilerin sodyum azaltmaya yönelik harekete geçtikleri bildirildi. Sodyumun artan kan basıncıyla ilişkili olduğunu fark edenlerde sodyum azaltılmasına yönelik uygulamaların artmış olduğu kanısına varılmıştır (Tablo 5). Sodyum azaltılmasının fiziksel dayanıklılığını düşüreceğini veya yemeğin tadını bozacağını düşüren kişiler, sodyum azaltılması uygulamalarına olumlu katkıda bulunmamıştır.

Bulgular

Tartışma Araştırmamız, sodyumun % 81'inin kaynağının, tuz, soya ve monosodyum glutamat gibi çeşnilerden geldiğini gösterdi. Sodyum tüketimini azaltmak için basit yaklaşım, toplum düzeyinde farkındalığı artırmaktır. Bununla birlikte, yüksek sodyum diyetine alışmış bir popülasyondaki diyetteki sodyum alımının değiştirilmesi kolay değildir.

Tartışma Bu çalışma, Shandong eyaletinin sakinlerinin sodyum ve hipertansiyona ilişkin tutum ve davranışları hakkında önemli bilgiler sağlamıştır. Katılımcılar, sodyum alımını azaltmanın önemini kabul etmektedir. Çalışmamıza göre katılımcılar arasında sodyum ve hipertansiyon arasındaki bağlantılar hakkında iyi bilgiye sahip olanlar ve bağlantıların farkında olanların sodyum azaltma yönünde harekete geçme ihtimali daha yüksek çıkmıştır.

Tartışma Daha önceki yapılmış çalışmalar göstermiştir ki asemptomatik olan bireyler sodyum azaltılmasının faydası olmadığını düşünmektedirler. Aslında, sodyum azaltılması hem normotansif hem de hipertansif insanlarda yararlıdır. Randomize kontrollü çalışmaları inceleyen bir derlemede, sodyumu azaltarak 6 ay takip edilen bireylerde normotansiflerde ortalama 1 mmHg ve hipertansiflerde ortalama 2-4 mmHg sistolik ve diyastolik kan basıncının düştüğü ortaya konmuştur. Bu nedenle, azaltılmış sodyum alımının hem hipertansif hem de normotansif insanlar için yararlı olduğunu, ancak hipertansif insanları daha fazla etkilediğini vurgulamak önemlidir.

Tartışma Shandong sakinlerinin çoğunluğu, düşük sodyum diyetlerinin daha az tadı olduğunu ve düşük sodyum alımının fiziksel gücü azalttığını belirtti. Çalışmamız bu kişilerin, sodyum azaltılmasında harekete geçme olasılığının düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, halk eğitimi girişimleri, bu algılanan engellerin ve fiziksel gücün kaybedilmesi konularına odaklanmalıdır.

Tartışma Düşük sodyum içerikli lezzetlerin veya alternatif aroma formlarının kullanılması önerilmelidir. Çalışmamız sodyum alımını azaltmak için en sık bildirilen uygulamanın pişirme sırasında sodyumun azaltılması olduğunu, sirke, yeşil soğan ve sarımsak gibi sodyum içermeyen çeşnilerin kullanımının arttığını bildirdi.

Tartışma Gıda etiketlemenin, gelişmiş ülkelerde sodyum alımını azaltmada etkili olduğu gösterilmiştir. Çin, 2007'de gönüllü gıda etiketleme uygulamasına başlamıştır. Shandong eyaletinin sakinlerinin çoğunun gıda etiketlemesini desteklediğini ve yiyecek etiketlemesinin düşük bir sodyum diyetini izlemelerine yardımcı olacağına inandıklarını bulduk. Halk eğitimi girişimleri, üreticileri paketlenmiş gıda etiketleri hakkında sodyum içerikli bilgi sağlamaya teşvik etmeli ve halka gıda etiketleri okumayı öğrenecek ve sağlıklı gıda seçimleri yapabilecek duruma gelmelidir.

Tartışma Kadınlar, evdeki gıdalarla en fazla ilgili olarak, eğitim girişimi ile hedeflenecek önemli bir gruptur. Çalışmamızda ayrıca kırsal alandaki insanlar sodyum tüketimi ile ilgili kentteki insanlara göre daha az bilgili bulunmuştur. Bu açıdan kırsal alandaki insanları ve kadınları bu konuda bilgilendirmek üzerine yoğunlaşılmalıdır.