Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

KAZANIMLAR GRUP: MEDUSA Simay YILMAZ
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
Aşağıda katman elektron dizilimleri verilen atomların metal-ametal ya da soygazdan hangisine ait olduğunu belirtiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI ve PERİYODİK CETVEL
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
PERİYODİK CETVEL.
Kimya performans ödevi
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
PERİYODİK TABLO TARİHÇESİ
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
ATOM VE PERİYODİK TABLO ESRA KAN
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
PERİYODİK TABLO BÜTÜN MADDELERİN TEMELİNDE ELEMENTLER BULUNUR..
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
Periyodik tabloda deyişiklikler
MADDENİN İÇ YAPISINA YOLCULUK
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
PERİYODİK TABLO VE BİRKAÇ ÖZELLİĞİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
KİMYASAL BAĞLAR.
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
KUANTUM SAYILARI Atomların içindeki elektronların dalga karakterinin matematik incelenmesinden her elektronun kuvantum sayıları denen dört sayıyla temsil.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
8.3.MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDE V ENDÜSTRİ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:

Periyodik Tablo Periyodik tabloda elementler artan atom numaralarına göre dizilmiştir. Periyodik tabloda toplam 118 element vardır. 7 periyot (satır) bulunmaktadır. 18 gruptan (sütun) oluşur. Benzer özellik gösteren elementler aynı gruptadırlar. Periyodik tablonun sol tarafı metal, sağ tarafı ametaldir. Aynı periyottaki elementlerin yörünge sayıları aynıdır.

GRUPLAR: 1A Grubunun Özellikleri: Alkali metaller olarak bilinir. Hepsi metaldir. (Hidrojen hariç, hidrojen ametaldir.) 1e- H,Li,Na,K,Rb,Cs,Fr Kolay ezberleme yolu: Haydarpaşa (H) Lisesinin (Li) Namussuz (Na) Kızı (K) Rahibe (Rb) Cesica (Cs) Fransua (Fr)

2A Grubunun Özellikleri: Toprak alkali metaller olarak bilinir. Hepsi metaldir. 2e- Be,Mg,Ca,Sr,Ba,Ra Kolay ezberleme yolu: Berlin de (Be) Maganda (Mg) Cafer (Ca) Sarışın (Sr) Bayana (Ba) Rastladı (Ra)

7A Grubunun Özellikleri: 7A grubu halojenlerdir. Bu grupta çoğunlukla ametal vardır. 7e- F,Cl,Br,I,At Kolay ezberleme yolu: Fazlı (F) Celal’in (Cl) Burnunu (Br) Isırıp (I) Attı (At)

8A Grubunun Özellikleri: Soy gazlardan oluşur. Karalı yapıdadırlar. Bileşik oluşturmazlar. 8e- (He hariç) He,Ne,Ar,Kr,Xe,Rn Kolay ezberleme yolu: Hergele (He) Necip (Ne) Arsız (Ar) Karısını (Kr) Kesip (Xe) Rendeledi (Rn)

Metaller  Cıva hariç hepsi oda sıcaklığında katıdır. Parlaktır aynı zamanda ışığı yansıtır. Esnek olmakla beraber şekil verilebilir. Elektrik ve ısıyı iyi iletir. Alaşım oluştururlar. (Karışım metal+metal) Bileşik yapamazlar. Daima elektron verir. Yani katyondur (+).

Ametaller  Isı ve elektriği iyi iletmezler. Yüzeyi mat olmakla beraber ışıyı yansıtmaz. Şekil verilemez. Kırılgan bir yapıya sahiptir. Oda sıcaklığında 3 halde de (katı,sıvı,gaz) bulunabilir. 1A grubunda bulunan tek ametal Hidrojen (H)’dir. Doğada moleküler olarak bulunur. Elektron olmaya isteklidir. Kovalent bağlı bileşik oluştururlar. Ametal+Ametal Metallerle iyonik bağlı bileşik oluştururlar.

Yarı Metaller  Fiziksel olarak metale, kimyasal olarak ise ametal özelliği taşır. Bilgisayar ve elektronik araçlarda kullanılır. Bor,Arsanik,Silisyum en bilinmişleridir.

NOT ! 7 Proton 7 Bu element 2. periyottadır. Nasıl mı anladık. Bir elementin kaç katmanı varsa örneğin 3 mü var 3. periyotta demektir. Bu element 5A grubundadır. Nasıl mı anladık. Bir elementin son katmanında kaç elektron varsa o gruptadır. Mesela son katmanda 2 elektron varsa 2A grubundadır.

Soru 1: Periyodik tabloda yatay sıralara ………… denir. Periyodik tabloda dikey sütunlara ………….. denir. Elementler periyodik tabloda …………. sayılarına göre yerleştirilmişlerdir. Yukarıdaki 1,2 ve 3 ile gösterilen boşluklara aşağıdakilerdenn hangisi gelmelidir? 1 2 3 A) Grup Periyot Proton B) Periyot Grup Proton C) Satır Grup Nötron D) Periyot Grup Nötron

Cevap 1: B) Periyot Grup Proton

Soru 2: Yukarıda X,Y,Z,T elementleri verilmiştir. Buna göre hangi iki element benzer kimyasal özelliklere sahiptir? A) X ile Y B) X İle T C) Z ile T D) Y ile T

Cevap 2: Arkadaşlar doğru cevap A Çünkü; konu anlatımı slaytlarımda da bahsettiğim gibi aynı gruptaki elementler benzer özelliklere sahiptir. X elementi ile Y elementi aynı grupta oldukları için doğru cevap A dır.

Soru 3: Periyodik tablo da Yanda verilen aynı gruptaki elementler tabloda oklarla benzer özelliklere sahiptir. hareket edersek kaçıncı noktaya ulaşırız? Periyodik tablo da Periyodik tablo da 2A grubunda yer alan alkali metaller 1A elementler halojen ola- grubundadır. rak adlandırılır. D Y D Y D Y 1 2 1 2

2A grubunda yer alan elementler toprak alkali metallerdir. Cevap 3: İlk cümle: Periyodik tabloda aynı gruptaki elementler benzer özelliklere sahiptir. Bu ifade İkinci cümle: Periyodik tabloda 2A grubunda yer alan elementler halojen olarak adlandırılır. DOĞRUDUR YANLIŞTIR 2A grubunda yer alan elementler toprak alkali metallerdir. Son çıkış 2'dir.

Derslerinizde başarılar ! Umarım bu sunum size birşeyler katmıştır Derslerinizde başarılar ! ''Simir123''