Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programı (ÇMUEP) Yapılan Çalışmalar
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
COP 10’a Hazırlık Amaçlı Kuzey Akdeniz Bölgesel İstişare Toplantısı -BONN Ülkemizin etkin olduğu Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin.
Ahmet DABANLI.
Eylem Planı Sonraki Adımlar
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Uluslararası Sözleşmeler
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞ SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE İNŞA ETME PROJESİ Erdoğan Özevren Bölgesel Proje Koordinatörü.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
KALICI ORGANİK KİRLETİCİLERE İLİŞKİN STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ ULUSAL UYGULAMA PLANI GÜNCELLENMESİ PROJESİ ÇALIŞMA PROGRAMI Melih ORAL Proje Koordinatörü
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Gölcük Vizyon 2023  Kocaeli Üniversitesi bulunduğu kentle bütünleşmek adına, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ile bir işbirliği içine girerek,
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
HAVZA PLANLAMA VE ARAZİ ISLAHI DAİRE BAŞKANLIĞI
ORTA ASYA VE KAFKASLARDAKİ DAĞLIK SU HAVZALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ İÇİN KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME ve.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI KARST SU KAYNAKLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 OCAK-31 ARALIK 2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU 10 Mart 2015 Ankara.
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
RİSKLERİN TESPİT EDİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI Nisan 2012 Club Sera Hotel – Lara.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL HAVZA YÖNETİMİ STRATEJİSİ
AKARÇAY HAVZASI.
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
TEMA HAZIRLAYAN :OZAN DORUK YAVUZ. Varoluş Nedeni Toprak...Toprak...Toprak... Ülkemiz yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Oysa yaşam.
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Zekai EFEOĞLU Program Yönetim Birimi Başkanı
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
SOSYAL BİLGİLER ÜNİTE HEP BİRLİKTE. Bu amaçları gerçekleştirmek için gerekli teşkilatın oluşturulmasını, yasaların çıkmasını sağlamak ve gönüllü kuruluşların.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
BATUHAN YILDIRIM HAYDAR KARA. TEMA NEDİR ? TÜRKİYE EREZYONLA MÜCADELE VE AĞAÇLANDIRMA VAKFI…
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
1/3. 2/8 Şube Müdürlüğümüz, Bakanlığımız faaliyet alanlarına giren konularda olmak üzere  Küresel ve bölgesel kuruluşlarla ilişkiler  Uluslararası anlaşma,
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1

 ATD Yaklaşımının Geçmişi  ATD nedir?  Türkiye ve Ulusal ATD Hedeflerinin Oluşturulması Süreci  ATD Hedefini Oluşturma Aşamaları  Ulusal Gönüllü ATD Hedeflerinin Belirlenmesi 2

2015 yılı Eylül ayında, Newyork’da kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 15.3 maddesi (SKH 15.3) 3 «2030 yılına kadar, çölleşme ile mücadele edilmesi, çölleşme, kuraklık ve sellerden etkilenen araziler dâhil bozulmuş arazi ve toprakların rehabilite edilmesi, dünyanın arazi tahribatının dengelenmesinde (ATD) çaba göstermesi»

12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (BMÇMS) 12. Taraflar Konferansında (COP 12) bu doğrultuda, sözleşmeye Taraf ülkeler, Arazi Tahribatının Dengelenmesine yönelik, “Ulusal Gönüllü Hedeflerin” oluşturulması konusunda mutabık kalmışlardır. 4

Şimdiye kadar, sözleşmeye taraf 100 ülke ulusal hedeflerini oluşturma konusunda gönüllüğünü belirtmiştir. 5

6 ATD Pilot Projesi ; COP 12 öncesi 14 ülkenin katılımı ile UNCCD öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Türkiye projenin gönüllü katılımcı ülkelerinden biridir. Gediz Havzasında bu kapsamda bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Proje alanında; «Arazi Tahribatının Dengelenmesi» uygulama stratejisine yönelik olarak; o toprak organik karbon içeriği, o arazi verimlilik indeksi, o arazi kullanım değişiklikleri, parametreleri kullanılarak, arazi tahribatı eğilimleri irdelenmiştir.

7 COP 12’de proje katılımcı ülkeleri, proje sonuçlarını paylaşmıştır. Pilot projeden de elde edilen tecrübeler doğrultusunda «Arazi Tahribatının Dengelenmesi Ulusal Gönüllü Hedeflerin Oluşturulması» süreci devam etmektedir.

Türkiye bu kapsamda «Ankara Girişimi» vasıtasıyla az gelişmiş ülkelerin ATD Hedeflerini oluşturmasına destek vermektedir. 8 Afrika ülkelerine yönelik, «Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Hedef Belirleme Çalıştayı», Mayıs 2016 tarihinde UNCCD Sekretaryası ve Küresel Mekanizma ile ülkemizin ev sahipliğinde, Konya’da gerçekleştirilmiştir.

COP 12’de kabul edilen tanıma göre ATD; “Ekosistemin işlevlerini ve hizmetlerini desteklemek ve gıda güvenliğini arttırmak için gerekli olan karasal kaynakların miktarının ve niteliğinin sabit kalması yahut belirtilen zamansal ve mekânsal ölçüler kapsamında artış göstermesidir.” 9

10 Başka bir deyişle; Arazi tahribatını durdurmak, geri çevirmek ve tahrip olan arazileri rehabilite etmektir. Tahrip olan arazi kaynaklarına karşılık, yapılan iyileştirmeler ile geri kazanılan arazi kaynakları arasında sağlanan bir denge durumudur. KayıpKazanç

11 Hedeflerin oluşturulmasında; toprak organik karbon içeriği, arazi verimlilik indeksi, arazi kullanım değişiklikleri, parametreleri kullanılmaktadır.

12 Adım 1: Hükümet liderliği ve paydaş katılımı Adım 2: ATD referans değerlerinin belirlenmesi Adım 3: Arazi tahribatı eğilimlerinin değerlendirilmesi Adım 4: Arazi tahribatının sebeplerinin tespiti Adım 5: Ulusal gönüllü ATD hedeflerinin belirlenmesi Adım 6: ATD’yi arazi kullanımı planlamasında yaygınlaştırmak Adım 7: ATD hedeflerine ulaşmak için gerekli tedbirlerin tespiti Adım 8: ATD’ye yönelik eylemlerin kolaylaştırılması Adım 9: ATD’ye yönelik ilerlemenin izlenmesi Adım 10: ATD’nin raporlanması

13 Ulusal hedeflerin belirlenmesi maksadıyla Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Ulusal Hedeflerin belirlenmesine yönelik raporda; orman-mera ve tarım-mera alanları için ortaya konulan ATD hedeflerinde, kurumların strateji belgeleri ve eylem planları dikkate alınmıştır.

14 ULUSAL ATD HEDEFLERİ Negatif Eğilim Alan Düzeltici Önlemler ATD HedefleriYatırım Miktarı Ulusal resmi veriler ( ) (km 2 ) (EC-JRC) ( ) (km 2 ) BirimMiktarZaman (yıl)(M Dolar) Orman alanlarının azalması ,7 Ağaçlandırmakm Erozyon Kontrolükm Orman alanlarının ülke alanına oranının artması %30 Maden sahalarının rehabilitasyonu km Orman alanlarında verimlilik azalması 460* 2124,9 Orman alanlarının rehabilitasyonu km Yangın basına düşen alan miktarının azaltılması ha0, İnsan kaynaklı orman yangını sayısının azaltılması %3 Mera alanlarında verimlilik azalması 3.710* 2582,3 Mera ıslahıkm Tarım alanlarında verimlilik azalması 1250* 5044,5 Sulanan alanların arttırılmasıkm Arazi toplulaştırma faaliyetlerikm Islah edilen alan miktarıkm Arazi kullanım planlaması yapılan alan km

15 Rapor hedeflerin yanı sıra; Türkiye hakkında genel bilgi, arazi tahribatının temel sebepleri, SWOT analizleri, ATD bakımında sıcak noktalar… gibi hususları içermektedir.

16 «Tarım-mera» ve «orman-mera» hedeflerine yönelik 2 adet çalışma grubu oluşturulacaktır. Çalışma gruplarında öncelikle hedeflerin nasıl belirlendiğine yönelik katılımcılara bilgi verilecektir. Ardından moderatörler öncülüğünde; o Kurumunuzun öncelikleri de göz önünde bulundurularak, ATD tablosunda eklenmesi veya çıkartılması gereken parametrelere yönelik önerileriniz o Belirlenen hedeflere yönelik, kurum strateji belgeleri ve eylem planları da dikkate alınarak değerlendirmeleriniz o Çalışma sonunda, grup çalışmaları sonuçlarını sunmanız