KÜLTÜR AKTARIMINDA DİLİN ÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Koç Üniversitesi Tarih Bölümü
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
TÜRKÇEYE SAHİP OL!.
“İnsanoğlu hakkında en çok ney şaşırtır sizi?…”
TARİHÎ MEZARTAŞLARI NEDEN TAHRİP VE YOK EDİLİYOR?
TÜRKÇENİN GÜCÜ.
AĞAÇLAR Cem Yurtsev Müzik: Elvis Presley - Can’t help falling in love with you Cem Yurtsev
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ NİSAN MUSTAFA AKGÜN.
Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
ADIM ADIM TÜRKİYE.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltılmış sözcüklere gelen eklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltılmış sözcüklere.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
ÜLkeLer Arası KöprüLer
DİLEKÇE NASIL YAZILIR?.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
“İnsanoğlu hakkında en çok neye şaşırırsın?…”
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
ÜLKE,MİLLET,DİL,BAŞKENT
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
‘’……eski dönemin hurafelerinden ve doğuştan var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden.
DÜŞÜNMEYİ ÖĞRETME AKLIN SINIRLARINI GENİŞLETMEK İÇİN
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
Öğretmenler Günü.
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
OKUMAKLA İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
ZAMANDA YOLCULUK YAPMAK İSTER MİSİNİZ?
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
DERS SEÇ İ M İ. NEDEN NASIL NE ZAMAN  Ders seçimi 9. sınıfın sonunda ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar.
XVII. YÜZYIL ISLAHATLAR/ SİYASİ VE BİLİMSEL GELİŞMELER 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 2. ve 3. KONU.
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
1000 YILLIK SERÜVENE HOŞGELDİNİZ OSMANLICA TANITIM SEMİNERİ
7/A SINIFI BİLGİ YARIŞMASI
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, eğitim-öğretim yılında 41 öğrenciyle eğitime başlamıştır. Türk Dili ve Edebiyatı; kültürel mirasımızın geleceğe.
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
1900 ‘LÜ YILLARDA 5000 ALMAN’IN ÇALIŞTIĞI KÖY-BELEMEDİK TARİHİ 1888 yılında II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle.
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OSMANLI TÜRKÇESİ.
AD(İSİM) ÇEŞİTLERİ.
OSMANLICA HAKKINDA KİM NE DEDİ..?. Nihad Sâmi BANARLI Her dil imparatorluk dili olamaz. Çünkü her millet imparatorluk kuramaz. Türk milleti tarafından.
SBEP TARİHİ İPEK YOLU
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
Ülkemizde yıllardan beri “Ilısu baraj yapımı” için
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
İSLAM MEDENİYETİ Prof. Dr. Şadi Eren.
TARİHİ ÇEVRE VE MÜZE BİLİNCİ
Türkçe yazı çeşitleri.
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZİ
Cemal Artüz İmam Hatip Ortaokulu
OKUMA.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
TÜRKÇE PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYAN: ELİF NUR KAHRAMAN 7/A 1939
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
Matematik ve Hayat Hazırlayan Muhammed Sar ATLI. MATEMATİK NEDİR? Matematik, insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik,
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Sunum transkripti:

KÜLTÜR AKTARIMINDA DİLİN ÖNEMİ

Kültür, bir milletin maddi ve manevi değerlerinin bütünüdür Kültür, bir milletin maddi ve manevi değerlerinin bütünüdür. Yani kültür bir milleti millet yapan, onu diğer milletlerden ayıran bir kimliktir.

KÜLTÜRLERİNİ UNUTAN BİRÇOK MİLLET TARİHTEN SİLİNMİŞTİR. Nasıl ki insanın hafızası onun geçmişidir, geleceğine ışık tutar; bir milletin tarihi ve kültürel birikimi de o milletin milli hafızasıdır, geleceğine yön verir. GEÇMİŞİYLE İRTİBATINI KOPARAN BİR MİLLET HAFIZASINI KAYBETMİŞ, TARİHTEN SİLİNİP GİTMİŞTİR.

ÖZÜMÜZDEN KOPMAMAK, MİLLİ HAFIZAMIZI KAZANMAK İÇİN OSMANLICA! KÜLTÜRÜ KORUMADA DİLİN ÖNEMİ Dilini, geçmişle olan bağını, beslendiği kökleri ile irtibatını kaybeden bir toplum, hatıralarını da kaybeder ve özünden kopar. ÖZÜMÜZDEN KOPMAMAK, MİLLİ HAFIZAMIZI KAZANMAK İÇİN OSMANLICA!

OSMANLICA, KÜLTÜR HAZİNEMİZLE ARAMIZDAKİ KÖPRÜDÜR GEÇMİŞ GELECEK OSMANLI TÜRKÇESİ Geleceğimiz için geçmişimize istediğimiz anda yolculuk yapabilmemiz gerekir. Bu yeterlilikte olmalıyız. Millî kültür hazinemizi oluşturan eserlerimizin hemen hemen tamamı, Osmanlıcayla yazılmıştır. GEÇMİŞ VE GELECEK ARASINDAKİ KÖPRÜ İÇİN OSMANLICA!

GEÇMİŞİ İLE KÖPRÜLERİ KUVVETLİ , DÜNYADA SÖZÜ GEÇEN DEVLETLERDEN BAZILARI: JAPONYA RUSYA İSRAİL ÇİN 321 HARFLİ 3000 KARAKTER DAHA BUNUN GİBİ HİNTLİLER VE BİR ÇOK AVRUPA ÜLKESİ DE ESKİ TARİHİNİ VE YAZISINI OKUMAKTA ZORLANMAZ.

İMPARATORLUK MU, DONANMA MI? Zamanın İngiliz başbakanı İngiliz İmparatoruna şöyle bir soru sormuş: “…İngiliz İmparatorluğu ile İngiliz  donanması arasında bir tercih durumunda kalsanız hangisini tercih edersiniz?” İmparator hiç düşünmeden “Elbette İngiliz  donanması demiş.” Çünkü; İngiliz donanması bana yeniden İngiliz imparatorluğunu kazandırır. Başbakan ikinci soruya geçmiş:

VATAN MI, DONANMA MI? “Peki , Britanya adası ile İngiliz donanması arasında tercih durumunda kalsanız neyi tercih edersiniz?” İmparator yine düşünmeden “Elbette Britanya adası” demiş. “Çünkü Britanya adası bana yeniden bir İngiliz donanmasını inşa eder.”

ŞEKSPİR Mİ BRİTANYA MI? Başbakan son sorusunu sormuş: “Peki, ya Britanya adası ile Şekspir arasında bir tercih durumunda kalsanız, hangisini tercih edersiniz?” İmparator da “Elbette Şekspir.” demiş. “Çünkü Şekspir bana yeniden bir İngiliz milletini kazandırır.” Kıssadan hisse: Bir milletin kültürü o milletin öz benliğidir. Kültürünü kaybetmiş bir millet her şeyini kaybetmiş demektir.

KÜLTÜR KODLARIMIZI YAZAN ŞAHSİYETLERİN YAZISINI ÖĞRENMELİYİZ Fatihleri yetiştiren kültür ve medeniyetle buluşmak elimizde!

KÜLTÜRÜ ÖĞRENMEDE DİLİN ÖNEMİ

KÜLTÜR HAZİNESİ ANAHTARI: OSMANLICA

KENDİ ÜLKEMİZDE TURİST GİBİ GEZMEYELİM Kendi ülkemizde turist gibi gezdiğimiz şehirlerdeki kitabeleri, mezar taşlarını, çeşmeleri okumak elimizde!

OSMANLICA NEDİR? OSMANLI TÜRKÇESİ 900’LÜ YILLARDAN BERİ YAZILIP OKUNAN TÜRKÇE’DİR! “Osmanlıca öyle Fransızca ve Rusça gibi ayrı dil olarak anlaşılamaz, Kur’an harfleriyle yazılan bir Türkçedir. OSMANLI TÜRKÇESİ, Nihayetinde nenemizle dedemizin mektuplaşma dilidir. OSMANLI TÜRKÇESİ, OKUNMAYI BEKLEYEN MİLYONLARCA KİTAP, KİTABE, RESMİ MEKTUBUN DİLİDİR

ÇANAKKALE KAHRAMANLARININ MEKTUPLARI OSMANLICADIR

SAKARYA TÜRKÜSÜ …devamı SEÇMELİ OSMANLICA DERSİNDE!

BU VATAN SİZİN BİZE EMANETİNİZDİR Osmanlıca Türkçesini öğrenmek ecdadımıza olan minnet borcumuzdur.