BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Advertisements

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ANKARA Acil Sağlık Hizm. Şb.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
CPR (CARDİO - PULMONER RESÜSİTASYON) (-TYD-) (-TEMEL YAŞAM DESTEĞİ-)
İLK YARDIM. Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
Boşaltım sistemi.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Acil Tıbbi Durumlar İçin Temel İlk Yardım. © Business & Legal Reports, Inc Acil Yardım! Dakikalar Fark Yaratabilir © Business & Legal Reports, Inc.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
İSKELET VE KAS SAĞLIĞI.
KİŞİSEL HİJYEN.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
SAĞLIK BİLGİSİ ve İLKYARDIM
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BAYILMA’DA HAYAT KURTARIR!.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
COĞRAFİ KONUM.
HASTANELER OLMASAYDI
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Hava Yolu Tıkanıklığı Sağlık Sunumları:
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
İLK YARDIM.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Tehlikeyi Görmek.
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
VOLEYBOLDA MANŞET, PAS VE SMAÇ TEKNİĞİ ÖĞRENİMİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
PENDİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
HASTA / YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KANAMALAR.
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
MADDEYİ TANIYALIM.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (II)
Bilinç Bozuklukları Hastaneciyiz.blogspot.com BİYEM Bilinç.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
TANIMLAMA ve SINIFLANDIRMA
Maç Sonucunun Belirlenmesi
Işığın Kırılması.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Sunum transkripti:

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A

Temel Yaşam Desteği nedir?  Hayat kurtarmak için havayolunu açmak ve sonrasında kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlayarak dokulara yeterli düzeyde kan gitmesini sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SIRASIYLA;  Olay yeri güvenliği sağlanır.Olay yeri güvenliği sağlanmadan önce kesinlikle müdahele edilemez.  Etrafta bulunanlardan yada yakınlarından hızlıca bilgi alınır.  Eldiven varsa giyilir.

BİLİNÇ KONTROLÜ;  Bebeğin bilinç kontrolü, topuğuna hafifçe vurularak yapılır.

Bebeğin bilinci yoksa ve çevrede birileri varsa 112 aratılır. İlk yardımcı yalnız ise ; 5 kurtarıcı solunumdan sonra 30:2 göğüs basısının 5 tur uygulamasından sonra 112 aranır.

BEBEKLERDE HAVA YOLU AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI;  Ağız içi gözle kontrol edilir.Eğer ağız içinde yabancı cisim varsa tek hamlede alınır.  Körleme dalış yapılmaz!

 Solunum yolunun açılması için bebeğe Baş- Çene pozisyonu verilir (bebeğin başı hafifçe arkaya itilir).  Başın fazla gerdirilmesi bebeklerin solunum yollarının tam gelişmemiş olmasından dolayı solunum yollarını tıkayıp olumsuz sonuçlar yaratabilir, başa hafif bir eğim vermek son derece önemlidir.

 Bebeğin omuzlarının altına 2-3 cm. kalınlığında katlanmış havlu bez vs. koymak hava yolunun açılması için yeterli olabilir.

 Bebeğin hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile 5- 10saniye süre ile değerlendirilir.

 Bebeğin solunum değerlendırmesi sonucunda solunumu var ise yan yatırılarak rahat nefes alması sağlanır.solunum yok ise suni solunum uygulamasına geçilir.

BEBEKLERDE SUNİ SOLUNUM;  Yapay solunuma başlanırken ilkyardımcı ağzı bebeğin ağzı ve burun kökünü de içine alacak şekilde yerleştirilmelidir,

 Her üflemede sadece bir ağız dolusu hava verilir.  Üflemenin ayarı bebeğin göğsünün kalkış hareketlerine göre olmalıdır, çocuğun akciğerlerinin alacağından daha fazla hava üflenmemelidir.

Eğer hava çıkışı yoksa ya nefes doğru verilmemiştir ya hava yolu açıklığı yeterince sağlanamamıştır ya da hava yolu tıkanıklığı mevcuttur. Hava çıkışı mutlaka gözlenmelidir.  Yapay solunuma bebeğin göğsünü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniyede 2 kurtarıcı soluk verilerek başlanır.

BEBEKLERDE DIŞ KALP MASAJI;  Bebeğe 2 kurtarıcı solunumverdikten sonra bebeğin hala yaşamsal refleksleri yoksa hemen kalp masajına geçilir.  Uygulamak için göğsun merkezi tespit edilir. Bebeğin meme uçları arasında varsayılan hayali çizginin altında göğüs kemiğinin orta noktası göğsün merkezini oluşturur.

 Tespit edilen noktaya,orta ve yüzük parmağı yerleştirilir.  Kalp masajı göğüs kemiği 4 cm içeri çökecek şekilde yapılır (yandan bakıldığında1/3’ü kadar).Bası sırasında kesinlikle parmaklar oynatılmaz.

 Göğüs kemiğine bası uygulama ritmik şekilde yapılmaıdır (1V,2V,3V……9V,10 11 … 30).  Bebeklerde temel yaşam desteği,2 suni solunum 30 göğüs basısı şeklinde uygulanır.Kalp masajı dakikada 100 bası olacak şekılde uygulanır.

TEŞEKKÜRLER