NANE  Nane Lamiaceae familyasına ait bir bitkidir. Lamiaceae familyası dünya çapında dağılımı en geniş ve yaygın olan bitki familyalarından biridir. Bu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
AŞI NEDİR ? İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüyüp gelişmesini sağlamaktır. Anaç : Aşının kök sistemini oluşturan.
ATLETİZM.
ARAZİ TESVİYESİ.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
NANE Mentha cinsine ait kadar tür ve alt tür bilinmektedir. Nane kurutulmuş yaprakları ve toprak üstü aksamı kullanılan bir bitkidir. Ticari tanımı.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
Adaçayı Salvia spp..
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
COĞRAFİ KONUM.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Gübreler ve Gübreleme:
TERE Lepidium sativum L.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
Ölçü transformatorları
Buğdayda Süne Zararı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
Buğdaygil Yem Bitkileri
LONİCERA JAPONİCA (Japon Hanımelisi, Beyaz Hanımeli)
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Sunum transkripti:

NANE  Nane Lamiaceae familyasına ait bir bitkidir. Lamiaceae familyası dünya çapında dağılımı en geniş ve yaygın olan bitki familyalarından biridir. Bu familya dünyanın ılıman bölgelerinde örneğin Avrasya, Avustralya, Güney Afrika ve özellikle Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen küçük çalı tipi, otsu ve aromatik bitkilerdir.  Mentha cinsine ait kadar tür ve alt tür bilinmektedir. Nane kurutulmuş yaprakları ve toprak üstü aksamı kullanılan bir bitkidir. Ticari tanımı Menthae piperitae folium ve Herba Menthae’dır. Kültürü yapılan bitkilerin ticareti yapılmaktadır. Nane bitkisinin en önemli olan kısmı ise uçucu yağıdır.

Ekonomik Önemi Türkiye, dünya uçucu yağ pazarında ilk 15 ülke arasında yer almaktadır. Türkiye’nin son yıllarda uçucu yağ ihracatı 8.5 milyon dolara, uçucu yağ ithalatı 3.5 milyon dolara yaklaşmıştır. İhraç edilen uçucu yağ ürünleri arasında gülyağı, kekik yağı ve limon yağı, ithal edilen uçucu yağlar arasında turunçgil, lavanta ve Mentha yağları ön plana çıkmıştır. Fakat ülkemizdeki üretim miktarı, ihtiyaç miktarından düşük olduğundan ithalata yönelim günden güne artmaktadır.

Türkiye toplam nane uçucu yağı ihracatımız son 5 yılda kg ve $ tutarında iken, ithalatımız kg ve $’dır. Türkiye toplam menthol dışalımı 2009 yılında kg ile yaklaşık $ tutarında iken, 2013 yılı menthol ithalatı kg $’dır.

Yayılışı Mentha türleri en eski tıbbi bitkiler olarak bilinmektedir. Nane çok eskiden beri uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi, eski Mısır, Yunan ve Romalılar tarafından da bilinmekte ve tıbbi bitki olarak kullanılmakta idi. Japonlar 2000 yıldan beri “Menthol’ü” tanımakta ve ilaç olarak kullanmaktadırlar.

Mentha içerisinde en önemlisi M. piperita olup, çok bilinen ve tarımı yapılan diğer Mentha türleri şunlardır: Mentha piperita L. (Esas nane): Menthol tipi. Mentha arvensis L. var. piperascens (Japon nanesi): Menthol tipi. Mentha spicata var. crispa (Spearmint): Carvon tipi. Kıvırcık yaprakları olan, uçucu yağı menthol içermeyen, diş macunu, çiklet ve gargaraların yapımında kullanılan, carvon içeren bir türdür. Mentha spicata var. spicata: Carvon tipi. Mentha pulegium: Pulegon tipi. Mentha aquatica: menthofuran tipi

Etken Maddeleri ve Kullanım Amaçları Özellikle yaprakları başta olmak üzere nane tüm organlarında uçucu yağ ihtiva etmektedir. Yapraklarında uçucu yağ oranı % arasındadır. Uçucu yağın ana komponentlerini Menthol ve Menthon oluşturmaktadır. Menthol oranı %50’ye kadar, Menthon oranı %40’a kadar çıkabilir. Yukarıda sözü edilen maddelerin miktarı ve kompozisyonları köken, hasat zamanı, yetiştirildiği iklim ve toprak koşullarına göre değişim gösterir.

Nanenin tıbbi yönden iştah açıcı, hazım düzenleyici, gaz giderici, kramp çözücü, safra atıcı, özellikleri bulunmaktadır. İçerdiği tanenlerin yardımıyla mide-bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde olumlu etkisi bilinmektedir. Soğuk algınlığına karşı da kullanılmaktadır. Uçucu yağın büyük bir kısmıda kozmetik ve gıda sanayinde kullanılmaktadır. İyi bir nane uçucu yağı en az %40 Menthol ve %18-25 arasında Menthon içermeli, Menthofuran ve Pulegon oranı minimum düzeyde bulunmalıdır. Nane uçucu yağının en büyük kısmı A.B.D.'de elde edilmektedir.

Botanik Özellikleri Esas nane olarak isimlendirdiğimiz Mentha piperita'ya ilk defa 1721 yılında İngiltere'de bir Mentha spicata tarlasında rastlanmıştır. Mentha piperita, Mentha spicata ile Mentha aquatica’nın doğal yoldan melezlenmesiyle meydana gelmiştir. Bu nedenle üretimi sadece vejetatif yolla yapılır. Nane bitkisi toprak altında yüzeye yakın bölgelerde kökler oluşturup toprak üstü ve altında stolonlar meydana getirmektedir. Normal koşullarda 40-70, çok iyi koşullarda 100 cm boylanır. Dallanan dört köşeli sap genellikle çıplak olup, bazı kökenlerde kırmızı renklidir.

Yapraklar saplı olup uzun yumurta veya mızrak şeklindedir ve en çok 9 cm uzunluğundadır. Yaprak damarları genelllikle koyu eflatun olup, yaprak kenarları dişlidir. Yapraklar çıplak veya hafif tüylüdür. Nane çok yıllık bir bitki olup, sonbaharda genellikle ölür ve ilkbaharda yeniden sürer. Fakat tarımı genellikle 1 en fazla 3 yıllık olarak yapılmaktadır.

Uzun gün bitkisidir. Kısa gün koşullarında daha çok stolon oluşturur. Çiçek pembe veya leylak rengi olup dal uçlarında başak oluştururlar. Nane tohumlarının üretim açısından hiç bir ekonomik önemi olmayıp, tohumla üretimde çok sayıda karışık formlar elde edilmektedir. Ayrıca bir çok çeşitte sterildir.

Tarımı İklim ve Toprak istekleri Nane organik madde oranı yüksek, hafif kumlu-tınlı topraklarda, sıcak ve rüzgar almayan, güneşli, en fazla yarı gölge yerlerde iyi yetişmektedir. Kurak ve su tutan yerler ile çok otlu tarlalar uygun değildir.

Üretimi Nane bir melez olduğu için üretimi sadece vejetatif olarak stolonlarla veya koltuk sürgünleri kullanılarak yapılır. Tohumla üretim söz konusu değildir.

1. Stolonlarla üretim Stolonlar Sonbaharda Eylül ortası ile Ekim ayı başına kadar olan süre içerisinde mevcut tarım alanlarındaki bitkiler sökülerek ve cm uzunluğunda kesilerek elde edilir. Stolonlarda en az bir, daha iyisi 3-4 gözün bulunması gerekmektedir. Kesilen stolonlar sonbaharda Ekim ayı ortasında veya mütakip ilkbaharda 10 cm derinliğinde açılan karıklara cm. sıra arası mesafelerle sıra üzerinde uçlar birbirine değecek şekilde aralıksız yerleştirilerek üzeri toprak ile kapatılır ve toprakla temasın sağlanması için bir merdane çekilir. Toprak altındaki beyaz renkli stolonlar, toprak üstündeki yeşil renkli stolonlardan daha iyi köklenmektedir. Genelde sonbahar dikimleri daha iyi sonuçlar vermiştir. Özellikle ilkbahar dikimlerinde geç kalınmaması gerekmektedir.

2. Koltuk sürgünleri ile üretim Köklendirilmiş koltuk sürgünleri sonbaharda Ekim ayı başına kadar veya ilkbaharda (Nisan ayından itibaren) 50X30 veya 60X40 cm aralıklarla dikilir. Koltuk sürgünleride stolonlarda olduğu gibi mevcut Mentha tarım alanlarından veya seralarda yetiştirilen anaçlardan elde edilir. Nane dikiminden sonra tarla 1-2 yıl kullanılıp, daha sonra yeniden dikim yapılır. Nane tarlası tırmık geçirerek, mekanik çapa veya elle yabancı otlar çekilerek temiz tutulmaya çalışılır. Tarla özellikle ayrık gibi rizomlu yabancı otlardan arındırılmalıdır. Tarla da bitkiler sürmeden önce ve bitkiler geliştikten sonra herbisitlerle ilaçlanabilir.

Hasat ve Verim Nanede ilk hasat en geç çiçek tomurcuklarının görülmesi veya çiçeklenme başlangıcında bitki belli bir yüksekliğe geldiği ve yaprak oluşturduğunda yapılır. Bu duruma genelde Temmuz ortalarında ulaşılır. Daha sonra 2. ve hatta 3. bir biçimde en geç eylül ortalarında yapılabilmektedir. Biçimler elle veya çim biçme makinası ile yapılabilmektedir. Nanenin kurutulması maks C'de yapılır. Özel bantlı kurutma makinaları bulunmaktadır. Bitkilerde kurutulduktan sonra nem oranı %8 olmalıdır. Kuruma oranı 7-8: 1'dir. Verim nanede ekolojik koşullar, özellikle de ilk biçimden sonraki hava durumuna bağlı olarak yıldan yıla çok değişmektedir. Taze herba verimler: 3-5 t/da arasındadır. Naneden t/da taze yaprak verimi ve kg/da kuru yaprak verimi alınabilmektedir.

LAVANTA Genel Bilgiler Lavanta Labiatae (Lamiaceae), Ballıbabagiller familyasından aromatik bir bitkidir. Lavanta adı altında bilinen ve kullanılan bitkiler; Lavandula angustifolia Mill. ssp. angustifolia dır.

Kullanılan Bitki Kısımları: Tam çiçeklenmeden hemen önce hasat edilen çiçekler (çanak yaprakları ile birlikte) kullanılmaktadır. İhtiyaç kültürü yapılan bitkilerden sağlanmakta olup, Güney Fransa (164,000 da), İspanya (51,000 da), Kırım, Gürcistan, Macaristan (4000 da), Bulgaristan ve İtalya (1500 da)'da üretimi yapılmaktadır.

Etkili Maddeleri ve Kullanımı: Lavanta uçucu yağına parfüm ve kozmetik sanayiinde büyük miktarlarda ihtiyaç vardır. Ayrıca kurutulmuş çiçeklerinin de ticareti yapılmaktadır. Halk hekimliğinde yatıştırıcı ve gaz giderici etkilerinden faydalanılmaktadır. Ayrıca mide ağrıları ve bulantılarında, uykusuzluk, iştahsızlık, böcek sokmaları ve yanıklarda da kullanılmaktadır. Lavanta iyi bir arı bitkisi olup, çok aromatik bir bal oluşmasını sağlamaktadır.

Literatürlere göre uçucu yağ oranı taze çiçeklerde en fazla % 1 dolayında, kuru çiçeklerde ise bunun 3 katıdır. L.hybrida'da ise bu oran % civarındadır. Ana komponentleri Linalilasetat (% 30-55) ve Linalool (% 20-35) meydana getirmekle beraber toplam aroma için diğer bileşenlerde önem taşımaktadır.

Botanik Özellikleri Lavanta cm boylanabilen yarı çalımsı bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere inen kazık bir köke sahiptir. Sap dört köşeli olup, dik olarak büyür. Dar ve lanzet şeklindeki yapraklar gri-yeşil olup, iki yüzü tüylerle kaplıdır. Çiçek başağının uzunluğu 20 cm kadar olup, çıplak sap ucunda yer alır. Başak üzerinde 6-10 çiçekten meydana gelen çiçek kümeleri aralıklı olarak yer alırlar. Çiçek rengi genelde eflatun veya mavimsi eflatundur. Ama bazen pembe veya beyaz renklilere de rastlanmaktadır. Tohumlar 2 mm uzunluğunda koyu kahve renkli olup, bin tohum ağırlığı 1 g'dır.

İklim ve Toprak İstekleri Lavanta her türlü toprakta yetişebilmekle birlikte, kireçli, hafif ve geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Yazların kuru ve sıcak geçtiği iklimler lavanta için idealdir. Besin İstekleri ve Gübreleme Lavanta tarımı yapılacak tarlaya sonbaharda kuvvetli bir ahır gübresi verilmesi tavsiye edilmektedir. Dikimde ise toprağa 5-6 kg/da N, P ve K 2 0 verilmelidir. Takip eden yıllarda her ilkbaharda 6-7 kg/da N, P ve K 2 0 uygulanmalıdır. Yüksek azot gübrelemeleri tavsiye edilmemektedir. Çünkü yüksek azot çiçek başaklarının toprağa doğru sarkması ve, böylece mekanize hasadı zorlaştırmaktadır. Toprağın klor miktarı da yüksek olamamalıdır. Klor uçucu yağın kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Lavanta Islah Çeşitleri Esas lavanta ismi verilen, Lavandula angustifolia, uçucu yağı lavanta yağının en kalitelisi ve pahalısıdır. Hibrit lavanta ise çok gümrah olarak gelişir ve her türlü toprak ve iklim koşullarına kolayca adapte olur. Hem uçucu yağ oranı ve hem de verimi yüksek olduğundan esas lavantanın hemen hemen 10 katı fazla yağ elde edilir. Ancak uçucu yağın kalitesi düşüktür. Belli başlı lavanta ıslah çeşitleri aşağıda sıralanmış olup, bunlar içerisinde İngiliz çeşidi "Hidcote Giant", Macar çeşidi "Budakalasz 80", Fransız çeşitler "Abrial", "Grosso", "Super", "Sumiens", "Maime", ''Pom Pom" ve "R.C" önemli olanlardır.

Tarımı Lavantanın üretimi steril türlerde vejetatif olarak çeliklerle, fertil türlerde ise hem generatif yani tohumla, hem de çeliklerle yapılmaktadır. Tohumla Üretim Tohumla üretim önce seralarda fide yetiştirilerek yapılmaktadır. Lavanta tohumları küçük ve sert kabuklu olup, çimlenme düzensiz olmaktadır. Çimlenme güçlüğü ile de karşılaşılmaktadır. Tohumlara ekim öncesi büyüme düzenleyicileri uygulanması çimlenme için yarar sağlayabilmektedir. Ekimden 4-5 hafta sonra tohumlar çimlenir. Fidelerin daha sonra viyallere veya tüplere alınması önerilmektedir. Fideler genelde çok yavaş gelişirler. Ancak yaklaşık 2-2,5 ay sonra 50 x 30 cm aralıklarla tarlaya şaşırtılabilirler (6000 bitki/da). Lavanta üretimi çok geniş bir alanda yapılıyor ve makinalı hasat uygulanıyor ise daha geniş aralıklarla (1 m x 1 m gibi) dikim yapılmalıdır.

Çelikle Üretim Çelikle üretim için çelikler 2 yıllık sağlıklı anaç bitkilerden alınır cm uzunluğunda kesilen çeliklerin köklendirmeyi teşvik eden büyüme düzenleyicileri kullanılarak köklenmeleri hızlandırılabilir. Lavanta dikimi yapılarak kurulan bir lavanta plantasyonunun yararlanma süresi yaklaşık 6 yıl maksimal 10 yıldır. Güney Fransa'da bu süre 3 yıldır.

Bakım İşlemleri Lavanta tarlası düzenli çapa ister, ancak yüzlek köklerin zarar görmemesi için çapalama işleminin fazla derin yapılmaması gerekir. Dikimden önce Pendimethalin veya Trifluralin, dikimden sonra Diklobenil, Prometryn, Methabenzthiazuron gibi herbisitler yabancı otlarla savaşımda kullanılabilir. Simazin uygulanması da aynı şekilde mümkündür. Ancak fazla veya sık herbisit uygulanmasının istenmediği ve bitkileri de olumsuz etkileyeceği gözardı edilmemelidir. Küsküt (Cuscuta sp.) zararına karşı Propyzamid kullanımı etkili olmaktadır.

Hasat ve Verim Vejetasyonun 2. yılından itibaren bitkilerin çiçekli dal uçlan kesilerek veya özel hasat makinaları ile hasat edilirler. Uçucu yağı için kullanılacak lavanta tam çiçeklenme döneminde hasat edilip, yaprakların karışmamasına itina gösterilmelidir. Yapraklar uçucu yağın acı bir aromaya sahip olmasına neden olmaktadır. Kuru çiçek üretimi amaçlandığı takdirde hasat tam çiçeklenmeden hemen önce yapılmalıdır.

Esas lavanta (Lavandula angustifolia)'da elde edilen taze çiçek verimleri kg/da kadardır. Hibrit lavantada ise 1200 kg/da kadara ulaşılabilmektedir. Kuru çiçek verimleri ise kg/da arasında değişmektedir. Lavantada verim 6. vejetasyon yılına kadar yükselmekte, bundan sonraki yıllarda düşme göstermektedir. Uçucu yağ verimleri ise hibrit lavantada 6 kg/da’a ulaşmaktadır.