ZEYNEP TOPRAK. KAYNAKLARIN ETKİLİ KULLANIMI Kurumsal ve kamusal kaynakların etkili kullanımı öğretmenlerden beklenen önemli bir etik davranıştır. Kaynakların.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen
Advertisements

MESLEKİ ETİK İLKELERİ Yrd.Doç.Dr. N. Mine TÜKENMEZ
EĞİTİM ÖĞRETİMDE ETİK.
Etik Kültürün Geliştirilmesinde Sivil Toplumun Rolü
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Denetmen Rolleri.
SINIF YÖNETİMİNİ ETKİLEYEN ETKENLER.
KAZANIMLAR 5. İçinde bulunduğu eğitsel ve sosyal faaliyetlerde işleyen süreçleri demokrasinin ilkeleri açısından analiz eder.
İŞ YAŞAMI VE ETİK Yrd.Doç.Dr. İrem Ersöz Kaya Mersin Üniversitesi
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
ETİK KAVRAMI Prof. Dr. İnayet Aydın
Ø Eğitim süreci içersinde öğretim ve yönetim etkinliklerine paralel olarak, öğrencinin eğitimöğretim etkinliklerinden üst düzeyde yararlanmasını sağlamak.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
REHBERLİK.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.). Okul Deneyimi Dersi Kaynakça: Aday Öğretmenler İçin Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması Editör: Yrd.Doç.Dr.
Öğretmenlik Mesleği ve Etiği
MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.
MESLEK ETİĞİ Meslek etiği’ ‘mesleki davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkında inançlara dayalı ilkeler ve.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
EĞİTİMDE ETİK.
Etik ve Ahlak.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Öğretmenlerin Mesleki ve Kişisel Gelişimlerine Yönelik Çalışmalar
Bülent Ecevit Üniversitesi
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
Ek:2 İlköğretim Kurumları Standartları Kavramlar-1 Standart Alanı: İlköğretim kurumlarındaki temel hizmet süreçlerine göre, ilişkili ve kategorik standart.
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
ETİK Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi 2015.
ETİK DAVRANIŞ VE DEĞERLER, İNSAN OLMANIN BİR ERDEMİDİR.
ETİK SÖZLEŞME.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
ETİK ŞUBAT 2015 MESLEKİ ETİK Mehmet ERDEM.
LALA İLKOKULU. Lala Köyünde ilkokul 1930 yılında açılmıştır.Bu okul şimdiki cami arası üzerindeki iki katlı ahşap bina olup 1950 yılına kadar hizmet görmüştür.
Bu derste, Sınıfta istenmeyen davranışların önlenmesi
EĞİTİMDE ETİK KURALLAR
Meslekİ etİk.
Öğretmenlik Meslek Etiği
Öğretmenlik Mesleğinin Etik Kodları
Öğretmenlik Mesleği.
Öğretmenlik Mesleğinin Özellikleri
Kişisel Rehberlik.
1EROL YETER BUGÜNKÜ ÖĞRETİM ŞEKLİ ESKİ ve YENİ YAKLAŞIMLAR.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
Karşıyaka 100. Yıl İlkokulu Müdürlüğü
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNDE ETİK İLKELER
Meslek Etiği Genel etik değerleri yanında, her mesleğin kendine has özel etik değerleri söz konusudur ve meslek mensuplarında söz konusu bir takım özel.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
TANILAMA.
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Öğretmenlerin Mesleki ve Kişisel Gelişimlerine Yönelik Çalışmalar
Bankacılıkta ETİK 2017 R. Hakan ÖZYILDIZ
YAZ DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMASI
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Görevleri, Rolleri ve Yeterlikleri
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (MSc., MEd.).
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Görevleri, Rolleri ve Yeterlikleri
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
Bankacılıkta ETİK 2018 R. Hakan ÖZYILDIZ
REHBERLİK TÜRLERİ.
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Test 1.
GRUP REHBERLİĞİ HİZMETLERİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Sunum transkripti:

ZEYNEP TOPRAK

KAYNAKLARIN ETKİLİ KULLANIMI Kurumsal ve kamusal kaynakların etkili kullanımı öğretmenlerden beklenen önemli bir etik davranıştır. Kaynakların bazıları geri dönüşümle tekrar kazanılabilirken, bazılarının geri dönüşümü yoktur.

Telafisi olmayan kaynakların başında zaman gelir. En kıt ve değerli kaynak zamandır. Bu açıdan “öğretim zamanının” etkili kullanımı, öğrencilerin yararını en üst düzeye çıkaracaktır. Öğretmenler belli kazanımları belirlenen sürede bir plan program dâhilinde yetiştirmekle mükelleftir.

Öğretim zamanının etkili kullanılmadığının göstergeleri Derse geç girmek Erken ayrılmak, ders süresince zamanı iyi kullanmamak Kişisel işlerini eğitim-öğretim ortamında yapmak Eğitsel değeri olmayan konuşmalarla zamanı tüketmek Öğrenci çalışmalarına ve ödevlerine yeterince zaman ayırmamak Öğrencilerin soru sormalarını ve tekrarlar yapılmasını geçiştirmek Derse hazırlıksız gelmek

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ETİĞİ VE ETİK KODLARI M eslek etiği belirli bir meslek grubunun, mesleğe ilişkin olarak oluşturup koruduğu, meslek üyelerine emreden, onları belli şekilde davranmaya zorlayan, kişisel eğilimleri sınırlayan, yetersiz ve ilkesiz üyeleri meslekten dışlayan, meslek içi rekabeti düzenleyen ve hizmet ideallerini korumayı amaçlayan mesleki ilkeler bütünüdür.

Meslek etiği, meslek grubunu oluşturan bireylerin kendi aralarında ve toplum ile olan ilişkilerini düzenler.  Mesleki etik ilkelerinin geliştirilmesinin sağladığı yararlar: Meslektaş baskısı sağlayarak bireyleri etik davranış göstermeye güdüler Belirsiz durumlarda nasıl davranılacağına ilişkin rehberlik eder. Yönetici ve patronların hükümran gücünü kontrol eder.

Etik Kod Çalışanların hangi davranışlarının kabul edilebilir bulunduğuna ilişkin olarak yol gösteren, meslek ya da örgüt tarafından beklenen resmi ifadelerdir. Bir meslek ya da uygulama alanında etik öğeler bir araya getirilerek etik kod adı taşıyan yazılı dizgeler oluşturur. Her meslekte bulunan bu etik kodlara, o mesleğe mensup bireyler uymak durumundadır.

Mesleki etik kodların bilinen en eski örneği tıp alanındaki "Hipokrat Andı"dır. KEBAPÇI YEMİNİ: Halk sağlığını önde tutacağıma, YEMEDİĞİMİ YEDİRMEYECEĞİME '. Bozuk gıda satmayacağıma, Mesleğime saygı duyacağıma, Namusum ve şerefim üzerine And İçerim

Öğretmenlik mesleği için belirlenen mesleki etik ilkeleri :  AED Eğitimciler İçin Etik Kodları Amerikan Eğitimciler Derneği Danışma Kurulu ve Yönetim Komitesi tarafından geliştirilmiştir. 1. Öğrencilere karşı etik davranış 2. Performans ve uygulamalarda etik davranış 3. Meslektaşlara karşı etik davranış 4. Topluma ve velilere karşı etik davranış

 Prof. Dr. İnayet Aydın = Öğretmenlerin mesleki etkileşimleri dört temel değere uygun olmalıdır: 1. Özerklik: Bireylere sahip oldukları onur ve değere uygun biçimde davranılması hakkını gözetmek 2. Adalet: Gücün paylaşılması ve gücün kötüye kullanımının önlenmesi 3. Sorumlu ilgi: Başkalarına verilebilecek zararın en aza indirilmesi ve yararın artırılması 4. Gerçek : Kendine ve başkalarına dürüst davranmak

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ETİK DAVRANIŞLARI