ASLIHAN ÜZÜMCÜ İREM GENÇDOĞMUŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Page  1 Hoşgeldiniz. TARİHODASAAT 14:00 SUNUM HAZIRLAYAN İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi İEÜ -EEM Konferans Salonu.
Mastarlar.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
AKSLAR VE MİLLER.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Pik (Ham) Demir Üretimi
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Ofis: M-8 Bina; 8203 Oda
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
Pazarlama İlkeleri.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
KOMPOZİT MALZEMELER KOMPOZİT MALZEMELER
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
VOLTAMETRİK YÖNTEMLER.
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
IR SPEKTROKOPİSİ.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BARALAR.
MAC KARBON REFRAKTERLER
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
ETİKET.
Kumaşların Sınıflandırılması/Dokuma Kumaşlar
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Isı Yalıtımı.
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
MADDEYİ TANIYALIM.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
Kablolar-Fiber Optik.
SABİT DİSKLER.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Metallere Plastik Şekil Verme
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

ASLIHAN ÜZÜMCÜ 1311140003 İREM GENÇDOĞMUŞ 1311140096 CAM FİBERLER ASLIHAN ÜZÜMCÜ 1311140003 İREM GENÇDOĞMUŞ 1311140096

CAM FİBERLER Cam fiberler iki çeşittir ve her biri için farklı yöntemler söz konusudur: Fibroz cam yünü: İçindeki fiberlerin gelişigüzel dağıldığı ısı ve akustik yalıtımında, hava filtrelerinde kullanılan yüne benzer tip Savurmalı spreyleme yöntemiyle üretilir Elyaf takviyeli plastikler, iplik, dokuma, ve fiber optik kablo yapımında kullanıma uygun uzun, sürekli filamentler (elyaf) şeklindeki tip Çekme yöntemiyle üretilir.

Savurmalı Spreyleme-Centrifugal Spraying Bu yöntemde erimiş cam döndürülmekte olan ve çevresinde çok sayıda küçük delik bulunan tencereye benzer sıcak bir kalıp içine akıtılır. Cama etkiyen merkezkaç kuvvetleri camın deliklerden dışarı akmasını sağlayarak süngerimsi bir yapı meydana getirir. Bu malzemenin ısıl ve ses yalıtımı çok iyidir.

Cam elyaf çekilmesi Platin alaşımından yapılmış ve ısıtılmış durumdaki bir plakadaki çok sayıdaki küçük delik içinden geçirilip soğutulan ve demetler halinde çekilerek makaralara sarılmak suretiyle çok küçük çaplarda (alt limit~ 0.0025 mm) sürekli cam elyaf üretilmesi mümkündür.

Cam Elyafı; cam ipliğidir Cam Elyafı; cam ipliğidir. Silisli kum, kireçtaşı, asitborik, alüminyum ve magnezyum karışımından elde edilir. Cam elyafı yapımının çok eski çağlardan beri bilindiği, Mısır ve Roma uygarlıklarından kalma gemi gövdelerinde kullanılan, halat biçimi camdan yapılma süslerden anlaşılmaktadır.

18. yüzyıldan başlayarak yeni bir gelişme sürecine giren cam elyafı yapımı, 20. yüzyıl başlarında Almanya’da Hager kardeşler ve F. Rosenganth, ABD’de Harford ve Stafford tarafından geliştirilen ve merkezkaç kuvvetine dayanan yeni bir iplik çekme yöntemi sonucunda, seri üretime dönüşerek çok kısa bir sürede yaygınlaştı. 1931’de bu konudaki araştırmalarını hızlandıran Amerikan Owens- Illinois Cam Firması, 1938’de Corning Glass firmasıyla birleşerek, Owens-Corning Fiberglass firmasını kurdu ve üç ayrı yöntemle cam pamuğu ve cam ipliği seri üretimine başladı.

Cam elyafı üretim yönteminde, büyük bir ısıtma tankında üretilen cam, değerli madenden yapılmış bir elekten geçirilerek, yukarıdan aşağı V biçiminde püskürtülen iki basınçlı hava ya da buhar jeti arasında yaklaşık 1 mm kalınlığında iplikler haline dönüştürülür. Isıyla yapışkan hale gelen reçine yardımıyla döner bir kayış üzerine yapışan 20-25 cm uzunluğundaki bu cam iplikler, uygun bir yoğunluğa kadar sıkıştırıldıktan onra, reçinenin katılaşması için fırınlanarak pamuk haline getirilir. Cam pamuğu en çok ses ve ısıya karşı yalıtkan ve inşaat malzemesi olarak kullanılır.

Cam elyafı, bükümlü halat ve sürekli iplik olmak üzere, iki ayrı biçimde ve iki ayrı yöntemle üretilir. İplik çapının değişmesi önemli olduğundan, üretilecek cam ısıtma tankına küçük çakıl taneleri biçiminde ve eriyen camın elekten akış hızına göre ayarlanan sabit bir hızla doldurulur. Bükümlü halat biçimi elde etmek için, erimiş cam döner bir silindir yüzeyine püskürtülerek 25-30 cm uzunluğunda esnek iplikler elde edilir ve istenilen inceliğe getirilerek bir makaraya sarılır. Daha sonra, kullanılış amacına göre, istenirse yün ipliği gibi çekilip bükülerek dokuma ipliği ya da reçineye yapıştırılıp tabakalar halinde sıkıştırılarak yalıtkan malzeme haline getirilir. Sürekli tek tel cam ipliği elde etmek için, yüzlerce küçük deliği bulunan bir elekten geçirilip koyu bir tabaka halinde toplanan cam eriyiği hızlı dönen bir makara üzerine sarılır. Elde edilen iplik yaklaşık 5 mikron (0.005 mm) kalınlığında olduğundan, dokumacılıkta kullanılması için yüzlerce telli büklüm haline getirilmesi gerekir.

ÖZELLİKLERİ Cam elyafı oldukça sağlam, yanmaz, emici olmayan, çekme ve gerilmeye dayanıklı bir ipliktir. Küçük çaplı olmaları nedeniyle hacmine göre çok geniş bir yüzey oluşturan cam elyafı, özellikle dış yalıtkan olarak kullanıldığında, kötü hava koşullarından etkilenmemesi için alkalisi çok az ya da hiç olmayan özel bir camdan elde edilir. Bu cam genellikle % 14 alüminyum, % 17 kireç ve % 4 magnezyumdan oluşur. Cam pamuğu ve ipliği, yukarıda sayılan özellikleri nedeniyle, elektrik devre ve kablolarında ve yapılarda yalıtıcı olarak çok kullanılır. Yapılarda, sıcak su ve buhar kazanları ve borularında, soğutucularda cam pamuğu, bunların dışında kalan alanlarda daha çok bükümlü ya da tek telli cam ipliği yer alır.

Cam elyafı, hafif yapılı plastik gövdeleri sağlamlaştırmak amacıyla, küçüklü büyüklü tekne gövdelerinde çok kullanılır. Özellikle ‘fiberglas’ olarak tanımlanan küçük deniz motorları giderek ahşap “teknelerin yerini aldı. Cam elyafı alanında en son ve en önemli gelişmelerden biri, elektrik ve telefon kablolarında, bakır ve alüminyum yerine cam elyafı “iletkenler” kullanılmasıdır. Telli, çok kanallı sinyal iletimi alanında büyük bir aşama sağlayan optik cam elyafı kablolar giderek artan bir oranda bakır ve alüminyum iletkenli kabloların yerini almaktadır.

Cam elyafı kablolar çok kanallı telekomünikasyon sistemlerinde giderek artan bir oranda kullanılır. 1975’te Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’ye bağlı olarak kurulan Cam Elyaf Fabrikası ile cam elyaf üretilmeye başlandı.

Cam Fiberlerin Kullanım Alanlarına Örnek Cam Fiberle güçlendirilmiş kompozitlerin (FGK), diş hekimliği uygulamalarında kullanımı giderek artmaktadır. Uzun fiberler içeren kompozitlerin fiber demetinde 1000-200.000 arasında tek fiber vardır. Dişhekimliğinde kullanılan fiberlerin en yaygını üstün estetik ve mekanik özelliklerinden dolayı cam fiberdir. Cam fiber, biyomekanik olarak dişe ve çene kemiğine benzerlik göstermektedir. Termal genleşme katsayısı kompozit dolgulara yakındır.

KAYNAKLAR http://www.nkfu.com/cam-elyafi-nedir-ozellikleri- nelerdir/ https://camfiber.wordpress.com/dis-kesmeden-kopru/