Falih Rıfkı Atay

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SELİM İLERİ.
Advertisements

Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Dil ve Anlatım Performans Ödevi Ela Başaran Gülden Karademir

ANI Öykü Özfırat 11D.
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
ALİ SUAVİ «Sarıklı ihtilâlci» (Mithat Cemal Kuntay), «Başveren inkılapçı» (Falih Rıfkı Atay) kitaplarına konu olan, bazılarınca ilk Türkçü.
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
HAZIRLAYAN: AYŞE NUR OKUR HANDAN YOL MERYEM RASULİ
Tanzimat dönemi öğretici metinler
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
BERKAY ARIKAN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
ERZURUM KONGRESİ.
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
ATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
NAMIK KEMAL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
DİLİMİZİ ÖĞRENİYORUM ADLAR(İSİMLER)
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR
Atatürk Anıtları ve Heykeltıraşları
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
ÖMER SEYFETTİN[ ]. Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey ve Fatma Hanım'ın ikisi küçük.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
Atatürk’ün Hayatı ∞  Rahmetle Anıyoruz..
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
SABAHATTİN ALİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ. Sabahattin Ali( ) ◦ 25 Şubat 1907 tarihinde şimdi Bulgaristan’da kalan Kırcaali’nin Eğridere ilçesinde.
Sunum transkripti:

Falih Rıfkı Atay

HAYATI 1894’te İstanbul’da doğdum. Babam Hoca Hilmi Efendi, annem Huriye Cemile'dir. İlk ve ortaöğrenimimi Kovacılar'daki Rehber-i Tahsil Mektebi'nde yaptım. Ardından Mercan İdadisi'ni bitirdim. İlk yazı ve şiirlerimi idadi öğrencisiyken yazdım.Tecelli ve Servetifünun'da yayımladım (1912). 1908'de girdiğim Darülfünun Edebiyat Fakültesi'nden dört yıl sonra mezun oldum.Servetifünun

Gazeteciliğe Tanin'de (1912) "Cumartesi Konuşmaları"yla, daha sonra da makaleler yazarak başladım. İlk Trakya gezisini gazeteci olarak yaptım. Aynı yıl Dahiliye Nezareti'nde Talat Paşa'nın hususi kalem memuru oldum. İkinci Trakya ve Bükreş gezilerini hem bu sıfatla, hem de gazeteci olarak yaptım. Büyük Savaşın ilk yıllarında Suriye'de Cemal Paşa'nın yanında Dördüncü Ordu Karargahı İkinci Şubesi'nde ihtiyat zabitiydim, ancak bütün siyasal ve yönetsel işlere bakan şubenin şefiydim. Savaşın son yılında da Cemal Paşa bahriye nazın olunca, hususi kalem müdür muavini oldum. Bir süre de Çarkçı Okulu'nda Türkçe ve edebiyat dersleri okuttum.Türkçeedebiyat

Birinci Dünya Savaşı'na ilişkin yazılarımı Ateş ve Güneş (1918) kitabımda topladım.

Kazım Şinasi Dersan, Necmettin Sadak ve Ali Naci Karacan'la birlikte çıkardığımız Akşam gazetesinde (1918), Günün Fıkraları başlığı altında sürekli yazılar yazdım. Burada Kurtuluş Savaşı'nı, Mustafa Kemal'i destekleyen yazılarımdan dolayı idam isteğiyle Divanıharbe verildim. Yargılamanın uzaması, ardından da İnönü Zaferi'nin kazanılması üzerine serbest bırakıldım. 10 Eylül 1922'de Anadolu'ya geçtim. Tanin ve Hakimiyet-i Milliye'deki yazılarımla Mustafa Kemal'i, Milli Mücadele'yi desteklemeyi sürdürdüm. Savaşın ardından Yunan ordusunun yakıp yıktığı yerleri saptamak için kurulan Tetkik-i Mezalim Heyeti'nde Halide Edip, Yakup Kadri, Mehmet Asım'la birlikte yer aldım, tüm Batı Anadolu'yu dolaştım.Halide EdipYakup Kadri

Bolu ( ) ve Ankara ( ) milletvekili seçildim. 1952'de Bedii Faik'le Dünya gazetesini kurdum, ölünceye kadar bu gazetenin başyazarlığını yaptım. Ayrıca çeşitli tarihlerde Hakimiyet-i Milliye, Ulus ve Milliyet gazetelerinin başyazarlığını yaptım, yeni Türk alfabesinin hazırlanması ve uygulanması sırasında Dil Encümeni'nde ve Türk Dil Kurumu'nun kuruluşunda görev aldım.gazetelerTürk alfabesi 1950'lerde Dünya gazetesinde DP'ye karşı Atatürk devrimlerini savundum.ilk yazılarımın çıktığı Servetifünun ve sürekli yazdığım Tanin dışında Bu Şehbal, Şair; Nedim, Yeni Mecmua'da da yazılar yayımladım. Büyük Mecmua'dan sonra ise, sürekli olarak gazetelere yazdım.

Aralıksız 27 yıl milletvekilliği yaptım, yazarlığımı da bu doğrultudaki çalışmalara adadım. Atatürk devrimlerinin korunması ve Batılılaşma yolundaki çabalarımla güçlü, başarılı bir gazeteci-yazar durumuna geldim. Atatürk' le ilgili anılarımı 1981'de "The Atatürk I knew, Falih Rıfkı Atay; an abridged translation of F.R. Atay's Çankaya by: Geoffrey Lewis" künyesiyle YKY’ye(Yapı Kredi Yayınlarına) yayımladım.

AtatürkAtatürk'e olan bağlılığım ve yakınlığım ile tanınıyorum.Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında gezi yazısı türünde en çok eser veren sanatçıyımdır. Cümlelerim kısa, akıcı ve etkilidir. Atatürk'e ilişkin anılarımı "Çankaya" adlı eserimde bir araya getirdim.gezi yazısı türü

ESERLERİM Eski Saat (1933) Niçin Kurtulmamak (1953) Çile (1955) İnanç (1965) Kurtuluş (1966) Bayrak (1970) Pazar Konuşmaları (1966) FIKRA

ESERLERİM Ateş ve Güneş (1918) Zeytindağı (1932) Atatürk'ün Bana Anlattıkları (1955) Mustafa Kemal'in Mütareke Defteri (1955) Batış Yılları (1963) Atatürk Ne İdi? (1968) Çankaya (1961) Mustafa Kemal'in Ağzından Vahdettin (1955) Atatürk'ün Hatıraları, , (1965) Anı (Hatıra)

ESERLERİM Faşist Roma, Kemalist Tiran, Kaybolmuş Makedonya (1930) Deniz Aşırı (1931)Yeni Rusya (1931)Moskova-Roma (1932)Bizim Akdeniz (1934)Taymis Kıyıları (1934)Tuna Kıyıları (1938)Hind (1944)Yolcu Defteri (1946)Gezerek Gördüklerim (1970) Gezi Yazısı Gezi Yazısı

ESERLERİM Başveren İnkılapçı (Ali Suavi Üzerine, 1954) Atatürkçülük Nedir? (1966) Londra Konferansı Mektupları (1933) Türk Kanadı (1941) Kanat Vuruşu (1945) İnceleme

ESERLERİM Monografi Babanız Atatürk (çocuklar için, 1955)

“ Sizin küçük mutluluklarınızı kıskanmadan benimseyen kaç dostunuz var? Falih Rıfkı Atay

“ ERAY ŞEN HAZIRLAYAN