<Takım Numarası> Takımın İsmi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Advertisements

TANITIM SUNUMU.
İş Tanımı Hazırlama Kılavuzu
Servis Talebi Girişi Kullanım Kılavuzu. AMAÇ Servis aboneliğinize bağlı olarak ETG sisteminde yeni bir servis talebi oluşturarak, taleplerinizin daha.
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
StraTEJİK PROJE YÖNETİMİ
“Proje Adı” “Müşteri Kurum” “Yürütücü Kuruluşlar”.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
PROJE TEKLİFİ HAZIRLAMA
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Proje Dosyanızda Yer Alacak Belgeler
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Görsel Okur-Yazarlık *
Powerpoint 2003 – Uzantısı .ppt Powerpoint 2010 – Uzantısı .pptx
Microsoft Power Point Dersi
G ÖREV 11. Bir eğitsel yazılım geliştirmek istiyoruz ve yazılımın aşağıda listelenen tüm işlemleri gerçekleştirebilmesi gerekli. Kullanıcı yazılıma kullanıcı.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
YAPIM KUŞAĞINI TANIYALIM.
TASARIM BELGELERİ DİLARA SOLMAZ.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
POWERPOİNT BERİL ŞENDOĞAN.
ÖĞRENCİ İŞLERİ ÖĞRENCİ OTOMASYON SİSTEMİ BİLGİ SUNUMU
Temel Bilgi Teknolojileri
TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ.
TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI
Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA
Muhtar Bilgi Sistemi.
AMAÇ Muhtarlarımızın kamu hizmetlerini daha kaliteli ve etkin şekilde yürütmeleri amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları taleplerin takip edilip.
TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI. Okullara Tablet Teslimatı Nasıl Yapılacak? Tabletler Dağıtım Planına göre Üretici Firma tarafından kargoya verilir. Tablet.
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
Çalışma Yaprağı.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Geleneksel Tasarım Araçları
Tekstilde Tasarım Yöntemleri I Dersi Dönem Sonu Ekip Projesi
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Geleneksel Tasarım Araçları
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
… Bölümü Öğretim Elemanının İsmi Sunum tarihi../../2016 … Bölümü Erasmus+ Öğretim Elemanı Hareketliliği Faaliyet Rapor Sunumu Gidilen Kurumun Fotografı.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
Fakülte Adı (Örneğin: Mühendislik Mimarlık Fakültesi)
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
<Takım Numarası> Takımın İsmi
ARS KEYPAD TANITIM SUNUMU
PROJE BAŞLIĞI Proje Kısa Tanıtım Proje Planı Yöntem Sonuç
ENTES SVN SİSTEMİ EĞİTİMİ
Problem Çözme Yaklaşımları
powerPoint nedir
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
KONTROL SİSTEMLERİ DERSİ LABORATUVARI PROJE SUNUSU
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR KULLANIMI
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
FİZİK-1DERSİ UYGULAMA PROJE SUNUSU
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
<Takım Numarası> Takımın İsmi
2018 TEKNOFEST ROKET YARIŞMASI ÖNCÜL TASARIM RAPORU (ÖTR)
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Bitirme Çalışması Başlığı
2018 TEKNOFEST ROKET YARIŞMASI ÖNCÜL TASARIM RAPORU (ÖTR)
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
NX SIEMENS NX CAD DÖKÜMAN 2019.
<Takım Numarası> Takımın İsmi
<Takım Numarası> Takımın İsmi
<Takım Numarası> Takım İsmi
Sunum transkripti:

<Takım Numarası> Takımın İsmi <OKUL İSMİ> TÜRKSAT Model Uydu Yarışması 2017 Kritik Tasarım Gözden Geçirme Raporu Critical Design Review (CDR) Versiyon 1 <Takım Numarası> Takımın İsmi

Sunum süresi 30 dk olacaktır. İçindekiler Ana başlıkları ve alt başlıkları içeren içindekiler bolümü hazırlanmalıdır. Bu ana baslıkların sunucuları belirtilebilir. Sunum PDF formatına dönüştürüldüğünde; her bir alt başlığa tıklandığı zaman, o başlığın bulunduğu sayfaya gidecek sekilde özel ayar yapılmalıdır. SUNUMUN ANA HATLARI: Takımlar telekonferasnda sadece yıldız bulunan slaytları sunacaklardır. Yıldız olamayan slaytlar atlanacaktır. Tüm doküman(Yıldızlı+Yıdızsız) hakemler tarafından telekonferans öncesinde incelenmiş olacaktır. Sunum süresi 30 dk olacaktır. Sunucu:

Örnek Takım Organizasyonu Takım üyelerini ve görevleri tek bir slayta gösterilecektir. Takım üyelerinin hangi sınıfta oldugu belirtilebilir. Takım üyeleri proje planlamasında birden fazla görev alabilirler. Bunun için aşağıdaki gibi bir organizasyon şeması tasarlayabilirsiniz. Takım Lıderi Altsistem 1 Lideri Altsistem Mühendisi 1 Altsistem 2 Lideri Altsistem 3 Lideri Altsistem 4 Lideri Altsistem Mühendisi 2 Danışman Şirket Danışmanı Örnek Sunucu:

Sunumda kullanılan kısaltmalar bu slaytta açıklanaktır. Telekonferansda sunum yapılırken kısaltmalar kullanılmayacaktır. Sunucu:

<Sunacak Kişinin İsmi> Sisteme Genel Bakış <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Temel görevler belirtilir. Görev Özeti Temel görevler belirtilir. Takımla ilgili hedefler ve araçlar belirtilir; Özel Laboratuvar Oda/Sınıf Sponsor vb. Sunucu:

PDR’dan Sonra Yapılan Değişiklikler PDR dan sonra genel tasarımda yapılan değişiklikleri özetleyiniz. Değişiklikleri detay vermeden liste halinde veriniz. Değişikliklerin detayları ileriki bölümlerde ele alınacaktır. Sunucu:

Sistem İsterlerinin Özeti Sistem İsterleri bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst-eşdeğer) isterler). Sunucu:

Yapılmasına karar verilen Model Uydu’nun tasarımı gösterilecektir. Model Uydu Tasarımı Yapılmasına karar verilen Model Uydu’nun tasarımı gösterilecektir. Belirlenen tasarımın kriterleri belirtilecektir. Neden bu tasarıma karar verildiği belirtilecektir. Genel görünüm gösterilecektir.(CAD çizimleri) Sunucu:

Sistem Konseptinin İşleyişi Model Uydu’nun görevlerinin işleyiş aşamaları belirtilecektir. Tırmanma ve iniş süreci Kurtarma ve verilerin incelenmesi Görev sonrası süreç Takımın, süreçleri nasıl işleteceği (takım üyelerinin görevleri belirtilecek) Bu süreçler diyagramlarla gösterilebilir. Sunucu:

Patlatma görünümleri gösterilebilir. Fiziksel Tasarım Üretilmesi planlanan tasarımın fiziksel planı detaylı bir şekilde belirtilecektir Parçalar (Taşıyıcı, Görev Yükü, mekanizmalar) Boyutlar Bileşenlerin birbiriyle ilişkisi(montajlı parçalar ve ayrılma mekanizması) Elektronik elemanlarının boyutları ve konumları Patlatma görünümleri gösterilebilir. Model Uydu tasarımının detayları hakkında fikir verilmiş olunacak. Sunucu:

Göreve Hazır Model Uydu’nun Uyumluluğu Yarışmanın istediği boyutlar ile tasarlanan Model Uydu’nun boyutlarının karşılaştırılması. Taşıyıcı’nın boyutlarının belirtilmesi(En dış ölçüler) Yani Model Uydu boyutları Yarışma isterlerindeki boyutlar Sunucu:

Sensör Altsisteminin Tasarımı <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Sensör Alt Sistemine Genel Bakış Bir tabloda kullanımına karar verilen sensörler belirtilecektir. Tabloda; Sensörlerin tipleri ve modelleri belirtilecek Sadece seçilen sensörler belirtilecek. Sunucu:

PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri Bir tabloda PDR dan sonra sensör alt sistemindeki değişiklikler belirtilecektir. Gerekçeler Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Güç kısıtlamaları, Testler, Bileşen boyutu, Kullanılabilirlik. Değişiklik yapılmadıysa; sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde belirtilecektir. Sunucu:

Sensör Alt Sisteminin İsterleri Sensör alt sistemi ile ilgili temel isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

GPS Alıcısının Özellikleri ve Temini Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak GPS alıcısı bu slaytta bir tabloda belirtilecektir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu belirtilecektir. Sunucu:

Basınç Sensörünün Özellikleri ve Temini Yükseklik verisinin temini için tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak basınç sensörü bu slaytta bir tabloda belirtilecektir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu belirtilecektir. Sunucu:

Sıcaklık Sensörünün Özellikleri ve Temini Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak sıcaklık sensörü bu slaytta bir tabloda belirtilecektir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu belirtilecektir. Sunucu:

Pil Gerilim Sensörünün Özellikleri ve Temini Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak gerilim ölçüm sistemi bu slaytta bir tabloda belirtilecektir. Özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu belirtilecektir. Tasarımı «Elektrik Alt Sistem Tasarımı» bölümünde belirtilecektir. Burada belirtmenize gerek yoktur. Sunucu:

Kamera Özellikleri ve Temini Tasarlanan Model Uydu’da kullanılacak kamera bu slaytta bir tabloda belirtilecektir. Sensör özellikleri Boyutlar ve ağırlık Fiyat Ürünün nasıl temin edileceği ve siparişin hangi aşamada olduğu belirtilecektir. Sunucu:

İniş Kontrol Sisteminin Tasarımı <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

İniş Kontrol Sistemine Genel Bakış Taşıyıcı’nın ve Görev Yükü’nün iniş sistemini özetleyen bir slayt olacaktır. Bu genel bakış seçilen komponentlerin ve tasarımın isterlerini içerecektir. Çeşitli yükseklik aralıkları için iniş kontrol stratejilerini özetleyen diyagramlar eklenecektir. Sunucu:

PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri Bir tabloda PDR dan sonra iniş alt sistemindeki değişiklikler belirtilecektir. Gerekçeler Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Değişiklik yapılmadıysa; sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde belirtilecektir. Sunucu:

İniş Kontrol Sistemin İsterleri İniş kontrol alt sistemi ile ilgili temel isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Taşıyıcı İniş Kontrol Stratejisi İniş kontrol stratejisi ve bunun için temin edilmesi gerekenler belirtilecektir. Ayrıca şunların bilgisi eklenecektir; Renk seçimi Taşıyıcı ile pasif iniş kontrol sisteminin montajının nasıl olacağı Uçuş öncesi test edilebilirliği Sunucu:

Görev Yükü İniş Kontrol Stratejisi İniş kontrol stratejisi ve bunun için temin edilmesi gerekenler belirtilecektir. Ayrıca şunların bilgisi eklenecektir; Renk seçimi Görev Yükü ile pasif iniş kontrol sisteminin montajının nasıl olacağı Uçuş öncesi test edilebilirliği Sunucu:

Hesaplamalar belirtilecektir. İniş Hızı Tahminleri Model Uydu’nun aşağıdaki durumları için iniş hızının sayısal tahminleri Model Uydu’nun (Taşıyıcı + Görev Yükü) ayrılmadan önceki hızı Taşıyıcı’nın, Görev Yükü’nden ayrıldıktan sonraki hızı Görev Yükü’nün, Taşıyıcı’dan ayrıldıktan sonraki hızı Hesaplamalar belirtilecektir. Hesaplamalardaki varsayımlar belirtilecektir. Sunucu:

Mekanik Alt Sistemin Tasarımı <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Mekanik Alt Sisteme Genel Bakış Mekanik alt sisteme genel bakış bir slaytta şunları içermelidir; Önemli yapısal elemanları Kullanılacak Malzemeleri Bağlantı elemanlarını Arayüz tanımlarını Taşıyıcı’nın ve Görev Yükü’nün yapısal görünüşü(Birer basit görsel) Sunucu:

PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri Bir tabloda PDR dan sonra mekanik alt sistemindeki değişiklikler belirtilecektir. Gerekçeler Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Değişiklik yapılmadıysa; sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde belirtilecektir. Sunucu:

Mekanik Alt Sistemin İsterleri Mekanik tasarım alt sistemi ile ilgili temel isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Görev Yükü’nün Mekanik Komponentlerinin Belirtilmesi ve Düzeni Tasarımına karar verilen sistemin; Mekanik komponentlerinin, bağlantı elemanlarının ve mekanizmalarının nihai tasarımları ve çalışma prensipleri, Komponentlerin sistemdeki görev ve yerleri, belirtilecektir. Sunucu:

Görev Yükü İçin Malzeme Seçimleri Mekanik komponentlerin üretiminde kullanılacak malzemeler ve nerede kullanılacakları belirtilecek. Sunucu:

Taşıyıcı’nın Mekanik Komponentlerinin Belirlenmesi ve Düzeni Tasarımına karar verilen sistemin; Mekanik komponentlerinin, bağlantı elemanlarının ve mekanizmalarının nihai tasarımları ve çalışma prensipleri, Komponentlerin sistemdeki görev ve yerleri, belirtilecektir. Sunucu:

Taşıyıcı İçin Malzeme Seçimleri Mekanik komponentlerin üretiminde kullanılacak malzemeler ve nerede kullanılacakları belirtilecek. Sunucu:

Taşıyıcı ile Görev Yükü Arayüzü Taşıyıcı ile Görev Yükü’nün ayrılma mekanizması Uydunun bu iki parçasının nasıl montaj edileceği (Kolay montaj edilebilir bir tasarım önerilir.) Bağlantı ve ayrılma mekanizması açıkça ve anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir; Mekanizmaların işleyişi diyagramlarla gösterilecektir. Ayrılma mekanizması farklı açılardan görseller kullanılarak gösterilecektir. Ayrılma mekanizmasının çalışma prensipleri açıklanacaktır. Birden fazla sayfa kullanabilirsiniz. Sunucu:

Dayanım ve Sürdürülebilirlik Elektronik komponentlerin montaj yöntemleri Elektronik bileşenlerin bataryanın muhafazası (dış çevreden korunma ve çevreyi koruma adına) Elektrik komponentlerinin bağlantılarının güvenliği Mekanik parçaların bağlantıları Alt sistemlerin kolay takılıp sökülebilirliği G şoklarına ve çarpmayla ilgili isterler ve testlerinin nasıl yapılacağı Şoklar ve titreşimlerin önlenmesi için geliştirilen çözümler Şok kuvvetlerine karşı dayanımı (Taşıyıcı’nın ve Görev Yükü’nün nasıl analiz edileceği ve nasıl yorumlanacağı belirtilecek. ) Sunucu:

Tablo(lar) aşağıdaki gereksinmleri sağlamalıdır; Kütle Bütçesi Tablo(lar) aşağıdaki gereksinmleri sağlamalıdır; Bütün komponentlerin ağırlıkları Bütün yapısal elemanların ağırlıkları Herbir elemanın ağırlığının tahmini mi yoksa datasheet’ inde yazan kesin ağırlığı mı olduğu belirtilmelidir Taşıyıcı ve Model Uydu’nun ayrı ayrı ağırlıkları Taşıyıcı + Model Uydu’nun toplam ağırlığı Sunucu:

Haberleşme ve Veri İşleme Alt Sisteminin Tasarımı <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

HAVİ Genel Bakış Haberleşme ve veri işleme alt sisteminin elemanlar ve aralarındaki ilişkiler bir diyagramda gösterilmelidir. Sensörlerin, diğer eektronik elemanların ve haberleşme modülünün hangi iletişim protokollerini kullandığı diyagram üzerinde belirtilmelidir. Sunucu:

PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri Bir tabloda PDR dan sonra haberleşme ve veri işleme alt sistemindeki değişiklikler belirtilecektir. Gerekçeler Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Değişiklik yapılmadıysa; sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde belirtilecektir. Sunucu:

HAVİ İsterleri Haberleşme alt sistemi ile ilgili temel isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

İşlemci Seçimi ve Temini Tasarımda kullanılacak nihai işlemci tablosunda; İşlemci hızı Haberleşme arayüzü tipleri(I2C, SPI vs.) ve sayısı Çalışma gerilimi ve akımı Hafıza birimleri ve boyutları Fiziksel boyutu ve ağırlığı Fiyatı Nasıl temin edileceği ve siparişi hangi aşamada olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Hafıza Birimi Seçimi ve Temini Tasarımda kullanılacak nihai hafıza birimi tablosunda; Haberleşme arayüzü Çalışma gerilimi ve akımı Hafıza birimi ve boyutu Fiziksel boyutu ve ağırlığı Fiyatı Nasıl temin edileceği ve siparişi hangi aşamada olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Gerçek zamanlı saat verisinin nasıl elde edileceği belirtilecektir. Görev süresince doğru zaman verisi (Gün/Ay/Yıl – Saat:Dakika:Saniye) telemetri verisine eklenecektir. Gerçek zamanlı saat verisinin nasıl elde edileceği belirtilecektir. Nasıl temin edileceği ve siparişi hangi aşamada olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Görev Yükü’nün Anteninin Belirlenmesi ve Temini Tasarımda kullanılacak nihai hafıza birimi tablosunda; Anten özellikleri, Anten çekim mesafesi / hesabı Sunucu:

Kablosuz Haberleşme Konfigürasyonu Hangi XBEE modülünün kullanılacağı açıklanacaktır. Radyo modülünün protokol yapısının ve yapılandırılmasının gösterilmesi (mod, adres ve NETID vs) İletişim kontolü nasıl sağlanır? Haberleşme sisteminin çalışma fazları nelerdir ve nasıl ilerler? Kablosuz haberleşme prototipi hazırlayarak teslerine erken başlamanızı öneririz! Sunucu:

Yarışma kılavuzunda belirtilen telemetri formatı kullanılacaktır Paketlerin gönderim hızı ve nasıl gönderileceği belirtilmelidir Veri formatı nasıl biçimlendirilecetir? Her bir verinin boyutu, veri formatı, açıklaması ve bir örneği tabloda belirtilmelidir Sunucu:

Elektrik Alt Sisteminin Tasarımı <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Elektrik Alt Sistemine Genel Bakış Bataryalar, regulatörler ve anahtarlar açıklamalarıyla birlikte bir diyagramda gösterilmelidir Sunucu:

PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri Bir tabloda PDR dan sonra elektrik alt sistemindeki değişiklikler belirtilecektir. Gerekçeler Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Değişiklik yapılmadıysa; sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde belirtilecektir. Sunucu:

Elektrik Alt Sistemin İsterleri Elektrik alt sistemi ile ilgili temel isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Elektrik Blok Şeması (1/2) Güç bağlantıları detaylı bir şematikle gösterilmelidir; Tüm ana bileşenler gösterilmeli Bileşenlerin ihtiyacı olan gerilim değerleri belirtilmeli Sunucu:

Elektrik Blok Şeması (2/2) Tasarım; güç kontrol anahtarına kolay erişilebilir şekilde olmalıdır; Model uyduya uçuş öncesi güç verilecektir, Bu anahtarın tasarımdaki yeri ve nasıl erişilebilir olduğunu gösteren farklı açılardan alınmış görseller üzerinde açıklanmalıdır, Yarışmadan bir gün önce yapılacak Flight Readiness Review’da Model Uydu üzerinde kontrolü de yapılacaktır. Sunucu:

Görev Yükü’nün Bataryasının Özellikleri ve Temini Alternatif bataryalar karşılaştırılmalıdır Gerilim degeri Kapasitesi Pil tipi Boyutları Ağırlığı Hangi bataryanın kullanılacağı sebepleriyle belirtilmelidir. Kullanılacak bataryanın çalışma grafiği gösterilmelidir. Sunucu:

Pil Geriliminin Ölçüm Yöntemi Sensör alt sisteminde belirtilen gerilim ölçme isteminin çalışma prensipleri açıklanmalıdır. Pil geriliminin nasıl yapılacağı ve devre şeması açıklanmalıdır. Sunucu:

Güç Bütçesi Güç plan tablosu; Her bir bileşenin güç tüketimi(W) Her bir bileşenin görev süresi Her bir satır tolerans degerini ve bilgilerin kaynagını içermelidir Tahmini-datasheet-ölçüm Tüketilen toplam güç(mAh) Batarya(/lar) şarjedilebilirse nasıl şarj edilecegi şarj süresi Bataryanın toplam gücünün bütün sistemi 1 saatten fazla besleyip besleyemeyeceği belirtilmelidir. Sunucu:

Uçuş Yazılımı Tasarımı <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Uçuş Yazılımına Genel Bakış Model Uydunun uçuş yazılımına genel bakış Temel uçuş yazılımı mimarisi Uçuş yazılımının temelde yapacakları Hangi programlama dillerinin kullanılacağı Geliştirme ortamları Sunucu:

PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri Bir tabloda PDR dan sonra uçuş yazılımı alt sistemindeki değişiklikler belirtilecektir. Gerekçeler Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Değişiklik yapılmadıysa; sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde belirtilecektir. Sunucu:

Uçuş Yazılımının İsterleri Uçuş yazılımı alt sistemi ile ilgili temel isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Uçuş Yazılımı Durum Diyagramı Uçuş yazılımı diyagramı; Model Uydu’nun uçuş sürecindeki durumlarını içerir Sensör örnekleme süreleri göz önünde bulundurulmalıdır Haberleşme (komutlar ve telemetri verileri) Mekanizma aktivasyonları (ayrılma algoritması) Önemli karar noktaları Güç yönetimi Uçuş anında işlemcinin yeniden başlaması durumunda uçuş yazılımın hangi verilerde kurtarma yapılacak Hangi veriler yere inişte kurtarma için kullanlacaktır Sunucu:

Yazılım Geliştirme Planı Yazılıma erken başlamak ve geliştirme sürecini takip etmek için plan yapılmalıdır Nasıl bir prototip hazırlanacaktır? Yazılımı geliştirme için hangi alt sistemler oluşturulacaktır? Yazılım gelistirme takım üyelerinin görevleri belirlenmelidir Test metodolojileri aşamalarıyla ve sebepleriyle açıklanmalıdır Yazılımın gerçekleme süreci bir gantt chart ile gösterilmelidir. Ve tamamlanan görevler işaretlenmelidir Sunucu:

Yer İstasyonu Tasarımı <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Yer İstasyonuna Genel Bakış Yer istasyonuna genel bakış; sistemin genel çalışma prensibini ve bileşenlerin aralarındaki ilişkileri göstermelidir Bilgisayar Anten Adaptörler Sunucu:

PDR’ dan Sonra Yapılan Alt Sistem Değişiklikleri Bir tabloda PDR dan sonra yer istasyonu alt sistemindeki değişiklikler belirtilecektir. Gerekçeler Açık bir şekilde değişikliklerin nedenleri açıklanacaktır. Değişiklik yapılmadıysa; sadece «Değişiklik Yapılmamıştır!» şeklinde belirtilecektir. Sunucu:

Yer İstasyonunun İsterleri Yer istasyonunu alt sistemi ile ilgili temel isterler bu slaytta(larda) belirtilir. Tablo üzerinde gösterilir. Tablonun amacı; ekibin, sistem isterlerini nasıl yorumladığı ve değerlendirdiği göstermektir(İsterin analiz edilebilirliği, test edilebilirliği, açıklanabilirliği, denetlenebilirliği ve ilişkili olduğu diğer(alt-üst- eşdeğer) isterler). Projenin daha iyi ilerlemesi için temel isterler alt kırınımlara bölünerek tabloda belirtilebilir. Tabloda bir isterin Temel İster mi, Takım İsteri mi vs. olduğu belirtilmelidir. Sunucu:

Yer İstasyonu Anteni ve Temini Antenin özellikleri Anten düzeneğinin nasıl kurulacağı Görevini gerçekleştirmek için nasıl konumlandırılacağı Anten sistemine çevredeki insanların takılmaması için nasıl güvenlik önlemleri alınacağı Anten taşıma stratejisi Sunucu:

Yer İstasyonu Yazılımı Hangi yazılım paketinin kullanılacağı belirtilmelidir Kullanıcı arayüzünün nasıl olacağı gösteren ekran görüntüsü gösterilmelidir Verilerin arşivlenmesi ve arayüze geri alma yaklaşımları belirtilmelidir Yarışma görevlilerine verilecek .csv/excel telemtri dosyasının nasıl oluşturulacağı belirtilmelidir Sunucu:

Model Uydunun Entegrasyonu ve Testi <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Model Uydu’nun Birleştirme Aşamalarına ve Testlerine Genel Bakış Alt sistemlerin nasıl birleştirileceği tartışılmalıdır Sıra(Alt sistemlerin hangi sıra ile birleştirileceği bir diyagramda gösterilmelidir) Sistem ve alt sistem düzeyinde testler tartışılmalıdır Sıra diyagramında geçişlerde; hangi testler uygulanarak bir; sonraki alt sistem birleştirme aşamasına geçileceği belirtilecek CDR aşamasında bu başlıktaki hedefler Takım üyelerinin hep birlikte sistemin alt sistemlerinin entegrasyonunun belirlemesi ve diyagram halinde göstermesi Takım üyelerinin hep birlikte sistemin hangi birleştirme aşamasında hangi testlerin yapılacağı belirlenmesi Sisteme uygulanacak test aşamaları belirlenmesi Sunucu:

Alt Sistem Seviyesi Test Planına Genel Bakış Alt sistem test planları tek sayfada diyagram şeklinde gösterilecektir. Her bir sensöre adım adım uygulanacak testler HAVI alt sisteminde adım adım uygulanacak testler Güç alt sisteminde adım adım uygulanacak testler Uçuş yazılımı alt sisteminde adım adım uygulanacak testler Mekanik alt sisteminde adım adım uygulanacak testler İniş kontrol sistemlerinde adım adım uygulanacak testler Not: Bu planlamayı en sona bırakmamanızı, çalışmalarınızın belirli aşamalarında bu konuyu tartışmanızı ve diyagramınızı geliştirmenizi/güncellemenizi öneririz. Sunucu:

Sensör Alt Sistem Test Planı Sensör alt sistemi doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve yapılış amacı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. Sunucu:

HAVI Alt Sistem Test Planı HAVI alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve yapılış amacı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. Sunucu:

Elektrik Alt Sistem Test Planı Elektrik alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve yapılış amacı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. Sunucu:

Uçuş Yazılımı Alt Sistem Test Planı Uçuş Yazılımı alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve yapılış amacı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. Sunucu:

Yer İstasyonu Alt Sistem Test Planı Yer istasyonu alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve yapılış amacı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. Sunucu:

Mekanik Tasarım Alt Sistem Test Planı Mekanik alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve yapılış amacı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. Sunucu:

İniş Kontrol Alt Sistem Test Planı İniş Kontrol alt sistemini doğrulamak amacıyla yapılan testler hakkında detaylı bilgi veriniz. Yapılan testler aşağıdaki bilgileri içermelidir: Testlerin sırası ve yapılış amacı? Testlerdeki kısıtlamalar (Gerekli operasyonel alt sistemler, destek ekipmanları) Başarılı/Başarısız kriteri ve beklenen sonuçlar(Hedef nedir? Alınan sonuç nedir?) Testlerden başarılı sonuçlar alınması beklenmiyor. Buradaki amaç; alınan sonuçların nasıl değerlendirildiği ve bir sonraki yol haritasının belirlenip belirlenmediğini görmektir. Eğer başarısız bir test olmuşsa yeni test planı belirtilmelidir. Sunucu:

Sistem Seviyesi Test Planı Taşıyıcı ve Görev Yükü’nün tam montajlı hali için; Haberleşme test planı Mekanizmaların testlerinin planı Ayrılma testinin planı Sunucu:

Çevresel Testlerin Planı Uçuşa hazır sistemin çevresel testlerinin nasıl yapılacağı tartışılmalıdır; Düşme Testi, Termal Test, Titreşim Testi Sunucu:

Görev Operasyonu ve Analizler <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Olayların Görev Sırasına Genel Bakış Uçuş günü olayların akış şeması diyagramlarla gösterilmelidir Uçuş öncesi olaylar Uçuş anı Uçuş sonrası kurtarma Veri analizi PFR hazırlama Takım üyelerinin yarışma günü görev yükümlülükleri Anten ve yer istasyonunun nasıl kurulacağı Sunucu:

Operasyon Yönetimi Kontrol Çizelgesi Tüm görev sürecinde(Cuma-Cumartesi-Pazar) takımın sırasıyla yapacaklarını içeren bir kontrol listesi hazırlanacaktır. İçeriğin ana hatları burada belirtilecektir. Yarışma sürecinde tamamlanan süreçlere tik atılarak devam edilecektir. Detaylı doküman (Operasyon Yönetimi Kontrol Çizelgesi ) ise 2 nüsha olarak hazırlanacaktır ve uçuşa getirilecektir. Biri yarışma görevlisinde Diğeri Ekip Liderinde olacaktır Aşamalar beraber kontrol edilerek ilerlenecektir Sunucu:

Model Uydu’nun Konumunun Tespiti ve Kurtarma Operasyonu Model Uydu’nun nasıl bulunacağı tartışılmalıdır Taşıyıcı ve Model Uydunun nasıl bulunacaktır? Görünür olması için renk seçimleri ne olacaktır? NOT: Adres ve iletişim bilgleri hem Taşıyıcı’ya hem de Görev Yükü’ne eklenmelidir. Sunucu:

<Sunacak Kişinin İsmi> İsterlerin Uyumu <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

İster Uyumuna Genel Bakış Güncel Tasarımın isterlere uyumunun durumu Eğer tasarım, isterlere uymuyorsa bu ciddi bir meseledir. Bunun nedeni? Bu sayfada; Kaç isterin uyumlu, kısmi uyumlu ve uyumsuz olduğu sayısal olarak belirtilmelidir. Sunucu:

Uyumlu/ Uyumsuz / Kısmi Uyumlu Uyumu Gösteren referans slaytlar İster Uyumları Aşağıdaki formatı kullanınız. Kılavuzdaki isterlerden faydalanınız. Her isteri sarı, kırmızı veya yeşil olarak durumuna göre işaretleyiniz İsterler Uyumlu/ Uyumsuz / Kısmi Uyumlu Uyumu Gösteren referans slaytlar Takım Yorumları Model Uydu, Taşıyıcı ve Görev Yükü olmak üzere iki kısımdan oluşacaktır. Uyumlu x, y, z Model Uydu’nun ağırlığı 500 +/- 20 gr olacaktır. -- Görev Yükü, uçuş süresince yükseklik, basınç, sıcaklık, iniş hızı, konum ve pil gerilimi verilerini toplayacaktır. Kısmi Uyumlu Nedeni? Model uydu ölçtüğü verileri, sürekli bir şekilde verilen telemetri formatına uygun paketler halinde, yer istasyonuna her saniye (1 Hz) gönderecektir. Uyumsuz problem: sebebi? Model uydu, yere çarptığında çalışmaya başlayan sesli ve kırmızı LED ışıklı bir alarm verecektir. Yer istasyonunda video gerçek zamanlı izlenecek ve kayıt edilecektir. Yer istasyonu yazılımının çalıştırılacağı bilgisayarın en az iki saatlik bataryası dolu olacaktır. Sunucu:

<Sunacak Kişinin İsmi> Yönetim <Sunacak Kişinin İsmi> Sunucu:

Model Uydu’nun donanımlarının maliyet listesi tabloda sunulmalıdır. Model Uydu Bütçesi Model Uydu’nun donanımlarının maliyet listesi tabloda sunulmalıdır. Sipariş tarihleri ve teslim alınan tarihler belirtilmeli. Temel bileşenlerin ve donanımın maliyeti Tablodaki bir sütunda bu maliyetlerin kesin mi tahmini mi olduğu gösterilmelidir. Mekanik ve elektronik bütçe ayrı kategorilerde belirtilmelidir. Son olarak 3. bütçe tablosunda toplam gösterilmelidir. Sunucu:

Uçuş Modülünün bütçesi ile aynı tablo formatında; Diğer Masraflar Uçuş Modülünün bütçesi ile aynı tablo formatında; Yer istasyonu masrafları Diger masraflar Prototipler Test tesisleri ve ekipmanları Seyahat Kiralamalar Gelirler Proje gelir kaynakları Bütçe planlamanın amacı Genel tasarım ve sistem geliştirme maliyetlerinin anlaşılmasını sağlamak Bütçe eksikliklerinin tespitini kolaylaştırmak Mühendislik ekonomisi hakkında farkındalık kazanmak Sunucu:

Proje Takvimi Proje geliştirme sürecinin planlamasına genel bakış Yarışmanın köşetaşları Akademik köşetaşları ve tatiller Alt sistemlerin detaylı geliştirme süreçleri ve köşetasları Entegrasyon, test aktiviteleri ve köşetaşları Plan burada gantt chart olarak gösterilecektir.. Okunaklı ve anlaşılır olmalıdır. Planda hangi aşamada olunduğu ve amaçlanan görevlerden hangilerinin tamamlandığı, hangilerinin tamamlanmadığı gantt chart üzerinde takip edilebilir olmalıdır. Görevler arasındaki ilişkiler gösterilmelidir (başlangıç-başlangıç, bitiş-başlangıç vs.). Bu planlamanın amacı; Takımların, tasarım ve gelistirme süreçlerini iyi bir şekilde izlemesini ve kritik kararlar alma aşamalarında doğru kararlar alınmasını sağlamak Karşılaşılan sorunların, plan üzerinden, yarışma görevlilerine kolaylıkla aktarmalarına yardımcı olmak Sunucu:

Sunum özeti ve sonuçlar. Genel olarak aşagıdakileri içerir; Tamalanan işler Tamamlanmayan işer Palanın ilerisinde mi gerisinde mi olunduğu Sunucu:

Sunum Puanlaması ve Ek Bilgiler Devam eden slyatlarda puanlama bilgisi yer almaktadır. Bu ve bundan sonraki slaytları sunumunuzdan çıkarın. Sunucu:

Puan Sistemi Her slayt başlığı hakemler tarafından 0-2 aralığında puanlandırılır. 2: Şablon sayfasında istenenler doğrultusunda takımın o sayfa başlığı altına girdiği bilgi mevcut ve doğru 1: İstenilen gereksinim belirtilmiş fakat eksik 0: İstenilen gereksinim belirtilmemiş veya yanlış Sunumun kalitesi hakemler tarafından 0-10 aralığında puanlandırılır. Düzen ve görsel zenginlik Anlaşılır olması Kısa ve öz olması Telekonferans performansı Sunucu:

Sunum Şablonunun Kullanımı Bütün takımlar bu şablonu kullanmak zorundadır. Takım logoları; Takım logosu “view-slide master- (en üstteki sablonun sol üst köşesine logo eklenir) – close master view tıklanır” Her takım kendi takımının ismini ve numarasını şablona eklemelidir. view-slide master- (en üstteki sablonun ilgili kısmında gerekli düzenleme yapılır) – close master view tıklanır Sunum yapacak kişinin ismi sunum yapacağı sayfalara eklenmelidir. Bu sayede yarışma görevlileri ilgili kişiye soruyu sorabilecektir. 1 2 3 4 5 Sunucu:

Ek Slayt Oluşturmak Slaytta belirtilenleri açıklamanız ve göstermeniz için ekstra slaytlar kullanabilirsiniz; Farklı bir başlıkla slayt oluşturulmayacaktır! Ek slayta yine aynı slayt başlığı, aşağıdaki örneğe göre oluşturulacaktır. Örnek olarak; “Model Uydunun Birleştirmesi ve Testlerine Genel Bakış” başlığı 6 slayt ile açıklanmış olsun. Slayt başlıkları şu şekilde olacaktır; Model Uydunun Birleştirilmesi ve Testlerine Genel Bakış (1/6) Model Uydunun Birleştirilmesi ve Testlerine Genel Bakış (2/6) . Model Uydunun Birleştirilmesi ve Testlerine Genel Bakış (6/6) Sunucu: