İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE ÖNLEMLER
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
Hacettepe Üniversitesi
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
ÇEVRE BİLİMİ.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Başlıca Çevre Sorunları
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
ÇEVRE SORUNLARIMIZI BİLİYOR MUSUNUZ? VİDEO İZLE.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
Hayatın Kaynağı Su.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
SU ve SAĞLIK Su Kirliliği ve Yerleşimler
SU KİRLİLİĞİ Su kirliliğini oluşturan etmenlerin başında lağım sularıyla sanayi atık suları gelmektedir. Bunun yanında petrol atıkları, nükleer atıklar,
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
SU KİRLİLİĞİ VE ÖNLEMLERİ
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA MODELLEME Ertuğrul Kahveci Uzman Kasım 2015 ANTALYA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Çevremiz neden kirlenir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
TEMPLATE DESIGN © Karıncaların Ağır metal Kirliğinin Gösterilmesinde Kullanılması Utku Güner, Yılmaz Çamltepe, Kadri Kıran,
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ergene Havzası Yeraltı Suyu İzleme Noktalarının Belirlenmesi Çalışması İzleme ve Su Bilgi Sistemi.
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİN SU KİRLİLİĞİ.
HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ HAVA SU TOPRAK CANLILAR İÇİN TEMEL YAŞAM KAYNAKLARI.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
Aşırı toprak erozyonu ve ilişkili olarak sedimentlerin taşınması, kimyasal gübre ve zirai ilaçlar ile yüzey ve yeraltı sularının kirletilmesi, insan ve.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

İç sular Zoo bentozu 2017 9.Ders Doç. Dr. Utku Güner uguner@trakya.edu.tr

Bu hafta Kirlilik nedeni mekanizması http://personel.trakya.edu.tr/uguner/#.VOMODEtwuKl

Kirlenme (Polusyon)   Akuatik ekosistemlerde kendiliğinden oluşan veya dışarıdan gelen zararlı maddelerdir. Bu maddeler sistem tarafından zararsız hale getirilebilir veya tamamen yok edilebilir. Fakat bu durumda zararlı maddelerin yok edilemeyecek düzeye ulaşması tehlike yaratabilir. Bu duruma Kirlenme (Polusyon) adı verilir. Zararlı maddelerin ekosisteme ne kadar zarar verdiği, kirleticilerin türüne, miktarına, ortamın fiziksel ve kimyasal özelliklerine, biyolojik yapısına ve ortamda bulunan canlıların tür ve büyüklüklerine göre değişiklik gösterir

İznik Gölü  

Fiziksel kirlenme  Isı üretene tesislerde, kondansatörleri soğutmak amacıyla ortamdan alınan ve yine daha sonra o ortama geri atılan sular, sıcaklıkları arttığı için sistemdeki canlılara zarar vermekle kalmayıp ölmesine neden olmaktadır. Hem kirli olan hem de sıcaklığı yüksek olan bu sular ortama verilmeden önce dinlenme havuzlarında bekletilmeli ya da özel arıtma işlemi uygulanmalıdır. Ayrıca erozyon sonucu çevreden gelen inorganik ve organik maddeler de suyun bulanmasına neden olabilir. Dibe çöken büyük parçalar canlıların üreme yerlerine zarar verebilir ve besinlerini bulmalarına da engel olabilir. Askıda bulunan maddeler ise suda bulunan canlıların solungaçların tıkayarak solunum yapamamasına neden olabilir.   

Kimyasal kirlenme   Deterjanların etkisi iç sularda da özellikle gözlenir. Su ile kullanıldıkları için akuatik ortamın dengesini bozan tehlikeli bir faktördür. Aynı zamanda yine pestisitler de önemli bir kirletici olarak görülmektedir. Su kenarlarına kurulan işletmelerin hiçbir arıtma yapmadan atıklarını doğrudan suya bırakması da ayrı bir tehdit unsurudur. Bazı bölgelerde, çeşitli su kaynaklarında canlı ortam yok olmuş ya da büyük zarar görmüştür.

Burdur gölünde kimyasal kirlilik

Bakteriyel kirlenme  Sularım lağım sularından başka kirleticilerin veya suda biriken organik maddelerin çürümesi sonucu bakteri populasyonlarının artması bakteriyel kirlenmeye sebep olur. Çoğu lağım bakterisi saprofit bakteridir ve bunlar organik maddelerle beslenirler. Tifo, paratifo, mide ve bağırsak iltihabı yapan basilli dizanteri ve koleraya neden olan bakteriler böyle sularda bulunabilir. Hastane ve senatoryumlardan gelen lağım sularında patojenik bakteriler bulunur ancak patojenik bakteriler akuatik ortamlarda yaşayamadıkları için zarar etkileri fazla görülmez. İç sularda en fazla organik kirleticiler görülmektedir. Suyun pH değerini etkilemediklerinden canlılar için zehirli sayılmazlar.

Onaç 2 Baraj Gölü'nde kirlilik - Burdur

Radyoaktif kirlenme  Radyoaktif maddeler özel rezervlerde saklandığı için iç sularda radyoaktif kirliliğe rastlanmaz. Radyoaktif maddeler doğal veya yapay kökenli olabilirler. İnsanlarda doku tahribatı, gelişme ve davranış bozukluğu, üreme yeteneğini kaybetme gibi etkiler gösterebilir.    Bahsedilen kirlenmelerin sonucunda kirletici madde miktarları az olduğu takdirde çevresel etkenlerle yani rüzgar, dalga gibi olaylar ile etkisi daha da azaltılabilir. Akuatik bir ortamda kirlenmenin tehlikeli boyutlara ulaşması ekosistemin flora ve faunasını olumsuz etkiler ve bu etkiler insana ulaşabilir. Deniz ve tatlı su hayvanları insanlar için zararlı olan ağır metalleri içerebilir. Midye, istridye ve balık gibi hayvanların kaslarında biriken cıva bunları tüketen insanlara geçebilir ve bazı hastalıklara neden olabilir. Su kirliliğinin derecesi yapılan kimyasal analizler sonucunda tespit edilebilir. Bu analizlerde kirleticinin cinsi, miktarı aynı zamanda sudaki pH ve oksijen miktarları da öğrenilebilir. Ayrıca balıkların ölümlerine neden olan toksik maddelerin miktarları da belirlenebilir.

Radyoaktif kirlenme  Gelecek yıllarda Trakya'da

Radyoaktif kirlenme 

Evsel atıkla kirlenme  - Havzada yer alan yerleşimlerin çoğunda arıtma ile sonuçlanan kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. Birçok yerleşimin kanalizasyon sistemi bile mevcut değildir. Yerleşim birimlerinden oluşan atıksular akarsu ve göllere doğrudan deşarj edilmektedir.

Endüstriyel kirlenme  - Sanayi tesislerinin üretimleri sonucu açığa çıkan atıksularını arıtmadan göl ve akarsulara deşarj etmelerinden kaynaklanmaktadır. Arıtma tesisi olmayan işletmelerin bir kısmında proses atıksuyu oluşmayıp sadece evsel atıksu çıkmaktadır. Ayrıca sanayi tesislerinin yer altı sularını da izinsiz olarak kullanmaktadır.

Katı atık kirlenmesi  Su Havzası içerisinde bulunan çoğu Belediyenin ve köyün düzenli çöp depolama alanı mevcut değildir. Ev atıklar genellikle dere yatağına direk atılmakta veya düzensiz depolanmakta ve zaman içerisinde çöpten kaynaklanan sızıntı sularıyla, yağışlarla, yüzeysel sular vasıtası akarsulara taşınmaktadır.

Tarıımsal kaynaklı kirlenme - Tarım sulamasından dönen sular drenaj kanalları ile toplanmaktadır. - Sulama alanlarından akarsuya ulaşabilecek yüzeysel yıkanmayla gelen sular ile sulama fazlası ve drenaj kaçağı sular akarsuda kirliliğe yol açmaktadır. - Çiftçilerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullandıkları gübreler ve tarım ilaçları sulama ve yağışlarla hem yüzey akışa geçerek nehre ulaşmakta, hem de yeraltı sularının kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır.

Noktasal Noktasal olmayan

Noktasal Noktasal olmayan Noktasal kaynak Kirleticiler belirli bir yere su girer Noktasal olmayan kaynak Kirleticiler geniş, dağılmış alana girer  Lağım girişi Tarımsal sulama ↓

Su Kirliliğinin Sebepleri Çoğu su kirliliği aşağıdakilerden toplamından oluşur: Tarım (sediman akışı) Gübreler, böcek ilaçları, bakteriler (hayvancılık ve gıda işleme atıkları) Endüstriyel Tesisler İnorganik ve organik kimyasallar Madencilik Sediman erozyonu, toksik kimyasal akışı / süzüntü

Taşıtlar bağlı kirlilik Motorlu taşıtlar sürekli bir kirletici kaynağıdır En önemlisi benzin, motor yağı, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ve ağır metallerdir. Geçirimsiz kaldırım akıntılara akışı arttırır

Su kirliğinin sonuçları Kirli su kaynakları nedeniyle yılda 3,2 milyon kişi ölüyor (günde yaklaşık 9,000) Bulaşan hastalıklara kontamine içme suyu yoluyla maruz kalma 1,2 milyar insanın temiz içme suyuna erişimi yok Ishal nedeniyle her yıl 1.9 milyon kişi öldü Ölümlerin çoğunluğu beş yaşından küçük çocuklardan gelmektedir!

Common Diseases Transmitted Through Water

Hook worm (Ancylosomiasis) Giardia Schistosoma S. typhi -Typhoid Fever Polio Hook worm (Ancylosomiasis)

Bentik kirlilik

Sedimentin oksijenlenmesi

Kirlenme:Bentons fonksiyonu

Kirlenme:Bentons fonksiyonu

Kirlenme:Bentons fonksiyonu