MEVLANA YAPIM:GÜLÜMSER DKM ÖĞR:AYŞEGÜL BİLGİLİ DOKUMACI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HOŞGÖRÜ.
Advertisements

Büyük düşünürler HZ.MEVLANA YUNUS EMRE İBNİ SİNA PİRİ REİS İÇİNDEKİLER.
HAZIRLAYAN: FURKAN BALCI
MEVLANA'NIN HAYATI.
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Mevlevîlik.
MEVLÂNÂ CElÂLEDDÎN-İ RÛMÎ
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
DEĞERLER EĞİTİMİ NİSAN AYI ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
 Takvim organizasyonu zamanı dilimlere bölerek gün hafta ay ve yıl gibi isimlendirerek yapılır. Takvimde süreler güneş ve ay döngüsü gibi bazı astronomik.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
Hezarfen Ahmet Çelebi, (d ö. 1640) 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış Türk bilgini. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insanlardan.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
 Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde, yıllarında inşa edilmiş anıt mezar.Hindistan  İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi.
Mevlana Celaleddin Rumi Amaç n Mevlana’nın hayatı hakkında bilgi verme n Mevlana’nın düşüncelerini anlatmak. n Mevlana’nın tasavvufunu öğretmek. n Mevlana’nın.
HÜSN-Ü AŞK ŞEYH GALİP.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
MURATHAN MUNGAN’ DAN.
Mevlana  “Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled”
GAZNELİLER
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
Yaşlanmanın ayrıcalıkları …
Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler
Bireysel Konularda İstişare
MEVLANA CELALEDDİN RUMİ
MEVLANA HAZIRLAYAN: CANSU NOM.
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
Çocuklarımız İçin Düşünün
YA HZ. MEVLANA.
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Hz. Muhammed’in Sözleri
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
Otokontrol Öz denetimli
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Taif’i daha önce duydunuz mu?
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

MEVLANA YAPIM:GÜLÜMSER DKM ÖĞR:AYŞEGÜL BİLGİLİ DOKUMACI

MEVLANA KİMDİR? MEVLANA CELALEDDIN RUMI HOŞGÖRÜ VE BARıŞıN SEMBOLÜDÜR. YÜZYıLLARCA SÜREGELEN BIR HOŞGÖRÜNÜN ÖNCÜSÜDÜR VE DIN BILGINIDIR. ASıL ISMI MUHAMMED CELALEDDINDIR. MEVLANA ISMI EFENDIMIZ ANLAMıNA GELMEKTEDIR. MEVLANA’NıN RUMI OLARAK BILINMESI GEÇMIŞ YÜZYıLLARDA DIYARı RUM OLAN ANADOLU’ NUN VILAYETINDEN KONYA’ DA UZUN SÜRE IKAMET ETMESIDIR. HAYATıNıN UZUN BIR BÖLÜMÜNÜ ORADA GEÇIRMIŞTIR VE TÜRBESI DE KONYADADıR. MEVLANA’ NıN DOĞUM YERI 1207 YıLıNDA AFGANISTAN’ ıN BELH ŞEHRIDIR. ANADOLU’ NUN EN BILINEN EVLIYALARıNDAN OLAN MEVLANA HAZRETLERI ŞEMS-I TEBRIZI ILE YAKıN DOSTLUK KURMUŞTUR. ANNESI BELH EMIRI RÜKNEDDININ KıZı MÜMINE HATUNDUR. BABASı BELH ŞEHRININ ILERI GELEN BILGINLERINDEN OLUP, BILGINLERIN SULTANı UNVANıNı ALMıŞ OLAN HÜSEYIN HATIBI OĞLU BAHAEDDIN VELEDDIR. BABASı SULTANÜ-L ULEMA BAHAEDDIN VELED BAZı SIYASI OLAYLARıN VE YAKLAŞMAKTA OLAN MOĞOL ISTILASıNıN NEDENIYLE BELH ŞEHRINDEN AYRıLMAK ZORUNDA KALMıŞTıR.

MEVLANA SÖZLERI KÜSMEK VE DARıLMAK IÇIN BAHANELER ARAMAK YERINE, SEVMEK VE SEVILMEK IÇIN ÇARELER ARAYıN. HIÇBIR ÖLÜ ÖLDÜ Ğ ÜNE HAYıFLANMAZ, SADECE AZı Ğ ıNıN AZLı Ğ ıNA HAYıFLANıR. ÖLEN KUYUDAN OVAYA ÇıKMıŞ DEMEKTIR. ALLAH’ıN DEFINELERI YıKıK GÖNÜLDEDIR. YıKıK YERLERDE PEK ÇOK DEFINELER GÖMÜLÜDÜR. KıRıLMıŞ, IKI YÜZ PARÇA OLMUŞ GÖNÜLÜ YAPMAK, ALLAH’A HAC’TAN DA YE Ğ DIR, UMRE’DEN DE. GÜZELLI Ğ IN BIR DAMLASı OLAN LEYLA IÇIN UYKUYU HARAM ETMEK ÇOK DE Ğ ILSE, GÜZELLI Ğ IN KAYNA Ğ ı MEVLA IÇIN BIR ÖMRÜ FEDA ETMEK AZ BILE. MISAFIRSIN BU HANEDE EY GÖNÜL, UMDU Ğ UNLA DE Ğ IL BULDU Ğ UNLA GÜL, HANE SAHIBI NE DERSE O OLUR, NE KIMSEYE SITEM EYLE, NE ÜZÜL. BEN INSANLARıN AYıPLARıNı GÖREN GÖZLERIMI KÖR ETTIM. SEN DE ONLARA BENIM GIBI IYI GÖZLE BAK. DIYOR VE EKLIYOR. KANAT VARDıR DO Ğ ANı PADIŞAHA GÖTÜRÜR;KANAT VARDıR KUZGUNU LEŞE GÖTÜRÜR. KIM DEMIŞ GÜL YAŞAR DIKENIN HIMAYESINDE? DIKENIN ITIBARı GÜL HIMAYESINDE! HER BIRIMIZ TEK KANATLı MELEKLERIZ VE BIZLER ANCAK BIRBIRIMIZI KUCAKLAYARAK UÇABILIRIZ.

MEVLANA FOTORAFLARı