ATLETİZM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın önemli birer parçalarıydı.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
Mısır danatında resim ve heykel
FUTBOL TOPLU OYUN TEKNİKLERİ
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Spor tesis işletmesi-2.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Biçimbilimsel Özniteliklerin Eş-Oluşumlarına Dayalı Doku Betimleme Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü / İstanbul İzzet Özen Erchan Aptoula.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
DİYARBAKIR 2008.
Program Tasarım Modelleri
YANGIN SÖNDÜRME VE SU İ KMAL KAYNAKLARI (TS 9684).
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
ARAZİ TESVİYESİ.
SAYILAR ve RAKAMLAR.
DÜNYA'DA ATLETİZM DÜNYA'DA ATLETİZM Düzenli sporların en eskisi olan atletizmin temel dalları olan koşma, atma ve atlama ilk beslenme yolu olan avcılığın.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
MASA TENİSİ.
MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Sismik Kırılma (Refraction) Yöntemi Ders 5
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
OYUNLAR 2. KISIM İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü
Çiti Kilim Örme.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Beden Eğitimi Performans Ödevi İsimler Umut Güney Mert Ateş Ünal Aytar Yiğit Zaptiye Öğretmen Adı=Mustafa Güçlü Konu Atletizm.
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
CEYLANLI İLKOKULU ERİŞEBİLİRLİK SUNUSU
VOLEYBOLDA MANŞET, PAS VE SMAÇ TEKNİĞİ ÖĞRENİMİ
Buluş nedir?.
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
Kırınım, Girişim ve Müzik
PAZARLAMADA FİYATLAMA
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
HAZIRLAYAN AHMET KÜÇÜK
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OKÇULUK.
Türkiye Futbol Federasyonu 7-8 YAŞ TEMEL HAREKET EĞİTİMİ
Türkiye Futbol Federasyonu
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Kablolar-Fiber Optik.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ KAZANDIRMA
ATLETİZM.
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

ATLETİZM

Atletizm, bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bilinen ilk koşu yarışı MÖ 3800'lü yıllarda Mısır'da düzenlenmiştir. Ama tarihin en ünlü atletizm yarışmaları, ilk kez Eski Yunanistan'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda gerçekleşmiştir. Eski Olimpiyat Oyunları, yalnızca spor yarışmalarının düzenlendiği bir etkinlik değil, aynı zamanda sporun sanat ve kültürle birleştiği büyük şenliklerdi. Atletler yarışmalardan 10 ay önce hazırlanmaya başlar, son ayı da Olimpiyat Oyunları’nın düzenlendiği yer olan Olympia'da geçirirlerdi. Yarış öncesi hazırlanma değişik biçimlerde günümüzde de sürmektedir.

ATLETİZİMDE KOŞULAR Sürat(kısa mesafe) koşuları; 100m koşuları

ORTA MESAFE KOŞULARI; 800m koşular 1500m koşular UZUN MESAFELİ KOŞULAR; 3000m koşular 5000mkoşullar 10000m koşular Marathon

BAYRAK KOŞULARI; 4*100m koşuları 4*400m koşuları Balkan bayrak koşusu İsveç bayrak koşusu ENGELLİ KOŞULAR; 100m koşuları 110m koşuları 400m koşuları 1500m koşuları 3000m koşuları

ATLETİZİMDE ATMALAR Gülle atma Disk atma Cirit atma Çekiç atma

GÜLLE ATMA Gülle Erkeklerde; 7.260 kg Ağırlığında ve 110-30mm çapında , bayanlarda ; 4kg ağırlığında ve 95-100mm çapındadır. Gülle Atma Branşı 2.13,5 mt. çapında bir dairenin içinde, kurallara uygun şekilde atılmak zorundadır (bayanlar ve erkeklerde aynı).

DİSK ATMA Erkeklerde 2kg ağırlığında , 219-221mm çapında,bayanlarda 1kg ağırlığında ve 180-182mm çapında olup, 2.50mt çapında bir daireden atılır

CİRİT ATMA Cirit 25 - 30m'lik bir koşu alanı içerisinde koşularak yapılan tek atma branşı özelliği taşımaktadır. Bayanlar 600gr, erkekler 800gr ağırlığında aletlerle atışlarını yaparlar.

ÇEKİÇ ATMA Çekiç Üç bölümden oluşur; Çekiç sapı, çekiç teli ve çekiç güllesi. 1987'den beri erkeklerde çekicin ağırlığı 7.260 kg boyu ise 1.175-1.215m arasında olabilmektedir.Bayanlarda Çekicin ağırlığı 4kg'dır, boyu ise erkelerin çekiciyle aynıdır. 

ATLETİZİMDE ATLAMALAR Yüksek atlama Uzun atlama Üç adım uzun atlama Sırıkla yüksek atlama

YÜKSEK ATLAMA Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlayarak yapılır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir.  Atlama sehpası, sert ve bükülmez ağaçtan veya madendendir. Aralarındaki mesafe 3.66-4.02 m'dir. Atlama çıtasının uçları kare, üçgen veya yuvarlak olabilir. Ağırlığı 2 kg'ı geçemez. Sehpa üzerindeki çıta, yarışmacının dokunduğu zaman kolayca düşecek biçimde yatay durumdadır. Çıtanın arkasında süngerle doldurulmuş düşme minderi, en az 5x4 m boyutunda ve yeterli kalınlıktadır.

UZUN ATLAMA Tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayanan pist ve alan sporudur. Uzun atlama yaklaşık 45 m'yi bulan hız alma mesafesinden koşularak, zemin hizasındaki gerileme sahasını geçmeden kum havuzuna atlanılarak yapılır.  Kum havuzunun boyutları en az 2.75x10 m'dir. 

ÜÇ ADIM UZUN ATLAMA Üç adım atlama; sıçrama, adım atma ve atlama biçimindeki üç ayrı kesintisiz hareketin ard arda yapılarak, en uzak mesafeye ulaşmaya dayalı pist ve alan sporudur.

SIRIKLA YÜKSEK ATLAMA Yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atletler yaklaşık 5 m uzunluğunda, 2 kg ağırlığında, cam elyaflı fiberglass sırık kullanırlar. 

ATLETİZİMDE YÜRÜYÜŞ 50.000M Yürüyüş 20.000M Yürüyüş Bir spor dalı olarak yürüyüş; adımların zeminle temasını kaybetmeden hızla ilerlemeye dayanan, olimpiyat oyunlarında yer alan, hafif atletizm dalında bir spordur. Gerek pistte, gerekse yollarda yapılan yürüyüş sporunda ayaklar zeminle temasını kaybetmemeli, öne doğru atılan ayak topuğu, diğer ayak yerden kalkmadan yere temas etmelidir.

ÇOKLU YARIŞMALAR Atletlerin tüm yeteneklerini sergilemek için yarıştıkları, dayanıklılık ve performansın çok önemli olduğu spor dalıdır. Olimpiyat Oyunlarında Dekatlon, Pentatlon ve Heptatlon dallarında yarışmalara katılan ve birinci olan sporculara dünyanın en mükemmel atletleri denmektedir. Atletizm sporunun en zor branşlarıdır.

MERT KIZIL 11/A 39 TEŞEKKÜRLER